Banner

Isten éltesse, Krónikás!

Szerző: Jáborcsik András | 2016-07-25 20:06:00

Ma ünnepli 72. születésnapját a DVTK krónikása, a labdarúgó csapat történetét feldolgozó kiadvány, a Futball-labda diósgyőri útja című könyv szerzője, Varga Lajos.


A hatalmas lexikális tudással rendelkező, a DVTK-ról minden adatot, információt fáradhatatlanul összegyűjtő szurkolótársunk 1996-ban jelentette meg a "Diósgyőri Futballtörténet 1910-1996" című könyvet. A páratlan gyűjtemény kibővített, átdolgozott változata pedig 2011 végén jelent meg "A futball-labda diósgyőri útja" címmel.


A kötet tartalmazza a piros-fehérek valamennyi bajnoki, hazai és nemzetközi kupamérkőzésének eredményét, összeállítását, góllövőit, és sorra veszi a diósgyőriek válogatott játékosait, a legeket. A könyvet – mely nem hiányozhat egyetlen diósgyőri szurkoló polcáról sem - érdekes történetek, interjúk, fotók színesítik 360 oldalon.

A könyv 6 fejezetben dolgozza fel a csapat történelmét. Az elsőben a bajnoki szereplés első negyedszázadát mutatja be, a másodikban az 1937 és 2011 közötti időszak kerül górcső alá. A harmadik fejezetben bajnoki statisztikákat olvashatunk, míg a negyedik a csapat magyar Kupa szereplését dolgozza fel. Az ötödik részben a DVTK nemzetközi porondon elért eredményei között csemegézhetünk, a záró fejezetben pedig olyan nagyságok visszaemlékezéseit olvashatjuk, mint Károlyi József, Puskás Ferenc, Pesti György, Grosics Gyula, Veréb György és Salamon József.


A könyv kiadója, Sólyom Sándor így ír a műről a könyv előszavában: „E rövid, kissé nagy léptékű sporttörténeti áttekintés mögött több ezer mérkőzés, eredmény, labdarúgó statisztika, érdekesség húzódik meg, amit Varga Lajos , a DVTK két lábon járó, élő sportlexikona gyűjtött össze könyvvé. Rendkívül alapos munka több évtized gyűjtőmunkájának eredményeként. Ami ebben a könyvben nincs benne a Diósgyőr felnőtt csapatáról, az meg sem történt.”


Isten éltesse, Krónikás!



És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.