Banner

Mi lett velük? Ők voltak a Labdarúgó Akadémia reménységei

Szerző: amigeleken.hu | 2022-06-04 16:29:00

A sorozatot azokkal a saját nevelésű fiatalokkal folytatjuk, akik az Akadémia reménységeiként az elmúlt években profi szerződést kaptak a klubtól.


Két héttel ezelőtt útjára indítottunk egy sorozatot, amelyben olyan egykori diósgyőri labdarúgókkal foglalkoztunk, akik nagy reményekkel igazoltak Miskolcra, de különböző okok miatt nem sikerült gyökeret verniük a csapatban és rövid időn belül távoztak is a DVTK-tól. Felevenítettük a két grúz fiatal, Giorgi Omarashvili és Aleksandre Kalandadze, a román Gheorghe Grozav, a kameruni Yannick Ndzoumou és Ismaïla Ousman, valamint a kolumbiai Jose Ricardo Cortés diósgyőri időszakát valamint a távozásuk óta eltelt időszakot is górcső alá vettük.

A sorozatot nem a "csúcsigazolásokkal" folytatjuk, hanem azokkal a saját nevelésű fiatalokkal, akik a Diósgyőri Labdarúgó Akadémia reménységeiként az elmúlt években profi szerződést kaptak a klubtól. Érvényes valamennyiükre, hogy az éppen aktuális sportigazgató vagy az Akadémia igazgatója szinte szuperlatívuszokban beszélt róluk a szerződés szentesítését követő híradásokban. "Egyik legtehetségesebb", "hosszú távon is erősségei lehetnek a DVTK-nak", "sok örömet okokzhatnak a szurkolóknak", ezek a szavak köszönnek vissza rendre a nyilatkozó vezető részéről.

Sajnos, közülük csak nagyon kevesen tudtak a felnőtt csapatban számottevő számú mérkőzést játszani, egyedül Szűcs Kornél tudta tartósan beverekedni magát a kezdőcsapatba. Talán a kapus Bánhegyi Bogdán lehet a következő majd idővel?


Mi lett velük? Mi lehet az oka, hogy hosszú évek óta nem "termelt ki" egyetlen kiemelkedő képességű fiatalt sem az Akadémia? Miért kellett megtörnie több, sokszoros utánpótlás válogatott fiatalunk pályafutásának? Miért nem kaptak bizalmat az aktuális vezetőedzőtől? Miért nem tudtak gyökeret verni ezek a fiatalok a felnőtt csapatban? Alkalmatlanok voltak a felnőtt futballra, vagy a helyettük játszó külföldi vagy hazai játékosok annyival jobb teljesítményt nyújtottak, hogy nekik már nem juthatott játéklehetőség? Ha ennyire kíváló munka folyik az Akadémián, akkor miért kellett az előző szezonban két, a fiatalszabálynak megfelelő játékost is kölcsönvenni (Kocsis Dominik és Rotem Keller)? Ki a felelős mindezekért? Miért kap több bizalmat például Németh Márió, Eppel Márton vagy éppen Bertus Lajos, mint a saját fiataljaink? Azt a teljesítményt, amit ők nyújtottak, szerintem bármelyik fiatal tudta volna hozni.

Van egy csili-vili Akadémiánk telis-tele minden extrával, amiről a régi nagyok még csak álmodni sem mertek. Salamonéknak úgy lett füves edzőpályájuk akkoriban a salakos után, hogy amikor a régi stadionban gyepszőnyeget cseréltek, Szabó Géza vezetőedző a felszedett gyepet lerakatta a salakos edzőpályára. Hol vagyunk most ezekhez képest?

Csupa-csupa költői kérdés, amire mindenki vérmérséklete szerint tudja megadni a választ. Miért nincs bizalom Diósgyőrben a saját nevelésű fiatalok irányában? Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a fiatalok csak addig kellenek a klubnak, amíg megfelelnek a fiatalszabálynak. Ezt követően pedig vagy megszabadultak tőlük és többnyire alacsonyabb osztályú csapatokban szerepelnek, vagy adott esetben már a húszon túl is csak a DVTK tartalékcsapatában futballoznak.


Nézzük őket. 2018 őszéig megyünk vissza az időben.


Orosz Donát és Szűcs Kornél

Profi szerződés dátuma: 2018. szeptember 5.

Születési idő: 2002. július 28. illetve 2001. szeptember 27.

Életkor a szerződéskötéskor: 16 illetve 17 év.

