Banner

A diósgyőri kosárlabdázás hőskorát ünnepeltük

Szerző: Jáborcsik András | 2023-03-29 13:12:00

Az amigeleken.hu a diósgyőri kosárlabda öt ikonikus alakját hívta egy beszélgetésre.


Igazi kosárlabda ünnep volt szerdán Miskolcon. A 2017-ben indult Nyitva van a pálya – Történetek a DVTK legendás évtizedeiből című beszélgetéssorozat folytatásaként az amigeleken.hu ezúttal a diósgyőri kosárlabda öt ikonikus alakját hívta egy beszélgetésre.


Nagy örömünre elfogadta invitálásunkat Boros Árpád a klub egykori szakosztályvezetője, a DKSK örökös tiszteletbeli elnöke, Király Sándor egykori vezetőedző, akinek irányítása alatt a legnagyobb sikereit érte el csapatunk és három egykori közönségkedvenc, Áronné Katalin, Medgyesi Judit és Winter Ilona is.

Az eseménynek a Polgármesteri Hivatal Díszterme adott otthont, a megnyitót Veres Pál polgármester mondta. Beszélgetőtársam Hatvani Olivér volt, akinél szakavatottabb társat keresve sem találhattam volna, hiszen sok éven keresztül tevékenykedett ő is a diósgyőri kosárlabda sikeréért.



Azoknak, akik már a nyolcvanas évektől járnak kosárlabda meccsre, egyik vendégünket sem kell bemutatni.

Boros Árpád évtizedeken keresztül fáradhatatlanul dolgozott a diósgyőri kosárlabda felvirágoztatásán, életben tartásán. 1991-ben a DVTK megszűnését követően ő alapította meg a DKSK-t és ő csábította Miskolcra a kosárlabdázás akkori fenegyerekét, Király Sándort.

Király Sándor közel kilenc éven át volt a vezetőedzőnk. Munkássága alatt három bajnoki ezüstérmet (1992, 1994, 1996), és két bronzérmet (1993, 1995) szerzett a csapat az élvonalban, valamint két alkalommal Magyar Kupát nyert (1993, 1994), egyszer pedig kupaezüstöt érő helyen végzett (1997). 2021-ben Miskolc Város Sportjáért kitüntetésben részesült.



A három egykori játékos, Judit, Ica és Kati számtalan nagy csata résztvevője volt, a közönség imádta őket. Áronné Kati nemcsak játékosa, hanem másodedzője is volt Király Sándornak, tevékeny részese volt a sikereknek, Király távozása után pedig vezetőedzőként is tevékenykedett.

Medgyesi Judit és Winter Ilona egy olyan időszakban volt a magyar válogatott tagja, amikor totális fővárosi egyeduralom jellemezte a női kosárlabdázást. Szorgalmuknak és tehetségüknek köszönhetően tagjai voltak az 1980-as moszkvai olimpián negyedik helyezést, az 1983-as magyarországi rendezésű Európa bajnokságon harmadik helyezést elért válogatottnak. Részesei voltak a Kubában 1984-ben sikerrel megvívott olimpiai selejtezőnek, amire végül a szocialista országok bojkottja miatt nem utazhattak ki.



Az esemény rangját emelte, hogy megtisztelt minket jelenlétével a DKSK egykori névadó szponzorának, a SEM ZRt.-nek a tulajdonosa, Sashalmi László valamint a DVTK jelenlegi névadó támogatójának, a HUN-Therm Kft-nek a tulajdonosa, Rónai Attila is. A hallgatóság soraiban üdvözölhettünk több egykori támogatót is, Dicsuk Pált, Deutsch Miklóst és Poroszkai Csabát és Dr. Török Lajos egykori csapatorvost is. A hölgyek csapattársát, Jászka Erikát unokája kisérte el és eljött Bukovszki "Kicsi" Mónika, a DKSK egykori csapatkapitánya is, aki jelenleg a Diósgyőri Kosárlabda Akadémia technikai vezetője. A vendégek között üdvözölhettük Nádasi Lajost is, aki 1971-ben és 1972-ben volt a DVTK női ksárlabda csapatának edzője. Nagy örömünkre a DVTK női kosárlabda csapatának vezetőedzője, Völgyi Péter és Szabó István technikai vezető is eljött meghallgatni a nagy elődöket.


Dr. Fazekas Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke, és Bene Szilárd ügyvezető, valamint Egri István a Miskolc Városi Szabadidőközpont igazgatója pedig egy-egy meglepetéssel szolgált Boros Árpád számára.


A két és fél órás beszélgetésen rengeteg érdekes emléket osztottak meg velünk a vendégek, felsorolni szinte lehetetlen, mennyi kulisszatitkot tudhattunk meg a nyolcvanas-kilencvenes évek diósgyőri kosárlabdázásáról. Ezért is ajánljuk azt az érdeklődőknek, hogy tekintsék meg a beszélgetésről készült videófelvételt, mely az összefoglaló végén érhető el.


Egri István átadta Boros Árpád részére a korabeli dokumentumok alapján az eredeti zászló készítőjével legyártatott, "Miskolc a kosárlabdasport városa" zászlónak a mását. A zászló eredetijét Árpi bácsi 1993-ban a Sportcsarnokban vette át a Magyar Kosárlabda Szövetség akkori elnökétől. A zászló a tervek szerint a DVTK Arénában kap majd helyet. Megható pillanat volt.

Boros Árpád, Bukovszki Mónika és Király Sándor a zászlóval


Dr. Fazekas Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kosárlabda Szövetség elnöke a 2022-ben alapított „Borsod-Abaúj-Zemplén megye Kosárlabdázásáért”-díjat adta át Árpi bácsinak. A hat díjazott számára a díj átadására 2022 szeptemberében, az V. Szaniszló Sándor Emléktorna keretében került sor, azonban azon Boros Árpád nem tudott részt venni. Az elnök úr úgy gondolta, hogy a beszélgetés méltó helyszín arra, hogy átnyújthassa az emlékérmet.


Pillanatképek a beszélgetésről:









A Miskolci TV összefoglalója a beszélgetésről:


Itt pedig megtekinthetitek a teljes beszélgetést:





Köszönet a videókért paparazzi1910-nek, a fotókért pedig Juhász Ákosnak (Minap), Homoky Györgynek és Maxnak.


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. korxi
2023-03-29 18:59:45 Piros öves, Veterán
Ez nagyszabású rendezvény volt, valóban profi munka, sajnálom is hogy nem tudtam elmenni rá.
2. Pele1958
2023-03-28 10:33:59 Kék öves, Tag
Megint egy igényes,profi kivitelezésű munka !
Az Amig élek én csapata újból megmutatta milyen értéke a DVTK nagy családjának.
Hahó Világi Úr !
1. piros79
2023-03-27 22:14:35 Lila öves, Fanatikus tag
Szép rendezvény, gratulálok a szervezőknek!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...