Banner

A napelem inverter túlterhelése: mennyi panel köthető az inverterre?

Szerző: dfcwolf | 2024-04-15 11:14:00

Inverter nélkül egyszerűen nincs napelemes rendszer

Ha kacérkodunk a gondolattal, hogy otthonunk vagy vállalkozásunk energia ellátását megújuló energiaforrásokból lássuk el, akkor nagy valószínűséggel alaposan beleássuk magunkat a témába, mielőtt még konkrét lépéseket tennénk az ügyben. Ha így teszünk, akkor nagyon hamar rájöhetünk, hogy a teljes napelemes rendszer szíve-lelke az inverter. Mivel ilyen fontos része a rendszernek, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyi panel köthető rá.

Az inverter szerepe a napelemes rendszerben

Inverter nélkül egyszerűen nincs napelemes rendszer, ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a rendszer agya és szíve egyszerre. Legfőbb feladata, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot átalakítja a háztartás vagy cég számára használható váltóárammá, amit aztán az elektromos berendezések számára továbbít. Az stnapelem.hu linkre kattintva erről is olvashatsz bővebben.

Ugyanakkor ennyiben nem merül ki a szerepe, mivel folyamatosan monitorozza a rendszer működését és ha bármilyen problémát észlel, akkor arról értesítést küld számunkra. Az inverter nagyon fontos része a napelemes rendszernek, illetve egyben a legérzékenyebb része is, ezért lényeges, hogy szakszerűen legyen kiválasztva és beüzemelve.

Mekkora inverterre van szükségünk?

Erre a kérdésre rendkívül nehéz válaszolni és talán nem is lehetséges holmi sablon választ adni rá. Nem csak a teljesítményt, hanem a darabszámot is nehéz jól megválasztani. A háztartások esetében jellemzően egyetlen megfelelően méretezett inverter is elegendő. A cégeknek viszont több darabra is szüksége lehet, hiszen ott nem néhány napelemről van szó, hanem gyakran egy komplett napelem parkról.

A méret mellett a teljesítmény a másik nagyon fontos tényező. Az egyes panelek teljesítménye összeadódik, ami által megkapjuk a névleges teljesítményértéket, amivel az inverternek el kell majd bírnia. A megfelelő inverter kiválasztása komoly szaktudást és körültekintést igényel. Emellett számos tényezőt kell figyelembe venni.

Azt mindenképp meg kell említenünk, hogy az inverterek úgy készülnek, hogy némi túlterhelést, körülbelül 15-20 százalékosat kibírjanak. Ez azért fontos, mert habár az inverter teljesítményét egészre kerekítik, azonban egy kicsit nagyobb teljesítményt is képes kezelni. A túlzott túlterhelés azonban egyáltalán nem tesz jót. A legjobb, ha egy szakember segítségét kérjük a megfelelő típus kiválasztásához, aki azt is meg tudja mondani, hogy az adott inverterre hány darab panelt lehet kötni.

Az inverter elhelyezése

Az inverter elhelyezése többféleképp megtörténhet, azonban arra mindenképp ügyelni kell, hogy az alkatrészt könnyen meg lehessen közelíteni, hogy ha szerelésre, karbantartásra lenne szükség. A legjobb, ha függőleges pozícióban helyezzük el, legfeljebb 10 százalékos szöget alkalmazva. Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg helyen, valamint a különféle időjárási tényezőktől is védve legyen. Ha szakszerűen üzemelik be, akkor az inverter hosszú idő múltán is jó szolgálatot tehet számunkra és a fejlesztésbe fektetett összeg is hamar megtérül.

És ezt olvastad már?
Banner