Banner

MLSZ: minden egyesület ellátási és finanszírozási nehézségekkel néz majd szembe

Szerző: amigeleken.hu | 2022-10-13 12:35:00

Sajtófigyelő - hvg.hu


A spórolási kényszer az amatőr és profi sportolókat egyaránt nehéz helyzetbe hozza, mert az önkormányzatok egyszerűen bezárják a sportlétesítményeket, amelyekben gyakorolnak.

A hvg.hu egy összeállítást közölt, amelyben hat sportági szakszövetséget kérdeztek meg arról, hogyan hat ki az energiaválság a klubok mindennapi életére. Ebből idézzük a labdarúgást érintő részeket:


Másfél hónapra a tervek szerint leállítják a székesfehérvári futballstadion, a 14 milliárd forintból megújult, 2018 novemberében átadott Mol Aréna Sóstó fűtését – közölte a város fideszes polgármestere. Cser-Palkovics András a közösségi oldalára szerda reggel felkerült videóban jelentette be, hogy csütörtökön rendkívüli közgyűlésen döntenek majd a rezsiemelkedés okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről, amelyek között ez a javaslat is szerepel.

Ennek értelmében, miután az utolsó idei bajnoki meccsét a Fehérvár a Kisvárda ellen november 13-án még lejátssza, a stadiont nem fogják fűteni, az üzemeltetést az önkormányzat „kizárólag a jelentősebb műszaki károk megelőzéséhez szükséges szinten biztosítja". Külön hozzátették, hogy a centerpálya füvének fűtésére, világítására sem kerül sor.


Hogy a tavaszi szezon kezdetét érinti-e az intézkedés, egyelőre kérdés. A javaslatban nincs róla szó, videójában Cser-Palkovics azonban úgy fogalmazott: „az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszatni a csapatokkal, gázzal fűtött pályákon. Ez ma elviselhetetlen teher az országnak, vállalhatatlan a településeknek és a kluboknak.”


MLSZ: Mindenki rákényszerül a takarékosságra

„Ahogy az ország egészében, úgy a labdarúgásban is a legfontosabb kérdések között szerepel a megnövekedett infláció, az energiaellátás esetleges bizonytalansága és a közüzemi számlák összegének várható radikális növekedése” – közölte a hvg.hu megkeresésére a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), amely szerint a nagyjából 1500 egyesület mindegyike ellátási és finanszírozási nehézségekkel néz majd szembe. Vannak is már csapatok, amelyek bedobták a törölközőt: visszalépett például az NB III. küzdelmeitől a Balassagyarmat és a Makó.


Bár az MLSZ szerint az új kihívásokra az egyesületeknek maguknak kell felkészülniük, próbálnak nekik segíteni a saját eszközeikkel, közreműködnek például annak meghatározásában, hogyan előzhető meg vagy mérsékelhető a költségnövekedés, vagy éppen mely tevékenység átmeneti elhalasztása, illetve megszüntetése szükséges” – írták.

A szövetség arra is nyitott, hogy egyes előírásokat átmenetileg enyhítsen, de a válaszukból úgy tűnik, hogy ez a profi csapatokra nem vonatkozik: „A tavaly előtti súlyos Covid-helyzet idején alkalmazott módon lehetőséget biztosítunk az amatőr és utánpótlás csapatoknak a mérkőzések időpontjának meghatározására, illetve elhalasztására, és felfüggesztjük a mérkőzések esetleges elmaradásának szankcionálását.”


Kérésre azt is engedélyezik, hogy az egyesületek az egész éves, 2022/23-as versenyévre adott tao-keretek, azon belül is elsősorban a működésre adott támogatási összegeket átcsoportosíthassák, így azt az összeget, amelyet egyes tervezett kiadásaik elhalasztásával megtakarítanak, a megnövekedett pályabérleti díjak kifizetésére fordíthassák.


Tovább a hvg.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>>>


forrás: hvg.hu

fotó: MTI / Vasvári Tamás



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. cz |Válasz erre: 1. dudik-attila
2022-10-14 06:25:51 Lila öves, Tag
Érdekes módon sikerült pont a legmagasabb áron 300euro-n fixálni. Ami mostanság 150.
2022-10-13 15:19:42 Barna öves, Fanatikus tag
Szerintem a felcsutnak nem lesz problemaja. Meg a fehervar is jatszhat ott ha akar. Sot-szerintem azt is meglehetne csinalni, hogy az osszes csapat ott jatsszon? Milyen kiraly lenne!
2022-10-13 13:11:36 Piros öves, Őstag
Mindeközben a gáz tőzsdei ára az utóbbi évek átlag árának kb "csak" a duplája környékén mozog. Akkor miről is beszélünk? Megy a hulyites, szívatás.....
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...