Orosz Donát és Szűcs Kornél is bizonyították az elmúlt években, hogy hosszú távon is erősségei lehetnek a Diósgyőrnek - nyilatkozta Tajti József, a DVTK sportigazgatója. - Ez a szerződés a klub részéről egy megelőlegezett bizalom. Most már csak rajtuk múlik, hogy a következő években hogyan alakul a jövőjük, de mindkét fiatal labdarúgóban benne van a lehetőség, hogy szép pályafutásuk legyen. Gratulálok életük első profi szerződéséhez!


Orosz Donát

Alig múlt 16 éves, amikor debütált felnőttek között. 2018. szeptember 23-án az ESMTK elleni Magyar Kupa meccsen a 74. percben váltotta Polgár Kristófot. Első élvonalbeli bajnokiját 2019. február 23-án játszotta Újpesten. Az 5-0-s hazai győzelemmel zárult találkozón a félidőben, egy gólos újpesti vezetésnél állt be csereként Shestakov helyett.

Ezt követően alig-alig került a felnőtt csapat közelébe, a 4 év alatt összesen 9 alkalommal szerepelt, ebből 5-ször kezdett, 4-szer pedig csereként állt be.

Ezen kívül 17 mérkőzésen tagja volt még a felnőtt csapat keretének, de nem kapott játéklehetőséget. Kooperációs szerződés keretében az NB II-es Kazincbarcikában is játszott párhuzamosan a DVTK-val. A barcikai csapatban 6-szor volt kezdő és 4-szer csereként kapott lehetőséget.

A 2021/2022-es szezonban már csaka a tartalékcsapatban szerepelt, kevesebb, mint a mérkőzések felén jutott szóhoz, 9-szer kezdőként, 7 alkalommal pedig a padról szállt be. A felnőtt csapat keretében 2 alkalommal kapott helyett, de nem lépett pályára.




Szűcs Kornél

Orosz Donáthoz hasonlóan a 2019/2020-as és a 2020/2021-es szezonban is párhuzamosan szerepelt az NB II-es Kazincbarcikában valamint a DVTK-ban.

A felnőtt csapatban 18 évesen Dabason mutatkozott be Magyar Kupa mérkőzésen. A 75. percben Prossert váltotta csereként. Első OTP Bank Liga meccsét 2020. május 30-án játszotta. A Mezőkövesd elleni győztes találkozón a kezdőcsapatban kapott helyet.

Az elmúlt 4 évben összesen 48 mérkőzésen szerepelt a felnőtt csapatban, 34-szer volt a kezdőcsapat tagja, 14 alkalommal pedig csereként kapott játéklehetőséget. Ezen kívül még 21-szer kapott helyet a felnőtt csapat keretében, de nem lépett pályára.

Az élvonalban 14-szer szerepelt kezdőként, 6 mérkőzésen pedig csereként kapott lehetőséget a bizonyításra.

Kazincbarcikán összesen 15 mérkőzésen kapott helyet a kezdőcsapatban a két szezonban.

A mögöttünk hagyott másodosztályú bajnokságban 17-szer volt a kezdőcsapat tagja, 6-szor pedig mérkőzés közben szállt be csereként.




Tóth Borisz

Profi szerződés dátuma: 2018. szeptember 29.

Születési idő: 2002. július 7.

Életkor a szerződéskötéskor:16 év

Tóth Borisz játékintelligenciája miatt a kombinatív játékra alkalmas, olyan középpályás, aki szó szerint játssza a focit - mutatta be a fiatalt Tajti József sportigazgató. - Az első csapattal csinálta végig a nyári felkészülést, volt időnk alaposan megismerni a felnőttek között is. Egy hete a Magyar Kupában tétmérkőzésen is bemutatkozott a DVTK első csapatában, és meghívót kapott az U17-es válogatottba. Ezen tapasztalatok alapján hoztuk meg azt a döntést, hogy profi szerződést adunk neki. Rengeteget fejlődött az utóbbi időben, de még több potenciál van benne, biztos vagyok benne, hogy sok örömet okoz még a szurkolóknak.


Alig múlt 16 éves, amikor 2018. szeptember 23-án az ESMTK elleni Magyar Kupa mérkőzésen már bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. A 3-1-re megnyert meccsen Hasani helyett állt be csereként a 64. percben.

Az OTP Bank Ligában 2018. november 24.-én az MTK elleni hazai 3-2-re megnyert mérkőzésen debütált, Tajti Mátyást váltotta a 88. percben.

