Banner

Győzelemre fel a csoport második helyéért!

Szerző: amigeleken.hu | 2024-01-23 18:43:00

Bemutatjuk szerdai ellenfelünket.


Az Euroliga alapszakaszának utolsó előtti fordulójában a Valencia Basket Club vendégeként lépnek pályára a diósgyőri kosaras lányok. A hazai csapat számára hatalmas téttel bír a mérkőzés, ugyanis vereség esetén elveszítik esélyüket a play-off-ba kerülésre. A DVTK HUN-Therm csapata a múlt héten a Sepsi legyőzésével már biztosította helyét a legjobbb nyolc között, ennek ellenére számunkra sem tét nélküli a találkozó. Korántsem mindegy, hányadik helyen zárunk az A-csoportban, az első és a második helyezett ugyanis pályaelőnnyel várhatja a negyeddöntő mérkőzéseket.


A Valencia a tavalyi kiírásban csak a Final Four-ba jutásért vívott párharcban bukott el a végül a döntőbe is bejutó Schio ellenében. A csoportkört kilenc győzelem, öt vereség mérleggel a harmadik helyen zárták a Fenerbahce és az USK Praha mögött. A negyeddöntőben a másik csoport második helyezettjével, a Schio-val mérték össze tudásukat. Az első meccsen az olasz csapat diadalmaskodott tizenkét ponttal (75-63), majd a visszavágón ötpontos spanyol siker született (80-75). A mindent eldöntő harmadik összecsapáson a félidőre nyolcpontos előnyt szereztek az olaszok, amit a VBC a harmadik negyed végére háromra csökkentett. A végén viszont a Schio ünnepelhette a prágai négyesdöntőbe jutást (62-53).



A spanyol gárda 50%-os mérleggel a csoport ötödik helyén áll, egyaránt hat győzelem és hat vereség áll a nevük mellett. A két csapat a hatodik fordulóban mérkőzött meg egymással Miskolcon. Az összecsapást a mi lányaink nyerték 67-56 arányban. A mieink legjobbja Monika Grigalauskyte volt, aki 15 pontot és 4 lepattanót szerzett. A spanyoloknál Marie Gülich emelkedett ki a többiek közül, 21 pontot és 4 lepattanót szerzett a mérkőzésen.

A meccs összefoglalója:


Nézzük meg egy kicsit alaposabban, kik is várnak a lányainkra szerdán.

A VBC tele van rutinos, nagy nemzetközi tapasztalattal bíró, válogatott meccsek sokaságát maga mögött tudó spanyol, német, észak-makedón és ukrán válogatott játékosokkal.


Kezdjük a legújabb igazolásukkal, az ukrán Alina Iagupova-val. A 31 éves, 186 cm magas kosaras a tizenegyedik fordulót követően érkezett a másik csoportban szereplő török Mersin együttesétől.

A 2019/2020-as Euroliga szezon alapszakaszában az akkor még a Fenerbahcét erősítő Iagupovát választották meg MVP-nek. Az ukrán játékos a sorozat legmagasabb pontátlagát érte el, 21.3 pontot jegyzett, ezen felül 5.7 lepattanót és 5.5 gólpasszt átlagolt.


Érdekesség, hogy az idei szezonban ő volt a Mersin legtöbbet játszó kosarasa, átlagosan 34,4 percet töltött a pályán és a második legponterősebb játékosként 16 pontot termelt meccsenként. 5,6 lepattanójával a második legtöbbet szedte össze a csapatban, míg 4,7 asszisztjával messze a legtöbb gólpasszt adó játékosa volt a Mersinnek.

A Valencia színeiben eddig csak két meccsen lépett pályára, de 12 ponttal mindjárt ő lett az átlagban legtöbb pontot szerző játékosa a csapatnak. A Sepsi ellen tizenkét perc alatt öt pontot dobott, az előző fordulóban viszont a Zaragoza ellen már tizenkilenc pont áll a neve mellett. Rendkívül jó hatékonysággal dobott, négy darab hárompontos kísérletéből három volt sikeres, illetve három dupla dobásából kettő landolt a kosárban.

Iagupova 2011 óta tagja az ukrán felnőtt válogatottnak, Mersin előtt öt éven keresztül a Fenerbahce játékosa volt. 2010 óta szerepel a nemzetközi kupaporondon.


A 33 éves, 190 cm magas spanyol válogatott Cristina Ouvina a 2020-2021-es szezontól a Valencia csapatának a tagja. Rendkívül gazdag nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, már a 2010-2011-es szezonban (!) az Európa Kupában szerepelt a Mann Filter csapatában. A Valencia már az ötödik Euroligás csapata, korábban szerepelt a Nadezhda, a Wisla Can-Pack, a Bourges, az USK Praha együtteseiben.

