Banner

Tízperces kiállítással vennék elejét a reklamálásoknak

Szerző: Jáborcsik András | 2023-11-14 22:18:00

Sajtófigyelő - nemzetisport.hu


A nemzetisport.hu adta hírül a The Times-ra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete (IFAB) újabb szabálymódosításokkal szabna gátat a labdarúgásban általánossá vált reklamálásnak, valamint az ilyenkor gyakran kialakuló tömegjeleneteknek.


A futball szabályaiért felelős szervezet két fő szabálymódosítással védené a játékvezetőket a játékosok és az edzők indulataitól: az első módosítás értelmében a játékvezetők tízperces kiállítással büntethetnék a reklamáló játékosokat. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) felmérése szerint a kétéves tesztidőszak során – a szabályt az utánpótlásban, illetve az amatőr ligákban tesztelték – 38 százalékkal csökkent a reklamálások száma, továbbá a teszten részt vevő játékosok 72 százaléka, az edzők 77 százaléka, valamint a játékvezetők 84 százaléka szívesen folytatta volna a tesztelést.


A másik módosítás átvenné azt a rögbiben megszokott szabályt, miszerint csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a játékvezetővel – a többi játékos a kapitányon keresztül juttathatja el észrevételeit a játékvezetőhöz, aki viszont nem köteles meghallgatni a csapatkapitányt, ha azt nem látja indokoltnak. A rögbiben továbbá – főleg az élvonalbeli, televízióban is közvetített meccseken – a játékvezetők mikrofonja a közvetítésben is hallható,míg a videobíró által használt felvételeket a stadionban helyet foglaló nézők is láthatják – egyelőre nem tudni, az IFAB a rögbi szabályainak ezen aspektusát is átvenné-e.

Fontos megjegyezni, hogy a rögbiben – a labdarúgással ellentétben – komoly tisztelet övezi a játékvezetőket, s a velük tiszteletlenül viselkedő játékosokat a kiállítás mellett hosszú eltiltásokkal sújtják az illetékes szervek, amelyek kiállnak az adott játékvezető döntése mellett. Ennek tudatában nem meglepő, hogy ebben a sportágban a játékosok nem üvöltöznek tömegesen a játékvezető arcába, s az eltiltások ellen ritkán szoktak fellebbezni a játékosok, illetve azok klubjai.

Ezt a jelenséget a legjobban az a 2011-es eset példázza, amikor az angol bajnoki döntőben a Northampton Saints csapatkapitányát, Dylan Hartleyt kiállította a játékvezető, miután a játékos „csalónak” nevezte. Hartleyt az elveszített döntő után 11 mérkőzéses eltiltással sújtották, emiatt lemaradt az angol, az ír, a walesi és a skót válogatott legjobbjaiból összeállított csapat (British & Irish Lions) négyévente sorra kerülő turnéjáról. Hartley és klubja nem fellebbezett a döntés ellen.


Az elmúlt időszakban felvetődött, hogy a jövőben élőben is hallható legyen a VAR-szoba és a játékvezetők párbeszéde, viszont az IFAB munkáját irányító Lukas Brud a BBC-nek úgy fogalmazott: „ilyenkor több ember beszél egyszerre, s kontraproduktív lenne, ha ezt a szurkolók is hallanák”.


Így kommunikálnak a rögbi játékvezetők a játékosokkal:


Tovább a nemzetisport.hu-ra >>>>>>>>>


forrás: nemzetisport.hu

fotó: Getty ImagesÉs ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2023-11-16 07:01:07 Fekete öves, Veterán
Mi ez kézilabda? Tudtommal ott is végleges pirosat is adhatnak a reklamálásért. Keményebben kell osztogatni a lapokat, oszt annyi.
2023-11-15 19:56:43 Piros öves, Őstag
.. dumálásért eddig is volt sárga, aztán akár piros is.. tessék osztogatni azokat ha kell, bár ugye ez is szubjektív...
- a reklamálással elment időt is bele kell számolni a hosszabbításba, oszt annyi.
2023-11-15 17:29:34 Piros öves, Őstag
Collina újabb hülyesége, amivel főszerepet osztana a bíróknak. Teljes tévút!
2023-11-15 08:49:58 Piros öves, Őstag
Ez a büntetési lehetőség igencsak véleményes hiszen a játékvezető személyétől függő szubjektív döntés lesz, hogy alkalmazza vagy nem!
A gond csak az, hogy a nagyfejűek megint azon agyalnak, hogy hogyan lehet büntetgetni ahelyett, hogy a pályán és a var szobában tevékenykedő játékvezetőket a következetesség irányába treníroznák pl. a kezezés, a lábrálépés/taposás megítélésében vagy a lapok osztogatásában stb…!
2023-11-15 08:32:00 Piros öves, Őstag
Azt mondta nekem egyszer az egyik barátom a maga akcentusával, hogy aszongya egész tetszetős sport lenne ez a te focid, ha kicsit keményebbek lennének a játékosok, kézzel is lehetne a labdához érni és azt ilyen ovális alakúra váltanátok.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...