Banner

Értékes hónapok állnak Aho Tyra mögött

Szerző: Jáborcsik András | 2023-08-29 21:26:00

Sajtófigyelő - wbasket.hu


Nagyszerű hónapok állnak Aho Tyra, a DVTK HUN-Therm fiatal játékosa mögött. Völgyi Péter kezei alatt a tehetség mind a magyar bajnokságban, mind pedig nemzetközi porondon szép számú játékpercet teljesített, majd idén nyáron a törökországi Konyában megrendezésre kerülő U18-as Európa-bajnokságon is oszlopos tagja volt az ötödik helyet megszerző magyar csapatnak. A nemrégiben egy észak-amerikai elittáborba is meghívót kapó Aho Tyrát a nyár tapasztalatairól kérdezte a wbasket.hu.


Mit vártál magadtól, hogy készültél a kontinenstornára?

Elsősorban szerettem volna minél nagyobb szerepet vállalni a csapat életében, mind a pályán, mind a pályán kívül. Ami ezt a részt illeti, a saját teljesítményemmel kapcsolatban nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert szerintem többet is ki tudtam volna hozni magamból. Kicsit döcögősen kezdtem a tornát, de szerencsére sikerült formába lendülnöm a második-harmadik meccsre, utána pedig ritmusban tudtam maradni az egyenes kieséses szakaszra is.



Mik voltak szerinted az erősségeid? Mik működtek a legjobban az Európa-bajnokság során?

Nem vallom magamat a legponterősebb játékosnak, így tehát nagyobb hangsúlyt próbáltam meg fektetni inkább a védekezésre, illetve a játékostársaim helyzetbehozására, ami úgy gondolom, hogy a legtöbb esetben sikerült is. Ezen kívül pedig az erősségeim közé sorolnám még a tranzíciós-játékot is. Elsőszámú irányítóként ugyanis nagyon fontos, hogy meg tudjam teremteni a játékunk alapritmusát, ami a kontinenstorna során úgy érzem, hogy szintén jól működött.



A következő kérdés pedig ez alapján adja is magát: mi az szerinted, ami nem működött annyira? Miben kellene még fejlődnöd?

Ezt valamennyire már az előző kérdés során megválaszoltam: sokkal többet kell vállalnom. Az elmúlt évek során azt gondolom, hogy sokkal magabiztosabb lett a játékom, s szerintem Miskolcon is ebben sikerült a legtöbbet fejlődnöm. Az év kezdeténél még nem annyira vállaltam el magabiztosan a külső dobásokat, ha volt is egy tiszta helyzetem, még nem mertem beleállni egy-egy hárompontosba, ám az év végére eljutottam oda, hogy hezitálás nélkül is sikerült megdobnom őket. Ezt én egy hatalmas előrelépésnek tartom és szeretnék majd ezen az úton továbbhaladni.


Ezek után akkor át is ugornék arra a bizonyos amerikai elittáborra, ahová a nyár során te is meghívót kaptál. Erről mesélj kicsi kérlek. Miről is van szó pontosan? Miről szól ez a tábor?

Az NBA, a WNBA és a FIBA közösen szervezte meg az első, ezt az úgynevezett Basketball Without Borders tábort, melyre 24 országból összesen 38 kosárlabdázót hívtak meg – az idei év során első alkalommal csupán lányokat. A tábornak Los Angeles adott otthont háromnapos időtartam alatt, július 14 – 16-ig voltunk az Államokban. Magyarországról összesen kettő játékos kapott meghívót, Dobó Lilla, illetve jómagam képviseltük hazánkat az eseményen.


A táborban korábbi és jelenleg is aktív WNBA játékosok és edzők kezei alatt dolgozhattunk, fejlődhettünk. A program során atlétikai felmérések, mozgáshatékonyság-, és készségfejlesztő állomások, dobó-, és ügyességi versenyek, valamint 5-5 elleni játék segítségével fejlesztették a csoportot.



Milyen élményekkel gazdagodtál? Van kedvenc pillanat?

Ami nekem azonnal megtetszett és ezt mindenképp elraktároztam magamban, az a szintű kommunikáció, ami a táborban zajlott. Nemcsak a pályán, hanem tulajdonképpen azon kívül is. Nagyon verbálisak, vokálisak az emberek, mind a játékosok, mind pedig az edzők, bíztatják egymást, ez pedig az első pillanattól kezdve egy pozitív atmoszférát teremtett. Teljesen másak az energiák, ez pedig nagyon megmaradt bennem, Magyarországon én ugyanis még ilyet nem tapasztaltam.


Kedvenc pillanat pedig egyértelműen – legalábbis számomra ez volt a program fénypontja – az volt, amikor elvittek minket a 2023-as WNBA All-Star mérkőzésre. Ez egy olyan dolog volt, amiről addig csak álmodtam. Már egyáltalán az, hogy kijutottam Amerikába egy hatalmas dolog számomra, de a WNBA All-Star meccs abszolút feltette az i-re a pontot. Nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért.


Hogy azért hazai terepen zárjuk a beszélgetésünket, a következő szezonban is nagy kihívások előtt állsz, hiszen nagy lesz a verseny a posztodon. Mik a céljaid így a 2023/’24-es idényre a DVTK csapatánál?

Elsőszámú célnak azt fogalmaznám meg, hogy szeretnék még fizikálisan erősödni egy kicsit, úgy érzem most leginkább erre van szükségem. Azt biztosan megígérhetem, hogy idén is keményen fogok dolgozni, és igyekszem kiharcolni a játékperceket. Már alig várom, hogy elkezdhessük a szezont és újabb sikereket érhessünk el!


Tovább a wbasket.hu-ra a teljes interjúra >>>>>>>


forrás: wbasket.hu

fotók: FIBA Basketball, BWB.NBA



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...