Banner

Puhl Sándor: Súlyos bírói hiba és nagy tévedés is kevesebb volt

Szerző: Jáborcsik András | 2018-06-22 22:14:00

A Játékvezetői Bizottság alelnökei, Puhl Sándor és Hanacsek Attila vállalták, hogy csakfoci.hu szerkesztőségében egy kötetlen beszélgetés keretén belül kommentálják a 2017-18-as bajnokságban felmerült játékvezetői szempontból sokat bírált eseteket, illetve megpróbálják megismertetni azt, hogy ők a játékvezetők szemszögéből hogyan élték meg a történteket. Alábbi, kissé rendhagyó cikkünkben minden olyan témára kitérünk, amelyeknek komoly utóéletük volt.


Önök szerint milyen volt a játékvezetők teljesítménye a 2017/18-as szezonban?

HANACSEK: – A SÚLYOS HIBÁK CSÖKKENTEK A TAVALYI SZEZONHOZ KÉPEST, MINDEN FONTOS KATEGÓRIÁBAN KEVESEBB VOLT A NAGY TÉVEDÉS: KEVESEBB SÁRGA LAPOT ÉRINTŐ HIBA, KEVESEBB KIÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATOS HIBA, KEVESEBB 11-ESEKKEL ÉS KEVESEBB GÓLLAL KAPCSOLATOS HIBA VOLT.

Ezt mire alapozzák?

Puhl: – Arra, hogy ma hajszálpontosan meg tudjuk mondani, melyik bíró hogyan teljesített, nemcsak néhány hónapra, hanem több szezonra visszamenőlegesen. A teljesítményüket különböző módszerek révén egyszerűsítjük egy végleges osztályzattá, ami ad egy objektív képet. Lehet benne némi szubjektivitás, de a nagy számok törvényszerűsége alapján a végleges osztályzatok találkoznak a realitással. Ez egy komplex a rendszer, ami alapján bárkit és bármit ki tudunk elemezni. Persze, pontosan tudjuk, hogy egy-egy játékvezető teljesítményének megítélését az emberi szubjektivitás felülmúlja.

Talán ezért lehet a közvéleménynek mégis olyan érzete, hogy a játékvezetők hibáinak nincs következménye.

Hanacsek: – Szerintem a klubok nem kérik úgy számon a játékosaikat, mint mi a játékvezetőinket, ebben 100%-ig biztos vagyok. Mindenkit szembesítünk a megadott vagy elmaradt büntetőivel, piros lapjaival, és nekik szakmai körben választ kell adniuk arra, miért hozták ezt vagy azt a döntést. Ha valakinél gyakori a téves ítélet, akkor pihentetjük, rosszabb esetben esetleg kikerülhet egy keretből – még ha ezeket nem is kommunikáljuk kifelé. De sok mindenre tekintettel kell lennünk, a küldésnél például akár arra is, hogy nagy hiba után ha lehet, túl korán ne küldjük vissza ugyanoda azt a játékvezetőt.

“Nálunk mindenki azonnal vért akar”

A pihentetések, eltiltások kapcsán a legtöbbször valóban csak találgatni lehet. Nem nyugtatná a kedélyeket, ha tudnánk, hogy mi lett a következménye egy-egy nagy hibának?

Puhl: – Érzékeljük, hogy nálunk mindenki azonnal vért akar. Velem is háromszor akarták abbahagyatni, köszönet azoknak, akik nem hagyták. Ma rengeteg olyan 18-20 éves pályakezdő van, aki egy bizonyos ponton besokall. Az az elvünk, hogy akit harcba akarunk küldeni, azt ne tapossuk el. A hibáit feltárjuk előtte, de nem tartozik minden a külvilágra. Egy valamit ne felejtsünk el: ez nem úgy van mint a játékosoknál, nincs még egy játékvezetői keret, ahová egy játékvezető igazolni tudna, vagy ahonnan mi igazolni tudnánk. Egyébként sem biztos, hogy minden közvéleményt felkavaró hibának egyenes következménye kell, hogy legyen az eltiltás. Ehhez akkor nyúlunk, ha valaki tényleg nagyon kemény, szinte védhetetlen hibát követ el, illetve ha nem tett meg mindent annak érdekében, hogy jó döntést hozhasson.

Hanacsek: – Tudom, hogy felmerült, hogy a játékvezetők nyilatkozzanak a vitatott esetek után. A kérdés inkább itt az, hogy mégis mit tud mondani? Legfeljebb azt, hogy ő így látta az esetet, azért döntött így. Az első, második ilyen eset után talán még érdekes lenne ez, de utána már aligha.

Annak sem lenne értelme, hogy egy-egy esetnél kiálljanak, és elmondják érthetően, világosan, hogy mi lett volna a helyes ítélet, vagy éppen miért döntött jól a bíró? Biztosan segítene más szemmel nézni egy-egy ítéletet a szurkolóknak is.

