Banner

Minden versenyt megnyerni

Szerző: dfcwolf | 2018-05-23 10:45:00

Hetekkel ezelőtt megszületett az ötlet, hogy kérjük fel egy beszélgetésre a DVTK tulajdonosát, de a szervezett csoportok javaslatára a nyitómeccs utáni időszakra hagytuk a nyílt levél közzétételét. A hét közepén nyilvánosságra is hoztuk az írást, amiben találkozóra hívtuk Leisztinger Tamást, hogy képet kapjunk a szándékairól szeretett klubunkkal kapcsolatban.

Közben kitérnék egy érdekes jelenségre, ami a találkozó hírét kísérte különböző fórumokon. Pár hangadó kérdezte, hogy miért azok mennek akik – úgy, hogy fogalmuk sem volt a résztvevők személyéről – miért nem mehetnek ők? Ezekre a felvetésekre szeretnék válaszolni röviden. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy egyeztessen a szervezett csoportokkal, ha ilyen ötlete van. Mindenkinek adott a lehetőség arra, hogy levelet írjon a tulajdonosnak. Ötlet, akarat és tett kérdése az egész. Ha a három dolog közül valamelyik hiányzik, akkor viszont marad az értetlenkedés és marad a várakozás arra, hogy majd egy résztvevő tájékoztassa a többi szurkolót.

A fórum nagy részét azok a kommentek töltötték ki, hogy semmi értelme ennek a felkérésnek és úgysem fog válaszolni a tulajdonos. Nos, ha így állnánk az élethez mi, szerkesztők is, akkor annyi jó dologról maradtunk volna le ezidáig, hogy nem győzném felsorolni. De mi nem ilyenek vagyunk. Meglepően hamar jött a válasz, és szombaton a meccs előtt létre is jött a találkozó. A Palota Szállóba invitáltak minket. A SUD, a Bajtársak, az Egység és jómagam érkeztünk a találkozóra. A helyszínen várt már minket a klub két meghívottja, a Napos oldal és a Női szurkolók egy képviselője.

Tamás pontos volt és energikus. Egy tárgyalóba invitáltak minket, ahol rögtön bele is kezdett a mondandójába. Felkészült volt, mert az oldalunkon érkező kérdéseket végigolvasta a beszélgetés előtt. Azzal kezdte, hogy nincs szó arról, hogy bárki is meg szeretné vásárolni a klubot. Soha egyetlen érdeklődő sem volt. Ha lenne vásárló, akkor is az a valószínűbb, hogy a klub nem eladó. A tulajdonosunk inkább annak örülne, ha egy befektető érkezne, aki anyagilag segítene egy Európa Ligás csapatot összehozni. Itt elhangzott egy körülbelül 2-3 millió eurós összeg, amire ehhez szükség lenne.

Mivel egyetlen vásárló sem jelentkezett, így természetesen a HELL sem. Ők támogatói szinten sincsenek jelen a klub életében. Az elmúlt 5 évben a helyi vállalkozások összesen 90 millió forinttal támogatták a DVTK csapatát. A többségi tulajdonos 1,8 milliárd, a kissebségi 0,8 milliárd forintot öntött a klubba.


Bódog Tamás menesztéséről azt mondta, hogy az elmúlt időben megfogadta, hogy ha egy edző a médián keresztül üzen neki, akkor annak az edzőnek mennie kell. Ez egy esetben megtörtént Szivicsnél, és a második eset volt, amikor tavasszal Bódog Tamás azt nyilatkozta, hogy szürke középcsapat vagyunk. Azt gondolja, hogy már akkor váltani kellett volna. Azt, hogy ezt a hírt telefonon közölték vele, elfogadhatatlannak tartja és természetesen ezt szóvá is tette utólag az ügyvezetőnek. Véleménye szerint Bódog túlvállalta magát és egyedül akarta vezetni a klubot, ami itt nem működik. A menesztés előtt beszélt két játékossal, akik azt mondták, hogy a feszültség már kezelhetetlen. Itt megjegyezném, hogy nem tartom túl jó üzenetnek azt, ha játékosok döntenek az edző sorsáról. A tulajdonos nem látta a fejlődést a csapat játékában és nem látta Bódog keze munkáját. Itt is vitába szálltunk vele, mert ősszel ez a csapat szépen játszott és volt saját stílusa. Ha a bírók nem csalnak el meccseket, akkor valószínűleg nem beszélgetnénk a jövőről. A tulajdonos az erőnlét hanyatlását is Bódog hibájának tudta be.


