Banner

Így fejezhetik be a félbeszakadt NB I-es idényt

Szerző: objektív | 2020-03-26 12:02:00

Négy lehetséges út állhat a csapatok és a szövetség előtt az OTP Bank Liga-szezon befejezését illetően. Van közöttük olyan, amely két osztályban is komoly támogatottsággal bír, és olyan is, amely mindent "törölne". - írja a csakfoci.hu.


1. Május közepén folytatódik a bajnokság

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a klubok leginkább erre készülnek, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Június 30-ig – sok játékos szerződése eddig él – még éppen be lehetne fejezni az első és másodosztályt.

Támogatottság/Ellenérdekeltek: Utóbbi nincs, alighanem mindenki kapásból aláírná ezt a forgatókönyvet. Minden azon múlik, javul-e addig a járványhelyzet.


2. Bővítenék a létszámot, több kiesővel, kevesebb fordulóval

Van olyan elképzelés, amely elsősorban a csapatok környezetéből indult. Az elképzelés szerint, amennyiben nem sikerül elindítani a folytatást május közepéig (és így nem zárulhat le időben a szezon), akkor bővíteni kellene a mezőnyt. Idén nem lenne kieső, lenne 2 (esetleg 4) feljutó, így jövőre legkevesebb 14 csapatosra bővülne a mezőny. Ez az állapot azonban csak egy szezonra szólna, 14 csapatos bajnokság esetén 4 kieső lenne 2021 nyarán.

Támogatottság: Jelentős, értesüléseink szerint a mezőny legalább fele már most nyitott lenne erre. Sok klubot veszélyeztet még a kiesés, senki sem látja előre, hogy ebben a rendkívül speciális helyzetben mire is lenne képes a csapata a folytatásban. Számukra megnyugvás lenne egy ilyen döntés. Nem lennénk meglepve, ha a klubok álláspontja leginkább ez lenne a szövetség felé.

A kluboknak van racionális érvük is: valószínűsíthető, hogy ha június 30-ig sikerülne is befejezni valahogy a szezont, a következő idényre ennek komoly hatásai lennének. Nem lehetne időben elkezdeni az új idényt, így 33 (illetve a másodosztályban 38) forduló esetén a következő szezonban is állandó időzavarban lennének a csapatok. 14-es mezőny esetén viszont 26 forduló lenne, így normális mederben lehetne lejátszani a következő, speciális évadot, azt követően pedig minden visszaállna a normális kerékvágásba. A másik racionális érv az, hogy az átmeneti szezonban a kevesebb forduló alapból kevesebb kiadást jelent (szervezési, utazási költségek, meccsprémiumok), ami nem elhanyagolható szempont, hiszen a gazdasági nehézségek a klubok költségvetéseire is hatással lesznek.

Ellenérdekeltek: A szövetség régóta nem támogatja a 12 csapatos mezőny bővítését, az az egyik szempont, hogy több klub esetében több felé kellene osztani a központi bevételeket. De erre megoldást kínálna az, hogy mivel a másodosztály létszáma is csökkenthető lenne így 2 vagy 4 csapattal, így az oda szánt pénzek egy része átcsoportosítható lenne.


3. A mostani tabella szerint véglegesítik a bajnokságokat

Érdekesség, hogy a bajnokság helyezéseinek eldöntésének módjáról így rendelkezik a versenykiírás: a bajnokság során lejátszott bajnoki mérkőzések eredményei döntik el a bajnokság végső sorrendjét. A döntés így az eddig lejátszott meccsek alapján születne meg, és mivel mindkét hazai profi osztályban lejátszották már a meccsek közel 75%-át, így kialakult egy kép az erőviszonyokról.

Támogatottság: Bár a fair play szellemisége sérülne, de azon klubok nyilván elfogadnák a döntést, akik számukra megfelelő pozícióban vannak (bajnoki cím, feljutás, bentmaradást érő helyezés, nemzetközi kupaindulás).

Ellenérdekeltek: Az UEFA elnökének megszólalása útmutatás lehet, aki azt mondta, hogy aki vezeti a bajnokságot, az még nem bajnok. Egy ilyen döntés nagyon nem jönne jól olyan kluboknak, akik még bíznak abban, hogy előrébb juthatnak: a legnagyobb vesztes kétségkívül a ZTE lenne, amely újra valós esélyt teremtett magának a bentmaradásra, ám egy ilyen döntéssel kiesne. Ők érthetően minden szálba belekapaszkodnak, még egy olyan forgatókönyvet is szorgalmaznának a legvégső esetben, hogy a csapatok vonuljanak be szállodába, ne legyenek utazások és játsszák le a meccseket semleges helyszínen. De a Fehérvár is aligha mondott le még a bajnoki címről, és a Vasas sem a feljutásról.


4. Törlik a szezont, jövőre “újrajátszás” lesz

Bármennyire is abszurdnak tűnik, de úgy tudjuk a kluboktól, hogy a hozzájuk eljutott információk alapján sajnos ez a forgatókönyv is benne van a levegőben, még ha a csapatok ezt nem is szeretnék.

Támogatottság: Abszurditás lenne, ezt az opciót el kell felejteni. Bár egy szezont lehet egy tollvonással annullálni, de ezzel nem lehet eltörölni például a klubok eddigi kiadásait, akik a sikeres szereplés érdekében pénzt költöttek annak érdekében, hogy ennek egy következő szezonban haszna legyen.