2013 óta tagja a spanyol felnőtt válogatottnak, a tokiói olimpián négy meccsen lépett pályára a negyeddöntőig jutó spanyol nemzeti csapatban és 11,8 pontot, 6,5 lepattanót és 5,5 asszisztot átlagolt. A 2023-as izraeli-szlovén közös rendezésű Eurobasket sorozatban hat meccsen szerepelt az ezüstéremmel záró válogatottban és 4,2 - 2,7 - 3,3 mutatóval zárt.

Az alapszakaszban tíz találkozón szerepelt, átlagban 21,5 percet játszott meccsenként, ezeken 4,4 pontot szerzett meccsenként. 3,9 gólpassz/meccs mutatóval ő a spanyol csapat legtöbb asszisztot kiosztó játékosa.


Alba Torrens 2008-tól (!) szerepel a spanyol nemzeti csapatban. A 34 éves, 190 cm magas játékos három olimpián (2008, 2016 és 2020) vett részt a spanyol válogatottal. Legeredményesebb a 2016-os riói olimpián volt, itt nyolc meccsen 16,4 - 5,8 - 3,1 mutatóval zárta a sorozatot. A végül ezüstéremmel záró spanyol csapat két vereséget szenvedett csak a tornán, mindkétszer - a csoportkörben és a döntőben is - a végső győztes amerikai csapat előtt kellett fejet hajtaniuk.

A 2023-as Európa bajnokságon 11,5 pontot, 3,7 lepattanót és 2,0 asszisztot átlagolt.

2010-től (!) szerepel az Euroligában, tagja volt a Halcon Avenida, a Galatasaray (3 szezon) és az UMMC Ekaterinburg (8 szezon) gárdáinak, majd az előző szezonban tért vissza hazájába.

Az idei kiírásban valamennyi találkozón játszott, 7,8 pont, 2,9 lepattanó és 1,8 gólpassz a mutatója.


A szintén rutinos, 31 éves, 177 cm magas Queralt Casas 2020-től a Valencia csapatának a tagja, ez a kilencedik csapat a pályafutása során, amelyikkel nemzetközi kupasorozatban szerepel. A magyar kosárlabda szerelmeseinek ismerős lehet a neve, ugyanis a 2018-2019-es szezonban a Sopron Basket együttesében játszott és az Euroliga meccseken 8,4 pont, 5,2 lepattanó és 3,7 gólpassz mutatót produkált.

A 2010-2011-es szezonban Cristina Ouvina csapattársa volt az Európa Kupában a Mann Filter csapatában. Egy olimpián, egy világbajnokságon és három Európa bajnokságon is szerepelt a spanyol válogatottal. A 2018-as hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmes lett, 2019-ben Európa bajnoki címet szerzett, míg a tavalyi Európa bajnokság döntőjében 14 ponttal a spanyol válogatott legeredményesebb tagja volt.

Az idei szezonban Casas 11 meccsen átlagosan 25,4 percet volt a pályán, és Iagupovát leszámítva, meccsenként szerzett 9,8 pontjával a csapat legponterősebb játékosa. Lepattanókat tekintve is jól teljesít, csak Guelich szerzett tőle több lepattanót az eddigi találkozókon. Casas neve mellett 4,7, Gueliché mellett 5,3 lepattanó áll a statisztikákban.


A 29 éves, 194 cm magas német Marie Gülich 2019 óta felnőtt válogatott. A 2023-as Európa bajnokságon hatodik helyezést ért el a német válogatottal. A kontinensviadalon 11,6 pont, 8,9 lepattanó és 2,9 assziszt volt a mutatója.

Az Euroligában korábban a Reyer Venezia és az Arka Gdynia együtteseiben is szerepelt. 2021-től a Valencia együttesének a tagja. Az előző Euroliga kiírásban 16 meccs lépett pályára és 8,6 pontot, 4,5 lepattanót, valamint 1,6 gólpasszt átlagolt.

Három WNBA csapatban is megfordult pályafutása során, a Phoenix Mercury, az Atlanta Dream és a Los Angeles Sparks csapataiban sorrendben 4,7 - 10,8 - 10,7 percet töltött a pályán átlagban meccsenként.

Az idei kiírásban mind a tizenkét meccsen játszott, átlagban 20,8 játékpercet kapott Rubén Burgos vezetőedzőtől és 7,8 pontot termelt meccsenként. Ő a csapat legtöbb lepattanót szerző játékosa, a tizenkét meccsen 63-szor szerezte meg a kosárról lepattanó játékszert.


A 190 cm magas észak-makedon / amerikai kettős állampolgárságú Merritt Hempe az előző két szezont a rivális Zaragoza együttesénél töltötte. Az előző szezonban négy mérkőzés erejéig szerepelt a török Nesibe Aydin együttesében, valamint két meccsen pályára lépett az USK Praha színeiben is.

Az idei Euroliga sorozatban mind a tizenkét meccsen szerepelt, 16,1 perc átlagos játékidő alatt 6,6 pontot és 3 lepattanót átlagolt.


