Banner

A Diósgyőr és az MTK "megsértette" a 12 csapatos OTP Bank Liga újonctörvényét

Szerző: Jáborcsik András | 2024-04-25 20:25:00

Sajtófigyelő - m4sport.hu


Amióta a Magyar Labdarúgó Szövetség bevezette a hazai első osztály aktuális lebonyolítását, a második vonalból érkező csapatok sorsa mindig ugyanaz volt: az egyik feljutott, a másik kiesett. A tendencia megszakadt: a 29. fordulóban a DVTK legyőzte a Debrecent, amellyel matematikailag is bebiztosította bennmaradását – ezt korábban a másik újonc MTK is megtette.

Az m4sport.hu-n megjelent összeállításból idézünk.


Az OTP Bank Liga 2015-ös átszervezése óta nyilván nehezebb dolga lett a Merkantil Bank Ligából érkező csapatoknak, hiszen feljutásuk után egy szűkebb elitben kellett megkapaszkodniuk, ami az első tíz hely megszerzését jelenti. A magyar bajnokság az egyetlen Európában, amely ennyire illusztris, az utolsó kettő pedig automatikusan alászáll a másodosztályba. Az elmúlt nyolc szezonban kivétel nélkül ugyanaz volt az újoncok elosztása: az egyikük (jellemzően az előző NB II-es bajnok) bennmaradt, másikuk viszont postafordultával ment is vissza a Merkantil Bank Ligába. A Diósgyőr és az MTK most már matematikailag is megszakította ezt a sorozatot: idén egyikük sem eshet ki az OTP Bank Ligából.


2015/2016

Miután 2015-ben a Vasas és a Békéscsaba jutott fel a Merkantil Bank Ligából, nem voltunk messze tőle, hogy mindkettő menjen is vissza, egészen pontosan 23 percre. A Békéscsaba búcsúja már az utolsó forduló előtt eldőlt, a Vasas viszont hatalmasat harcolt a Puskás Akadémiával, s végül a mindent eldöntő 33. meccsen, annak is az utolsó negyedében győzte le az MTK-t, az a három pont pedig kellett neki a bennmaradáshoz.


Újoncok: Vasas (1.), Békéscsaba (2.)
Bennmaradt: Vasas (10.)
Kiesett: Békéscsaba (12.)


2016/2017

Kék-sárga feljutók közül a Mezőkövesd vetette meg a lábát az élvonalban, olyannyira, hogy csak nyolc évvel később, épp ezen a hétvégén búcsúzott el. Az NB I-es projekt remekül kezdődött Pintér Attilával, újoncként az ötödik helyen fordult a csapat, majd később Tomiszlav Sziviccsel és Radványi Miklóssal a kupaelődöntőig is eljutott. A szezon végére ugyan visszaesett a 9. helyre, kiesési gondjai gyakorlatilag egy pillanatig sem voltak.
A másik újonc Gyirmót gyakorlatilag végig a mezőny mögött járt, utolsóként pottyant vissza.


Újoncok: Mezőkövesd (1.), Gyirmót (2.)
Bennmaradt: Mezőkövesd (9.)
Kiesett: Gyirmót (12.)




2022/2023

Hiába nyerte a Vasas pontrekorddal az előző másodosztályt, ez lett a második szezon, amelyben az NB II-es bajnok nem ért fel az első osztály szintjére. A Kecskemétet tavaly agyba-főbe dicsértük, abszolút lesajnált csapatként messze a legjobb újoncprodukciót nyújtották, a Fradi néhány kósza botlásáig a bajnoki címük is felsejlett. A második hely bravúros és szinte megismételhetetlennek tűnik.
A Vasas pedig hiába nézett ki jól nevek alapján, képtelen volt egységes csapatként működni, így abszolút megérdemelten esett vissza a másodosztályba – ahol egyébként most újrapróbálkozik.


