Banner

Mi történt a Fehérvár elleni meccs után? - Interjú a rendőrkapitánnyal

Szerző: dfcwolf | 2024-05-25 17:18:00

Interjú Dr. Bakk Richárd miskolci rendőrkapitánnyal


Nagy port kavart szurkolói körökben az utóbbi időben tapasztalható rendőri aktivitás, aminek eredményeképpen több szurkolótársunkat állították elő a Videoton elleni mérkőzés után történtek miatt. Több száz komment született a témában, jó pár cikk is megjelent, de úgy éreztük, hogy ismernünk kell a rendőrség álláspontját is ahhoz, hogy tisztán láthassunk. Ezért kerestük meg Dr. Bakk Richárd rendőr alezredest, a miskolci kapitányság vezetőjét, hogy válaszoljon kérdéseinkre.


Az előző rendőrkapitányról és a jelenlegiről is az a hír járja, hogy Diósgyőr szurkoló. Honnan indult a csapat iránti elköteleződése?

A hír igaz, Diósgyőr szurkoló vagyok gyerekkorom óta. Itt születtem, itt nőttem föl, nincs ebben semmi furcsa. A gyerekekből szurkoló lett, és belőlük aztán pék, cukrász, tanár, orvos, belőlem pedig rendőr lett.

Mik az első emlékei a Diósgyőrrel kapcsolatban?

Bém, Leskó és körülbelül ez a korosztály.

Mi a legkedvesebb emléke a Diósgyőrrel kapcsolatban?

Abban megegyezhetünk, hogy nem az eredményeket tudjuk kiemelni. Az a kupadöntő ott van a topkategóriában még annak ellenére is, hogy sajnos nem nyertünk. De az is maradandó élményem lett, amikor Nyíregyházán háromezer szurkoló volt az NB2 a feljutás évében.

És mi a legrosszabb emléke?

Nyilván azok a vereségek, amelyeket nehezen visel az ember, és ilyenből elég sok van.

Melyik az a csapat, amelyik a legközelebb állt a szívéhez, amelyikre nagyon szívesen emlékszik vissza?

A közelmúltból a Luque-féle társulat. Emellett a kilencvenes évekre is szívesen gondolok vissza, a nehézségek ellenére és a pénztelenség mellett. Nem voltak jó játékosaink, viszont azoknak a meccseknek a hangulata teljesen más volt, mint manapság. Az az időszak a hangulat miatt közelebb áll hozzám. Példaként tudnám hozni a Gálhidi-féle csapatot, amikor szerény képességű játékosaink voltak, de mégis szerettük őket. Én úgy emlékszem, küzdöttek, hajtottak pénz nélkül, és mégis volt egy-egy jó fél szezon, több nem szokott lenni.

Ön szurkoló és rendőr. Milyen a lelátón ezt a kettősséget megélni? Hogyan kell elképzelni? Próbálja a közelben állókat leállítani?

Amikor én mérkőzésre járok, akkor a környezetemben nem olyanok vannak, akiket vissza kellene fogni. Szerencsére nagyon színes a paletta. A szervezett szurkolói csoportok néha vehemensebben lépnek föl, de a szurkolók túlnyomó többségét nem kell visszafogni, a hangjukat pedig nem is lehet, mert arra szükség van. Én azt látom, hogy a diósgyőri szurkolók nagy része a labdarúgás és a hangulat miatt jár meccsre, nem pedig a balhék miatt. Azzal együtt, hogy igen, voltak balhék. Régebben több, manapság már jóval kevesebb.

2008-ban Nyíregyházán volt egy mérkőzés, amikor súlyos rendőri támadás érte a diósgyőri szurkolókat, és a teniszpályára szorult a tömeg. Ott volt azon a meccsen?

Igen ott, de a beavatkozást megelőzően emlékeim szerint repült 1-2 műanyag szék a rendőrök felé.

Azt hogy élte meg? Sok szurkoló szerint túlzó volt a rendőri intézkedés, nagyon félelmetes volt a helyzet. Most visszatekintve mi a véleménye az akkor történetekről?

