Diósgyőri győzelmek a Ferencváros otthonában

Szerző: Jáborcsik András | 2021-01-22 20:50:00

Egészen hihetetlen győzelmet aratott a minap Budapesten - a Groupama Arénában - a Diósgyőr. A vidéki csapatok amúgy sem győzni járnak a fővárosba, ez a miskolci piros-fehérekre is hatványozottan igaz. Nézzük most a diósgyőriek Ferencváros elleni győzelmeit. Nem kell túl sok mérkőzést sorra vennünk, sajnos. A tegnapi volt az ötödik a közel 100 esztendős párharc során.

A miskolciszemelvenyek.blog.hu egy tartalmas összeállítást készített az eddigi bravúros győzelmeinkről. A Diósgyőri győzelmek a Ferencváros otthonában című írásból idézünk:


Az első mérkőzés az Üllői úton

Az első tétmérkőzésre a két csapat között 1924. június 7-én került sor. Az országos bajnoki címért harcoltak a felek, Budapest bajnoka (és ebben az évben a második helyezettje is) a vidéki kerületek bajnokai ellen vették fel a harcot. A négy közé kerülésért, azaz rögtön az első fordulóban összekerült a fővárosiakkal a vasgyári alakulat.

Ferencváros - Diósgyőri VTK 2-2 (2-1, 2-2, 2-2) h.u.

FTC: Amstel - Takács II., Hungler - Fuhrmann, Sándor, Blum - Tóth, Lyka, Kelemen, Nikolsburger, Kohut.

DVTK: Kozusnyik - Szabó, Posteiner - Chojka, Müller, Ferenczy - Páva, Völker II., Bova, Presovszky II., Völker I.

Idéznék a sportlap tudósításából:

,,Nemhiába ,,vasgyári" csapat a DVTK, szinte ,,vas"-ból van minden tagja. Ilyen keménykötésü, tempóálló és lelkes csapatot már régen láttunk Budapesten."

(Nemzeti Sport - 1925. június 8., 1. oldal)Szinte szuperlatívuszokban ír a tudósító a DVTK teljesítményéről. És valóban, óriási bravúrt hajtottak végre, vidéki csapatként ,,rángatták meg az oroszlán bajszát."

Mivel nem tudták döntésre vinni a felek, két nap múlva ismét összecsaptak Ekkor szintén jól játszottak a vendégek, azonban egy góllal alulmaradtak a döntőben az MTK-tól vereséget szenvedő FTC-vel szemben (1-2, gólszerző Chojka).


Nézzük a száraz tényeket. A Diósgyőr eddigi története során bajnoki mérkőzésen - a fent említett kettő nem volt az, a statisztikákban nem szerepel! - 102 alkalommal játszott a fővárosiakkal, ebből 66-szor a Fradi, 19-szer a DVTK győzött, 17 alkalommal megosztoztak a pontokon.

Vendégként a mérleg még elszomorítóbb. Az 55 mérkőzés során - a tegnapival együtt - mindösszesen ötször győztek a piros-fehérek.


1940/41: az újonc megtréfálta a bajnokot

A különböző ilyen-olyan okok miatt történő visszalépések miatt 1940 nyarán lehetőséget kapott az akkor DiMÁVAG néven szereplő vasgyári gárda, hogy a legjobbak között induljon. Éltek is a lehetőséggel...

Az első NB1-es bajnoki mérkőzésen az Üllői úton győzelemmel kezdtek, nem kis meglepetést okozva. A későbbi bajnok zöld-fehéreket saját közönsége előtt fektették kétvállra.

Így ír a Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap a diósgyőriek sikeréről (akar a mostani siker után is lehetett volna ez a tudósítás szövege):

,,A DiMÁVAG világraszóló teljesítménye! - Budapesten legyőzte a Ferencvárost -

Megtörtént!... Amire a legvérmesebb izgulók is csak félve gondoltak - bekövetkezett! A DiMÁVAG remek együttese saját otthonában, saját publikuma előtt győzte le a a magyar futball dédelgetett primadonnáját, a bajnokságban nagy fölénnyel vezető és eddig még veretlen Ferencvárost. A DiMÁVAG oroszlánként küzdve felülmúlta önmagát és túlhaladva minden várakozás, fennállása óta legnagyobbat produkálva eddigi sikereire feltette a koronát."

(Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap - 1941. március 4., 5. oldal)

(Na jó, az utolsó mondat második fele nem feltétlenül illene a tegnapi sikerhez)Ferencváros - DiMÁVAG 0-1 (0-0)

Üllői út, 12 000 néző.

Ferencváros: Csikós - Szoyka dr., Tátrai - Sárosi III., Polgár, Lázár - Kalocsai dr., Kiss, Jakab, Sárosi dr., Gyetvai.

DiMÁVAG: Gáspár - Bohus, Felföldi - Kalocsay, Túrán, Barta - Füzér, Berecz, Fazekas, Barna, Turbéki.

