Banner

Mi lett velük? Diósgyőri csúcsigazolások: Gheorghe Grozav

Szerző: amigeleken.hu | 2022-05-24 22:40:00

Bódog Tamás: Grozav Bundesliga szintű játékos, de hozzáállása egy megye hármas játékoséhoz hasonlítható.


Mi lett velük? sorozatunkban be kívánjuk mutatni azokat a csúcsigazolásokat, akik az elmúlt években igazoltak Diósgyőrbe, de különböző okok miatt nem sikerült letenni a névjegyüket a DVTK-nál. A sorozat első részében a két fiatal grúz tehetség, a támadó Giorgi Omarashvili és a balhátvéd Aleksandre Kalandadze miskolci pályafutásába nyertünk bepillantást. Előbbi 18 évesen, míg társa 19 évesen állt a DVTK szolgálatába a Dinamo Tbilisi akadémiájáról. Egyet bizton meg lehet állapítani róluk, mégpedig, hogy ők is csak vitték a pénzt Miskolcról. A rossz nyelvek szerint azonban elég sokat itt is hagytak belőle.


Sorozatunk következő alanyának futballtudásához kétség sem férhet, hiszen nem kevesebb, mint 31 alkalommal ölthette magára a román válogatott mezét, légiósként megfordult Oroszországban és Törökországban is. És hogy miért éppen Gherorghe Grozavra esett a választásunk a sorozat folytatásakor? Azért, mert a Nemzeti Sport tudósítóinak osztályzatai alapján a bal oldali szélsők mezőnyében a teljes NB I-re vonatkoztatva a legrosszabb eredményt érte el a 2021/2022-es szezont követően, utolsó lett a rangsorban. Ennek a gyenge szereplésnek azonban megvoltak az előzményei, többek között Kisvárdán és Diósgyőrben is.



Gheorghe Grozavot úgy lehet leginkább jellemezni, hogy a futballt sokkal inkább tekinti a szó legszorosabb értelmében játéknak, mint munkának. És ez meg is látszódott a mentalitásán, a futballhoz való hozzáállásán. A román megítélésekor nehéz nem gondolni arra, mit érhetett volna el, ha a vitathatatlan tehetsége mellé profi mentalitás is társult volna. Romániában, Magyarországon és a válogatottban is megmutatta, hogy képes magas szinten teljesíteni, ám ezt a szintet nem tudja hosszú távon megtartani.


Magyarországi pályafutását Kisvárdán kezdte, miután 2019. január 29-én a szabolcsi gárdához igazolt. Összesen 37 alkalommal lépett pályára és 14-szer talált be az ellenfelek hálójába.

2020. március 31.-én azonban robbant a bomba, Révész Attila ugyanis azonnali hatállyal szerződést bontott két román játékosával, Grozavval és Iasmin Latovlevici-csel, mert a két légiós a COVID járvány kirobbanását követően a klub engedélye nélkül a szponzoroktól kapott autókkal hazatért Romániába, ezzel súlyos szerződésszegést követett el.

Révész Attila a következőképpen vélekedett Grozavról:

"Bódog Tamás idején itt volt nekünk Gheorghe Grozav. Ragyogó futballista. Gyönyörű gólokat szerzett, szép gólpasszokat adott, ám azt kezdtem érezni, egyre rosszabb a csapatra gyakorolt hatása. Bódog Tomi, akinél amúgy alap a fegyelem, kezdeményezte, hogy engedjük el. Idővel beláttam, ha rövid távon veszítünk is elengedésével, hosszú távon nyerünk. Eligazolt Diósgyőrbe, a csapat kiesett. Elment még jobb pénzért az MTK-ba, kieső helyen állnak. Ezért hangsúlyozom, a mentalitás rendkívül fontos, hogy ne legyen olyan játékosunk, aki negatív hatással van a többiekre."


Bódog Tamás lesújtó véleménnyel volt Grozav mentalitásáról:

„Grozav ugyan Bundesliga-szintű futballista, de a hozzáállása – nem megbántva egyetlen alacsonyabb osztályban szereplő lelkes amatőrt sem – egy megye hármas labdarúgóéhoz hasonló.”


