Banner

Elhunyt Tatár György

Szerző: Jáborcsik András | 2024-04-20 11:49:00

72 éves korában súlyos betegség után elhunyt a DVTK legendás labdarúgója.


72 éves korában elhunyt Tatár György, a DVTK legendás labdarúgója.


Gyuri 1952. szeptember 10-én született, 247 alkalommal öltötte magára a piros-fehér szerelést az NB1-ben. Tagja volt a DVTK történtének legeredményesebben szereplő, bajnoki bronzérmet szerzett és a Magyar Népköztársasági Kupát kétszer is elhódító csapatának. Szerepelt a korosztályos, az olimpiai és a felnőtt válogatottban is, négy egymást követő felnőtt válogatott meccsén is gólt szerzett. Pályafutása végén idegenlégiósnak állt, a spanyol Castellon együttesét erősítette.


Atlétaként kezdte, innen nyergelt át a labdarúgásra. A futók között eltöltött éveknek köszönhetően is volt olyan gyors és erős testalkatú.

Élvonalbeli bemutatkozása igazán emlékezetesre sikeredetett, az 1973. március 4-én hazai pályán lejátszott Fradi elleni meccsen lépett pályára első alkalommal csereként. Nem kisebb feladatot osztott rá edzője, mint hogy a magyar labdarúgás akkori legnagyobb alakját, Albert Flóriánt őrizze.

Az amigeleken.hu, a Herman Ottó Múzeum és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület által 2018 végén szervezett ."Nyitva van a pálya - Történetek a DVTK legendás évtizedeiből" című beszélgetéssorozat első részén Gyuri elmesélte, hogy debütáló meccsén egy ütközés után ráesett a Császárra, aki eléggé keresetlen szavakkal illette őt ezért.


Háromszor volt a csapat házi gólkirálya, az 1978/79-es szezonban 11 gólt szerzett, a következő bajnokságban 9-et, míg a 79/80-as szezonban 13 alkalommal szerzett gólt. 10 éven keresztül szolgálta a DVTK-t, utolsó meccsét 1983. június 11-én játszotta.



Hogy minek volt köszönhető az átlagot messze felülmúló fejelő képessége, amivel az őrületbe kergette az ellenfelek védelmét egy-egy szöglet vagy az ellenfél kapujának közelében megítélt szabadrúgás során? E mögött rengeteg munka és gyakorlás volt, hiszen játékostársaival az edzések után rendszeresen kint maradtak még gyakorolni, és előfordult, hogy több százszor is kapura fejelt egy-egy ilyen gyakorlás során.



Tatár György hivatalosan 11 alkalommal öltötte magára az A-válogatott mezt. Valójában válogatottságainak száma 16, mert egy dél-amerikai válogatott túrára végül anyagi okok miatt Budapest válogatottként utaztak ki. Ezen a túrán többek között Maradona ellen is pályára lépett.


11 válogatott meccsén 5 alkalommal volt eredményes, debütálására 1978. szeptember 20-án került sor Helsinkiben. Érdekesség, hogy négy egymást követő válogatott meccsen is az ellenfelek hálójába talált.


Az 1979. október 17-én Debrecenben lejátszott Európa bajnoki selejtezőn a 49. percben talált be a finnek kapujába:


1979. szeptember 12-én Nyíregyházán búcsúztatták a válogatottságtól Bene Ferencet. Ezen a találkozón egyébként nem kevesebb, mint öt diósgyőri szerepelt a válogatott kezdőcsapatában! A képen balról harmadik Salamon, mellette Kutasi, majd Tatár, illetve jobbról az ötödik Szántó, jobbra mellette pedig Borostyán. Hihetetlen!


Ezen a találkozón Gyuri tizenegyesből gólt szerzett. Adja magát a kérdés, hogy miért nem a válogatottól búcsúzó Bene Feri rúgta a büntetőt. Gyuri elmesélte, hogy a meccs előtt megbeszélték egymás között a csapattal, hogy ha büntető lesz, akkor annak Bene lesz a végrehajtója. Amikor azonban a játékvezető megítélte a tizenegyest, látta Bene Ferin, hogy kicsit elfehéredett, elbizonytalanodott, hogy mi lesz, ha kihagyja, ezért inkább átengedte a lehetőséget Tatárnak, aki magabiztosan értékesítette is a büntetőt.


