Banner

A remekül szervezett labda elleni játék meghaladta a labdás képességeket

Szerző: dfcwolf | 2024-04-16 09:40:00

Bognár Ákos elemzése - bunteto.com

Ugyan nem az MTK–DVTK mérkőzés volt az OTP Bank Liga 28. fordulójának rangadója, de alapvetően ötletesen támadó, proaktív csapatok összecsapására számíthatott, aki a találkozó mellett döntött. A két együttes nem is okozott csalódást, igyekeztek magasan letámadni, hátulról kihozni a labdákat, laposan építeni akcióikat, de ahogy az az idényben lenni szokott, jöttek a rendszeresen visszatérő problémák is.

A vendég DVTK Vladimir Radenkovics érkezése óta átesett némi finomhangoláson. A korábbi edző, Kuznyecov Szergej által kért kötöttebb, pozíciós játékot egy labdához pozícionált futball váltotta. Néhány játékosnak is megváltozott a szerepköre, Gera Dániel kevesebbet bukkan fel a pálya centrumában és többször a jobb oldalvonal mellett, míg Rudi Pozeg Vancas kötetlenebb szerepkörben futballozhat. A kezdő csapatot is érintették a változások: Jurek Gábor szinte alapember lett, ahogyan Bényei Ágoston is, de a télen érkezett Szabó Levente is rendszeresen lehetőséghez jut. Mindezen változtatások ellenére megmaradt Diósgyőrött a hátulról laposan történő építkezés elve, még ha más módszerek szerint is történik mindez és a letámadást sem dobták sutba.

A hazai MTK-nál az idei szezonban az állandóság az úr. A kék-fehérek próbálnak kezdeményezően játszani, de az előny birtokában rendre visszább húzódnak, hogy második szándékból futballozhassanak. A támadásaikat igyekeznek a kapusuktól Demjén Patriktól felépíteni, amihez megvannak a begyakorolt sémáik is, de amint nyomás alá kerül a hátsó alakzat, rögtön jönnek az előre vágott labdák, mivel Demjén passzolási készsége erőteljesen limitált.

A mérkőzés első félideje teljesen kiegyensúlyozott játékot hozott, mindkét fél igyekezett az ellenfél térfelén labdához jutni, majd azt birtokolni, de helyzeteket alig-alig sikerült kialakítani. Ez leginkább annak volt betudható, hogy a csapatok labda elleni játéka jobb volt, mint a labdás. Azaz sokszor megoldhatatlannak bizonyult a labdát birtokló csapat számára a presszing átjátszása vagy egyáltalán a labda megőrzése.

Előbbire remek példa diósgyőri oldalról a nyolcadik percben lejátszódott jelenet, amikor egy labdaszerzést követően megpróbálták megtartania a labdát, azonban az MTK azon nyomban visszatámadott, és látható, hogy a hazaiak a labdához közel képesek voltak létszámfölényt teremteni.

Az MTK bátran, már a diósgyőri térfélen ember-ember ellen védekezett, sőt még Németh Krisztián is a labda közvetlen közelébe tolódott, hogy elzárhassa Godfrey Stephen elől a passzopciókat. A balhátvédnek még így is lett volna egy lehetősége, mégpedig a belső védő Marco Lund megjátszása, de a nigériai légiós az előrejátékot választotta, ahelyett, hogy megpróbált volna némi kontrollt vinni a labdatartásba.

ELOLVASOM A TELJES CIKKET >>>

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
5. vebgy* |Válasz erre: 1. birodalmi-lepegeto
2024-04-17 22:58:37 Fekete öves, Veterán
És még pár dolog elengedhetetlen az előrelépéshez...
2024-04-16 18:12:45 Fekete öves, Veterán
Tényleg igaz, hogy 15-20 éve a magyar játékosoknak ugródeszka/jó lehetőség volt egy belga vagy holland csapat, Köteles, Babos, Fehér Csaba, Juhász, Tőzsér, Dzsudzsák, Tóth Balázs akik elsőre beugrottak.
Szerintem nálunk is van már simán akkora fizu, mint amit tud adni egy kisebb klub. A fradi meg tuti, hogy a 3-4 top klubot leszámítva az ottani fizuval versenyben van.
3. toki*
2024-04-16 16:31:35 Fekete öves, Veterán
Ha 1 Beerschot nem tud bőven több pénzt adni mint mi, ott már gond van!
2. dvtk-3534*
2024-04-16 14:06:53 Fekete öves, Veterán
Ez mennyire igaz és egyben kétségbeejtő is:
A következő idényben már a belga élvonalban szerepelhet a Beerschot. Érdekesség, hogy a klubnak Csepregi György személyében magyar sportigazgatója van. Csepregi a Sportrádiónak nyilatkozott, az interjúban az átigazolási tervekre is kitért.

„Tudjuk, kiket fogunk eladni, és azt is elterveztem, kiket szerződtessek, akik beleillenek a rendszerünkbe. Van három magyar név a listámon, közülük egy játszik még Magyarországon” – mondta Csepregi György.

Csepregi a magyar futballal kapcsolatban a következő kritikát fogalmazta meg:

„Otthon az a baj, hogy a klubok komfortzónába helyezik a tizennyolc éves játékosokat, akik nem akarnak továbblépni, nem éri meg nekik pár ezer euróval többért külföldre menni és keményebben dolgozni. Már a fiatalokban sincs meg a kellő motiváció, lassan az NB II-ből nem tudok játékost szerződtetni, mert mindent megkapnak otthon is” – hangsúlyozta Csepregi György.

Itt is ez a legnagyobb gond nálunk az utánpótlás sajnos semmit nem ér 10 éve !
2024-04-16 10:57:26 Fekete öves, Veterán
Ez a lényeg

"A Diósgyőr rossz szériája pedig folytatódik, ami leginkább annak köszönhető, hogy több gólt kap és kevesebbet szerez, mint ami a helyzetei alapján indokolt lenne.
Amennyiben a két csapat célja a stabil középmezőny, akkor ahhoz maximálisan passzol a játékuk minősége, azonban a negyedik helyhez, ami nagy valószínűséggel nemzetközi kupamérkőzéseket jelentene, mindez kevés."

Ha ebben tudunk javulni jövőre akkor várható előrelépés, ha nem, akkor maradunk a 7-10. hely egyikén.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...