Köztünk, itthon - magyar állampolgár lett Rados Iván

Szerző: Jáborcsik András | 2016-04-27 16:03:00

Messzi hon küldött, távoli mező

Voltál idegen, lettél ismerős

Hazám helyett hazám

Új sorsot szövő

Ideköt minden: jelen és jövő.

Fogadj be, hát adj levegőt nekem,

Hadd találjon otthont szívem.

Hegyek s völgyeid nyúljanak felém,

Leheletem bensődben érzem én.

Eltelek szereteteddel,

Ahogy hazát szeret az ember,

Tanulom szokásaid,

Hát többé ne engedj el!

Sorsom a sorsod, bár múltad még még nem enyém,

Gondod a gondom, a jövődet sejtem én.

Fogadj be hát új haza engem,

Kit messzi föld küldött Téged szeretnem.

Hűtlen a múlthoz nem leszek, Szívemben szép emlék marad.

De a jövő, az otthon melege,

Te vagy én hazám Magad.

Ezzel a verssel vette kezdetét ma délben az Abaújszántói polgármesteri hivatal dísztermében Ivan Rados állampolgársági eskütétele. Elsőként Árvai Istvánné anyakönyvvezető köszöntötte immár Rados Ivánt abból az alkalomból, hogy kérelmére Áder János Magyarország Köztársasági Elnöke honosította őt és erről okiratot adott ki. A több hónapos állampolgársági eljárást követően érkezett el az ideje a honosítás ünnepélyes pillanatának, az eskütételnek.

A vendégek soraiban Egervári Sándor, Pisont István, Veréb György és felesége, valamint a csapat játékosai foglaltak helyet. Nagy büszkeséggel töltött el minket, hogy az amigeleken.hu képviselhette a diósgyőri szurkolókat a mindannyiunk által nagyrabecsült és szeretett Iván életének e fontos eseményén.

Az eskü szövegét Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere mondta elő Ivánnak.

Az eskü szövege így hangzott: "Én, Rados Iván esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek. Alaptörvényét és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálon. Isten engem úgy segéljen."

A polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy összeköt bennünket a nyelv, a hagyományok, a kultúra, a szokások, az összetartozás hite, őseink és egymás tisztelete. Mindez, ami nemzetté teszi a népet. Ez határozza meg egyéniségünket, gondolkodásunkat, hitet és erőt ad. Ez a föld a hazánk, itt vagyunk itthon és hozzánk hazatér minden lélek, mely közénk tartozónak hiszi magát. Köszöntője végén a polgármester sok szerencsét, kitartást, meleg emberséget és jó egészséget, valamint olyan életutat kívánt Ivánnak, amilyet álmodott magának.

Az ünnepélyes eskütételt követően mi is átadtuk Ivánnak a diósgyőri szurkolók nevében az ajándékainkat, egy miskolci emléktárgyakat tartalmazó ajándékkosarat és egy hollóházi porcelán vázát, rajta egy kis emléktáblával. Iván láthatóan nagyon meghatódott az ajándékoktól, és elmondta, hogy a szurkolók szeretete ad erőt neki ahhoz, hogy mérkőzésről mérkőzésre jól tudjon teljesíteni.

fotók: dvtk.eu és Pachinger János

Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.