OTP Bank Liga 23/24-es szezonja: Áttörések és meglepetések a magyar labdarúgó-bajnokságban

Szerző: dfcwolf | 2023-08-31 09:58:00

Ismerje meg a Magyar Labdarúgó-bajnokság 2023/2024-es szezonjának legnagyobb intrikáit, amelyek az OTP Bank Liga izgalmas eseményeivel vártak. Hogy melyik csapat készül megdönteni az előző évek uralmát, és kik a potenciális kihívók a bajnoki címről való versengésben.

A 2023-2024-es szezon bővelkedett meglepetésekkel az OTP Bank Ligában. Láthatóan a magyar futball válsága rányomja bélyegét a játékszínvonalra, de Kollár Aladár kollégánk talált bőven érdekes fejleményeket, sőt, remek meccseket is, amiről mindenképp érdemes beszélni.

Meglepő győzelem az MTK-tól.

Az OTP Liga meccsek közül kiemelendő az MTK-Kecskemét viadal. A jobb sorsra érdemes MTK minden várakozást felülmúlt, amikor augusztus 19-én meccset nyert idegenben a Kecskemét ellen, 1-0-ra. A Kecskemét nagyon erős csapat, voltak már ezüstérmések is az NB-1-ben. Nem túlzást azt mondani, hogy nagyraértékelt tagjai a tabellának.

A vendégcsapat eddigi harmadik meccsét játszotta az idei OTP Bank Ligában, és két előző győzelme után első alkalommal kapott ki. Az első félidő dögunalmas volt, a két csapat képtelen volt eljutni az ellenfél kapujáig, amit a nézők is sérelmeztek bekiabálásokkal. Alapvetően a mezőnyben folyt a játék. Csak néhány darab gólszerzési lehetőség keletkezett, de a kapusok mindegyik alkalommal jól érzékelték a helyzetet, és hatékonyan avatkoztak közbe.

A második félidőben mindkét oldalon cseréket hajtott végre. A változtatás hatásait az első percektől fogva az MTK játékában lehetett érezni leginkább, hiszen ettől kezdve jóval többet birtokolta a labdát, a kapuért veszélyesebben kellett harcolniuk az MTK-soknak, egy alkalommal Bognár szoros helyzetben a felső kapufát találta el.

Később kiegyenlítettebbé vált a játék, ugyanakkor szabálytalanságból is több lett, csak úgy záporoztak a második félidőben a sárga lapok. A mérkőzést a hajrában Hej Viktor döntötte el, hatalmas góllal. Hej távolról lőtt pontosan, labdája a bal kapufa tövéről pattant be a kapuba. Van egy sejtelmünk, hogy még fogunk hallani Hej-ről a közeli jövőben, mert amit a 84-ik percben produkált az MTK-Kecskemét meccsen, az szenzációs volt.

Megjegyzendő, hogy a Kecskemet Torna Egesület jelenleg egy ponttal többel a tabellán kedvezőbb pozíciót foglal el, mint az MTK. A Kecskemetnél 6, míg az MTK-nál 5 pont. A labdarúgó OTP Bank Liga táblázata és eredményei könnyen megtalálhatók a fogadóirodák oldalain. Ott is megtudhatsz foci tippeket holnapra Magyarországon, valamint megtekintheted a neves fogadóoldalak kedvező ajánlatait.

Menesztések: mennek a találgatások

Amióta kirúgta a Fradi Sztanyiszlav Szalamovics Csercseszov orosz edzőt, nagy a mozgás a magyar klubok háza táján. A Fradi legutóbbi rossz eredményei kapcsán talán nem volt meglepő döntés ez. Mindenki meglepődött azonban, amikor Milos Kruscic volt az első edző a magyar élvonalban, akit a 2023-24-es idényben menesztett a klubja.

A Kisvárda immár korábbi edzőjével sem volt egészen megelégedve, ami sosem jó jel. Hiába áll a Kisvárda a nyolcadik helyen 4 ponttal, távoznia kellett Kruscic-nak. Arra ezúttal klubja nem tért ki, hogy Kruscic képességei mentén mennyire érdemelte meg a menesztést, igazán az okokra sem, hiszen a klubnál vannak sokkal nehezebb helyzetben lévő együttesek is a tabellán.