A gól a 84. percben esett:

,,Tátrai egy pillanatig nem vigyáz Füzérre (egyetlen játékos sincs a Ferencváros térfelén). Füzér a Berecz által előrevágott labdára pompás lendülettel indul, a ferencvárosi hátvédek elmaradnak és Csikós most már hiába fut ki a csatár elé, csak érinteni tudja Füzér helyezett labdáját és az a kapusról lassan a hálóba pereg. 1-0-ra vezet a DiMÁVAG!"

(Nemzeti Sport - 1941. március 3., 3. oldal)

És pont három héttel a mérkőzés után bemutatkozott a magyar válogatottban az első diósgyőri, Berecz István...


1971/72: győzelem a Népstadionban

Mondanom sem kell, ezen a mérkőzésen sem a DVTK volt a mérkőzés esélyese. Idéznék most Varga Lajos könyvéből, aki Sikora Ferenccel készített interjút.

,,Nehezen boldogultatok a pesti csapatok ellen.

Te, ezt a mai napig sem értem, miért mentünk oda szinte mindig a vereség tudatával. Nagy ritkán döntetlent, igen kevésszer győzelmet is szereztünk. Egyszer azonban a Népstadionban a szünetben bejött Szepesi György az öltözőnkbe. Azt kérdezte, mi lesz Flóriék ellen. Azt válaszoltam, hogy megverjük a fradit. Meglepődött és nevetett. Miért? - kérdezte megint. Mert húsvétkor még soha nem kaptunk ki. És így is lett. Nyertünk 1:0-ra."

(Varga Lajos: A futball-labda diósgyőri útja, 307. oldal)

De most nézzük a mérkőzést:

Ferencváros - Diósgyőri VTK 0-1 (0-1)

Népstadion, 5000 néző.

FTC: Vörös - Novák, Páncsics, Bálint, Megyesi - Vépi, Kű - Szőke I, Branikovits, Albert, Rákosi.

DVTK: Veréb - Hajas - Oláh, Görgei, Salamon, Hajdú - Földesi, Sikora - Druzsin, Tábori, Vass.

,,A 16. percben Gass a jobb oldalon négy ferencvárosi játékoson átcselezte magát és mintegy 20 méterről, a jobbösszekötő helyéről, óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba. Vörös mozdulni sem tudott a váratlan, jól eltalált lövésre."

(Népsport, 1972. április 2., 2. oldal)


Kattints ide és olvasd el a teljes cikket >>>>>>


forrás: miskolciszemelvenyek.blog.hu
És ezt olvastad már?
Hozzászólások
5. Zagar |Válasz erre: 4. miskolci
2021-01-24 18:14:00
Esélytelen, hogy utolérjem magam. Egy év feldolgozása ugyanennyi időt igényel. Tehát csak szinten marad a 10 és féléves lemaradás. Annyi remény azért van, hogy idén végre kiesünk a picsába, ahogy már régen kiérdemeltük. Egy másodosztályú brigád sokkal kisebb média megjelenést generál. Jól tudom, hiszen "nálam" épp most veszi meg Leisztinger a céget.A kezdőcsapatban pedig Bogyó Karcsi rohamozza az ellen kapuját.
4. miskolci |Válasz erre: 3. Zagar
2021-01-23 16:41:32
Az én cikkeim UI.vannak rendezve,lefűzve! Ha nem rögtön rendezi az ember,utána nagyon komoly meló utólérni magad. Komoly energiád,meló,és pénzed lehet már benne,plusz egy külön szoba.. :-) Elismerésem! A belépőim pedig fotóalbumba vannak. Persze nálam is vannak lemaradások.....
3. Zagar |Válasz erre: 1. miskolci
2021-01-23 13:50:17
33 éve gyűjtöm a csapatról a cikkeket. Mondjuk én nem csak a meccs tudósításokat, hanem a háttér cikkeket is. Tehát tényleg mindent. A4 lapra ragasztva, genotherm-be rakva, mappába rendezve. Kb. olyan minőségben, hogy ki lehetne adni könyvként. A "sikerekkel" dúsított évtizedeinknek, nálam is van azért hatása. Kicsit lemaradtam a feldolgozással, mert most fejeztem be a "dicső" 2009-2010-es szezont. :)
Csak ez a szezon 740 oldal...
2. vebgy
2021-01-22 22:26:32
Milyen szerencse, hogy az ötből négyet megérhettem... :-) sőt a helyszínen is láthattam belőlük egyet. Érdekes , hogy ha nagy ritkán jobban is álltunk a tabellán, akkor (talán 1998-at kivéve) soha nem nyertünk...Minden győzelem hiperbravúr volt, mélyen rostokolva a táblázaton.
1. miskolci
2021-01-22 22:19:24
A 3-4,1-3 cikk meg is van nekem! A 3-4-en ott is voltam. Felejthetetlen élmény volt. Nem túlzok talán ha azt írom,hogy százas nagyságrendű mérkőzés tudósítása van lefűzve. A rangadók után volt,hogy megvettem a Délit,Északot,Nemzeti sportot is. Mert egy kicsit mind másképp írta le a tényeket. Az utóbbi évek kilátástalan semmije elvette a kedvem a gyűjtéstől..... Most tavasztól talán folytatom... Talán lesz miért....
BannerBannerBanner
Mégsem


Üzenet küldése...