Banner

Harminckét éve felültem egy buszra, a DKSK buszra

Szerző: amigeleken.hu | 2024-04-28 10:43:00

Szurkolótársunk visszaemlékezése a kezdetekre.


A diósgyőri kosaras lányok szerdán játsszák a Győr elleni párharc első mérkőzését a hőn áhított bajnoki címért. A meccs felvezetéseként fogadjátok szeretettel Bakk Péter szurkolótársunk visszaemlékezését arról, 32 évvel ezelőtt hogyan szippantotta be magába a diósgyőri kosárlabda.



Harminckét éve felültem egy buszra. 1992. márciusát írtuk, Diósgyőri szurkolói busz volt, Pécsre tartottunk egálra hozni a női kosár bajnoki döntő párharcát.

Hirtelen és valószínűtlen ötlet volt. Mégis úgy alakult, hogy felültem a DKSK buszra. Azóta úton vagyok....

Általános iskola 7.osztályos voltam. Nem igazán izgatott a suli, a csajokon járt az eszem. A Diósgyőri kosaras lányokon. Előtte hétvégén 30 pontos csapást mértünk a PVSK lányaira, üröm az örömben, hogy ezzel is csak 1-2-re alakítottuk a döntő állását. Zengett-zúgott a Nagyváthy tornaterem, a bordásfalon is emberek lógtak. Feltöröltük velük a padlót, egy ilyen meccs után nem lehetett nem hinni benne, hogy a mi nyakunkba kerül majd a bajnoki arany. A meccs végi "Pécsre Mindenki, aki nem az menjen ki!" rigmus hamar berágta magát a fejembe.

Hazafelé azon járt az eszem, hogyan lehetne ezt beadni szüleimnek. Végül a határozott fellépés mellett döntöttem. Nem kérleltem és könyörögtem, anyámat meglátva egyszerű tényként közöltem: „Csütörtökön Pécsre megyek suli helyett!”

Utólag belegondolva, annyira szürreális lehetett ez anyám számára is, hogy ellenvéleményeket sem felsorakoztatva, csak ennyit mondott: "Persze fiam, oda mész Te, oda..., oda ahová akarsz!" Többet nem is beszéltünk róla.

Hétfőn a "szülői beleegyezés" birtokában az első utam a Tábori Sportszerbe vezetett. Negyedik feliratkozó voltam a buszra, az összekuporgatott zsebpénzből csengettem ki az út árát.

Eljött a nagy nap. Annak rendje és módja szerint indultam reggel, csak nem a suli felé, hanem a Táborival szembeni parkolóba. Magamra öltöttem drága nagyanyám által kötött piros-fehér pulóveremet, épp egy hete kaptam 14. szülinapomra. Gyülekezett a tábor, a törzsgárdából mindenki ott volt, aki számít. Tóth Pisti, Balla Pisti, Mátyás Imi, Kempec, Szomorú Nóri és még sokan mások, a teljesség igénye nélkül. Meg persze jómagam, aki élete első idegenbeli kosár túrájára indult, nem éppen legálisan.

Anyámék persze mit sem sejtve, én meg úton Pécsre. Hamar befogadtak. Volt közös pontunk, a szenvedélyünk. A Diósgyőr. Boldogan énekeltünk Eddát, álmodtunk egy világot magunknak és tényleg ott álltunk a kapui előtt.

Ötezer pécsi hangorkánja közepette léptünk be a Lauberbe. De kit érdekelt? Győzni jöttünk, hogy hazavigyük az ötödik meccs lehetőségét. A Bajnoki címet nem adják olcsón.

Sajnos a meccset 76-68 ra elveszítettük, a PVSK lányai lettek a bajnokok. Pedig Király Sanyi volt a legnagyobb király! Mégis Vertetics mestert, meg Horváth Jucit koronázták meg. Zokogva figyeltem a pályára tóduló, ünneplő pécsi tömeget. A hazai sziréna hangja éles késként hasított szívembe.

Na pontosan 32 éve várom én is ezt a pillanatot. A bajnoki címet. Éneklem szüntelen, reménnyel teli, hogy „ Egyszer nyerjünk már bajnokságot, hódítsuk meg a nagyvilágot…”

32 év! Közben felnőttem, sőt, lassan megöregedtem. Miskolcról is elkerültem. De a vér nem válik vízzé! …"Nekem ez az életem, Diósgyőr a mindenem..."

Basszus Nina, Verus, Réka, Darcee és még jó páran a mai csapatból, Ti még csak meg sem születettek... !!! Most mégis Veletek utazom.

Valahol útközben mellém ült Zsombi is, ő lett legfanatikusabb útitársam. Már együtt gyűrjük a csarnokokat. Jut még eszembe, Völgyi Peti, Nálad jobb, és alkalmasabb "sofőrt" kívánni sem lehet. Vakon követünk titeket bárhová, bármeddig!

Harminckét éve indultam, azóta úton vagyok. Van az úgy, hogy az út hosszú, göröngyös, buktatókkal teli, de ha már egyszer elindultunk rajta, azt járjuk végig becsülettel! Tart ameddig tart. Amúgy sem bánom egy km-ét sem, hisz "elmegyünk bárhova, Pécsre vagy Sopronba, a távolság nem jelent akadályt...."!