Gyurinak volt egy nagyon emlékezetes válogatott meccse, amelyet 1979.május 19-én Tbilisziben játszottak a Szovjetúnió ellen 80.000 néző előtt. Elmesélte, hogy amikor kimentek a pályára, olyan hangos moraj hallatszott a lelátóról, ami félelmetes volt, amilyet még sohasem hallott előtte, jóllehet játszott már 30-35.000 néző előtt. Kovács Ferenc szövetségi kapitány észrevette rajta a megilletődöttséget, félrehívta és azt mondta neki, hogy ne nézzen fel a lelátóra és csak gondolja azt, hogy Diósgyőrben játszanak telt ház előtt és nem lesz semmi baj. Olyannyira nem lett baj, hogy Tatár a 34. percben fejessel be is vette a szovjetek hálóját.


Tatár a Tbilisziben pályára lépő válogatottról készült fotó jobb szélén látható


Az 1979.március 28-án lejátszott NDK elleni, 3-0-ra megnyert találkozón Gyuri a 60. percben állt be csereként és 7 perccel később egy remekbe szabott fejesgóllal állította be a végeredményt.



A DVTK történetének első Magyar Kupa győzelmét 1977. június 18-án Tatár György góljának köszönhetően szerezte meg. A Hatvanban lejátszott döntőn Gyuri a meccs hajrájában a 84. percben talált be Mészáros Bubu hálójába, ezzel hódítottuk el a kupát a jóval esélyesebbnek kikiáltott angyalföldiek elől.


Az Aranycsapat számos emlékezetes nemzetközi kupameccset is játszott, mind a Kupagyőztesek Európa Kupájában, mind az UEFA kupában. Tatár Gyuri elmesélte, hogy a Besiktas a kinti 2-0 arányú győzelem után szinte csak egy kirándulásra érkezett Diósgyőrbe, aztán nagyon hamar szembesülniük kellett vele, hogy a DVTK nem adja olcsón a bőrét és 5-0-val küldte haza a törököket. Amikor pályafutása befejezését követően üzleti úton Isztambulban járt, az egyik üzletben egy DVTK csapatképet fedezett fel a falon, alatta török felirattal. Megkérdezte a kísérőjét, mi van a kép alá írva. A felirat így szólt: "Ez a csapat szégyenítette meg a Besiktast".


Egy másik igazán emlékezetes diadal a Dundee United elleni kettős győzelem volt. Gyuri szerint a skótok ki sem tudták, vagy ki sem akarták tudni kiejteni a Diósgyőr nevét és teljesen biztosak voltak a továbbjutásban. A meccs előtti éjszakát egy olyan szállodában töltötték, ahol este esküvőt rendeztek. Talán ezzel is próbálták őket megzavarni a skótok a pihenésben. A csapat gyúrója, Lujó lement a násznéphez, mert szeretett volna meggyőződni arról, hogy a skót férfiak hordanak-e alsónadrágot a szoknyájuk alatt.


Pályafutása végén Spanyolországba a Castellon csapatához szerződött. Nem volt egyszerű dolga azonban a beilleszkedést illetően. Nyelvismeret hiányában az edzéseken árgus szemekkel figyelte a csapattársait, ki, mit csinál, ebből próbált következtetni arra, mi a feladat.



Nagy szorgalommal tanulta a spanyol szavakat és néhány hónap alatt már egész jól értette a nyelvet. A Castillionban töltött időszak azért sem lehetett annyira sikeres számára, mert folyamatosan sérülések hátráltatták. Talán ha fiatalabb korában - amikor ereje teljében volt és nem érték sérülések - tudott volna külfödre szerződni, biztos, hogy sokkal sikeresebb lehetett volna.


Nyugodj békében, Gyuri!



