Banner

Téli olimpia kibeszélő

Szerző: Jáborcsik András | 2018-02-22 13:17:00

A megnyitóval kezdetét vette a XXIII. Téli Olimpia a koreai Pjongchangban.

Korábbi cikkeinkhez írt kommentekből egyértelművé vált számunkra, hogy az amigeleken.hu olvasói között is szép számmal vannak olyanok, akik szerelmese a téli sportágaknak. Már akkor igéretet tettünk arra, hogy nyitunk nekik egy olimpiai kibeszélőt, ahol megvitathatják egymással a játékok történéseit.

A 2018-as játékokon rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője – köztük 19 magyar – indul. Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megnevezéssel a játékokon. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.



A XXIII. Téli Olimpiai Játékok megnyitója művészi előadásokkal, tűzijátékkal kezdődött magyar idő szerint péntek délben. Az ünnepségen megható és vicces jelentkenek lehettek szemtanui a nézők. Nagyon hideg volt a helyszínen, de a szervezők gondoskodtak róla, hogy a nézők ne fázzanak, a székekre elhelyezett csomagokban voltak erre való eszközök.
A hagyományoknak megfelelően Görögország jött be elsőként. Ghána egy kis afrikai „ízt” is vitt a bevonulásba, némi tánc formájában, de a bermudaiak sem voltak sótlanok, mivel bermudában jöttek be. Dideregtek rendesen…

Az oroszok sem a hagyományos úton érkeztek meg a stadionba, mivel a doppingbotrány miatt nem tehették meg. Ráadásul egy koreai hölgy vitte a zászlójukat, az olimpiait…

Igen emlékezetes lett a tongaiak bejövetele, ugyanis Pita Taufatofua ugyanúgy félmeztelenül vonult, be mint a riói játékokon. Akkor azért egy picit melegebb volt a pjongcsangi mínusz 5 fokhoz képest…

A magyar küldöttség a 89. helyen vonult be – a rövid pályás gyorskorcsolyázók nélkül, akik szombaton már versenyeznek, így arra koncentrálnak. A nagy pályás gyorskorcsolyázó, Nagy Konrád vitte a mieink zászlóját.