Harminckét éve felültem egy buszra, a DKSK buszra. Bejártuk már toronyát-boronyát.

Valami most mégis azt súgja CSAJOK, hogy két héten belül, EGYÜTT MEGÉRKEZÜNK!

WE CAN DO IT TOGETHER!


forrás: facebook



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

16. TheStilt |Válasz erre: 12. antiabs
2024-04-29 15:09:48 Fehér öves, Tag
Egyébként is terrorban és teljes (?) kontroll alatt tartotta a lányokat. :-) Már amennyire tudta, mert ezért szinte hetente jöttek, ha csak hétvégén volt meccs, az E/2-es bulikba. Így juttottam be a meccsek jelentős részére ingyen, az öltözőn keresztül (93/94 környékén...) ...de az emelkedett stílust ott nem hallhattam, mint "csempészáru". :-D
2024-04-29 13:27:53 Fehér öves, Újonc
Jó írás! Nincs kérdés, kiszurkoljuk!!!
2024-04-28 19:06:30 Lila öves, Fanatikus tag
Klassz ez az írás. Tökéletesen kifejezi nagyon sok Diósgyőr szurkoló érzéseit. Tényleg nagyon hosszú ez a harminc év, rengeteg nehéz emlékkel. Mindannyian arról álmodunk, hogy beérünk a célba, adja Isten, hogy idén sikerüljön! És úgy van ahogy mondod: együtt sikerülhet!
13. Zsolt70 |Válasz erre: 12. antiabs
2024-04-28 18:55:50 Lila öves, Fanatikus tag
Így van, ez igaz. Az idő adott erre választ. (Csak az idő tükrében úgy írtam volna, hogy "akkor még hittük, hogy Király Sanyi a legnagyobb király".) Ahogy írtam, annyi előnyöm volt, hogy a DAM beruházási főmérnöke bevitt közéjük, ittuk az izotóniás italukat (vagy ki tudja mit), és hallottam az emelkedett stílusát...

De félreértés ne essék jó írás, tetszik, szép emlékeket ébreszt.
12. antiabs |Válasz erre: 4. Zsolt70
2024-04-28 18:52:12 Piros öves, Őstag
Mit tudtuk mi azt még akkor 13-14 évesen, hogy nem Király Sanyi a legnagyobb király. Csak akkor kezdtünk erre rájönni, amikor sose jött az arany, mert a szakma jóval kevesebb volt mint a pénz, illetve meg is jelent a sportcsarnokban éppen a taplóságai miatt a "Király mentes övezet" drapi.
11. Rusty Nails |Válasz erre: 10. Zsolt70
2024-04-28 18:40:17 Barna öves, Fanatikus tag
Nyugi, előfordul velem is :D
10. Zsolt70 |Válasz erre: 9. Rusty Nails
2024-04-28 18:39:17 Lila öves, Fanatikus tag
Akkor az idő összekuszálta a fejemben az eseményeket. :)
9. Rusty Nails |Válasz erre: 8. Zsolt70
2024-04-28 18:25:36 Barna öves, Fanatikus tag
Az a PMSC elleni meccs 93 tavaszán volt. Addig hosszabbított a bíró, míg a Pécs ki nem egyenlített. Erre tisztán emlékszem.
8. Zsolt70 |Válasz erre: 6. Rusty Nails
2024-04-28 18:08:59 Lila öves, Fanatikus tag
Akkor érkezett Ambrus Erzsó, meg Madaras Judit. A légiósok Pronyina és Jevtusenko voltak. Kralik, Sitkei, Lakosa és Molnár Kriszta voltak még, ha jól emlékszem.

Azon a 91-61-es meccsen úgy vettem részt, hogy focimeccsről jöttünk át. Lent tudtunk megállni a pálya szélétől nem messze. Talán az volt az a focimeccs, amikor szintén a Péccsel játszottunk. Vezettünk, az emberek már a kerítésen voltak ünnepelni, amikor egy hosszú oldalra átcsorgó labdát Lengyel Feri belőtt, és egyenlített. Döbbent csend. Jót tett ezután a kosár siker. Szép idők voltak. Persze könnyű volt, mert még csak egyetemista voltam.

Király egyébként annyira bunkó volt, hogy az edzésen pl. úgy beszélt a játékosokkal, hogy "Bakai, vagy hogy is hívnak..." A válogatott játékosa nevét nem tudta. Saját fülemmel hallottam, mert ott tartottam karate edzést a DAM beruházási főmérnökének, aki a csapat szponzorát képviselte. Molnár Kriszta rám nézett, szinte segítségért könyörgött.

Egyébként annyi pénz volt akkortájt (pár évvel később) a kosárra, hogy azt mondták, csak Mosley (nyugodjon békében) és De a Head 16 ezer dollárba került.
7. Zsolt70 |Válasz erre: 5. vebgy
2024-04-28 17:57:18 Lila öves, Fanatikus tag
Az igen...

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...