Újoncok: Vasas (1.), Kecskemét (2.)
Bennmaradt: Kecskemét (2.)
Kiesett: Vasas (12.)


2023/2024

A Diósgyőr rávert a Vasas NB II-es pontrekordjára is, mégis jelentősen megbolygatta játékoskeretét, rengeteg légióst igazolva. Ezek jelentős része bevált, s sokáig Kuznyecov Szergejjel is hasított a csapat, aztán nem szigorúan futballszakmai okok révén elváltak útjaik. Vladimir Radenkoviccsal sem romlott igazából annyit a DVTK, hogy bármilyen kiesési gondja legyen, a Debrecen hétvégi legyőzésével pedig matematikailag is megvan.
Az MTK keretében jóval kisebb változás történt, néhány rutinosabb játékossal és légióssal erősített az alapvetően saját neveléseire építő klub. A szimpatikus filozófia megmaradt, a játékstílus viszont néha elment a célfutball irányába – de az eredmények mindent legitimáltak. Négy fordulóval a vége előtt a kék-fehérek jóval közelebb az európai kupainduláshoz, mint a kieséshez, ráadásul a tavasz második felében már bátrabban, tetszetősebben is futballoznak. Horváth Dávid hangsúlyozta is, hogy van még bennük fejlődési potenciál – a klub közelmúltjában szokatlan is lenne, ha sorozatban másodszor is simán bennmaradnának.


Újoncok: DVTK (1.), MTK (2.)
Bennmaradt: DVTK, MTK


Eredmény tehát törvényt bontott, azaz most először nem frissen feljutó csapat búcsúzott az OTP Bank Ligától. Jövő ilyenkor kiderül, ez a szezon csak egy szabályerősítő kivétel-e vagy egy sorozat első eleme.


Tovább az m4sport.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>>>


forrás: m4sport.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
5. vebgy* |Válasz erre: 3. stalker0412
2024-04-28 14:36:51 Fekete öves, Veterán
Harmincnyolc meccsbe ezek belehalnanak... :D a 16 csapatos azért jobb mert csak kétszer játszunk mindenkivel, utálom hogy többször látom ugyanazokat a semmilyen csapatokat...a hazai pályájukon egy molyfing vendégszektorral.
4. toki*
2024-04-26 11:58:19 Fekete öves, Veterán
A 14 csapatos jó lenne.
3. stalker0412 |Válasz erre: 2. vebgy
2024-04-26 07:53:55 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Inkább legyen egy 14 csapatos, alapszakasz oda-vissza 26 meccs. Majd alsó-felső ház 7-7 csapatnak oda-vissza 12 meccs.
Az úgy ugye már összesen 38 meccs egy szezonban, ami már így is a plafon lenne és hétközi meccsnapokat igényelne.
-Utolsó kiesik, 13 helyezett osztályozó-
(az utolsó KL-helyért meg mehetne egy rájátszás az alsó ház győztese és 3-6 helyezettek között, "egy meccs dönt elven")

+ A nevezhető alap keretlétszámot maximalizálni 22-főben, amiből csak 6-8 lehet légiós. A 22-es keretlészámot max u21-es játékosokkal lehetne bővíteni.

Az Nb2 ugyanilyen lesosztásban.

ui.: vicces, hogy kb az összes kisebb liga Cseh, Szlovák, Belga, Dán, Szerb, Román, Görög...stb már mind átállt valami hasonlóra....ez is jelez valamit.
2. vebgy*
2024-04-25 20:54:49 Fekete öves, Veterán
Hogy felejtenénk már el a p-ba ezt a 12-es mezőnyt...utálom ! Tizenhat csapatot bőven elbír már a magyar nb 1, azt is lehet izgalmassá tenni rájátszással, alsó és felsőházra osztással félidőben...pontfelezéssel...de van más megoldás is..
1. toki*
2024-04-25 20:43:03 Fekete öves, Veterán
Minden sorozat megszakad egyszer.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...