A diósgyőri klubvezetést ezek az előzmények hidegen hagyták. 2020. június 26.-án jelentette be Benczés Miklós sportigazgató, hogy tovább erősödik a DVTK következő bajnokságra épülő csapata, Hegedűs János után júliustól a 31-szeres román válogatott Gheorghe Grozav is a DVTK-ban folytatja pályafutását.

"Gheorghe Grozav személyében egy kreatív, gólerős és tapasztalt labdarúgót igazoltunk. Nagyon fontos lesz, hogy nem csak gólokkal, hanem gólpasszokkal is segítheti majd a csapatot, hiszen ez a korábbi klubjaiban is jellemző volt rá. A koronavírus-járvány miatt elrendelt szünet után sajnos a gólszerzés nem volt erősségünk, ezért szakmai stáb részéről is fontos kérés volt, hogy egy támadóval erősítsük meg a keretet. Sok sikert kívánok neki Diósgyőrben!"


Grozav bemutatásakor kihangsúlyozta, hogy Feczkó Tamás már régóta érdeklődött, lenne-e kedve Diósgyőrbe igazolni, és döntésében nagy szerepet játszott, hogy egy kiváló vezetőedző akar vele dolgozni.

A 2021/2022-es szezonban összesen 35 alkalommal, 31 élvonalbeli mérkőzésen és 4 Magyar Kupa találkozón viselte a DVTK mezét. Az NB I-ben 8 gólt szerzett, ebből hármat a Fehérvár elleni idegenbeli győzelem alkalmával, míg a Kupában Balassagyarmaton és Tarpán volt eredményes.


2021. június 15.-én távozni kényszerült Diósgyőrből, mert a csapat kiesett az NB I-ből. A dvtk.eu-n megjelent híradás szerint ő egyike volt azon nagyon kevés labdarúgónak, akinek játékjogát átigazolási díj ellenében tudtunk értékesíteni.

"Miután a DVTK vezetése úgy döntött, hogy a klub kizárólag magyar játékosokból álló csapattal vág neki a másodosztályú küzdelmeknek, a magyar állampolgársággal nem rendelkező, de élő szerződésű labdarúgókkal folyamatosan tárgyaltunk az elválás feltételeiről - nyilatkozta Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója. - Gheorghe Grozav volt az egyik legpiacképesebb külföldi labdarúgónk, több ajánlatot is kaptunk, ezek közül az MTK Budapesté volt a legkedvezőbb a DVTK és a játékos számára is."


A 31-szeres román válogatott futballista körül időről-időre kialakuló botrányok és a megkérdőjelezett hozzáállás ellenére a fővárosi kék-fehérek úgy gondolták, hogy a Schön Szabolcs és a Varga Roland távozása miatti űrt vele töltik be. Az más kérdés, hogy a klub által emlegetett fiatalokra építő salzburgi modellt követő elképzelésekbe hogyan fér bele egy, a pályafutása csúcsán már túl lévő, nem makulátlan pedigréjű játékos leigazolása…

A bunteto.com-on olvashattuk ezt a "Gheorghe Grozav a román labdarúgás kihunyt csillaga" című összeállításban.

A fővárosi kék-fehéreknél 20 meccsen lépett pályára kezdőként és 7 alkalommal kapott lehetőséget csereként. Összesen 7 találat fűződik a nevéhez.


A nemzetisport.hu osztályzatai szerint a 2021-2022-es szezonban a bal oldali szélsők mezőnyében Gheorghe Grozav az osztályzatok alapján a leggyengébbek közé tartozott ősszel, de lehet, hogy ez nem bántotta az önérzetét (vagy legalábbis a teljesítménye nem javult), ugyanis a végelszámolásnál csak jobb osztályzatú játékosok vannak nála – a teljes mezőnyben.



Somogyi Zsolt, a Nemzeti Sport újságírója a 2022. május 19.-én napvilágot látott, "A lista vége" című jegyzetében a következőket írta a románról:

"Az MTK Budapestnél több stratégiai döntést is elrontottak, emiatt esett ki a csapat, ezek egyike, hogy bíztak Gheorghe Grozavban, akit a Kisvárda páros lábbal rúgott ki az öltözőből, és aki tavaly a Diósgyőrrel is kiesett már. Pedig – mondják futballberkekben – kiemelkedő képességű légiós, de mintha a játéktudás önmagában nem lenne elegendő – azaz nagyszerű alap, ha valaki rendkívül technikás, de csak ez nem garantálja a sikert."


