Banner

Puha vagy, Jenő!

Szerző: Jáborcsik András | 2020-05-26 14:44:00

Ismét egy korábbi labdarúgónk visszaemlékezésével folytatjuk Életem meccse sorozatunkat.

Ráczi Attila 1960 és 64 között öt szezont játszott a DVTK első csapatában. A saját nevelésű támadónk két meccs híján száz alkalommal öltötte magára a piros-fehér szerelést és 27-szer volt eredményes. Az idén 77 éves Ráczi egy Fradi elleni győztes találkozót választott legemlékezetesebb diósgyőri meccsének.1961 tavaszát írjuk. Pontosabban március 5.-ét. Diósgyőr-Ferencváros labdarúgó mérkőzés. Természetesen telt ház, 20000 néző.a stadionban. A pályát övező jegenyefákon is csüngenek a szurkolók.

A csapatok a következő összeállítésban léptek pályára::

FTC: Landi, Mátrai, Gerendás, Dalnoki, Vilezsál, Kocsis, Fridmanszky, Orosz, Albert, Verepes, Rákosi. Edző : Tátrai Sándor

DVTK: Tóth, Werner, Szigeti, Paulás, Solymosi, Perecsi, Kiss, Ráczi, Kovács, Pap, Pál Edző: Bodola Gyula


Jómagam még a gimnázium negyedik osztályát jártam, tizenhét évesen az érettségi előtt álltam. A korabeli újságcikkek alapján az NB I legfiatalabb játékosa voltam. Nem kevesebb, mint húsz évvel voltam fiatalabb, mint az NB I korelnöke, az újpesti Szusza Ferenc.


Megtiszteltetésnek vettem, hogy játszhattam még a Nagyok ellen (Bozsik, Faragó, Sándor, Albert, Rákosi, stb). Már nem az első NB I-es meccsemet játszottam, de a Fradi ellen ez volt az első. Szó se róla, kissé megilletődötten kezdtem. Ez főleg köszönhető volt annak is, hogy a Fradi egyik legismertebb játékosa, a kőkemény Dalnoki Jenő oldalán játszottam, mint jobbösszekötő. Aki látta őt élőben, az tudhatja, hogy még a nézése is félelmetes volt, hát még a játéka.


Nem volt egyszerű dolog lefutni, átjátszani őt, hamar a salakon találhatta magát az ember. Pláne akkor, amikor a közönség a bekiabálásaival felbőszítette Jenő bácsit. "Puha vagy Jenő". Ha véletlenül sikerült kicseleznem vagy lefutnom őt, akkor egy pár keresetlen szóval közölte velem, hogy legközelebb hol fogom találni magam (természetesen a salakon). Nos, azért eljött az én pillanatom is. Solymosi Pixi élesen tekert egy szabadrúgást a kapu elé, melyre berobbanva védhetetlenül fejeltem a labdát Landi kapujába a léc alá. Óriási volt az öröm a stadionban.


Ráczi fejese után a Fradi kapujában a labda.


A Népsport tudósítása a mérkőzésről


A gól után Jenő bácsi is lehiggadt. Így vertük meg a Fradit 2-0-ra. Az első gólt Pál Laci rúgta még a kezdést követő percekben.

77 évesen a legkedvesebb emlékeim közé tartozik ez a meccs.Ráczi Attila 1943. szeptember 18-án született, és saját nevelésű játékosként két héttel 17. születésnapja után 1960. október 2-án, az 1960/61-es szezon hetedik fordulójában mutatkozott be a DVTK-ban a Győri ETO elleni 1-1-re végződött bajnokin.

Az 1960-61-es szezonban a korelnökök a már 37 éves Szusza Ferenc volt Újpestről, valamint a 36 éves Takács György Csepelről voltak. A legfiatalabbak pedig a 17 éves diósgyőri Ráczi Attila és a később komoly élvonalbeli játékos- és edző-karriert is befutó debreceni Puskás Lajos.


Diósgyőri pályafutása során 46 élvonalbeli találkozón szerepelt az első csapatban és 6 gólt szerzett. Másodosztályú mérkőzéseinek száma 52, ezeken 21 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába. Az 1961/62-es bajnokságban 12 góllal a csapat házi gólkirálya volt, míg a 62/63-as bajnokságban csak a 18 gólt szerző és remek szezont záró Kovács Mustos szerzett nála több gólt. Ráczi ebben a bajnokságban 9-szer volt eredményes.


A DVTK kerete 1962-ben

Álló sor balról: Kiss, Paulás, Kovács I., Cserjés, Hódi, Szucsányi, Tamás, Nyíri, Bóta, Pócsik, Szigeti, Nagy Gy. edző

guggolnak: Sikora, Kiss, Ráczi, Csányi, Szamek, Werner, Osváth


Tizenhárom alkalommal ölthette magára a magyar ifjúsági válogatott mezét, ötször pedig az utánpótlás válogatottban is szerepelt.


Ráczi csatázik az NDK védőjével az 1961- április 16-án, a Megyeri úton lejátszott ifjúsági válogatott meccsen


1961. május 7-én Belgrádban a Jugoszlávok ellen 2-1-re elvesztett meccsen és június 11-én a Népstadionban az Ausztria elleni, 4-1 arányú magyar győzelmet hozó meccsen gólt is szerzett. Október 7-én az osztrákok elleni idegenben lejátszott és 4-2-re megnyert meccsen kétszer is eredményes volt.


