Banner

Adorján Attila: Hálás vagyok, hogy itt lehetek és azon leszek, hogy a csapat hasznos tagja legyek

Szerző: Jáborcsik András | 2020-12-21 12:51:00

Eredetileg karácsonyi meglepetésnek szántam a Jegesmedve szurkolóknak a Murokkal készített interjút, aztán a dolgok szinte egyik napról a másikra úgy alakultak, hogy ő maga lett a meglepetés és az interjút már akkor fejeztük be, amikor Attila megérkezett Miskolcra. Az történt ugyanis, hogy a Finn Jégkorong Szövetség felfüggesztette a Liiga és a Mestis küzdelmeit. Az eredeti kérdések között szerepelt az is, hogy hazautazik-e az ünnepekre, vagy Joensuuban kell-e maradnia, de mire megérkeztek a válaszok, vele együtt érkezett Attila is Magyarországra, hogy a Jegesmedvéket erősítse a szünet alatt.

Fogadjátok szeretettel a Murokkal készített interjút!


Szia Attila! Hogy kerültél a finnek látókörébe és hogyan történt a megkeresés?

Nyáron egy játékosügynökön keresztül keresett meg a finn csapat, ezután főleg a vezetőedzővel kommunikáltam. Ő mutatta be nekem, hogy milyen koncepciók mentén működik a csapat, mik a céljaik és hogy milyen szerepet szán nekem.



Kifejezetten ilyen fiatal kapust szerettek volna igazolni?

Úgy gondolom, igen. Fontos volt számukra, hogy olyan játékosokat igazoljanak, akiknek elsődleges célja a szakmai előrelépés, mivel a Mestis liga anyagilag elmarad az európai bajnokságoktól.

Azonnal igent mondtál? Volt egyáltalán bármi is, ami az igen ellen szólt volna? Hány évre szól a szerződésed?

Természetesen mérlegeltem a lehetősegeimet, hiszen ez egy nagy váltás, ami nem kevés kockázatot hordoz magában, viszont végül úgy éreztem, hogy ez egy olyan lehetőség, ami nem biztos, hogy később megadatik majd. Többek között ezért is döntöttem a Kiekko-Pojat csapata mellett.

Tudtál tájékozódni előzetesen, hogy hova is igazoltál, vagy út az ismeretlenbe volt?

Nem teljesen. Korábbi finn csapattársaimtól érdeklődtem a csapatról illetve a városról. Ha nem is tudtam meg túl sokat , azért tudtam, mire számíthatok



Mik voltak az első benyomásaid, amikor megérkeztél Joensuu-ba? Mennyire érződik a 75.000 lakosú város hangulatán, hogy több, mint 20.000 egyetemista éli ott mindennapjait?

Joensuu egy nagyon szép város, viszont a koronavírus hatásai természetesen ott is érezhetőek.

Nagyon érdekes a te helyzeted, hiszen Te vagy az egyetlen idegenlégiósa a csapatnak....

Nem egy könnyű szituáció, hiszen egyedül én nem beszélem a nyelvet a csapatban. Minden finnül megy, a meetingek is, így mindig kicsit késve értesültem az információkról, ami eleinte okozott néhány problémát. Szerencsére idővel megoldódtak ezek a problémak, a beilleszkedésemmel nem volt gond, jó kis közösség jött össze, pozitív az atmoszféra az öltözőben, mindenki motivált és elkötelezett.



Hogy működik a kommunikáció?

Néhány csapattársam, akik jól beszélnek angolul, mindig fordították nekem a fontosabb információkat illetve ha fontosabb meetingek voltak, akkor az edzői stáb tagjai angolul elmondták nekem a tudnivalókat.

Hogy néz ki egy átlagos napod? Mi volt a legnagyobb változás az itteni életedhez képest?

Elég monotonok a napjaim, hiszen fontos, hogy a lehető legkevesebb emberrel legyünk kontaktusban, igy minimalizálni a fertőzés veszélyét. Ezért jellemzően csak akkor hagytam el a lakást, ha edzésre kellett mennem vagy mindennapi teendőket elintézni. Edzésről haza érve többnyire sorozatokat néztem vagy filmet, esetleg valamilyen videójátékkal ütöttem el az időt, vacsorát készítettem, aztán alvás.



A csapat átlagéletkora nagyon alacsony, mindössze 24 év. Ha a csapat két idősebb játékosát nem számoljuk bele, akkor pedig 22,6 év. Ez egy koncepció a klubnál? Vagy ez az egész Mestis Ligára jellemző?

