Banner

Aki sakkozik, könnyebben tanul

Szerző: Jáborcsik András | 2017-12-30 19:12:00

Egy ragyogóan csillogó ezüstéremmel gazdagította a nyáron a DVTK sakk szakosztálya a klubot. A fejlődés azonban nem áll meg, a következő években a cél kimondva is az NB I.-es aranyérem.

A Dr. Mátyás Imrével készült évértékelőből idézünk a dvtk.eu-ról.


Sakk szempontból csodálatos évet tudhat maga mögött a DVTK. Hogy értékeled a mögöttünk hagyott esztendőt?
Álomszerű. Két osztály megnyerése után az NB I.-ben találtuk magunkat, ami ismeretlen pálya volt. Ám jól erősítettünk, és hamar felvettük a fordulatszámot. A siker kulcsa a Paks elleni derbi volt január végén, ahol négy partit is sikerült nyernünk az utóbbi évtized második legjobb csapata ellen. Pakson nagyon kevesen tudtak nyerni az utóbbi időben. Nekünk sikerült, és onnan már egyenes út vezetett az ezüstéremig. Ez tényleg maga a megvalósult álom, hiszen 2014 nyarán, a harmadosztály végén kullogó gárdát vettünk át, és tettük három év alatt Magyarország második legjobb csapatává. Az eredmények nem maguktól jöttek, de ilyen rövid idő alatt még én sem számítottam erre.

Az ezüst is szépen csillog, viszont egy versenyző mindig győzni akar. Mekkora realitása van annak, hogy harcba szálljunk az aranyéremért a legmagasabb osztályban?
Nem csak a versenyzők, de a vezető is győzni akar. Akik ismernek, tudják, hogy még amőbában sem szeretek veszíteni, ezt a mentalitást próbáltam átadni a játékosoknak. Az első csapatunk három és fél szezon alatt 29-1-3-as mérleget tud felmutatni, ami remek eredmény főleg úgy, hogy ebből két vereség az utóbbi kilenc évben megszakítás nélkül bajnok Nagykanizsa számlájára írható. A tavalyi ezüst után két lehetőség kínálkozott: vagy megelégszünk a második hellyel, vagy harcba szállunk a bajnoki címért. Mi az utóbbi választottuk. Jelentősen megerősítettük a gárdát, immáron 19 nagymester található a keretünkben. Ezzel a számmal mennyiségileg már beértük a Nagykanizsát. Minőségben még hajszálnyi lemaradásunk van, de jövőre ez is el fog tűnni. Mind a négy csapatunk éremesélyes, biztatóan alakul ez a szezon is.

Három győzelem, egy vereség a mérleg az idei bajnokságban. Elégedett vagy?
Nem! A sorsolás szeszélye folytán az 1. fordulóban ütköztünk meg a Nagykanizsával, ami tulajdonképpen a bajnoki döntő volt. Nagyon felkészültünk, jól álltunk ki, de az egy balszerencsés nap volt, semmi nem sikerült, kikaptunk. Nagyon csalódott voltam a meccs után, hiszen reális esélyünk volt a győzelemre, a mérkőzés felénél kicsit jobban is álltunk, de elszalasztottuk a kínálkozó lehetőségeket. Ezt követően az ezüstérem megszerzése volt a feladat, amit a Paks múlt heti legyőzésével nagy valószínűséggel teljesíteni tudunk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a bajnokság jelentősen megerősödött, a tavalyi kerettel nem biztos, hogy odaférnénk a dobogóra. A bajnoki címhez kell egy olyan plusz, ami még nem volt meg bennünk. Jövőre már meglesz.

Hány igazolt sakkozója van jelenleg a klubnak?
A szakosztályunknak jelenleg 81 igazolt sportolója van, ami komoly létszám, csak az MTK és az Aquaréna Kőbánya SC rendelkezik több igazolt játékossal. Nagy örömünkre ebből 21 ifjúsági, főleg gyermekkorú, akiknek az edzésére és versenyeztetésére kiemelt figyelmet fordítunk. Nyolc általános iskolában vagyunk jelen, a legjobbakat onnan is leigazoljuk. 1-2 éven belül mi lehetünk a legnépesebb sakkszakosztály Magyarországon, és ami fontos, hogy a fejlődést a gyerekek generálják.


Elolvasom a teljes évértékelőt a dvtk.eu-n >>>>


forrás: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...