Banner

Radenkovic - Edzői pályafutásom során a játékosoktól tanultam a legtöbbet

Szerző: objektív | 2024-03-14 07:33:00

Interjú a nemzetisport.hu oldalán


Az egykori pályaedzőből kilenc év elteltével a DVTK vezetőedzője lett Vladimir Radenkovics, aki lapunknak nyilatkozva többek között arról is beszélt, hogy milyen eszközt kellett bevetnie az eredményesség javítása érdekében.



(Fotó: Koncz Márton)


– Csaknem egy hónapja írt alá a DVTK-hoz. Milyen volt ez az időszak?
– Egy hónap? Úgy érzem magam, mintha csak öt napja tértem volna vissza – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Vladimir Radenkovics, a Diósgyőr február 14-én kinevezett vezetőedzője. – Feszes a menetrend, mérkőzés mérkőzést követ, az események sűrűjében gyorsan eltelt ez a néhány hét. Négy meccsből hármat megnyertünk, egyszer döntetlent játszottunk, de emiatt nem kerültem euforikus állapotba, a pozitívumok rögzítése mellett helyén kell kezelni a szereplésünket.

– Noha kétezertizenhárom nyara és kétezertizenöt tavasza között másodedzőként dolgozott a klubnál, sokakat meglepett a kinevezése.
– Engem is váratlanul ért az ajánlat, de folyamatosan követtem a Diósgyőr szereplését. A sportigazgatóval történő egyeztetést követő napon már a tulajdonossal tárgyaltam, s hamar közös nevezőre jutottunk. Tetszett, hogy a klubnak világos irányelvei vannak, ambiciózus és a fiatalok beépítésére irányuló törekvése is vonzott. Szerettem volna vezetőedzőként folytatni a pályafutásomat, úgyhogy belevágtam a munkába.

– Mivel győzte meg az elöljárókat, hogy ön a legalkalmasabb a feladatra?
– A klubnál alighanem úgy ítélték meg, olyan edzőre van szükség, akinek azon túl, hogy nemzetközi szinten van tapasztalata, az utánpótlásfutballban is jártas. Korábban öt különböző korosztályos válogatott mellett dolgoztam, a Slovannál, a Maccabi Tel-Avivnál és a Crvena zvezdánál pályaedzőként tevékenykedtem, míg szerbiai viszonylatban egy kisebb csapatnál láttam el vezetőedzői teendőket. Örülök, hogy a személyiségemet és a labdarúgásról alkotott gondolataimat megismerve arra jutottak a DVTK-nál, velem képzelik el a folytatást.

– Edzői pályafutása során kitől tanulta a legtöbbet?
– Talán meglepőnek hangzik, de a játékosoktól. Különösen a korosztályos nemzeti csapatoknál töltött időszakban lestem el sokat, a szerb válogatottakban Dusan Tadiccsal, Szergej Milinkovics-Szaviccsal és Alekszandar Mitroviccsal is együtt dolgoztam, a közös munkánkból rengeteget lehetett meríteni. A legerősebb utánpótlás-válogatottak ellen léptünk pályára, tapasztaltam, a világ legtehetségesebbjei milyen szintet képviselnek, hogyan készülnek a meccsekre, miként gondolkodnak a játékról – kilencven százalékban tőlük tudom, mi a jó irány. Ez talán rávilágít arra is, hogy olyan edző vagyok, aki rendkívül nyitott és együttműködő, meghallgatja a játékosokat, a kommunikáció híve – nem vagyok autokrata személyiség.

– Milyen volt mintegy kilenc év elteltével a visszatérés?
– Hiába töltöttem el csaknem két évet Diósgyőrben, rá sem ismertem a körülményekre. Az infrastruktúrában minden megváltozott, gyönyörű stadion és edzőpályák épültek, de van, ami nem lett más: az egyesületet körbelengő szenvedély. Szép emlékeket őrzök az első időszakomból, s most, hogy a klub egyre inkább felzárkózott az európai körülményekhez, profizmushoz, az itteni energiával és motivációval bízom benne, újabb lépést tehetünk előre. Nyilván időre van szükség, de a klubfilozófia világos utat kövez ki, amelyen haladva elérhetjük a célokat.

– Első benyomásai alapján mit gondolt, min kell változtatni ahhoz, hogy előrelépjen a csapat?
– Rögtön éreztem, a srácokkal el kell hitetnem, sokkal többre képesek annál, mint amit eddig kihoztak magukból, utat kell nekik mutatnom. Egy-két edzés után világossá vált, okos, intelligens labdarúgókkal dolgozom együtt, nyitottak a munkára. Elmondtam nekik az elképzeléseimet, milyen játékkal lehetünk sikeresebbek, ők pedig vevők az ötleteimre. A taktikai változtatásokat úgy kellett meghoznom, hogy a futballisták képességeihez mérjem, nem várhatok el ugyanis olyan elemeket tőlük, amire azt mondják, képtelenség megvalósítani. Nagy változásokat nem eszközöltem, ugyanakkor a játékosok önbizalma érezhetően nőtt, egységes a társaság, a kispadról beszállók is ugyanolyan lelkesek, mint a kezdő tizenegy tagjai.


Olvasd tovább a teljes cikket a nemzetisport.hu oldalán >>>


forrás: nemzetisport.hu


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
5. steve-curtis |Válasz erre: 3. Geotic
2024-03-14 23:06:00 Piros öves, Fanatikus tag
Felcsút,Kecso.
2024-03-14 22:40:28 Barna öves, Fanatikus tag
Nem nekem szól, de pl. Kecskemét, Felcsút
3. Geotic |Válasz erre: 1. steve-curtis
2024-03-14 22:01:44 Piros öves, Őstag
3-4 szezont?
Mondj egy magyar csapatot, ahol jelenleg 3-4 szezon óta ugyanaz az edző!
2024-03-14 20:32:20 Barna öves, Fanatikus tag
.... akkor már ketten vagyunk!
2024-03-14 20:25:13 Piros öves, Fanatikus tag
Szívesen megnéznék már egy edzőt Diósgyőrben,aki legalább 3-4 szezont kihúz a kispadon.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...