Puhl:

Nem vagyunk könnyű helyzetben, picit olyanok vagyunk, mint a mondásban: szüzek is szeretnénk maradni, meg közben mást is csinálni…

Nem szeretnénk fókuszban lenni. Mi is olvassuk a cikkeket, látjuk, hogy vannak, akik mindig megmondják, mi volt a jó döntés, meg is értem, hogy a média teret ad ezeknek a véleményeknek, hiszen van egy vákuum, amit be lehet tölteni ilyenkor, de nem szeretnénk minden forduló után arról vitatkozni a nyilvánosság előtt, miben tévedett a játékvezető. De elképzelhető, hogy a jövőben nyitottabbak leszünk, és bizonyos esetek kivesézésével vagy akár párba állításával adunk egyfajta iránymutatást.Mert ma tényleg olyan világot élünk, hogy megye II-ben megverik a bírót.


Puhl:

Egyetlen olyan dolog van, amit biztosan nem tűrünk el, ez Csányi Sándor elnöki elvárása. Aki nem megfelelő hangnemet üt meg a játékosokkal, azt szankcionáljuk. Nevet nem mondhatok, de már van, aki emiatt került sokkal hátrébb a hazai rangsorban.


Elolvasom a teljes cikket a csakfoci.hu-n >>>>>


forrás: csakfoci.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

19. toki* |Válasz erre: 18. portugal
2018-06-25 08:26:27 Fekete öves, Veterán
Az tény. Viszont most a VB-n is hány olyan bírót látok, akiben a labda is elakad, mert olyan közel megy a játékhoz. Az se normális. Nem tudnak sokszor tőle passzolni. Most főleg a Spanyol meccsen volt ilyen bíró.
18. portugal |Válasz erre: 17. toki
2018-06-24 11:33:52 Barna öves, Őstag
Az a jó bíró, akit észre sem veszel.Olyan,mintha ott se lenne. Amikor kell, akkor ott van. Kassai nem ilyen. Egyből észre veszed. Már az öltözőben kiállít
17. toki* |Válasz erre: 16. portugal
2018-06-24 09:26:53 Fekete öves, Veterán
Oszt mit csinál ha tegezed?? Kiállít?? Hagyjuk már. Az tény, hogy arrogáns 1 faszkalap a pályán, de a játékosok sem azért vannak, hogy megkönnyítsék a bírók dolgát, viszont 1 fajta kötelező tiszteletnek meg kéne lennie oda-vissza alapon. Na most ez egyik oldalról sincs meg.
16. portugal
2018-06-24 08:50:39 Barna öves, Őstag
Tizenvalahány évvel fiatalabb nálam, de nem, lehet tegezni.Mintha a bíróságon lennél. Igazi faszszopó
15. portugal |Válasz erre: 12. walaki
2018-06-24 08:44:55 Barna öves, Őstag
Tudod milyen ember Kassai? "Bármit csinálsz, észreveszem" Így kezdődik a meccs. " Itt ne cigánykodjn, nem otthon vagy "Ilyen mocskos geci embert még nem láttatok
14. toki*
2018-06-24 08:32:28 Fekete öves, Veterán
Teljesen mindegy mit mond a médiában, mert ő is tudja mi újság van. Csak védi a "mundér becsületet".
13. Bobák Kornél* |Válasz erre: 12. walaki
2018-06-23 16:36:30 Fekete öves, Veterán
Csak az a két hibás intés lett volna, amikor az Újpestnek lesgólt adtak meg ellenünk, nekünk meg Makrai szabályos gólját nem adták meg a Paks ellen?
Kassai a helyére került? A francokat! Az nso szerint ő volt magasan a legjobb játékvezető ebben a bajnokságban.
12. walaki
2018-06-23 15:51:27 Piros öves, Őstag
Idén talán 2x intettek hibásan lest.
Annyira jók voltak.
.megemelném a fizetésüket 10 százalékkal. 5 millióra.
A bukott játékvezető szerintem Kassai.
Helyére került.
11. Bandi65
2018-06-23 14:53:09 Lila öves, Tag
Lehet,hogy kevesebb volt a súlyos ,és rossz ítélet,de mindig egy oldalra tévedni?Arról nem is beszélve,hogy mindig a bíró dönt,még ha 20-30 méterre van az ominózus esettől! Sokszor úgy tűnik, hogy a két partjelző+a két alapvonali spori egyáltalán nem segíti a helyes döntésben a játékvezetőt! Még ha egy méterre van valami szabálytalanság az asszisztensektől,csak áll,mint egy csomó szerencsétlenség,és semmi jelzés! Megvárják,hogy a bíró ítélkezzen!Még ha rossz is!Akkor miért vannak öten,ha nem segítenek abban,amit ők közelről látnak! Így semmi értelme!!! Vagy nekik nem szabad segíteni?Ha csendben van,több a napszám?Több jut,ha a megbeszélt eredmény születik? Minden esetre nem ártana a videóbírót bevezetni! Látjuk a VB-n,hogy van értelme,és nem lehet csak úgy elcsalni bizonyos dolgokat,pont a nyilvánosság miatt! Csak tisztulna a kép!
10. kempes
2018-06-23 14:02:10 Piros öves, Veterán
Igen Sándor! Lehet hogy kevesebb tévedés (csalás) volt, de akkor az mind minket sújtott? Minden jó, minden szép, nemzetközileg is egyre jobban elismerik a bírók teljesítményét. Gratulálunk!

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...