Banner

Jó kezekben a DVTK sportolói

Szerző: objektív | 2016-12-02 11:10:00

Nagy lépésekben fejlődik a DVTK infrastruktúrája, a tavasszal átadott edzőközpont főépülete után már épül az új stadion, és épülnek az új edzőpályák is. A sportorvoslás területén azonban talán még nagyobb lemaradással küzdenek a magyar csapatsportok, ezért a DVTK ezen a téren is szeretne előre lépni. Dr. Szabó Zsolt nemzetközileg elismert sebész, aki két magyarországi orvosi egyetem címzetes docense és a Miskolci Egyetem egyetemi docense egészségügyi vezetőként irányítja a klubnál folyó egészségügyi munkát, és az ő vezetésével indul el a DVTK sportegészségügyi tevékenységének megreformálása.

- Egy sportorvosnak sem kell kötelezően sportolnia, mégis az a tapasztalat, hogy a legtöbb orvos hangsúlyt helyez a testedzésre. Veled is így történt?
- Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a legtöbb orvos felismeri, a túléléshez köteles sportolni, mert a mai kor legnagyobb hátránya az ülő életmód: a számítógép előtti munkavégzés, az autózás, és a többi. Ezen kívül tudatosan próbáljuk a stresszt levezetni, a felesleges kalóriákat elégetni. Nekem gyerekkoromban kezdődött a kapcsolatom a sporttal, ami a mai napig meghatározza az életemet. Marosvásárhelyen születtem, ahol több sportágat kipróbáltam, végül a kerékpározáson és az evezésen keresztül jutottam el a vívásig, majd másfél évtizeden keresztül az élvonalbeli egyetemi klubban párbajtőröztem világszerte ismert sportolók társaságában. A romániai forradalmat követően Miskolcon telepedtem le, és bekapcsolódtam a helyi vívó életbe. Az edzéseken “vérre menő” asszókat vívtunk a fiatalokkal, majd ahogy lenni szokott, a mindennapi tennivalók és a szakmai kihívások sokasodásával egyre kevesebb idő maradt a versenysportra. Mára a kerékpározás maradt, illetve esténként az öregfiúk között kosárlabdázom.

- Ezek szerint sportoltál a DVTK-ban is?
- Nem, mindig csak távolról csodáltam a DVTK sportolóit, és sajnáltam, hogy fiatal koromban nem volt lehetőségem egy ilyen klubhoz tartozni. Nem lehet kérdéses, hogy az ország egyik legkitartóbb leghűségesebb szurkolótáboráról van szó. Természetesen nyomon követtem a labdarúgók, a kosárlabdázók, később a jégkorongozók eredményeit is, időnként a helyszínen is szurkoltam, amikor időm engedte. Örömteli, hogy most már én is ennek a közösségnek a tagja lehetek.

- Hogyan lettél a DVTK egészségügyi vezetője?
- Marosvásárhelyen szereztem orvosi diplomát, majd az áttelepülést követően 1998-ig Stockholmban, Göteborgban, Strasbourgban, Nizzában, Tokióban töltöttem el hónapokat, éveket tanulással és munkával, azóta viszont a miskolci B.-A.-Z. Megyei Egyetemi Oktató Kórházban dolgozom traumatológus és kézsebész főorvosként. Ezen kívül már tíz éve az általam szervezett Miskolci Kézsebészeti Centrumot vezetem, és a Miskolci Egyetemen a gyógytornászokat és a védőnőket oktatom. Amikor megkeresett a DVTK, nem sokon múlt, hogy már az első találkozóra is nemet mondjak sok más elfoglaltságomra való tekintettel. Végül az engem ajánló ismerősömre való tekintettel ültem le az első beszélgetésre, amit másik kettő követett, ahol vázolták a feladataimat, illetve én is elmondtam az elképzeléseimet. A tárgyalások eredményeként elvállaltam a feladatot, amit “a DVTK sportegészségügyi tevékenységének új alapokra helyezése” néven lehet a legjobban leírni.

- Milyen tervekkel vágtál neki a munkának?
- Elsődleges feladatomnak azt tekintem, hogy csapatot építsek a jelenleg is a DVTK különböző csapatainál dolgozó orvosokból, masszőrökből, gyógytornászokból, a táplálkozás-tudományhoz és táplálékkiegészítőkhöz értő szakemberekből, akik egymás segítve tudnak a jövőben dolgozni. Ennek a csapatnak nem csak vezetője, hanem tagja is leszek, az eltelt rövid idő alatt is kezeltem már Bognár Istvánt és Ugrai Rolandot is. Várhatóan minél több mérkőzésen jelen leszek, azonban a csapatorvosok munkáját nem veszem át.

A szomorú valóság azt mutatja, hogy hazánkban a sportegészségügy a legtöbb esetben kimerül a kötelező sportorvosi vizsgálatokban, ami csak látszólagos, futószalagon végzett orvosi vizsgálat, jobb esetben kardiológiai, szív-EKG elvégzésével. A néhány alapvető vizsgálat alkalmatlan arra, hogy rejtett problémákat felszínre hozzon, csak a nagyon veszélyes, és nagyon nyilvánvaló bajok kerülnek felszínre. A sportorvoslás ennél sokkal többet tud, ezeket megvizsgálva egyértelmű, hogy sok tennivalónk akad még.