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

103. Bobák Kornél* |Válasz erre: 101. bloodmage
2018-02-25 18:59:56 Fekete öves, Veterán
Helyesbítek: a téli olimpián sikeresebbek lettünk, mint mostanában bármely labdajátékban. Rioban csak a férfi- és női vízilabda csapatunk volt kint, - a többi labdajátékban ki sem tudtuk harcolni a kvalifikációt, például férfi- és női kézilabdában sem - de ők sem nyertek. Pedig a nagy pénzek a látványsportokba mennek.
2018-02-25 18:56:08 Fekete öves, Veterán
A hokitorna meglepetése a német csapat volt. Némileg csökkenti érdemeiket, hogy talán őket érintette legkevésbé az NHL-játékosok távolléte. Ettől függetlenül hihetetlen a sikerük. A döntőben 2:1-nél elkönyveltem magamban, hogy oké, most már az oroszok nyernek, mert nagy fölényben játszottak, Guszev gólja pedig fantasztikus volt. Kimentem egy rövid időre a szobából, jövök vissza, már 2:2. Secc-pecc alatt egyenlítettek a németek. Utána meg a németek győzelmét könyveltem el, 3:2 a javukra, emberelőnybe kerültek, és alig több mint 2 perc volt hátra. Akkor talán ők is úgy érezték, páholyban vannak. Az oroszok meg emberhátrányban totálisan beszorították őket a kapujuk elé, és talán 50 másodperc volt hátra, amikor egyenlítettek. De még mindig tartott a német emberelőny, volt izgalom bőven, de több gól már nem esett. Aztán a hosszabbításban emberelőnybe kerültek az oroszok, a 4 a 3 ellenit pedig kihasználták. Óriási meccs volt, csupa dráma.
A női 30 km-es sífutásban Stadlober szinte azt sem tudta, hol van. Vagy 20 méterre az elágazástól már észlelte, hogy a finn Parmakoski másik irányba megy, de azt hihette, hogy a finn tévedt el, még mutogatott is felé. Aztán később még egyszer forgolódott. Igaz, eltévedést láttam már, sőt az olimpián is zártak ki versenyzőt eltévedés miatt, de ilyen tehetetlenséget, értetlenséget még nem láttam.
A norvégok annak ellenére elsők lettek az éremtáblázaton, az aranyérmek rekordszámát beállítva, hogy biatlonban várakozáson alul szerepelve csak egy aranyat szereztek. Máshol behozták az elmaradást.
101. bloodmage
2018-02-25 11:23:58 Barna öves, Fanatikus tag
Megéltem ,hogy a téli olimpián is eredményesebbek vagyunk mint fociban....
2018-02-25 11:20:18 Fekete öves, Veterán
A történelmi aranyérmünknek köszönhetően a 21. helyen végeztük az éremtáblán, az ukránokkal holtversenybe,a jóval komolyabb lehetőségekkel rendelkező lengyel-szlovák kettőstől csak egy bronz illetve két ezüsttel elmaradva.
2018-02-25 11:18:49 Fekete öves, Veterán
A női 30km-es klasszikus stílusú sífutás se volt semmi, 10 km után már szétszóródott az él, a norvég Björgen simán ,majd két perc előnnyel nyert is.
Utána volt nagy dráma, a második helyen haladó Stadlober pályát tévesztet és eltévedve az erdőbe kiszállt a játékból és csak 10. lett. Így a finn Parmakoski lett a második, a harmadik helyért a svéd Nilsson és norvég Östberg csatázott.
A svéd nyertre meg a bronzot, ám Ő a cáélba se tudta, hogy az osztrák elszállt menet közben, úgy számolta a célba lévőket, hogy egy hiányzik. Úgy mondták meg neki, hogy nem 4. helyért hajrázott, volt is öröme utána. :)
2018-02-25 11:09:54 Fekete öves, Veterán
Brrr, a németek majdnem megnyerték az olimpiát, a vége előtt nem sokkal hosszabbításra mentő oroszok végül túlórába nyerték meg.
így is kalapemelés a németek előtt, akik az NHL-es játékosaik nélkül, túlnyomó részben csupán a német élvonal játékosaival idáig jutva a legnagyobb meglepetést okozták!
97. mr-d
2018-02-23 08:15:32 Fekete öves, Őstag
Gyerekként éltem át 38 éve, hogy elvették az aranyat a Regőczy-Sallai párostól. A tegnapi verseny befejeztével a bírói döntésre várva egyből ez az élmény jutott az eszembe, egyszerűen nem mertem örülni a hivatalos eredmény kihirdetéséig. Nem mértem a pulzusom abban a néhány percben, de jobb is. Gratula a fiúknak, akik rácáfoltak a fanyalgókra.
96. ötvenöt
2018-02-22 22:07:58 Zöld öves, Tag
Nem jó az ilyen döntőt munkahelyen nézni, de még úgy is megérte, hogy nem lehetett kiabálni meg ugrálni :)
Azóta itthon visszanéztem már vagy 15-ször, de egyszerűen megunhatatlan.
Fantasztikus, amit elért ez a váltó, és az is, ahogy versenyeztek a döntőben!
2018-02-22 19:11:08 Fekete öves, Veterán
Folytatódtak a bomba meglepetések. Női biatlon váltóban a németek, olaszok, norvégok sem szereztek érmet! Ők némi túlzással többet voltak a büntető körben, mint a pályán. :) Az ezüstért a franciákat is lehajrázták a svédek, konkrétan Oeberg! A fehéroroszok nyertek, az utolsó váltásnál már nem volt kérdés, mert Domracseva következett, de addig nem nagyon volt várható, hogy ilyen jó helyen legyenek.
Az utóbbi idők eredményei alapján nekem nagy meglepetés, hogy női kombinációban Shiffrin csak harmadik lett.
A magyar rövidpályás váltó győzelme is bomba meglepetés, amikor ott voltak a koreaiak, kínaiak, kanadaiak, mind esélyesebb volt a győzelemre. De a fiúk megcsinálták! Talán kellett, hogy a koreaiak elessenek, de hát ilyen ez a sportág... esések, kizárások.
94. tvk-003
2018-02-22 18:25:46 Barna öves, Fanatikus tag
az éremtáblázaton a finnek előtt vagyunk.hát na...

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...