Banner

Nagyot fordult a világ a 32 évesen visszavonult kapussal

Szerző: dfcwolf | 2024-01-25 17:21:00

Spanyol sztárcsapatnak dolgozik, már most öt futballhoz köthető diplomája van.

Antal Botond 32 évesen úgy döntött, visszavonul a labdarúgástól, de nem kellett attól tartania, hogy munka nélkül marad. Az első edzői papírját már nyolc éve megszerezte, azóta csak nőtt az oklevelei száma, és egy koreai edzősködés után Kuvaitból kapott telefonhívást. A Villarreal ottani akadémiájára kerestek technikai igazgatót, és az ambiciózus magyar szakemberben rögtön meg is találták a megfelelő jelöltet.

Miért hagytad abba a futballt ilyen fiatalon?
Tavaly szeptemberben bontottam szerződést az előző csapatommal, és reálisan úgy láttam, nem lesz olyan opcióm januárig, ami motiválna. Ekkor úgy döntöttem, szeretném hasznosan, nem csak otthoni edzéssel és várakozással tölteni ezt az időt.

Már évek óta tudatosan készültem a futball utáni életre, így ekkor elkezdtem nézelődni, és kaptam is egy lehetőséget Dél-Koreából. Ott töltöttem három hónapot egy angol futballakadémián, ahol edzőként dolgoztam. Most januárban pedig Kuvaitból kaptam egy olyan esélyt, amelyre azt mondtam, élnem kell vele.

Ha jól tudom, több futballhoz kapcsolódó végzettséged is van.
A C-licences edzői papírt 24 évesen szereztem meg, majd folytatva a sort a B-, aztán az A-licences képzést is elvégeztem. Aztán a legmagasabb kapusedzői A-licences UEFA-oklevelet is begyűjtöttem, mellette sportvezetői-sportmenedzseri végzettséget is szereztem, és tavaly fejeztem be a Magyar Labdarúgó Szövetség által most először indított Scout Pro, avagy játékosmegfigyelői tanfolyamot. De az Angol Labdarúgó Szövetségnél egy ún. gyerekvédelmi papírt is szereztem korábban. Fontos kiemelni, hogy mindegyik képzés informatív és nagyon jól megszervezett volt, és hálás vagyok a bizalomért, hogy lehetőségem nyílt elvégezni őket. Úgy gondolom, a végzettség fontos, de mellé megfelelő tapasztalatnak és tudásnak is kell párosulnia. Bízom abban, hogy ezt a jövőben még magasabb szinten meg tudom majd szerezni, és jó szakemberré tudok válni.

Melyik áll a legközelebb a szívedhez?
Mivel még csak most hagytam abba a pályafutásomat, így ez egy folyamat lesz, ahogyan látom majd, hogy miben van a legnagyobb tehetségem. De sokszínű embernek tartom magam, nem véletlen, hogy a képzési rendszerben több szakirányt is célba vettem. Hogy mit hoz a jövő, meglátjuk, de azt fontosnak tartom, hogy nyitott legyen az ember. Sokat tanultam és sokat kell még tanulnom, és az élet majd elrendezi, hogy melyik a számomra igazi útvonal.

Hogyan kerültél Dél-Koreába?
Egy meghirdetett pozícióra elküldtem az önéletrajzomat, edzőt kerestek az akadémiára. Jól éreztem magam, remek tapasztalatszerzésnek bizonyult, egy teljesen más kultúrát és gondolkozást sikerült megismernem. A beilleszkedéssel nem volt gondom, hiszen játékosként több helyen megfordultam, több magyar várost, rengeteg játékost megismertem, fiatalon Angliában a Watford csapatánál is jártam. A koreai akadémián nagyon sok gyereknek, többféle korosztályban tudtam edzést tartani spanyol pro-licences és angol kollégákkal.

Ezek után mégis váltottál, méghozzá Kuvaitban folytattad. Hogyan találtak rád?

Egyszer csak csörgött a telefonom, a kuvaiti akadémia tulajdonosa hívott az önéletrajzommal, az ajánlásaimmal a kezében. Közölte velem, hogy a profilom elnyerte a tetszését, beszéltünk fél órát telefonon, és felgyorsultak az események. Három nappal később már Kuvaitban voltam.

Mi a feladatod az akadémia technikai igazgatójaként?
Az akadémia szakmai vezetőjeként én koordinálom az edzők munkáját, hozzám tartozik a játékosok fejlesztési tervének az összeállítása, napi szintű kapcsolattartás a spanyol Villarreallal. Idén kétszer is megyünk Spanyolországba. Áprilisban a hangsúly a tapasztalatgyűjtésen lesz, az akadémistáink közelről is láthatják majd, milyen munka folyik az anyaegyesületnél. Júniusban két tornára utazunk el, az még szervezés alatt van, hogy milyen csapatok vesznek részt. Még csak egy hete vagyok itt Kuvaitban, de rögtön belecsöppentem a munka közepébe.

Elolvasom az egészet az NB1.HU oldalán>>>

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
1. mizu
2024-01-25 18:02:01 Barna öves, Tag
Sok sikert Botond!

https://www.amigeleken.hu/hirek/dvtk/tovabbi-sok-sikert-botond-2021-06-21
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...