Banner

Piros79 fórumtársunk szubjektív kosaras szezonértékelője

Szerző: amigeleken.hu | 2023-04-23 16:05:00

Várjuk véleményeteket és szívesen helyt adunk mások értékelésének is.


Az alábiakban piros79 fórumtársunk kosaras szezonértékelőjét olvashatjátok, amelyben kifejti véleményét a női kosárlabda NB-I A csoportjában szereplő csapatoknak a 2022/2023-as bajnokságban nyújtott teljesítményéről.

Várjuk véleményeteket és szívesen helyt adunk mások értékelésének is.


1. Sopron Basket

Bár a távozó EL MVP Williamset nem tudták pótolni, erős kerettel indultak. Azonban több problémájuk is volt év közben. Vandersloot nem érkezett meg, ő nyilván pótolhatatlan volt. Sykessal elváltak, noha a legjobb játékosuk volt, őt se tudták teljesen pótolni. Határ nem épült fel, az ő védekezése is hiányzott. Az, hogy ezek ellenére csont nélkül nyerték 16. bajnoki címüket megmutatja mennyivel járnak szakmai vezetés szintjén az egész liga előtt. Ismerve Török munkáját sajnos nem számíthatunk arra, hogy jövőre sereghajtók lesznek. A pályán újdonságot én nem láttam tőlük, maradt a fizikális védekezés a középpontban.


2. Győr

Mivel Cica került Győrbe várható volt, hogy előre fognak lépni. Azonban arra senki nem számított, hogy az a keret ami tavaly 5. lett, az idén 2. lesz. Ez sajnos Cicát dicséri. Durván sokkal több dobott pontot átlagoltak a bajnokságban, mint bárki más, jobb dobószázalékkal mint bárki más, kevés eladott labdával. Így még a több kapott is belefért. Amikor megsérült Mompremier, megnyugodtam, hogy verhetők lesznek az elődöntőben, de még az Ő kiesését is megoldották. Örülök, hogy van valaki, aki képes a támadó kosárlabda szépségeit ilyen magas szinten bemutatni, mint ők, de ez nem túl jó hír a többi csapat számára. Ha Győrben lesz pénz és erősödik a keret, akkor veszélyben a Sopron sorozata!


3. DVTK Hun-Therm

Először is nagy gratuláció a csapatnak, az edzőknek és vezetőségnek az egész évi teljesítményért! Nagyszerű szezon volt, sok feledhetetlen győzelemmel, nagyon szimpatikus játékosokkal és edzőkkel! Ez a csapat minden meccsen a maximumot nyújtotta, óriásit küzdött, jó volt nézni a játékot! És újra rengeteget fejlődtek a játékosok év közben is, ami az edzőket is dicséri, még Arella dobószázalékát is rendbe rakták, nem is akárhogy. Csapat így még talán sosem harcolt egy teljes szezonban, ennyi visszajövetellel, ezért is lettek kedvencek! Valószínű, hogy egy szezonban számszerűen ennyi győzelmünk még sosem volt. Jó volt az utolsó meccs is, szépen végződött a szezon a bronzéremmel, tulajdonképpen ennél több nem is kell.

Bár nincs hiányérzetem a szezonnal kapcsolatban, történelmi esélyt szalasztottunk el, hogy megnyerjük a bajnokságot. A Sopron már nem volt olyan erős mint tavaly a Győr pedig még nem olyan erős, mint lehet. Ha jövőre is ilyen szezonunk lesz, nem leszek elégedetlen, de ha előre akar lépni a klub, akkor néhány dolog megfontolandó. Előzetesen négy kockázatot láttam: nincs igazán labdabiztos irányító, eladott labdák, EL-hez rövid kispad ha lesérül valaki, EL szereplésben fáradás. Vorphalt nem pótoltuk, ebből főleg év elején rengeteg eladott labda lett. Völgyiék javítottak rajta, de így is a legtöbb eladott labdánk volt az első 6 csapat közül! Az a baj, az EL selejtezővel, hogy év elejére is formát kell időzíteni, nagyot játszottunk ősszel és télen, de a Mersin meccs után már kijött a fáradtság és nem volt igazán visszaút. Ha áprilisban úgy játszunk mint decemberben, akkor valószínűleg bajnokok vagyunk! Végig kell gondolni mi az igazán fontos és mennyi a pénzügyi mozgástér. Nagyon kiélezett meccseket játszottunk a rájátszásban, nüanszokon múlt a győzelem vagy vereség. Ezért kiemelten fontos a formaidőzítés vagy akár egyetlen eladott labda. Sajnos nekünk is megvoltak a problémáink év közben. Toman Petra, Monika és Cheri kiesése komoly érvágás volt, a többi sérült játékosról akik több-kevesebb időt kihagytak nem is beszélve. Ugyanakkor a fentebbi csapatok is hasonló cipőben jártak, tehát a feltételek hasonlóak voltak.