A magyar ifjúsági válogatott az 1961. június 11-én lejátszott, Ausztria elleni meccsen a Népstadionban, Ráczi Attila jobbról a negyedik helyen áll


Ráczi lövését az osztrák kapus nem tudta hárítani


1962-ben tagja volt a romániai UEFA tornán résztvevő magyar ifjúsági válogatottnak és pályára is lépett törökök, a spanyolok és a franciák elleni csoportmeccseken. Ezen olyan neves játékosok voltak a társai a válogatottban, mint Bene, Fenyvesi, Dunai II.


Az NB II. bajnokcsapata 1962/63-ban

balról: Szigeti, Hódi, Werner, Szamek, Kovács I., Csányi, Nyíri, Paulás, Bóta, Ráczi, Kiss.


Utolsó meccsét 1964. szeptember 13-án játszotta piros-fehérben a Honvéd elleni 1-1-el zárult találkozón.

Ezt követően Debrecenben majd Kazincbarcikán futballozott, jelenleg is a vegyészvárosban él.Ide kattintva elolvashatod a sorozat eddig megjelent részeit:

Szokatlan poszton - Nikházi Márk legjobb diósgyőri meccse >>>>>>

Tömött lelátók csendje - KáGábor írása >>>>>>

Felejthetetlen tíz hónap - Granát Balázs diósgyőri emlékei >>>>>>>

Zárt kapus meccsen Orosházán - Dani (Czimborák1910) írása >>>>>>

Bulgár földre betyárosan - Betyárok írása >>>>>>

Boldog boldogtalan félmeztelenül pörgette a feje fölött a fossá ázott pólóját - Péter írása >>>>>

Leírhatatlan, csodálatos érzés volt, amit ha kihagytam volna, egész életemben bánnám N.ZS. írása >>>>>

Egy elveszett álom - A Vásárhelyi Betyár írása >>>>>

Vagyunk négyen, akik voltunk már győztes meccsen Balmazújvárosban >>>> Atyesz írása

Kézfogás - kis Kökesz írása egy 63-as Ózd-DVTK NB II-es bajnokiról >>>>>>

Egy felejthetetlen teremtorna története - Fazekas Béla visszaemlékezése >>>>>

Szabolcsi gyerekként diósgyőrivé lettem - Vass László visszaemlékezése >>>>>

Miskolc-Diósgyőr, a Szinvaside Derby - DWM írása >>>>>>

57-ben egy hetessel égettük a Kecskemétet - Slózi írása egy 63 évvel ezelőtti meccsről>>>>>

A TIR-ek ellen mindig élvezet - dfcwolf írása >>>>>

Te nem ismered ezt a csávót valahonnan? - Miki@ írása >>>>>

Zakatol - Egy Délvidéki Betyár, Orbán József írása >>>>>

Audio kimenet - Betyárok írása >>>>

Indián nyár - Objektiv írása >>>>>

1998.10.24. FTC-DVTK 3-4 - Geotic írása >>>>>>És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
5. vebgy* |Válasz erre: 1. makaó
2020-05-26 13:57:49 Fekete öves, Veterán
A mostani ifiknél sajnos az a "tudás" hibádzik...tisztelet a kivételnek.
2020-05-26 11:11:09 Kék öves, Tag
Nagyon megörültem mikor megláttam ezt az írást-hisz mióta Ráczi Attila elkerült Diósgyőrből nem hallottam Róla semmi hírt.Örülök,hogy él és remélem egészséges!
Én "nagyon" sokszor láttam focizni Attilát a "vörös csillag" salakos pályáján vasárnap délelöttönként a diósgyőr ifiben kis srác koromban.Már ott a pálya szélén kitűnt gyorsaságával cselező képességével és "szőke" hajával.
Sokszor lehetett hallani a szurkolók szájából: ebből a srácból nagy focista lesz meglátjátok!
Ha jól emlékszem az akkori ifiben focizott még: Hütter,Vertig Gyuszi, Kozma Dezső (Öcsi)Horvát Bandi bátyja,Szenczi,Kaló Zoli,Szebeni Gyuri,Krompaszki Gyula-akikre még emlékszem.
Rég volt-talán igaz sem volt.
Jó egészséget kívánok az írás főszereplőjének.
2020-05-25 13:06:57 Fekete öves, Őstag
Köszönjük! Jó volt lèlekben ott lenni, pedig mèg meg sem születtem. Miskolci gimnazistakènt gólt lőni a fradinak, húszezer nèző, beleborzongok! Kívánok jó egèszsèget ès ilyen utódokat!
2020-05-24 17:55:35 Barna öves, Fanatikus tag
Jó írás!
2020-05-24 16:54:03 Barna öves, Fanatikus tag
"Ráczi Attila 1943. szeptember 18-án született, és saját nevelésű játékosként két héttel 17. születésnapja után 1960. október 2-án, az 1960/61-es szezon hetedik fordulójában mutatkozott be a DVTK-ban a Győri ETO elleni 1-1-re végződött bajnokin."

Tehát régen nem a kor számított, hanem a tudás és bátran bevetették a fiatalokat a legfontosabb meccseken is.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...