Én ott voltam, és félelmetesnek nem mondanám azt a helyzetet. Az, hogy a rendőröknek intézkedni kellett, nyilvánvaló volt. Azzal kezdődött, hogy egy-két magáról megfeledkezett szurkolótársam fehér műanyag székeket dobált a hálón keresztül, akár még jópofa is lehetett volna, de mások is ott voltak, és így mások testi épségét veszélyeztették. Azt gondolom, hogy ez nem megengedhető, tehát reagálnia kellett a rendőrségnek.

A mérkőzések rendőri biztosításával kapcsolatban szeretnénk a következő kérdésekkel képet kapni. Ki dönti el, hogy egy mérkőzés kiemelt vagy nem, és mi alapján?

Van egy bírálóbizottság a fővárosban, és ők döntenek. Mi erre csak javaslatot tudunk tenni.

A legutóbbi Mezőkövesd-Felcsút meccs előtt arról tájékoztatták az érdeklődőket, hogy kiemelt rendőri készültség lesz a mérkőzést megelőzően. Melyek azok az elvek, amelyek alapján ez eldől?

Erről nem hallottam. A bíráló bizottság az MLSZ szakembereiből áll. Nekünk javaslattételi lehetőségünk van, és teszünk is javaslatot. A konkrét kérdést nem akarom megkerülni, csak nincs rá hatásköröm, kompetenciám. Sem Mezőkövesd, sem Felcsút nem tartozik Miskolchoz, nem is olvastam ezt a hírt, de meglepő számomra. A rendőrség elemzi a kockázatokat, és valóban egy Nyíregyháza-Diósgyőr vagy egy Újpest-Diósgyőr inkább kiemelt kategória, mint egy Mezőkövesd–Felcsút.

Mitől függ, hogy hány rendőrt vezényelnek egy kiemelt kockázatú meccsre? Ebbe a kluboknak van beleszólása?

Alapesetben a rendőrség dönti el saját szakmai tapasztalata alapján, hogy mekkora létszámmal biztosítja a mérkőzéseket.

Ha sok rendőrt vezényelnek oda, annak bizonyára a költsége is magasabb. Ezt a költséget ki állja?

Nyilván a rendőrség. A rendőri létszámot, a rendőri technikát a rendőrség finanszírozza. A közrend közbiztonságának fenntartása, illetve biztosítása a rendőrség alapfeladatába tartozik, éppen ezért a rendőrség kompetenciája.

Amit a döntőbizottság kiemelt mérkőzésnek minősít, azt a rendőrség közfeladatként biztosítja. A kiemelt mérkőzéseken - például most a hétvégén Ferencváros elleni mérkőzésen - a rendőrség a stadionban is jelen van, tehát ilyenkor a belső rendért is a rendőrség a felelős. Nyilván vannak rendezők ugyanúgy, mint máskor, sőt, még nagyobb létszámban, de ilyenkor az egész rendezvénynek a biztosítása a rendőrség hatáskörébe tartozik. Amikor nem kiemelt mérkőzésről beszélünk, és ebből van több, akkor a stadionban való rendért kizárólag a rendezők a felelősek, a rendőrség a vezetési pontot kivéve be se megy a stadionba, a mi feladatunk ekkor a közrend fenntartása a közterületeken. Dönthet úgy a klub, hogy egy nem kiemelt mérkőzésen is szeretné biztonságosabbá tenni a biztosítást és szerződést köthet a rendőrséggel, hogy a stadionban is legyenek jelen rendőrök. Ezt a klub kifizeti, de ez abszolút nem gyakori és már nagyon régen volt erre példa.

Így visszagondolva nagyon ritkán látok rendőrt a stadionba belül.

Ha viszont egy nem kiemelt mérkőzésen a stadionban megbomlik a közrend, és azt a rendezők nem tudják helyreállítani, akkor természetesen a kint posztoló vagy járőröző kollégáink be fognak menni és helyreállítják a rendet, hiszen azért vagyunk mindig ott a stadion környékén.

Tehát ha megbomlik a rend, akkor a rendezők feladata ezt helyreállítani, illetve a rendbontókat eltávolítani a lelátóról és átadni a rendőröknek. Ezután a rendőrök megteszik a szükséges lépéseket. Mit tehet meg egy rendező a lelátón?