A 2018/2019-es szezonban egyaránt szerepelt az U17-es, az U19-es és a tartalékcsapatban. 36 meccsen volt a kezdőcsapatok tagja.

Orosz Donáthoz és Szűcs Kornélhoz hasonlóan kooperációs szerződés keretében a 2020/2021-es szezonban ő is játszott a másodosztály Kazincbarcika együttesében. 12 alkalommal kapott helyet a kezdőcsapatban, 7-szer pedig csereként állt be, 15 bajnoki mérkőzést pedig a kispadról volt kénytelen végignézni.

A 2021/2022-es szezonban már teljesen a perifériára szorult, mindössze két alkalommal kapott helyett a felnőtt csapat keretében, a tartalékcsapatban 31 mérkőzésen lépett pályára a 20. életévét júliusban betöltő játékos.




Farkas Marcell

Profi szerződés dátuma: 2018. november 23.

Születési idő: 2001. február 1.

Életkor a szerződéskötéskor: 17 és fél év

Farkas Marcell stabil helyet harcolt ki magának az U18-as válogatottban, amit egyrészt tehetségének, másrészt annak köszönhet, hogy fiatal kora ellenére heti rendszerességgel felnőttek ellen lép pályára a DVTK tartalékcsapatában az NB III.-ban - mondta el Tajti József sportigazgató. - Mindkét helyen helytállt, többször edzett már a DVTK első csapatával is. Reményeink szerint be fogja futni ugyanazt a karriert Diósgyőrben, mint az édesapja, és hamarosan bemutatkozik az élvonalban is.


18 és fél éves volt, amikor először beverekedte magát a felnőtt csapat keretébe a 2018/2019-es bajnokság 24. fordulójában. A Felcsút elleni győztes meccsen azonban nem kapott játéklehetőséget. A 2019/2020-as szezonban 3 alkalommal, míg a 2020/2021-es bajnokságban 4 alkalommal is csak a kerettagságig jutott.

A felnőtt csapatban egy Magyar Kupa meccsen mutatkozhatott be 19 és fél évesen. A 2020. október 7-én lejátszott Balassagyarmat-DVTK találkozón a 89. percben állt be Shastakov helyett. A következő kupafordulóban Békéscsabán is szerepet kapott, Hegedűs Jánost váltotta a 76. percben.

Már a 2018/2019-es szezonban stabil tagja volt a tartalékcsapatnak, 24-szer kezdőként, 2 alkalommal pedig csereként jutott szóhoz. Ezen kívül még 5 meccsen lépett pályára az U19-es csapatban is.

A 2020/2021-es bajnokságban Farkas is játszott Barcikán kooperációs szerződés keretében, de csak 2 mérkőzésen kapott lehetőséget. A tartalékcsapatban 27-szer lépett pályára, 25-ször kezdőként, 2-szer pedig csereként bizonyíthatott.

Az előző szezonban a Merkantil Bank Ligában szereplő Szentlőrinc csapatához igazolt, ahol csak 4 alkalommal kapott helyet a kezdőcsapatban, 7-szer csereként szállt be, 10-szer pedig a kispadról nézte végig a meccset. 10 mérkőzésen nem kapott helyet a meccs keretében, ekkor a megyei I. osztályban szereplő tartalékcsapatban játszott.




Korbély Kristóf

Profi szerződés dátuma: 2019. május 21.

Születési idő: 2000. május 26.

Életkor a szerződéskötéskor: 19 év

Korbély Kristóf az egyik legtehetségesebb saját nevelésű játékosunk, aki már az NB I.-ben is bemutatkozott, sőt mindannyiunk nagy örömére vasárnap megszerezte az első gólját is. - mondta el Tajti József, a DVTK sportigazgatója. - Támadó szellemű játékos, gyors és rendre jó döntéseket hoz. Szeretném kiemelni, hogy nem csak a pályán teljesít példaértékűen, hanem az iskolapadban is. Egy értelmes, intelligens fiatalember, aki ezekben a hetekben a Herman Ottó Gimnáziumban érettségizik és a Miskolci Egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait. Ezért külön is büszkék vagyunk rá.


Még nincs 19 éves, amikor 2019. április 20-án bemutatkozott a felnőtt csapatban. Az OTP Bank Liga 29. fordulójában a Paks elleni győztes találkozón debütált, a 79. percben küldte pályára Fernando Martin Juhar helyett.

A 33. fordulóban megszerezte első gólját az OTP Bank Ligában. A zárófordulóban az Újpest ellen 3-0-ra megnyert meccsen a második gól fűződött a nevéhez.