A védekezésünk szerintem Euroligás szinten is kiváló. Viszont a támadójátékunkról ugyanez már nem mondható el. Összehasonlíthatatlanul jobb mint a legtöbb korábbi edző idején, de itt még van némi tennivaló ha előre akarunk lépni. Sajnos a Győrt (is) center poszton akartuk megverni, ez szerintem hiba volt.

De ettől függetlenül a szezon egésze nagyon pozitív lett! Másfél éve Földi távozásakor a béka segge alatt voltunk, ezt ne felejtsük. Reméljük minél többen folytatják itt és kiegészülünk egy nagyszerű irányítóval! Az a játék amit télen láttunk jobb volt, mint amit várni lehetett, oda kellene visszajutni. És vajon meddig tud még fejlődni ez a keret ilyen szépen?

Szurkolók: a Diósgyőrt elsősorban a szurkolók teszik kivételes hellyé! Egész éves buzdításuk, kitartásuk és szeretetük Európa (egyik) legjobb hangulatú csarnokává tették a DVTK Arénát! Le a kalappal előttük!


4. Szekszárd

Előzetesen a második helyre vártam őket, mert nagyon jó játékosokat hoztak. Náluk a kockázat az volt, hogy vajon a kémia rendben lesz-e? Nos, nem lett rendben. Nekik is sok problémájuk volt év közben, volt kiválás, de Djokicnak alapvetően problémái vannak a támadászervezéssel és hiába védekeznek jól ez önmagában kevés. Nem volt jó szezonjuk, sok év után most először nem nyertek érmet, bár első néhány EL győzelmüket megszerezték. Ettől függetlenül jól harcoltak és egy nagyon erős bajnokságban lettek negyedikek. Jövőre rendezhetik soraikat, két óriási fiatal tehetségük van Boros és Miklós személyében.

Bálin Rékának sok sikert a munka világában, személyében egy kiváló ember, DVTK játékos, és egy korábbi pontkirálynő vonul vissza.


5. Universitas PEAC

Évek óta erősödnek szépen lassan, építgetik magukat, most már Rátgéber közvetlen irányításával. Meg is lett az eredménye egy kupa ezüsttel, megérdemelték. Jól igazoltak, kompaktak voltak egész évben, ugyanakkor még nem tartanak ott, ahol az előttük lévő csapatok (valószínű pénzben sem). Nem volt rossz szezonjuk, de szerintem nem elégedettek az 5. helyükkel. Nincs meg a franchise player-ük, vagy az a tehetséges magyar mag, mint nálunk. Talán Kiss és Wentzel lenne, de Nóra még fiatal ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan az EL csapatok szintjén játszon. Gorec pedig nem tudott olyan fejlődést bevinni a csapatba mint itt Völgyi. Most már Kiss V. se lesz, szóval lesz feladatuk a nyáron, bár az Akadémia fog adni embert (Laczkó, Olawuyi). Milyen jól is állunk most hozzájuk képest!


6. TFSE-MTK

Egész évben center problémáik voltak, hullámzó volt emiatt a szezonjuk, de nagyon jól hajráztak és kihozták a maximumot az idényből. A palánk alatti gyengeséget a mezőnysorukkal elég jól kompenzálták, bár irányítóban nagyon fiatalok és ez sem segítette őket. Harcos, jó csapat, ha megoldják az ötös posztot, tovább léphetnek előre. Szükség is van rájuk a bajnokságban. Ugyanakkor a további érdemi előrelépés már nemzetközi szintű embereket kívánna, náluk is kérdés, vajon akarnak-e, tudnak-e ebbe az irányba menni.


7. Vasas

Ár-érték arány tekintetében Milos Pavlovic verte az egész ligát. Tulajdonképpen mindenkivel partiban voltak, sőt volt akit elkaptak, úgy, hogy egy utánpótlásnevelő klubról beszélünk. Több nagyon tehetséges fiataljuk van, Papp D. pedig szerintem egy EL csapatot is el tudna irányítani. Lehet, hogy reménykedtek jobb helyezésben, de szerintem ők is a maxot hozták. Bach kiválását is megoldották, nem volt igazán gyenge pontjuk, csak a sebesség, a pontosság és a rutin még hiányzik a pályán.