Érdemes ezzel kapcsolatban először is azt megjegyezni, hogy ha valaki bűncselekményt követ el, azt bárki elfoghatja tettenérés esetén és átadhatja a rendőrségnek. Van a stadionnak egy rendszabályzata, amely MLSZ és egyéb előírások alapján azt szabályozza, hogy milyen cselekmények tilosak a lelátón vagy a stadionon belül. Ez alapján a rendezők eltávolíthatnak olyan személyt is a nézőtérről, aki nem követ el jogsértést, de a házirendet megszegi.

Egy ilyen eset akár tettlegességig is fajulhat? Használhatnak gázsprayt, egyéb eszközöket?

Ők vizsgázott vagyonőrök, és a törvényben meghatározott kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak. De nem akarok az ő nevükben nyilatkozni.

Nemrég Kazincbarcikán viperával támadtak a biztonsági őrök a Honvéd szurkolóira. Ön szerint kellőképpen vannak ellenőrizve ezek az szolgálatok? Ki ellenőrzi őket?

Én azt tudom elmondani, hogy itt Miskolcon a rendezőket rendszeresen ellenőrizzük, nem csak a felszerelésüket, hanem a vagyonőri jogosítványaikat is, és mindent rendben szoktunk találni. Jegyezzük meg, hogy Miskolcon nem is volt hasonló probléma.

Azt látni Miskolcon, hogy jó a viszony a rendőrség és a biztonsági szolgálat között.

Korrekt munkakapcsolatban vagyunk, az ő érdekeik és a mi érdekeink is azt diktálják, hogy legyen rend a stadionban.

A meccseken egy különleges alakulat teljesít szolgálatot, vagy ez teljesen általános rendőri feladat?

Ketté bontanám. Minden kollégának van végzettsége, képesítése az ilyen jellegű feladatokra. Ezen belül sokszor találkozhatnak a szurkolók a készenléti rendőrökkel, ők még elmélyültebbek ebben a témában. Egyébként ezek a kollégák a hétköznapokon ellátják a közterületi szolgálatot is.

Most hétvégén a Fradi érkezik hozzánk, beletekinthetünk kicsit az előkészületekbe?

Nagy titkokat nem tudok és nem is szeretnék elárulni, de nyilvánvalóan készülünk és alapvető érdekünk, hogy Miskolc közrendjére, közbiztonságra ez az esemény ne legyen hatással. Nemcsak a Ferencváros, hanem más csapatok szurkolóit is a város szélén gyűjtjük össze, és szervezetten kísérjük be a stadionba annak érdekében, hogy sem az ő sérelmükre ne kövessenek el bűncselekményt, sem pedig ők ne tudjanak jogsértéseket elkövetni a városban.

Amikor szétverik a rendelkezésükre bocsájtott buszokat, annak szokott lenni következménye?

Minden ügyben eljárást indítottunk az érintettek ellen. Meg is előzném a következő kérdést: mi történik, amikor a vendégszektorban valamilyen jogsértést követnek el, például pirotechnika vagy bármi más, vajon azoknak is van jogkövetkezménye? Természetesen van. Legutóbb például az újpestiek voltak, akik pirotechnikát használtak és akkor is azonnal eljártunk velük szemben, meg is kapták a helyszíni bírságot. Mindenkivel szemben eljárunk, oldaltól függetlenül.

Ha már a pirotechnika került szóba: hogyan lehetséges az, hogy az ország szinte minden stadionja lángol, de a diósgyőri nem?

Úgy látszik, jogkövetőek a szurkolók.

Akkor átfogalmazom. Miért van az, hogy úgy tűnik számunkra, itt jobban üldözik ezt, mint máshol? Nyilvánvaló, hogy ez a törvény, amit be kell tartani, de máshol ezt miért kezelhetik lazábban?

