Ki legyen csapatkapitány?

Szerző: | 2015-03-26 21:50:48

Sajtófigyelő - utanpotlassport.hu

Az utanpotlassport.hu azt a cseppet sem könnyű kérdést próbálta meg körbejárni, hogy milyen szempontok alapján kerülnek kiválasztásra /kijelölésre a csapatkapitányok, melyek azok az emberi és szakmai tulajdonságok, amelyek alkalmassá tesznek egy sportolót arra, hogy az edző legfontosabb segítője legyen.

Csapatkapitányt vagy kijelölnek bizonyos szempontok szerint (személyiség, tudás, kapcsolat a többiekkel), vagy a csapat választja meg. Az edzők többsége a kijelölésben hisz. De mi alapján választanak a szakemberek csapatkapitányt, egyáltalán ki alkalmas a szerepre, és feltétlenül vezéregyéniségnek kell-e lennie.

Ezekre a kérdésekre különböző sportágak képviselői, illetve Zwickl Fruzsina sportpszichológus segítségével keresték a válaszokat.

Tulajdonképpen mik is a feladatai egy csapatkapitánynak? A csk-nak elég összetett a feladata: foglalkozás az egyénekkel és a csapattal, motiválás, példamutatás, szabályok, normák tisztázása a csapaton belül, az edző és a csapat közötti kommunikáció elősegítése. Emiatt fontos, hogy elkötelezett, motivált legyen a posztra.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e született csapatkapitány, Székely Zsolt, a Sándor Károly Akadémia labdarúgó-edzője a következőt válaszolta: Szerintem igen. Kétfajta ember létezik: az egyik, ha szidják, megsértődik, elmegy a kedve az egésztől. A másik nem törődik bele, keresztülmegy mindenen, nem adja fel. Ez utóbbi a kapitány típus. Az a fajta, aki ha 3-0-s vesztésre áll, és tizenegyest fújnak ellene negyedórával a meccs vége előtt, akkor is hisz a döntetlenben.”

Demeter Györgyöt, az U21-es röplabda válogatott szövetségi kapitányát arról kérdezték, hogy okozhat-e problémát, ha több vezéregyéniség is alkalmas lenne kapitánynak. Válaszában kifejtette, hogy véleménye szerint „igen, de ilyenkor megfelelő kompromisszumokat kell kötni. Nem egyéni sportágakról beszélünk, elvileg mindenki tisztában van vele: a társ is kell a jó eredményhez. Nem az a legfontosabb, hogy én villogjak. A csapatkapitánynak sosem az egyéni, hanem a csapat érdekeit kell szem előtt tartania.”

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy mindig a legjobb játékos legyen a csapatkapitány? Magyar Gergely, a leány kosárlabda utánpótlás-válogatott kapitánya erről így vélekedett: „Már az is szubjektív, hogy ki a legjobb játékos. Aki negyven pontot dob? Vagy remekül védekezik? Mindenesetre persze, előfordul, hogy nem a legjobb a csapatkapitány. Úgy mondanám, a csapatkapitánynak mindig példaértékű a hozzáállása, ebben mindenképpen kiemelkedik.”

Székely Zsoltnak azt a kérdést tették fel, hogy fel kell-e készíteni a játékost külön a csapatkapitányi feladatokra? A szakembernek erről az a véleménye, hogy Fontos, hogy elmondjuk neki, mi vár rá. Tisztázni kell vele: sokszor kellemetlen ez a megbízatás, nem csak abból áll, hogy feszít a karszalagban. Ha konfliktus van, kezelnie kell, és akkor is neki kell kiosztania a feladatokat. Ezekre a fel kell készíteni.”

Zwickl Fruzsina sportpszichológus ekképpen összegezte a csapatkapitány kiválasztásával kapcsolatos gondolatokat: „A vezetés alapvetően összefügg olyan tulajdonságokkal, mint az extrovertáltság, nyitottság, karizma, tudatosság, de ez nem zárja ki azt, hogy valaki visszahúzódóbb személyiségként legyen vezető. Fontos az, hogy a csapatkapitányt elfogadják a játékosok, akár a kiemelkedő teljesítménye, akár a személyiségvonásai miatt néznek fel rá. Emellett lényeges, hogy természetesen vannak „született” vezető egyéniségek, de a tanulási folyamat számukra is kikerülhetetlen, annak érdekében, hogy kiváló vezetők, csapatkapitányok legyenek.”

elolvasom a teljes cikket az utanpotlassport.hu oldalon >>>>>

Legendás diósgyőri csapatkapitányok:

Pesti György Szigeti Oszkár Váradi Ottó (háttal) Oláh Ferenc

És ezt olvastad már?

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.