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

2024-04-22 19:30:02 Fekete öves, Veterán
Köszönm az igazán szép cikket, Nyugodjon Békében!
21. vebgy* |Válasz erre: 17. bt
2024-04-21 14:42:07 Fekete öves, Veterán
Nyugodjon szegény békében. Én szerencsémre bőven láthattam játszani...azzal a csapattal nőttem ki a gyerekkort... ők szinte mind legendává váltak egy többnyire helyi fiúkból álló csapatban. De a többi akkori nb 1-es klub is többnyire helyből építkezett. Kivéve az akkori Ner-es csapatokat persze...a komcsi minisztériumok csapatait. Hatalmi szóval igazolták le, majdnem akit csak akartak...
20. Karpfen
2024-04-21 13:24:24 Barna öves, Veterán
Én egy amatőr teniszversenyen kerültem szembe vele úgy 90 tájékán. Szerény volt, semmi allűr. Simán nyert. Nyugodjon békében.
19. kajman
2024-04-21 10:52:45 Narancs öves, Tag
Isten nyugosztalja! Nagy játékos volt, LEGENDA.
18. miskolci
2024-04-21 08:17:20 Barna öves, Fanatikus tag
Nehéz pillanatok ezek! Nyugodj békében!
17. bt
2024-04-21 00:37:46 Narancs öves, Tag
Az egyik legnagyobb legendánk! Sajnos mikor pár napja jött a hír, hogy kórházba került, akkor már tartottam tőle, hogy ez a végjáték lesz. Nemrég valamelyik kocsmában hallottam, ahogy beszéltek róla, hogy talán pár hete vagy hónapja lehetett ott és már valahogy furán viselkedett. Nem volt jól. Pár éve még többször láttam Győri kapuban itt-ott. Betért még azért ide-oda, de nyilván ez is hozzá tartozott. Ő ilyen volt, és egyáltalán nem tiszteletlenségből írom. Aki ismerte, azt mondta, jó fickó volt. Örültem - ha lehet ilyenkor ilyet mondani -, hogy a Nemzeti sportban nemcsak a halálhírét hozták, hanem Malonyai még egy külön kis cikket is írt róla. Remélem megoldható, hogy valamit elnevezzenek majd róla a stadionban.
Nem láttam játszani, de mikor gyerek voltam 80-as évek elején, akkor a Fükő, Borostyán, Görgei, Fekete, Salamon, Kutasi, Veréb, Oláh, Váradi, Tatár... névsornak nimbusza volt Diősgyőrben. Valahogy úgy van bennem, hogy talán Oláh és Tatár pedig némileg még fentebb is volt az említések között, vagy talán csak apám így mesélte, hogy közülük is ők voltak apám legnagyobb kedvencei. Megint egy legendával kevesebb itt lent nekünk.
Mindkét mai nagy csapatgyőzelem (kosár és ffi foci) az ő emlékére megy. Isten nyugosztalja Tatár Gyurit!
16. toki*
2024-04-20 22:14:23 Fekete öves, Veterán
Isten nyugosztalja! Az egykori kocsmájában, a papucsban, anno még meg is hívott 1 pár kólára. Jó, aput ismerte, meg spanok voltak!
2024-04-20 20:06:58 Fehér öves, Újonc
Mikor megtudtam h kórházba került rengeteg ifjúkori élmény jött elő, amire már régen nem gondoltam vissza . Mikor serdülőként atlétizáltunk a dvtk-ban, büszkék voltunk -mi futók is- h onnan indulva jutott el a magyar fociválogatottba. Bizakodtam h nem lesz baj és legyőzi a betegségét a nagy harcos. Sajnos nem így lett :((
Isten nyugosztalja!
14. lpool
2024-04-20 18:52:15 Narancs öves, Lelkes újonc
Nyugodj Békében.
13. sheldon
2024-04-20 18:29:06 Barna öves, Tag
Elment egy diósgyőri focista, egy jó focista, egy jó ember. Megrendítő. Nagyon sajnálom. Nyugodjék békében.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...