Az egész ligára jellemző, hogy elég alacsony a csapatok átlagéletkora. Mint már említettem, nem magas a csapatok költségvetése, ezért csak a fiatalabb játékosok fizetését tudják megengedni maguknak a klubok. A Mestisben játszó játékosoknak nem az a célja, hogy itt alapozzák meg anyagilag a jövőjüket, hanem hogy fejlődjenek és tovább lépjenek.

A csapat nagy Öregje, a 40 éves Markus Kankaanpera az elmúlt 20 évből 19-et a Liiga-ban töltött . Őt egyfajta vezérnek szerződtették, hogy rutinjával összefogja a rengeteg fiatalt?

Sok a fiatal a csapatban, ezért nagy szükség van a vezéregyéniségekre. Markus egyértelműen ilyen. Óriási rutinnal rendelkezik, sokat tanulhatnak tőle a fiatal játékosok. A nehéz szituációkban is számítani lehet rá, úgy a jégen, mint az öltözőben is.



Jól kezdted a szezont, győzelemmel mutatkoztál be a kapuban, ráadásul csak egy gólt kaptál. Számítottál rá, hogy ilyen sikeres lesz a bemutatkozás?

Örültem neki, hogy jól sikerült a bemutatkozás, de az is pont olyan mérkőzés volt, mint bármelyik másik. Mindig a győzelem a cél. Örültem, hogy sikerült otthon tartani a hárpom pontot.

Sikerült gyorsan felvenned a Mestis ritmusát? Milyen a meccsek irama?

Sikerült, de nem volt könnyű. Jóval másabb stílusban játszanak a csapatok. Az is közrejátszott benne, hogy tovább tartott megszokni a ligát, mint ahogy terveztem, hogy rövid volt az előszezon, kevés mérkőzést játszottunk.



Nincs állandó kezdő kapusa a csapatnak, az edzőtök 2-3-4 meccsenként felváltva védet Téged és a csapat finn kapusát Nikkinent. Ez egy koncepció a részéről, hogy folyamatosan meccsben tartson Titeket, vagy pedig mindig az adott forma dönti el nála, hogy ki lesz a kezdő?

Mindig az a kapus véd, akivel sikeres a csapat. Ha valaki nyer, akkor többet véd, ha nem, akkor kevesebbet.

Szinte teljesen egyforma védési hatékonysági mutató áll a két kapus neve mellett. Nikkinené 89,63%, a Tiéd pedig 89,41%. Ennyire hasonló képességű kapusok vagytok? Jól megy vele a közös munka?

Kiváló képességekkel rendelkező kapustársam van. Jó a kapcsolat közöttünk, mindketten a csapat érdekeit helyezzük előtérbe és támogatjuk egymást mindenben.



A szezon második fele remekül sikerült, hiszen az utolsó nyolc meccsen hat győzelmet szereztetek. Mennyire ért váratlanul Titeket, hogy egy ilyen jó sorozat urán félbeszakítják a bajnokságot? Voltak előjelei a döntésnek, vagy váratlanul érte a csapatokat?

Igen, folyamatosan sikerült fejlődni csapatként, ahogy haladt előre a bajnokság. Sajnos, ebben a helyzetben mindenki tudta, hogy bármikor leállíthatják a bajnokságot. Ettől még sajnos ugyanolyan nehéz szituáció ez, rengeteg a bizonytalanság a ligában, de bízom benne, hogy a lehető leghamarabb folytatódni fog.

Hogy érzed, elégedettek a klubnál a teljesítményeddel? Igazoltad a várakozásaikat?

A csapat visszajelzései pozitívak és is elégedett vagyok az edzésmunkával. Eddig sem voltak rosszak a mérkőzések, de úgy gondolom, hogy tudok még előrelépni.

Üzensz valamit a miskolci szurkolóknak?

Hálás vagyok hogy itt lehetek és azon leszek, hogy a csapat hasznos tagja legyek.


fotók: Kiekko-Pojat facebook oldala




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. vebgy* |Válasz erre: 2. Geotic
2020-12-21 23:49:49 Fekete öves, Veterán
Ehhez képest ők legalább tudtak csodát tenni hirtelen...kb ez olyan most, mintha a futballistáknak nehezen mondható aranylábak, most hét bukta után levernék idegenben a Ratyit...
2. Geotic
2020-12-18 14:06:37 Piros öves, Őstag
Sokat sejtet a csapatnál uralkodó hangulatról a mai meccsel kapcsolatban a hivatalos honlapon megjelent “beharangozó”.
2020. December 18. 18:00: Poprád-DVTK Jegesmedvék,
Poprád, Zimny Stadion.
Nagyjából ennyi.
1. korxi
2020-12-18 07:15:27 Piros öves, Veterán
Rajnával egyébként az volt a baj, hogy nem tetszett neki hogy Adorján visszatért kölcsönbe?
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...