8. BEAC

Náluk azért voltak húzóembernek szerződtetett légiósok és az alapszakasz 6. helyhez képest a nyolcadik se éppen előrelépés, szóval ezt Balogh Judit is megoldotta volna. (És hogy hiányoznak a nyilatkozatai). Nem tudom elégedettek-e és a modellváltást se igazán értem. Ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az 1-5-el, ahhoz ki kellene lépni az egyetemi keretekből, teljesen feladva az eddigi filozófiájukat. Lesz ehhez hátország?


9. Csata

Pár éve még a négy közé jutás volt a cél, most play-out lett. Belengették már a keret átdolgozását, az idősebb játékosok közül biztos lesz távozó. Ők biztos jobbat álmodtak, de a minőség hiányzott. A legtöbb fiatal tehetség náluk van, kérdés meg tudják-e tartani őket hosszútávon és merre akarnak (tudnak) elindulni. Szerintem náluk meg van az infrastruktúra, az alapok, hogy visszaküzdjék magukat a rájátszásba.


10. Szigetszentmiklós

Egyértelműen előrébb léptek. Ez volt a cél és teljesítették is. Mondjuk költöttek is rá. Innen már nehezebb lesz az út felfelé, vajon mi van a kalapjukban? Szimpatikus, hogy próbáltak szurkolókhoz kapcsolódni. Nem lenne rossz, ha egy további stabil klub alakulna ki a magyar női mezőnyben.


11. Cegléd

Hol van már az EK szereplés Cicával? Nem sikerült előrébb tornázni magukat, noha sokféleképpen próbálkoznak vele. Nem játszottak alárendelt szerepet, de ez egy erős bajnokság volt. Reméljük a kitartásuk megmarad. Mivel nincs utánpótlás bázis csak importálni tudnak, de az edző személye olyan sűrűn változik, hogy nem látni a koncepciót.


12. Pinkk

Nem maradtak győzelem nélkül, mert a play-out utolsó meccsükön nyertek. Nekik is voltak jó meccseik, de összességében borítékolható volt a helyük. Reméljük jövőre erősebb kerettel tudnak indulni.



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

39. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 38. korxi
2023-04-25 19:17:10 Fekete öves, Veterán
Egyértelműek voltak a jelek az éremosztás után. Megható volt látni, ahogy egymás nyakába borulva sírtak Bukovszki Mónikával.
38. korxi |Válasz erre: 33. burritos
2023-04-25 18:53:55 Piros öves, Veterán
Azt én sem tudom mire vélni hogy Angiból hiányzik az akarat, stb., nem tudom min az alapjuk ezeknek a megállapításoknak. Elég ránézni hogy fizikálisan mennyit fejlődött az elmúlt években, baromi meló lehet benne, ez nem olyan játékosra vall, akiben nincs akarat. Az tény hogy nem vált igazi centerré, valószínűleg nem kapta meg azt az egyéni képzést ami a magasságához és alkatához passzol.

Egyébként honnan jön hogy egyáltalán elmegy? Tudom hogy itt a fórumon befejezett tényként van kezelve hogy megy, és az is hogy Pécsre, de ez hogy dobódott be?
37. Mkosar |Válasz erre: 35. IEVVV
2023-04-25 16:11:08 Lila öves, Fanatikus tag
Rellával kapcsolatban, csak nepperben hozzáfűzném, a magyar mezőnysorunk, flexibilitása, inteligenciája nékül, nem lett volna alkalma, ilyen megsüvegelendő teljesítmény nyujtani.
Ami természetesen nem csökkenti az érdemeit.
36. Mkosar |Válasz erre: 35. IEVVV
2023-04-25 16:03:29 Lila öves, Fanatikus tag
Nem kérek senkit keringőre.
, és én sem keringőzöm.
Próbálom megérteni, és elfogadni mindenki véleményét.
Jelen esetben is a megértésen volt a hangsuly, lehet hogy én fogalmaztam sarkosan.
Ezért elnézést mindenkitől, alap szándékomtól távol ált a megbántás.
35. IEVVV
2023-04-25 13:57:12 Kék öves, Fanatikus tag
Anginak jobb lesz Pécsett, a környezetváltás megmutathatja, hogy van-e még benne potenciál, tud-e fejlődni, nálunk már megrekedt...pedig, ha lett volna benne több akarat és szorgalom, már az EL miatt is megmutathatta volna, hogy mit tud...
Varga Alízzal vagy Hegedűs Jankával lehetne pótolni (utóbbira szerintem Mkosar is emiatt kérdezett rá).