Mi itt Miskolcon megteszünk mindent azért, hogy betartassuk a jogszabályokat. Nem kerülöm meg a kérdést, valóban mi is látjuk, hogy az ország más részein talán kevésbé hatékonyan lépnek fel a rendőrök. Lehet, hogy lángol a stadion, de honnan tudjuk azt, hogy nincs eljárás? Vélelmezem, hogy indítanak is.
Már néhány szurkolónak is megfogalmaztam, hogy a diósgyőri szurkoló büszke arra, hogy borsodi, miskolci és ebből fakadóan jobb is, mint más csapatok szurkolói. Teljesen természetes, hogy így gondolják. De nálunk rendőröknél is megvan az, hogy próbálunk az ország élvonalába tartozni és azok kollégák, akik esetleg áthelyezés miatt az ország más részében telepedtek le, mindig megállták a helyüket. Szívesen fogadják a borsodi rendőröket az ország más részén, tehát van egyfajta respektje az itt dolgozó rendőröknek, mert magas szintű szakmaiságot képviselnek, és ennek tudható be az, hogy itt a jogsértésekre jobban reagálunk. Nekünk ez a dolgunk, és ha esetleg ezt jobban csináljuk mint mások, azért nem fogunk elnézést kérni.

Sok információ kering a Fehérvár elleni mérkőzés után történtekről. Mit lehet erről tudni?

Gyakorlatilag annyi történt, hogy a mérkőzés után a távozó fehérvári szurkolók konvoját kívánta megtámadni egy körülbelül 150 fős csoport. Arcukat maszkkal, sállal eltakarva, kezükben bottal, tehát kimondottan agresszíven kíséreltek meg fellépni a távozó vendégszurkolók ellen. Ezt a rendőrség nyilván nem engedheti meg. Ilyenkor a kimenő konvojt mindig biztosítja a rendőrség, és az ott lévő rendőrök útját állták ennek a szurkolói tömegnek, akik így fizikai erőszakot nem tudtak alkalmazni. Néhány szurkoló haragja a fehérváriakról a rendőrökre tevődött át, és a kezükben lévő karókkal, botokkal a rendőrök felé dobáltak. Volt olyan kolléga, akit el is találtak. Volt olyan rendőrautó is, amit eltaláltak és megsérült. Ezért néhány szurkoló ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettünk feljelentést a debreceni ügyészségen. Sok szurkoló ellen pedig mi magunk indítottunk eljárást közösség tagja elleni erőszak miatt, mert a kihívóan közösségellenes magatartásuk alkalmas volt arra, hogy az a távozó fehérvári szurkolókban riadalmat keltsen.

Én is olvastam különböző értetlenkedő írásokat, kommenteket arról, hogy most akkor már nem lehet kiabálni sem, meg nem lehet szidni az ellenfelet? Lehet. A stadionban lehet, mert ott gyakorlatilag a szidott ellentábor nem kell, hogy fenyegetve érezze magát. Az, hogy szidják a vendégeket, az nem alkalmas arra, hogy bennük riadalmat keltsen. Egyrészt van egy távolság a hazaiaktól, vannak elválasztó kerítések, rendezők, rendőrök, tehát ott biztonságban vannak. Aki régóta jár meccsre, azt tudja - én magam is ebbe a kategóriába tartozom -, hogy mióta a világ világ, ez így van: az ellenérdekű táborok szidják egymást, de attól nem kell tartania egyik szurkolónak sem, hogy át fognak hozzá mászni és beváltják a szóbeli fenyegetéseket, mert ilyen nem történik a stadionokban.

Ha kint az utcán, ahol van egy százfős rendőri kordon, odajön néhány gyerekkorú vagy felnőttkorú drukker, aki szidja a távozó szurkolókat, az sem alkalmas arra, hogy a távozókban riadalmat keltsen, mert ott van a rendőrsorfal. De itt nem ez volt a szituáció. Az elején a százötven fős tömeghez képest kevés rendőr volt, és nem egy csak kiabálni akaró tömeget láttak a vendégszurkolók, hanem botokkal felfegyverzett, feléjük agresszíven kiabáló tömeget, és az már alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Ez a történés ezért lett bűncselekmény, mert itt ezek a feltételek egyszerre álltak fent. Szóval nem kiabálásért vitték el a rendbontó szurkolókat a rendőrök.

De közben a másik csoport kijelentette, hogy bennük ez az esemény nem kellett semmilyen félelmet.

A Red Blue Devils jelentette ki, akik már nem voltak ekkor a helyszínen. A fehérvári szurkolók konvoja több részletben távozott, az RBD pedig buszokkal érkezett és elsőként került kísérésre. Ők már messze jártak, amikor ez a történet lezajlott. Az autós szurkolók, családok, sálas szurkolók távoztak akkor, amikor ez az esemény történt.

