Banner

Euroliga selejtezőre jogosult a DVTK HUN-Therm a következő idényben

Szerző: amigeleken.hu | 2023-05-10 21:08:00

22. helyen a DVTK HUN-Therm az európai klubok rangsorában


Véget értek a 2022/23-as évad nemzetközi kupaküzdelmei, az Euroligában a török Fenerbahce, míg az Európa Kupában a francia Lyon szurkolói ünnepelhettek. A kupasorozatok lezárultával a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) közzétette aktuális ranglistáját mind a nemzetek, mind a klubok tekintetében, melyet a csapatok nemzetközi versenysorozatokban a legutóbbi három szezonban elért végső helyezéseiért szerzett pontok átlaga alapján állapítanak meg.

Jelen állás szerint a DVTK HUN-Therm 2022/2023-as bajnoki szezonban elért harmadik helyezése alapján a következő idényben Euroliga selejtezőre jogosult, ezzel együtt tehát biztos, hogy az Európa Kupában garantáltan a főtáblán szerepelhet a következő idényben a csapat. A nemzetközi kupák csoportküzdelmei tervek szerint október első hetének közepén kezdődnek majd.



A hivatalosan közzétett nemzetközi rangsor szerint Magyarország a negyedik helyen áll az európai országok sorrendjében, míg a klubok ranglistán a DVTK HUN-Therm a napokban bajnokságukat megnyerő izraeli Ramla és a romániai Sepsi társaságában holtversenyben a 22. helyet foglalja el. E két ranglista erősorrendje határozza meg többek között az Euroligában a selejtező lejátszásának kötelezettsége nélkül csoportkörbe kerülő 12 klubot, illetve az Európa Kupa sorsolásakor a csapatok kiemelési sorrendjét is. A klubok teljes rangsora elérhető az Euroliga oldalán.

A FIBA májusban értesíti hivatalosan a nemzeti szövetségeket a következő idény versenykiírásairól, de az elmúlt szezonok tapasztalatai és a hírek alapján nem várható változás a kvalifikációs rendszerben. Nagy valószínűséggel Törökország és Spanyolország két-két csapatot delegálhat automatikusan a következő idény Euroliga csoportkörébe, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Csehország, Lengyelország, Belgium és Izrael pedig egyet-egyet. Oroszország - amennyiben visszatérhet a nemzetközi kosárlabda életbe - szintén egy csapattal kerülhet be automatikusan az Euroliga főtáblájára. Amennyiben nem, akkor Lettországot illeti a jog, viszont ha a tavalyi példához hasonlóan a TTT Riga ismét a visszalépés mellett dönt, Görögország képviselője kaphat fix csoportkörös helyet az augusztus 9-én, Münchenben esedékes sorsoláson.


Szeptember közepén a 16 csapatos mezőny maradék négy helyére a nevezők számától függően lehet szükséges selejtezőt vívnia a többi Euroliga nevezésre jogosultnak: tehát Franciaországból és Magyarországról még két-két csapatnak, Törökország, Spanyolország harmadik képviselőjének, Olaszország, Csehország, Lengyelország és Belgium második nevezőjének, valamint a FIBA országrangsorában 10. helynél hátrébb álló országok bajnok csapatának. Jelen állás szerint tehát a DVTK HUN-Therm 2022/2023-as bajnoki szezonban elért harmadik helyezése alapján a következő idényben Euroliga selejtezőre jogosult, ezzel együtt tehát biztos, hogy az Európa Kupában garantáltan a főtáblán szerepelhet a következő idényben a csapat. A nemzetközi kupák csoportküzdelmei tervek szerint október első hetének közepén kezdődnek majd.


forrás: dvtk.eu



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
1. korxi
2023-05-10 22:41:57 Piros öves, Veterán
Szuper! Ezek szerint felesleges volt az izgalom hogy megelegyen a döntő és ezzel a második hely, valamint a felesleges volt a szomorkodás is hogy nem lett meg, mert a bajnoki másodiknak is selejtezőt kell játszania.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...