Banner

Azt valljuk, minden játékost önállóan kell kezelni, és személyre szabottan kell fejleszteni

Szerző: amigeleken.hu | 2024-01-30 11:59:00

Sajtófigyelő - utanpotlassport.hu


Akárcsak a legtöbb sportágban, labdarúgásban is szinte lehetetlen gyermekkorban megállapítani, kiből lesz kiemelkedő játékos. A tehetség számos fajtája közül az egyik legfontosabb a fizikai adottság, amelyről ugyan sok kutatás készül, mégsem lehet általános igazságot mondani arról, melyek, azok a mutatók, amelyek a fiatalt kivételes karrierre predesztinálják. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia erőnlétiszekció-vezetője, Bubori Kornél arról beszélt az Utánpótlássportnak, hogy milyen szempontokra figyelnek az akadémiai kiválasztás során, illetve milyen rendszeres méréseket végeznek a fiatalokon.


A kiválasztási munka folyamán négy különböző területet vizsgálunk: a fizikális, a technikai, a taktikai, valamint a mentális összetevőre helyezünk hangsúlyt - kezdte Bubori - Korosztályra és posztra lebontott benchmarkrendszert alakítottunk ki az akadémisták átlageredményei alapján, az új játékosok eredményeit pedig az átlagértékekhez hasonlítjuk. Megvizsgáljuk, hogy az illető fizikálisan megüti-e az akadémiai szintet, nagyon messze van attól vagy éppen közel áll ahhoz. De persze ennél összetettebb a kiválasztási metódus, ezért olyat nem csinálunk, hogy csak ez alapján döntjük el valakiről, hogy leigazoljuk vagy sem.


Bubori Kornél (balra) és a DVTK U15-ös válogatott játékosa, Ádám Leonárd Forrás: dvtk.eu


Fiatalkorban nagyon eltérő lehet az egyes játékosok fizikai fejlettségi szintje, ezért Diósgyőrben a biológiai életkorra helyezik a hangsúlyt, mindenkit egyénileg kezelnek, nem csapatszinten vonják le a felmérések következtetéseit.

Az esetek többségében az új játékosok szerződtetését megelőzően már elemzik Buboriék a kiszemeltek adatait.

„Mára meglehetősen kiterjedt partnerkapcsolataink vannak. Az ezekben az együttesekben szereplő játékosokat folyamatosan figyelik a scoutjaink, és akit ígéretesnek találnak, azokat bevonjuk a féléves mérési protokollunkba.De azokat is folyamatosan monitorozzuk, akiknek azt javasoljuk, hogy még egy kis ideig maradjanak a partnercsapatnál erősödni.”


Az erőnléti edző megjegyezte, hogy az újonnan bevezetett TalentX HUB segítségével a klubok rengeteg értékes adathoz jutnak más csapatok játékosaival kapcsolatban is. Ismert, hogy az akadémiák sok tekintetben egységes módszertan szerint működnek, ám több kérdésben szabadságot kapnak a klubok. A fizikai állapotfelmérés a két kategória közé esik, hiszen az imént vázolt rendszert kiegészítik a Nemzeti Sportügynökség elvárásai is.


Tovább az utanpotlassport.hu-ra a teljes interjúra >>>>>>


forrás: utanpotlassport.hu



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...