Nagyon fontos az értelmezés. Többször elhangzott az, hogy alkalmas, tehát nem kell az, hogy bekövetkezzen maga a félelemkeltés, hanem alkalmas kell hogy legyen a fellépés arra, hogy félelmet, riadalmat keltsen.

Ez egyértelműen alkalmas volt, a kamerák felvételei alátámasztják ezt. De ismerve a szurkolói lélektant, hogyha a Red Blue Devils tagjaiban ez riadalmat keltett volna, akkor sem vallották volna be.

Miért hetekkel utána robbant ki ez az ügy?

Be kellett azonosítani az elkövetőket. Sokan arcukat eltakarva maszkkal léptek föl. Ez egy hosszabb nyomozói munka volt, hogy beazonosítsák az elkövetőket.

Közösség elleni erőszakkal vádolják őket. Mit jelent ez pontosan?

Ez a jogszabály szerint ez a bűncselekmény akkor valósul meg, ha valaki ezt az erőszakos, kihívóan közösségellenes cselekményét a lakosság egyes csoportjai irányába fejti ki a csoporthoz való tartozás miatt. Ez lehet szexuális irányultság, lehet valamelyik kisebbség irányába megnyilvánuló ellenérzés, de a lakosság egyes csoportjait jelenti például a Videoton szurkolóknak a közössége is.

Akkor ez ugyanaz a kategória, mint amikor valakit rasszista vagy antiszemita támadás ér? Véleményem szerint ezt ugyanúgy kezelni egy kicsit erős.

Ezt a jogalkotóval kell megbeszélni. A jogalkotó ezt a tényállást így fogalmazta meg, a büntető törvénykönyvben felsorol néhány kategóriát. Vallási, nemzeti, etnikai csoportok példálózó jelleggel, és mellé teszi, hogy vagy a lakosság egyes csoportjai...

Akkor ebbe szinte bármi beleilleszthető.

Igen, sok minden. Mondok egy irodalmi példát: amikor a Pál utcai fiúk a vörösingesekkel torzsalkodtak, az szintén ebbe a bűncselekmény-kategóriába tartozott volna.

Egy másik példa: az iskolában az egyik gyerek elveszi a másiktól az uzsonnáját. Még ad neki egy pofont is, vagy csak éppen megfenyegeti. Ez rablás. Pedig hányszor megtörténik ilyesmi, hogy elveszik a nagyobbak a kisebbektől? Pedig ez rablás, komoly bűncselekmény, amelyért alapesetben 8 évig terjed a büntetési tétel. Erről szoktunk mesélni a diákoknak az iskolákban bűnmegelőzési előadásokon: ugye milyen kis csínytevések, semmiségnek tűnik tulajdonképpen, és mégis egy komoly bűncselekmény.

Azért értetlenkedem ezen, mert voltak már ilyen esetek, de soha nem találkoztam még ezzel a váddal.

Jogászként és rendőrként mondom, hogy ez a helyes jogi minősítés. Ha valakit azért bántanak, mert Diósgyőr szurkoló, vagy azért, mert Fradi szurkoló, akkor bűncselekmény történik. Megértem, hogy laikusként ez megdöbbentő lehet. Azok az Újpest szurkolók is megdöbbentek, akik nagyjából 10 éve itt a városban kikerülve a rendőri felvezetést a városban több helyen megtámadtak Diósgyőr szurkolókat és relikviákat szereztek. Ők úgy élték meg, hogy ez milyen nagy hadi tettet hajtottak végre, mi viszont ezt rablásnak minősítettük, így ők két év letöltendő után távoztak Miskolcról. Akkor sem feltétlenül voltunk népszerűek szurkolói körökben, de akkor is ez volt a helyes jogi minősítés és helyes rendőri intézkedés. Azt gondolom, hogy a labdarúgás egy szép játék a stadionokban. Az a jó, ha sokan vannak, jó hangulat van, de az utcai erőszak nem lehet ennek kísérő jelensége. Itt Miskolcon biztos hogy nem, mert az nem helyes, hogy bárki féljen az utcán.

Látom azokat a törekvéseket, hogy az ultrák, a huligánok küzdősportgálát szerveznek, ezeket abszolút tudom támogatni. Egy ilyen rendezvényen szervezett keretek között el lehet dönteni, hogy ki a jobb, de nem az utcán olyanok ellen, akik esetleg nem is akarnak verekedni.