Ellenérdekeltek: Szinte mindenki részéről meglenne ez, de leginkább mindkét osztály listavezetőjére igaz ez. A Ferencvárostól egy ilyen döntés a bajnoki címet vehetné el jelen állás szerint, míg a fél lábbal az NB I-ben lévő MTK számára csapás lenne egy ilyen forgatókönyv, hiszen ők az azonnali visszajutásra építették az idei szezont. A sport szellemiségével ellentétes lenne egy ilyen szövetségi döntés.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás: csakfoci.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

18. vebgy* |Válasz erre: 9. Szabó József
2020-03-29 22:29:01 Fekete öves, Veterán
Az augusztus-szeptemberi befejezés reális, de természetesen a következő bajnokság, kupasorozat rövidített kell legyen...
17. repohár |Válasz erre: 13. 2017.
2020-03-27 14:29:47 Piros öves, Őstag
Sőt! Ide tart a Bruno Fernandes!
16. El Bandi |Válasz erre: 7. tomi87
2020-03-27 12:26:31 Piros öves, Őstag
Ha ez így lesz és utána nem lesz szerda-szombat, akkor nem lesz befejezve a bajnokság.
Estleg addig játszanak, amíg a matematika számíthat. Tehát lehet, hogy pl. az utolsó 3 fordulót nem kell lejátszani, mert addigra eldőlhet minden. Vagy tényleg a 75% és akkor így lesz vége...
Bár, ha jól láttam az UEFA talán azt írta, hogy aki most bajnok az nem bajnok még...
15. KáGábor* |Válasz erre: 13. 2017.
2020-03-27 10:07:39 Fekete öves, Veterán
Plusz 100!!! Óriási, én ezt támogatom. :)
14. toki* |Válasz erre: 13. 2017.
2020-03-27 09:22:48 Fekete öves, Veterán
Fasza, de kihagytad, a világ számos pontján élő sok ezer DVTK drukkert, akik így az egész világot megmentik a vírustól. ;)))) Nevezzük magunkat hősnek - ha már a gyerekkori futballista álmaim szerte foszlottak, legalább a 2. vágyam teljesülne - ;)))
13. 2017.
2020-03-27 09:03:50 Piros öves, Fanatikus tag
5. pont, most jelent meg a KÖZLÖNYBEN!

"A diósgyőri szurkolók is emberek, magyar emberek. Ők azok akik rendre 5-6 ezren járnak a csapatuk meccsére, úgy hogy egyszer sem lettek bajnokok, sőt 4 éve a kiesés ellen küzdenek. Rendre a Ferencváros után második legtöbben járnak meccsre, ez igaz az idegenbeli túrákra is. Köztudott tény, hogy a 160 ezres Miskolc mindennapjait meghatározza a csapatuk szereplése, és angol tudósok megállapították, hogy a boldog ember kevésbé kaphatja el a vírust, vagy ha el is kapja, legalább addig boldog. Talán az idei szereplés miatt van még mindig csak 1 fertőzött a városban. Ez viszont változhat, hiszen rég volt már meccs, egyre szomorúbbak a miskolciak. Ezért a parlament úgy döntött, hogy amint a vészhelyzetnek vége a DVTK-t hirdeti ki a Nemzeti Bajnokság Első Osztályának bajnokának.

TÁMOGATOTTSÁG: Az egész ország, hiszen ha a DVTK bajnok lesz, akkor 160 ezer ember akkora mulatságba kezd és egy hónapon keresztül úgy fogják költeni a vírus alatt megspórolt pénzüket, hogy az ország gazdasági mutatói exponenciálisan fognak nőni és mivel az ország teljes területét lefedi még legalább 100 ezer Diósgyőr szurkoló ezért egy hét alatt nem csak Miskolc, hanem az ország is boldog lesz, hiszen a boldogság ragadós. Az összes sportszakember mindig is azt hangoztatta, hogy "ez a szurkolótábor már megérdemelne egy jó csapatot", ezért ők is boldogak lennének. Az országban 10 millió lakosa közül vagy Fradista valaki, vagy utálja a Fradit, ez a két lehetőség van. Ezért az egész ország boldog lenne, hogy végre nem a külföldiek csapata nyerné a magyar bajnokságot, hanem a legszerethetőbb magyar csapat, a legnagyobb vidéki klub.

ELLENÉRDEKELTEK: Pár ezer Ferencváros szurkoló, de ők már úgyis 30-szor lettek bajnokok, nekik teljesen mindegy."
12. Geotic
2020-03-26 21:58:30 Piros öves, Őstag
Szerintem az, hogy melyik játékosnak meddig él a szerződése, ebben a helyzetben teljesen mindegy.
Azt gondolom, a többség azonnal aláírná egy bajnokság végéig tartó megállapodást, hiszen hova is igazolna akárki?
Melyik klub tudna biztonsággal szerződést kínálni egy játékosnak?
A Fradi és a Vidi. Ha nem ők hívják valamelyik játékosunkat, akkor örül, hogy maradhat a fenekén.
11. mr-d |Válasz erre: 4. El Bandi
2020-03-26 21:51:20 Fekete öves, Őstag
Ha nem is a hátralévő fordulók számának a csökkentése volt a fő cél, de a tv-s bevétel jött a zárt kapus meccsek után is.
10. tomi87*
2020-03-26 19:28:31 Fekete öves, Veterán
:(
2020-03-26 19:02:56 Fekete öves, Veterán
A törlés és a 14-es bővítés miatti "nincs-kieső" verziót szerintem el lehet felejteni.
Amennyiben a nyár végéig be lehet fejezni a bajnokságot, akkor befejezik, ha nem, akkor a jelenlegi táblázat lesz a hivatalos végeredmény.
Arról hallott a Reuters hírügynökség, hogy a június végén lejáró szerződéseket kitolják a nyár végéig, ez ara mutat, hogy be akarják fejezni a bajnokságokat.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...