Banner

Feczkó Tamás: Kevés az olyan fiatal, aki egyből megállja a helyét az NB I-ben

Szerző: Jáborcsik András | 2020-07-24 19:41:00

A 2019/20-as NB I-es idényben a Debrecen mellett a DVTK-ban harcolták ki a legtöbb játékpercet az U21-es magyar fiatalok. Ennek apropóján Feczkó Tamással, a diósgyőri klub vezetőedzőjével közölt interjút az utanpotlassport.hu.

Ebből idézünk:


„A legnehezebb feladat, amit az NB I-es edzőknek meg kell oldaniuk, és amiben még van hova fejlődni, az a fiatalok beépítése. Kevés olyan tizenéves játékost tudunk mondani, aki legalább négy-öt mérkőzésen megkapta az esélyt az előző idényben. Hogy ez miért van? Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy engem tavaly szeptember 4-én neveztek ki a csapatomnál, és most én vagyok a negyedik legrégebb óta regnáló NB I-es edző…”


A szakvezető hozzátette, egykoron az utánpótlásban tevékenykedett, így pontosan tudja és érzi, mennyire fontos, hogy ne kallódjanak el a nagy ígéretnek kikiáltott reménységek.

„Az összes utánpótlás korosztályban dolgoztam, voltam akadémiavezető is, és igen, NB I-es vezetőedzőként is fontosnak tartom a fiatalok szerepeltetését, mert hosszú távon ők lesznek az alappillérei a magyar futballnak. Előző csapatomban, az MTK-ban is több mint tíz saját nevelésű játékos mutatkozott be nálam a felnőttek között. Persze, azt is mindig elmondom, hogy első sorban nem nekem kell bátornak lennem, és bedobnom a mélyvízbe a fiatalt, hanem a fiatalnak kell odatennie magát annyira, hogy ne is kételkedjek a szerepeltetésében.”


Kíváncsiak voltunk, Feczkó Tamás szerint mi szükséges ahhoz, hogy az összes NB I-es klub picit jobban támaszkodjon a saját utánpótlására.

„Sokan jó ideje keresik erre a kérdésre a választ… Szerintem sok múlik a klubfilozófián, de leginkább azt kell elérni, hogy az edzők be merjék tenni a fiatalokat az éles téthelyzetekben. A probléma ott kezdődik, hogy kevés az olyan, aki egyből megállja a helyét az NB I-ben. Ebből a szempontból nagyon jó döntésnek tartom, hogy az MLSZ megteremtette a kooperációs kölcsön lehetőségét. Az a legfontosabb, hogy az is, aki még esetleg nem érett meg az NB I-re, profi mérkőzést játsszon. Az NB III és az NB II is jobb annál, mintha valaki csak az edzéseken vesz részt.”


Kattints ide és olvasd el a teljes interjút az utanpotlassport.hu-n >>>>>>>


forrás: utanpotlassport.hu





És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

38. Borsodi Bányász* |Válasz erre: 37. toki
2020-07-31 15:32:14 Fekete öves, Veterán
Majd Barczi megoldja, ő a felelős ezért, mármint a jövőért a múltért jelenért nem.

Beindul a Dárdai terv, lesz itt 10 000 óra labdaérintés meg jobbhátvéd a válogatottban.

https://index.hu/sport/futball/2020/07/31/barczi_robert_mlsz_sportigazgato_program/
37. toki* |Válasz erre: 36. zaphod
2020-07-30 08:56:30 Fekete öves, Veterán
A külföld az más tészta! De mi magyarok vagyunk! Nekünk semmi nem jó, ha meg valami jó, az meg azért nem jó! Örök elégedetlenség - nyilván a mostani helyzetben teljesen jogosan, mert ez a foci molyfing -. Én úgy gondolom, hogy amelyik gyerek kimegy külföldre, és van benne kraft, na abból talán lehet valami - a példa lásd Szalai -. Itthon viszont új alapok kelle(né)nek, és lehet eszmecsere sem ártana mondjuk 1-2 tekintélyes vízilabda szakemberrel, hogy ők, hogy tudnak mindig "magyarosan" újra és újra megújulni! Nem lehetünk mindig spiccen, de azért a béka segge alatt se legyünk már.
36. zaphod |Válasz erre: 35. dudik-attila
2020-07-29 17:16:48 Fekete öves, Őstag
én ezt nem vitatom, éppenhogy azt mondtam, hogy arra nem lehet semmit se fogni, hogy "amaifiatalok". külföldön rengeteg maifiatalból lesz remek fodbalista.
35. dudik-attila |Válasz erre: 34. toki
2020-07-29 15:26:49 Piros öves, Őstag
Tokivel érték egyet. Egy gyerek nem tehet arról, mit hoz otthonról. Igen, tudatos szülők kellenek a háttérben. Ha egy nehezebb életű, de tehetséges gyereket szeretnénk patroálni, sokkal hamarabb meg kell találni és kiemelni a családból. Mert mire raebred magától, hogy változtatni kell, addigra már annyira lemaradt, hogy nem lesz belőle profi.
34. toki* |Válasz erre: 33. zaphod
2020-07-29 14:53:20 Fekete öves, Veterán
Olvastam már ezt a cikket. Ez így van, ez tiszta sor. De nem mindenki mögött van atyai pofon és szigor. A kölyöknek kell ideje korán felnött(es)en gondolkodnia. Vagy akarom, és mindent alárendelek, vagy nem, és akkor ez megmarad "hobby"-nak, uram bocsá mint ami most megy, hogy minek erőltessem meg magam, jó ez ahogy van, a love-m meg van, jobb mintha ezt meg azt a munkát csinálnám, ami fárasztóbb, kevesebb love, (el)ismertség ohne.
33. zaphod |Válasz erre: 32. toki
2020-07-29 13:41:23 Fekete öves, Őstag
én nem értek egyet a gyerekek hibáztatásával. a gyerekek formálhatóak. Az utánpótlásképzés ezért is nevelői munka. Válogatni meg természetesen úgy kell, hogy azokat a gyerekeket kell összeszedni, akiken látszik, hogy képesek lehetnek profi életet élni, és a családi hátterük is megfelelő. Igen, ez esetben lehet, hogy kiesik 1-2 olyan gyerek, akik akkor sokkal jobbak, mint a kortársaik. Meg igen, akkor kiesne a sok befolyásos szülő gyereke.