Mi a véleménye az ustawkáról?

Ebben a kérdésben még a jogászok véleménye is megoszlik. Én azt gondolom, hogy aki odamegy, az mind részese akar ennek lenni. Általában küzdősportot űző szurkolókról van szó, aki egyfajta edzésként tekint erre. Egyfajta közös edzésként élik meg a résztvevők, és ami nagyon fontos, hogy semmilyen kívülállót nem veszélyeztet, mert nem az utcán történik, nem a városban. Gyakorlatilag olyan, mint hogyha egy teremben történne, csak nem béreltek hozzá tornatermet, hanem kimennek valahová a rétre vagy az erdőbe. Azt gondolom, hogy ez a közbiztonságra nem jelent olyan veszélyt, mint hogyha ez itt a városban történne. Mindenkinek a beleegyezése megvan, és aki odamegy, az azért megy oda, hogy részt vegyen ezen a rendezvényen. Hogyha ezt beemelnék valamilyen sportági szövetségbe, akkor nyilván még inkább megfelelne a szabályoknak.

Ha Miskolcon szerveznének egy ilyet valahol, akkor intézkednie kellene a rendőrségnek?

Attól függ, hogy hol. Olyan helyszínt kell találni, amely garantálja, hogy ott tényleg ne legyen senki, aki nem szeretne részese lenni. Ha a szurkolóknak van egy ilyen igénye - és tudom, hogy van - akkor úgy kell ezt megszervezni, hogy tényleg senki más ne érintsen. Ebben az esetben nincs jogsértés.

Visszatérve a Fehérvár elleni meccs után történtekhez: milyen fázisban van most az ügy?

Van még olyan elkövető, akit nem sikerült beazonosítani. Ezen még dolgozunk.

Az az információ látott napvilágot, hogy ezeket a srácokat reggel elvitték a rendőrök, és házkutatást is tartottak náluk. Miért nem kaptak egyszerűen egy idézést?

Nyomozásnak az érdekei azt diktálták, hogy előállítás mellett házkutatással egybekötve kezdjük meg a nyomozást, idézéssel ez nem lett volna célszerű. Ha beidézünk valakit, akkor már utána a házkutatás nem kecsegtet eredménnyel.

És ez eredményes volt?

Erre nem szeretnék válaszolni a nyomozás érdekében.

Sok esetben a két szurkolótábor jól el van különítve egymástól, most mégis eljutottak a DVTK szurkolói a Videoton szurkolókhoz. Volt esetleg valamilyen mulasztás itt a rendőrség részéről?

Én azt gondolom, hogy elég nehéz egy ilyen hosszú útszakaszt úgy biztosítani, hogy sehol ne érje támadás a konvojt. Volt már példa arra az elmúlt évtizedekben, hogy valahol máshol próbálták megtámadni a konvojt. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az idelátogató szurkolók épségben hagyják el városunkat.

A szurkolók között régóta téma a vendégszektor áthelyezése a sarokba. Ez segítené vagy inkább nehezítené a rendőri munkát?

Én is hallottam erről a kezdeményezésről, és felvázolta már a klub is az elképzeléseit. A stadionban a biztonsági hálót és a rácsokat természetesen át kell helyezni, ennyi műszaki feltétel. Részünkről nincs akadálya. Nekünk mindegy, hogy a stadion melyik részéből kísérjük ki a vendégszurkolókat.

Közeleg a szezon vége. Várja a rendőrség is, hogy befejeződjön a bajnokság?

Nyilván plusz feladat a mérkőzések biztosítása a rendőrségnek, az NB1 nagyobb rendőri erőket köt le, amit máshol is tudnánk hasznosítani. De várjuk majd, hogy megkezdődjön az új szezon, mert ez is a munkának a része. És persze szurkolóként is várja az ember a következő idényt egy erősebb csapattal.

A meccsek biztosítása bizonyára erőforrásokat von el a város más területeiről.

Természetesen, de úgy szervezzük a szolgálatot, hogy nem okoz deficitet, ha rajtunk múlik, akkor nyugodtan lehet Bajnokok Ligája csoportmeccset is játszani. Mi azt is lebiztosítjuk.