- Melyek ezek a területek?
- Egy jó akadémián az első és legfontosabb a kiválasztás. Manapság olyan szövettani tesztek léteznek, amivel az oxigén felhasználását lehet mérni, vagy az izomstruktúrát megállapítva előre tudható, hogy a gyerekből sprinter nevelhető, vagy ellenkezőleg, kár nagy ideg-izom átmenetet igénylő sportot űzni, mert ott kevés sikerélménye lesz. Akinek a teste gazdaságosan használja fel az oxigént és az energiát, az hosszútávfutásra, vagy éppen a kerékpározásra alkalmashttp://dvtk.eu/12267-Jo_kezekben_a_DVTK_sportoloi-cikk, ezt felismerve a megfelelő sportág felé irányítható a fiatal. Már ebben a korban felmerülhet a legális teljesítményfokozás, azonban ez nem tablettákat jelent, hanem megfelelő táplálkozást, vagy az ideális kiegészítő sport kötelezővé tételét.

A teljes cikket elolvasom itt>>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

15. toki*
2016-12-03 10:07:16 Fekete öves, Veterán
Első körben örülök neki, hogy végre 1 doktor-doktor van a csapatnál, és nem 1 kuruzsló. A másik gondolom, az orvos minden sportágban nem csak a fociban fog segítséget nyújtani a sérült DVTK játékosoknak. Az ajánlásai alapján nem lehet 1 szakbarbár. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja tudni oldani a sérült játékosokkal kapcsolatban.
14. cz |Válasz erre: 12. nador
2016-12-03 09:01:45 Lila öves, Tag
Igen! Kézsérülés, de focicsapat vagyunk!:(
13. pecz-dezso |Válasz erre: 5. jaborcsik-andras
2016-12-03 06:14:20 Narancs öves, Tag
Sajnálom,hogy félre értették.Sajnos már megint nem a futballról szólnak a dolgok. A DVTK korábban már "stratégiai" megállapodást kötött az egészségüggyel. András ,Te is írtál már olyan cikk sorozatot ami jövőről,
a XXI.századról szólt. A kommentelők áradoztak. A valóságban mi történt? Semmi! Persze én vagyok a türelmetlen. Körülbelül 30 éve nincs olyan csapatunk amely legalább egy évet a szurkolóknak számára elfogadhatót produkálna. Az utánpótlásról ne is beszéljünk .Még ha volt is egy-két feltörekvő azokat gyorsan elkótyavetélték, hogy a hátramaradottaknak legyen mit enni. Leisztinger óta se változott sok minden. Az két különböző dolog ,hogy mit látsz és mit szeretnél látni.
Bocsánat,hogy ide írom,utólag is boldog névnapot kivánok
12. nador |Válasz erre: 10. Piros1910
2016-12-02 20:31:17 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Traumatológus amibõl következik, hogy nem csak kezet tud mûteni. Nemzetközileg elismert szakember. Szerintem örülni kellene, hogy végre egy olyan orvos foglalkozik a sportolókkal aki tudja mit kell csinálni ha sérülés következik be.
11. walaki
2016-12-02 20:27:19 Piros öves, Őstag
Volt korábban egy másik Dr. Szabó Zsolt. Aki pár meccsen volt is a DVTK csapatorvosa. Azt hittem, hogy ő lett a kiválasztott... Szerintem Ő jobb választás lett volna akár Forgách doktor helyére is, aki már nyűgnek érzi jelenlegi munkáját. Akinek fontosabb egy pizza mint egy játékos sérülése....
Jó ÉTVÁGYAT.
10. Piros1910
2016-12-02 20:19:57 Narancs öves, Tag
Jo lesz a kosarasoknak.
2016-12-02 20:19:33 Narancs öves, Tag
Kurva jó lenne ha egy kézilabda klub lennenk, de ez egy football club.
2016-12-02 20:18:16 Narancs öves, Tag
Utana kérdeztem. Ő mr. Hókuszpók. Egy dologhoz ért. A kézsebészethez. Más nem is műt. Vele nem leszünk kisegítve. Inkább valaki ismerősének tűnik, mint valódi szaktekintélynek.....
7. fules1 |Válasz erre: 4. pecz-dezso
2016-12-02 19:01:01 Piros öves, Őstag
Tessék ez az ajánló levele:

"Dr. Szabó Zsolt PhD, traumatológus, sebész, kézsebész szakorvos a BAZ Megyei Egyetemi Oktató Kórház traumatológus főorvosa, a Miskolci Kézsebészeti Centrum vezetője, a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának egyetemi docense.

Szabó doktor a kézsebészet és a baleseti sebészet hazai és nemzetközi szakmai hierarchiájában jelentős eredményeket ért el. A Magyar Kézsebész Társaság elnöke, a Magyar Traumatológus Társaság Vezetőségi Tagja, a Traumatológiai és Kézsebészeti Szakmai Kollégium tagjaként szervesen részt vesz mindkét szakma irányításában szervezésében. Nemzetközi színten mint a svájci AO Trauma International arany fokozatú oktatója a modern csontegyesítő módszereket oktatja világszerte. Egyedülálló módon a világon ő az egyetlen olyan kézsebész akit demokratikus választások során előszőr az Európai Kézsebész Társaság vezetőjének, majd idén Buenos Airesben a Kézsebészeti Világtársaság Elnökének választottak. Az európai kézsebészeti szakvizsga megreformálása, az Európai Kézsebészeti Tanács létrehozása az ő nevéhez fűződik."
6. alfonz |Válasz erre: 4. pecz-dezso
2016-12-02 17:55:35 Lila öves, Tag
Az nem zavar,hogy most itt másról van szó?
És akik szerinted "beajánlották" nem azért,mert lopott szőlész-borász diplomája van,hanem mert világhírű sebész...

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...