A 2019/2020-as szezonban 9-szer volt kezdő a felnőtt csapatban, 9 meccsen pedig a kispadról szállt be. 4 alkalommal a Merkantil Bank Ligában is pályára lépett a Kolorcity Kazincbarcika együttesében.

A következő szezonban szintén több fronton kellett helytállnia, a meccsek túlnyomó többségén, szám szerint 29 alkalommal a barcikai csapatot erősítette. Az OTP Bank Ligában 5-ször kapott lehetőséget csereként.

A mögöttünk hagyott szezonban már csak egy alkalommal vették figyelembe a felnőtt csapatban, A Barcika ellen elveszített Magyar Kupa találkozón volt tagja a meccskeretnek, de nem lépett pályára. A tartalékcsapatban viszont eredményesen szerepelt, 32 mérkőzésen 14 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek.



Folytatjuk ...



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. dge840
2022-06-06 19:21:49 Barna öves, Fanatikus tag
Ami összeköti ezeket a fiatalokat,plussz a 2 négert: az Öreg Tajty,meg Fernando. Nos akkor ők bent maradtak az nb1-be. Szar volt a játék,de bent maradtunk! Ráadásul abból a csapatból hirtelen Prosseron és kicsi Tajtyn kivül nem is tudok mást aki első osztályba játszana. Lehet itt bántani itt bárkit,de pl Orosz 16-évesen játszott újpest ellen 1 félidőt. Megoldotta.
5. sadab1*
2022-06-06 18:53:40 Fekete öves, Veterán
Szűcsökkel felejtős a feljutás!
4. chad27 |Válasz erre: 3. Ignacio-Sanchez-Mejias
2022-06-06 18:33:56 Fehér öves, Újonc
Korbékly valóban ügyes lenne, csak a mentalitással van a probléma... 17 éves vagyok, ennek okán néha eljárok a rokiba vagy kocsmába a városba, és két kezemen nem tudom megszámolni hányszor láttam korbélyt részegen a városba vagy valamelyik szórakozóhelyen egy péntek/szombat este.
2022-06-06 15:54:44 Barna öves, Fanatikus tag
Szucs es Korbely szerintem semmivel sem log (logna) kifele ebbol a csapatbol. Vukmir Szucsot is ugy berakta jobb futoba, hogy az nem is az o pozicioja es talan az elso meccstol eltekintve annyira nem is volt sz@r. Egy golpasszt is adott ha jol emlekszem a harom meccs alatt. En ot amugy megneznem szuroben is-voltak jo meccsei, megindulasai, cselei, ki tudja. Szoval en ot nem tartanam "kudarcnak"-egyelore.

Korbely az nehezebb eset. Mivel itt nem is jatszott, ezert nehez barmit is mondani. Nem lattam ot jatszani mar reg, tehat nem tudok nyilatkozni a jelenlegi formajarol, de ki tudja mire lenne kepes, ha lehetoseget kapna. Biztos jatszana ugy, mint, akik a felnott kerettel vannak-voltak az elmult evadban. Igaz, azt nem nehez felulmulni. Nem erdemelne meg par meccset? ha sz@r mehet vissza a tarcsiba vagy kolcsonbe.
2. Geotic |Válasz erre: 1. kétess
2022-06-05 21:01:17 Piros öves, Őstag
“Ezeknek a fiataloknak a DVTK csapatában kellene szerepelni’
Ne haragudj, de ezt Te most tényleg komolyan gondolod?
Azok a játékosok, akik NB-3-ban is kiegészítő emberek, inkább játszanak itt?
Szerintem Te trollkodsz…
1. kétess
2022-06-05 20:52:16 Lila öves, Őstag
PROFI klubrol lévö DVTK klub. Sajnos a saját nevelésü fiatalokkal nem PROFIKÉNT bánik. Elherdálják más csapatok számára a saját fiatal értékeiket. Pedig ezeknek a fiataloknak a DVTK csapatában kellene szerepelni. Nem pedig AMATÖRKÉNT viselkedve. A kukába dobják // Más csapatok számára átadva öket örökre vagy kölcsönbe./ a fiatal focistáinkat. Amit pedig a fiatalok nem igazán érdemelnek meg. Ell lehet képzelni hogy mit éreznek a saját klubjuk felé. Szégyen ez a DVTK klub vezetés!!!!!!!!!!!. //AMATÖR klub a DVTK. És nem pedig PROFI.Csak ennek látszanak mások szemében!!!!!!//. Köpjék szembe magúkat.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...