Sokan írják és mondják, hogy a miskolci rendőrkapitány valamiért nem szereti a Diósgyőr szurkolókat. Igaz ez?

Nem igaz! Semmiféle ellenérzés nincs bennem a szurkolói szubkultúra egyik szegmensének tekintetében sem. Én magam is szurkoló vagyok, sőt, előbb voltam Diósgyőr szurkoló, mint rendőrkapitány, a kettőt pedig össze lehet és össze is kell egyeztetni. Tehát amellett, hogy Diósgyőr-szurkoló vagyok, betartom a jogszabályokat. Én erre kérek minden más Diósgyőr szurkolót is.


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

37. repohár |Válasz erre: 30. rugoka
2024-05-31 12:55:37 Piros öves, Őstag
Etikát meg erkölcsöt nem nagyon kéne a rendőrségnek vegzálni, szerintem. Ha hiányos a szabályozás, a jogalkotás majd elvégzi a szükséges ezirányú dolgokat, de mondom ezt úgy, hogy nem ismerem magát a folyamatot, mondhatnám úgy is, hogy teljesen hülye vagyok hozzá, egy egyszerű állampolgár lennék. Gipsz Jakab engedelmeddel!
36. dfcwolf |Válasz erre: 34. Csakegynap
2024-05-27 12:38:20 Fekete öves, Őstag
Itt városon belül gondoltam.
2024-05-27 11:44:16 Piros öves, Tag
A rendőrségnek mindig az az érdeke, hogy legyen rend, de manapság a rend fogalma már igencsak demokratikus, ezért a hatóságok olykor úgy néznek széjjel, mint Travolta abban a bizonyos mémben, hogy mi van? És a dolgok mennek tovább megoldatlan még szarabb helyzet felé a jövőben, Én ezt látom. Eredményt meg ott mutat fel a rendőrség inkább (direkt, indirekt) ahol nagyobb az esélye rá, persze próbál ráfeküdni mindenre, de az nem dolga, hogy pl. Mi félünk este kimenni az utcára, mert ott vannak "bandák", akik "csak" vannak ott és pl. kisebbségiek, részegek, beszólnak, stb., nos ezzel nem lehet mit kezdeni, mert nem követnek el ezzel bűnt, és ez csak rosszabb lesz, tágul a megtehető dolgok példatára.
Elvárhatunk bizonyos dolgokat papíron és gyakorlatban is, de pl. az MVK jegyellenőr is kihez mer odamenni? Kinél van irat és kitől lehet behajtani a bírságot? Na ugye. Nem feltételezem, hogy a rendőrség ilyen!
34. Csakegynap |Válasz erre: 33. dfcwolf
2024-05-27 11:35:20 Barna öves, Fanatikus tag
Akkor azokat a kapitányságokat keressétek meg, hogy ők miért engedélyezik, hátha olyan indoklást kapsz, amit felhasználhatunk saját ügyünknél.
33. dfcwolf |Válasz erre: 32. rugoka
2024-05-27 11:29:36 Fekete öves, Őstag
Az a baj, hogy egyik helyen megy a le a renddel, másoknak meg nem ilyen elnéző a rendőrség...
32. rugoka |Válasz erre: 31. Csakegynap
2024-05-27 09:09:12 Piros öves, Tag
Egyetértek! Rendezzék le ustawkában, ne családosokra, meg rendőrökre támadjanak vagy viseljék a következményeket. A foci is egy szakma, azért kéne kijárni, azt nézni, nem egymást verni, utána picsogni és mutogatni, hogy ez meg az van a társadalomban, miért nem azzal foglalkozik a hatóság!?
Megsúgom, egyre többet lehet majd mutogatni a jelenben és az elkövetkezendőkben, hogy mi a fasz is történik a világban, meg hazánkban, de nem lesz megoldása ebben a hülye felbolydult világban! Ugyanis mindenkinek mindent szabad, ugye? Ezt akartátok!? Le a renddel, szabályokkal, legyen káosz...
2024-05-27 08:58:53 Barna öves, Fanatikus tag
Nem szeretem az álszenteskedést, áldozati bárány szerepet. Ha tettél valamit, vállald a következményeit. Egyébként az ultra társadalomban nem tudom, hogy elismerést vagy megvetést vált ki sálasokra történő támadás.