Tekintve a nagyon pocsék eredményeket, nem meglepő, hogy a Fehérvár FC svéd-lengyel edzője, Bartosz Grzelak, esélyes a távozásra. Utolsó előtti helyen áll a Fehérvár MOL SC, ami a klub nagyvállalati hátterét tekintve különösen gyalázatos. A mérleg így már a Huszti Szabolcs-korszaknál is gyengébb, a bajnokságot három vereséggel indította a nagy változtatásokon átesett Fehérvár, majd pénteken a Puskás Akadémia ellen mentettek pontot a találkozó ráadásában. Sok pozitívumot nem lehet kiemelni a csapat szereplésével kapcsolatban, és ebben az edzőnek van azért felelőssége bőven.

A nyári felkészülés során nem sikerült fejlődnie a Fehérvárnak, hiába áll rendelkezésére magyar szakmai szinten kiemelkedően tehetséges játékosállomány. Grzelak jó eséllyel a következő edző lesz, akit lapátra tesznek az OTP Bank Liga csapatainak edzői között. Átmenetben lévő csapat már egy éve, de véges lehet a tulajdonos türelme is.

DVTK

10

Kecskeméti TE

DVTK

9

DVSC

9

MTK

8

PAFC

8

Újpest

8

FTC

6

Paks

5

Videoton

4

Várda

4

MOL Fehérvár FC

1

Mezőkövesd Zsóry

1

Az OTP Bank Liga 2023-2024 tabella mostani állása

Noha Magyar Kupa-győzelmet is elért már a Zalaegerszeggel Boér Gábor, nem kezdődött valami túl fényesen a 2023-24-es idény a zalaegerszegiek számára. Ebben az idényben az OTP Bank Liga négy tétmérkőzéséből csak egyet volt képes megnyerni a Zalaegerszeg, a többi meccset elveszítette.

Egy kupagyőztes edző aranyat ér, a gyengébb szezonkezdet mégis felvetette a kérdőjeleket Boér körül. Nem túlzó azt mondani, hogy a zalaegerszegieket a kiesés réme fenyegeti. A tulajdonosokat ismervén, ezekben az esetekben nem sok türelem van a szakvezetők irányába, Waltner Róbertet a hatalmas fejlődés mentette meg, Ricardo Monizt viszont még a kupadöntő sem tudta kihúzni a csávából.

A második edzői periódusa nagyon rosszul tellik Kuttor Attilának Mezőkövesdnél. Az NB I egyik leggyengébb keretével rendelkező csapatnál nem történt érdemi erősítés az összetételben, ezt már megemlítette Kuttor is egy nyilatkozatban: „Jellemző a helyzetünkre, hogy a belső védőnket kellett felküldeni csatárnak. Ez a második mérkőzésünk, ahol igazából nincsen támadó cserénk, úgyhogy nehéz a helyzet ebből a szempontból is. Maradjunk annyiban, hogy ma is sok minden hátráltatott minket.”

Az OTP Bank Liga eredmények emiatt sem túl fényesek, előbb a Debrecen, majd a frissen feljutott, reneszánszát élő Diósgyőr ellen szenvedtek a mezőkövesdiek kétgólos vereséget. Az Újpest ellen a hajrában mentettek pontot, de Nikolic bakija kellett hozzá - a találkozón két (!) kapura lövése volt összesen a Mezőkövesdnek, ami valljuk be, gyalázat.

Amennyiben nem keveredik ki jelenlegi helyzetéből a Mezőkövesd, valószínűleg Kuttor Attila eltávolításra kerül. Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy ilyen együttes esetében ki tud vajon csodát művelni. A mostani felhozatal nem túl ígéretes, és alighanem folytatódik középtávon a Mezőkövesd vesszőfutása, legalábbis amíg a tulajdonosi szemlélet nem változik meg, addig egészen biztosan.

Konklúzió

Sokfajta elmozdulás és meglepő eredményt láthattunk a 2023-2024 OTP Bank Ligában eddig. Egészen biztos, hogy lesznek még fejlemények, akik rosszul állnak, talán változtatnak is.

És ezt olvastad már?