Érdemes ezt a Szoboszlais interjút elolvasni, beszél benne arról, hogy neki kimaradt a kamaszkori haverok, buli, csajok.
https://www.origo.hu/sport/futball/20200716-szoboszlai-dominik-interju.html
Ha valaki élsportoló akar lenni, az ezzel jár.
32. toki* |Válasz erre: 31. zaphod
2020-07-29 13:13:33 Fekete öves, Veterán
Sokat lehet(ne) erről beszélni. Viszont azt gondolom gyerekekben is van hiba nem kevés, hogy mennyire szereti egyáltalán azt a sportot amit űz - focit -. Nincs kellő alázat sem.
31. zaphod |Válasz erre: 27. toki
2020-07-29 10:41:46 Fekete öves, Őstag
a nagycsapat játékának az elsajátítása nem lehet elsődleges cél, és nem ezért nem kerül ki használható játékos az utánpótlásból. A játékosnevelés egy komplex dolog. Meg kell nekik tanítani a technikai alapokat (labdakezelés, lövések, ütközés, stb.) - ennek kellene legkorábban megtörténnie. Aztán már akadémista korban jönnek a taktikai alapok, a megfelelő erőnléti felkészítés, mentális felkészítés, stb. Ez egy komoly nevelőmunka, és ahogy arról szó volt már sok helyen, egyéni edzéstervekre, foglalkozásokra is szükség lenne.
Na ebből a legtöbb magyar csapatnál alig történik meg bármi is, mert annyi a modell, hogy egy korosztályt évente megkap egy edző. foglalkozik velük egy évig, aztán adja őket tovább. Ráadásul ezek az edzők nagyjából vezetőedzőként funkcionálnak, mert mindenki felnőtt csapat vezetőedzője akar lenni, csak kevés a pozíció. Mi ezzel a probléma? Még ha el is fogadom, hogy az UP edzők közül az utóbbi időben kikerültek az igazi kutyaütők, egy ember nem fog érteni mindenhez, és nem fog tudni eredményesen felkészíteni egyszerre ~20 fiatalt. Ez ráadásul csak egy dolog, a klub sem igen foglalkozik a fiatalok menedzselésével.
30. KáGábor* |Válasz erre: 28. Asgaroth
2020-07-29 10:21:21 Fekete öves, Veterán
Van ezzel kapcsolatban egy történetem. Szlovéniában voltunk kint gyakorlaton 2010-ben. Ők akkor egy nagyon komoly fejlesztést hajtottak végre géppark szinten. Hazaérkezve elmeséltem, hogy milyen fantasztikus cuccaik vannak, miket tudnak megcsinálni velük. Erre a válasz az volt, hogy "OK, ez szép és jó, de az sem tud többet a miénknél, mi is meg tudjuk oldani, csak máshogy" stb. Hasonlót érzek itt is. Hazaérkezik az edző a külföldi tanulmány útról, felvértezve némi tapasztalattal, új tudással, lelkesen előadja, majd jönnek az idősebb, tapasztaltabb kollégák a magyar mentalitással, miszerint "Ugyan már, ezt mi is tudjuk", "Nekünk ne mondja meg senki". Kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk. Az eredményt látjuk...
29. toki* |Válasz erre: 28. Asgaroth
2020-07-29 09:44:00 Fekete öves, Veterán
Természetesen jogos a felvetésed. Én úgy gondolom az up. igazgatónak ekkor kell a tettek mezejére lépni, hogy igenis ez az edző nem tudja összerakni a csapatát, nem tud a "gyerekekkel" bánni, akkor jöjjön 1 másik. Szoboszlai apja jól csinálja, onnan nem csak a fia, de jó néhány játékos elment külföldre és belföldre egyaránt. Ő valamit tud.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...