Nem ismerem a jogszabályi hátteret, de ha nem állja meg a vád, gondolom a bíróságon majd a helyére kerül a dolog. Az meg, hogy másokra mutogatunk, hogy bezzeg nekik lehet, ez óvodában volt járatos, bár már akkor is gáz volt.
2024-05-26 21:27:49 Piros öves, Tag
Írhatod ezt, bizonyos dolgok hiába vannak jogszabályba foglalva, lehet, hogy nem úgy értelmezi a jogalkalmazás, ahogy te szeretnéd! Pénz és hatalom beszél, plusz hiába Magyarországon vagyunk, a szabados nézetek ömlenek be ide is, amivel a rendőrség se tud mit kezdeni, amúgy meg odafönn majd eldöntik, kell -e hozni lex akármit arra a bizonyos tettre. Ki mondja meg manapság mi az etika, mi az erkölcs, mi a szabálysértés, mi a bűncselekmény és azért mi a szankció??? Ugyan már! A jelenben is magadnak kell olykor megvédeni magad, meg az értékeid, csak aztán meg nehogy az a kevéske yard vigyen el éppen ezért. Nyugat- Európában még ki mernek menni az emberek az utcára este? Na ugye! Menjenek, oszt majd lesz valami. Itt még talán nem olyan súlyos a helyzet... majd lehet.
Amit a jelen vezetőség művel, no meg az a színvonal és színház, ami van meccs néven, nincs is kedvem meccsre járni, de ha mennék se volna okom félni, mert nem keveredek olyanok közé!
29. repohár |Válasz erre: 28. rugoka
2024-05-26 18:14:28 Piros öves, Őstag
Az hogy te a meccsen nem érzed magad biztonságban, és ezt a rendőri jelenlét felerősíti, az valószínűleg egy jóval mélyebb pszichológiai, szociológiai elemzést igényel, de minden esetre azt tudom javasolni, hogy egyáltalán ne menj meccsre, hanem zárd be magadra az ajtót
“szombaton délelőtt”. Ha a rendőrség egy fasiszta diktatúrát szolgálna, te meg teszem azt meleg vagy és egy rózsaszín csillaggal a melleden mászkálsz föl-alá, akkor lehet jogosan hibáztatnád a rendszert a félelmeidért, de ugye Magyarországon ilyenről nem beszélhetünk.
A rendőrség közfeladata a bűnüldözés, az meg hogy mi a büncsekekmény az meg törvényekben van rögzítve.
De ha teszem azt Orbán a vezetékneved, akkor azt úgy nagy általánosságban ki lehet jelenteni, hogy igazából nagyon nincs mitől tartanod.
28. rugoka |Válasz erre: 26. piros79
2024-05-26 15:33:29 Piros öves, Tag
Hát az európai jónépek akartak demokráciját, megkapták! Aztán észre se veszik és már szabadság helyett szabadosság van! Talán több adót kéne fizetni a plebsnek, aztán abból lehetne több "ingyenélő" rendőr az utcára. Persze az este ott lévőket, akiktől nem merünk az uccára menni olyankor, nem hiszem, hogy a rendőrségnek kell vegzálnia (nem dolga), ha azok nem követnek el semmit, csak ott vannak (hugyozik, beszól a gyereknek, részeg, stb.) és pusztán megjelenésük gyanánt fosik tőle a derék magyar. Az meg hogy éppen azt csinálja amit még nem tilt törvény, az meg a túlértelmezett demokrácia hozadéka, ami mellett meg inkább el is megy a rendőrség, már ha jutna is rá embere. Egy meccsel kapcsolatban könnyebb eredményt elérni, bármilyen vonatkoztatásban is, mert tömegeket vonz, egy helyben van sok ember, a hatóságok (hatalom) nem engedhetnek meg bármit és sajnos vagy nem, de könnyebb utána járni is az elkövetőnek.
A rendőrség meg olyan, mint a társadalom (beszól a szurkernek, miközben rengeteg rendőr DVTK fan), röhögök azon, amikor egy rendőrt, elfogadott sütiért kirúgnak, míg a fehérgallérosok meg milliárdokat síbolnak el büntetlenül...

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...