A szintén spanyol válogatott Leticia Romero 2020-tól a Valencia játékosa. A 28 éves, 172 cm magas kosaras 2014-től tagja a nemzeti csapatnak, a 2016-os riói olimpián 5,8 ponttal, 2,1 lepattanóval és 1,4 gólpasszal segített a csapatot az ezüstéremhez.

Már tizenhat (!) éves korában bemutatkozott az Európa Kupában a Gran Canaria csapatában, Euroliga tapasztalatot pedig az USK Praha és a Valencia színeiben szerzett.

Az alapszakaszban mindössze egy meccset hagyott ki, átlagosan 21 percet volt a pályán és 7,7 pontot szerzett meccsenként.


A fiatalabb korosztályhoz tartozó spanyol válogatott Raquel Carrera 2016 óta szerepelt a korosztályos válogatottakban, 2021-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban, részt vett a tokiói olimpián, a 2023-as izraeli-szlovén közös rendezésű Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett nemzeti csapatot 10,3 ponttal, 5,7 lepattanóval és 1,5 gólpasszal segítette.

A 22 éves, 190 cm magas kosaras az előző Euroliga sorozatban 17 meccsen szerepelt, 10,2 pontot, 4,9 lepattanót és 1,4 asszisztot átlagolt.

A most folyó Euroliga sorozatban 10 találkozón szerepelt, átlagban 20,8 perc játékidő, 6,4 pont és 3,1 lepattanó áll a neve mellett.


A 192 cm magas 25 éves amerikai Nadia Fingall az előző két szezont az Estudiantes Madridnál töltötte, mindkét szezonban az Európa Kupában szerepelt. A 2021-2022-es szezonban 10,8 - 9,1 - 1,3, míg a tavalyi sorozatban 13,3 - 6,6 - 1,5 volt a mutatója.

Az első fordulóban a Fenerbahce elleni meccsen 14 ponttal a csapat legeredményesebb játékosa volt. Valamennyi találkozón játszott az alapszakaszban, ezeken 7 pont, 4,1 lepattanó és 1,8 assziszt mutatókkal rendelkezik.


A Valenciának tehát mindenképpen nyernie kell a DVTK HUN-Therm ellen, hogy életben tartsa reményeit a legjobb nyolc közé kerüléshez. A mi lányaink már a biztos továbbjutás tudatában léphetnek pályára, de mint bevezetőben is említettük, a találkozó nagy jelentőséggel bír a mi számunkra is. Egy esetleges győzelemmel pályaelőnnyel várhatjuk ugyanis a negyeddöntőt.

A találkozó szerdán 19:15-kor kezdődik és a FIBA youtube csatonáján élőben lehet majd követni.


forrás: valenciabasket.com, FIBA Basketball, proballers.com, eredmenyek.com

fotó: FIBA Basketball



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
9. korxi |Válasz erre: 7. jaborcsik-andras
2024-01-24 18:27:25 Piros öves, Veterán
Jajj ugyan hát azért nem. Az igaz hogy csakugyan vitzeltem!
8. sd10lali |Válasz erre: 7. jaborcsik-andras
2024-01-24 13:47:01 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Én sem komolyan gondoltam ;) Tisztelet a kollégának ;)
7. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 5. sd10lali
2024-01-24 13:01:47 Fekete öves, Veterán
Ha ismernéd, tudnád, hogy viccel, csak lefelejtette a szmájlit a végéről :)
Az ország másik feléből is eljár a meccsekre, pedig csupán annyi kötődése van a városhoz, hogy ide járt egyetemre. A legnagyobb tisztelet neki!
6. Attilatop41 |Válasz erre: 4. korxi
2024-01-24 12:08:20 Kék öves, Fanatikus tag
Szerintem az is zavarta őket hogy fél méterről szurkoltunk mellettük, volt hangzavar...
6 óra buszozás nem semmi azért, kocsival is volt 5,5 óra.
5. sd10lali |Válasz erre: 4. korxi
2024-01-24 11:19:55 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Te még mindig ezen lovagolsz? Ezt az energiát javaslom, inkább fordítsd a csapat buzdítására...
2024-01-24 11:00:25 Piros öves, Veterán
És most Valenciába repülővel mentek tegnap, az a múltkori buszozás nagyon megzavarta a fejeket!
2024-01-24 09:33:17 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Köszönöm az összefoglalót! Nagyon profi. Igazából ezen a meccsen a Valenciának van veszítenivalója... Felszabadult játékot várok a lányoktól, és akkor szerintem bármi lehet...
2024-01-23 20:35:54 Piros öves, Veterán
Nagyon komoly összeállítás ismét, köszönjük. Bár sosem valami jókedvvel olvasom ezeket.
Az euroligánál az expert és a meghívott is Valencia győzelmet tippel, meg tudom érteni őket, bár a Schiot is mindketten tippelik a Zaragoza ellen.
2024-01-23 19:13:30 Kék öves, Fanatikus tag
Mindent bele csajok!!!! HAJRÁ DIÓSGYŐR!!!!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...