Ja, Mkosar, azért te kérted fel keringőre Elemért az első beszólásoddal (frusztráció...) ne csodálkozz, ha elmondja a véleményét, még ha az nem is egyezik a Tiéddel mindenben. :)))

Nekem is volt heppem: Nina. Az elején szidtam, a rájátszásban viszont parádézott. (Viszont mindig akkor voltunk a legjobbak, amikor kényszerből, de Réka irányított).

A szezon embere viszont nálam is Rella. példaértékű szorgalommal és profizmussal készült a meccsekre, novemberre pedig a csapatjátékot is megszokta. Rengeteg különedzése volt és vasakarat, ha Angiban a negyede meglenne, szuperjátékos lehetne. Ha a fele, akkor kezdő válogatott, ha a 80%-a, akkor stabil EL-élcsapat játékos lehetne.
Kell egy irányító, egy magyar négyes, két bitang center és meg is vagyunk.
(Tyra 2-3 éven belüli betonbiztosságában én nem vagyok biztos, félek, hogy nem nagyon fog tovább nőni.)
34. piros79
2023-04-25 13:39:14 Lila öves, Fanatikus tag
Értem az észrevételeket Cicával kapcsolatban és jogosak.
Azzal nem értek viszont egyet, hogy Ellenberg lett volna a kulcs. Ő "csak" végrehajt.
Cicának már Cegléden is alapfilozófiája volt, hogy végjátékban egy az egy elleni figurák menjenek. Ehhez kerestek embert. Ellenberget nem a gólya hozta. Ha nem ő akkor más hasonló embert vittek volna. Ez íróasztal mellett dőlt el tavaly nyáron. Győr-DVTK elődöntő 1. mérk 3. negyed legvége: Ellenberg vs Kiss = ziccer. 4. negyed vége: Ellenberg vs Kiss = tripla, meccs lezárva. Vagy lásd áprilisi TFSE meccsek. Ezeket már sokszor láttuk Cegléden, itt is és Győrben is. Nincs passz, nincs eladott labda, nincs semmi csak 1-1, ahol a kosárlabdában a támadónál az előny.
33. burritos |Válasz erre: 32. Zsolt70
2023-04-25 10:48:11 Zöld öves, Fanatikus tag
Angi testbeszéde szerintem is árulkodó volt, főleg egy-egy kihagyott ziccer után. És ez szerintem nem pusztán a vele szemben támasztott magas elvárásokból adódott, hanem ugyanilyen magas elvárásokat támasztott magával szemben is. Szerintem Angi mindig akart, küzdött, azzal sosem volt gond. De túlságosan görcsössé vált, jót tesz neki és mindkét félnek a környezetváltozás. És jó kezekbe kerül és remélhetőleg egy kis fineszt is magára szed majd: nála sztem ezeket a mozgásokat úgy be kell gyakorolni, hogy ösztönösen jöjjenek elő, erre pedig se idő nem volt, sőt talán ember se, aki átadja.
32. Zsolt70 |Válasz erre: 30. Mkosar
2023-04-25 09:37:40 Kék öves, Fanatikus tag
Hogyne lenne releváns. Ha valaki menni akar, azt nem könnyű marasztalni. Akkor felesleges azon gondolkozni, hogy kár volt elengedni... Ezért nagyon is releváns, hogy marasztalták és menni akart, vagy nem ragaszkodtak hozzá. Minőségi különbség.

Egyébként egyetértek Karpfennel: K Angi időnként már frusztráltnak tűnt, nyomasztotta az elvárás. Lehet, hogy mindkét félnek előnyére válik a váltás.
31. Mkosar
2023-04-25 09:16:56 Lila öves, Fanatikus tag
Lehet légiós összehasonlítani hazai játékosokkal, nálam viszont az amcsival történő összehasonlítás mindíg, 'sántít'...azon egyszerű oknál fogva hogy úgy tünik, a 'cseresznyét hasonlítjuk, a dinnyéhez'.
Egy tengeren túli játékos, a képzés sajátosságai miatt, olyan versenyelőnnyel indúl, mintha 100méteren, 50méter előnye lenne.
És ha nyer, Ő a profi...
Hát nem tudom....
Mindettől függetlenül, elismerem a teljesítményt.
30. Mkosar |Válasz erre: 28. Zsolt70
2023-04-25 09:01:49 Lila öves, Fanatikus tag
A történet vége szempontjából ez nem releváns.
És szélsőséges vagyok ebben a tekintetben, ha tehetném csak hazai játékosokkal játszanék.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...