Sajnos, a jelek azt mutatják, hogy mind Diósgyőrben, mind az MTK-nál bakot lőttek Grozav leigazolásával, mindkét helyen nagy ívben tettek rá, hogy milyen véleményt alkotott róla Révész Attila és Bódog Tamás. Bizonyára mindkét helyen úgy gondolták, hogy majd ők helyre teszik a kissé nehezen kezelhető játékost. Nem sikerült ...


forrás: nemzetisport.hu, csakfoci.hu, dvtk.eu, bunteto.com


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. Ignacio-Sanchez-Mejias |Válasz erre: 4. jaborcsik-andras
2022-05-25 20:01:11 Barna öves, Fanatikus tag
Révész azt mondta, hogy “már két csapatot is kiejtett”. Azóta már vagy 3 újságcikk is megjelent, Grozavról, mint a legfőbb bűnös megtestesítőjéről. Én aztán lesz@rom, de miért csak Grozav van pellengérre állítva a 25-30 fős keretből az furcsa.
5. vebgy* |Válasz erre: 1. toki
2022-05-25 19:04:37 Fekete öves, Veterán
Kábé...
4. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 2. Ignacio-Sanchez-Mejias
2022-05-25 15:56:00 Fekete öves, Veterán
Azért senki sem okolta Grozavot, hogy kiesett vele a DVTK.
Az többször is olvasható az összeállításában, hogy a futballtudása megkérdőjelezhetetlen, hiszen akkor nem lehetne 31-szeres válogatott.
A problémát arra szerettük volna kihegyezni, hogy vajon miért nem vették figyelembe sem a DVTK-nál, sem az MTK-nál azokat a baljós előjeleket, amelyek Kisvárdáról jöttek Bódog Tamás és Révész Attila lesújtó véleménye által. Miből gondoltu(á)k, hogy nálunk majd minden gyökeresen megváltozik vele kapcsolatban? Olyan érzésem van, mintha úgy gondolták volna, nehogy már Bódog meg Révész mondják meg nekünk, ki lehet jó játékos Diósgyőrben!

Grozav valóban házi gólkirály volt a DVTK-ban a 2020/2021-esszezonban 8 góllal. Második Molnár volt 5, harmadik Drazic 4, és negyedik Ivanovski volt 3 góllal. De ha a 8 góljából levesszük a Fehérváron rúgott hármat, 31 meccsen 5 gól az édeskevés szerintem. A többieké meg egyszerűen szánalmas.
3. sadab1*
2022-05-25 15:07:00 Fekete öves, Veterán
Azt hittem a fotó láttán, hogy megint ez van...
Amúgy nagyon másra sajnos nem számítok.
2022-05-25 14:41:54 Barna öves, Fanatikus tag
Én speciel nem értem miért Grozavot okolják (mint pl Révész) hogy kiesett a DVTK meg most az MTK. Nálunk ha jól emlékszem házi gólkirály volt? Drazsics vagy Ivanovszki meg a védősorunk nem lenne jobban okolható a kiesésért vagy most az MTK-nál mondjuk Miovszki, Palincsár, Stieber etc? Ők mennyivel tettek többet, hogy benn maradjon a klub? Miért van Grozav kikiáltva persona non grátának ezt egyszerűen nem értem. Vagyis értem-egyszerűbb őt okolni, mint mélyebbre ásni, meg hát Révész már eleve bekóstolta. Könnyű célpont.
Nem védeni akarom, de a mutatóival semmivel sem rosszabb, mint az itt említett urak, sőt. Hasani is kiesett már két klubbal, de őt senki sem találta meg, fogadni mernék, hogy kevesebb gólt rúgott, meg kevesebb pontot szállított, mint Grozav. Én a magam részéről azt gondolom, ha lett volna két Grozavunk, akkor nem estünk volna ki. Akkor tegyük meg a másik 15 játékossal is a keretből, vessük górcső alá, hogy ki hogyan teljesített. Vancsa még válogatott meghívót is kapott :-) Olyan jól nyomta. Voltak nála százszor rosszabbak meg nagyobb csalódások sajnos. Szerintem.
1. toki*
2022-05-25 06:11:32 Fekete öves, Veterán
Azt hiszem Bódog mindent elmondott róla.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...