Egy csapat nem tud kirúgni egy fél keretet, így ilyenkor az edzőnek kell mennie. Természetesen, szívesen elküldene pár játékost, de olyan szerződések vannak, amelyek ezt szinte lehetetlenné teszik. Felvetettem neki, hogy több információ van arról, hogy olyan játékos is van a keretben, akinek drogproblémái vannak, és sokaknak a szerencsejáték is fontos szerepet tölt be az életében. Erre azt válaszolta, hogy ilyen esetben hiányzik a tettenérés. Ha ilyet látnak a szurkolók, akkor fényképezzenek és jelentsék a klubnak. Szóba került a teljesítményarányos fizetések bevezetése. Erre az a válasz érkezett, hogy próbálhatunk mi mások lenni és más szerződést kötni, de akkor nem fog idejönni senki. A magyar fociban mindenki túl van fizetve és ez rossz. Az MLSZ rossz szabályozása miatt az egekben van a magyar játékosok ára, a teljesítményük pedig elmarad a sokkal olcsóbban hozható légiósok mögött. A játékosokat szinte csak a pénz érdekli és nincs saját karriertervük, ahogyan volt Eleknek és Kádárnak.


A múltban előfordult az, hogy a játékosok pénzt osztottak vissza edzőnek, managernek és más klubalkalmazottaknak, de ez az egész magyar focira jellemző. Azt mondta, zavarja ez, de nem tud ellene tenni.Szerintem csak a megfelelő és elhivatott emberekkel kellene körülvennie magát, olyanokkal, akikben meg lehet bízni. Ráadásul elképzelhetetlennek tartom azt, hogy ne zavarná, hogy több ezer euró úszik el havi szinten. Bódog Tamás köztudottan harcol ez ellen a jelenség ellen, de úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy bizalmat kapjon.


Amióta itt van, azóta 60-70 játékost igazoltak. Körülbelül 3 volt olyan, akit ő akart, de már azt megbánta. Viszont a többi sem hozta azt, amit vártak tőlük. Nem ért egyet azzal, hogy a klub ígérget az ide készülő edzőknek, hiszen mindenki igazolhatott, viszont valahol gátat kell ennek szabni. Én itt szóvá tettem a klubházban dolgozók felelősségét, hiszen sokan itt dolgoznak még azok közül, akik tevékenyen részesei voltak ezen játékosok idehozatalának. A tulajdonos szerint Ioannidis, Shestakov, Brkovic, Hasani igazolása sem volt telitalálat. Itt az ultrákkal azonnal megjegyeztük azt, hogy Hasanin kívül a másik három játékos megfelelő teljesítményt nyújt a mérkőzéseken és sokkal jobbnak tartjuk ezt a négyest, mint a Jagodinskis, Dausvili, Szarka, Fülöp négyest.

Egy éven belül a klub olyan állapotban lesz infrastrukturálisan, mint egy közepes angol PL csapat. Erre nagyon büszke! Persze, lehet, hogy kiesünk, de ebben az esetben sem roppan össze a klub. Készülnek erre a lehetőségre is, bár bíznak a bentmaradásban. A kiesésnek is lenne pozitív hozadéka meglátása szerint, hiszen akkor meg tudnák változtatni a keret összetételét. Bízik abban, hogy egy év után visszakerülnénk. Mi nem voltunk ilyen bizakodóak…


Nem sok olyan magyar tulajdonos van, aki a saját vagyonából tesz bele egy focicsapatba, ő ilyen. A költségvetésünk körülbelül az ötödik lehet a mezőnyben. Ehhez képest nagyon rosszul szerepelünk és el kell azon gondolkodni, hogy talán tényleg csak ennyire képes ez a keret. Azok a mendemondák nem igazak, hogy nem akar versenyezni a sokkal jobb anyagi helyzetben lévő csapatokkal, mert nincs értelme. Minden versenyt meg akar nyerni, ahol elindul, így ez meg sem fordul a fejében.


Meccsekre azért nem jár, mert nem okoz neki örömet az, amit lát. Megérti azt, hogy sajnos a szurkolók is elmaradoznak emiatt. Továbbra is a DVTK-nak szurkol és körülbelül 20 éve nem volt újpest meccsen, így az sem igaz, hogy az Újpest érdekelné.


A két tulajdonos között sajnos, úgy tűnik, feloldhatatlan az ellentét. A nyitómeccsen azért nem volt ott, mert a klub kért 5 percet, hogy beszédet mondhassanak, de nem kaptak. Egy régi játékos beszélt volna 2 percet, egy női szurkoló 2 percet és Sántha Gergely 1 percet. Amikor erre nem kaptak engedélyt, akkor úgy döntött, nem jön el. Elégedett Sántha munkájával, hiszen nem hívogatja heti szinten azzal, hogy még pénzt kérjen és ez neki megnyugtató. Ebből arra következtettem, hogy az esetleges igények már az ügyvezető szintjén megállnak, el sem jutnak a tulajdonoshoz.

A klub jelenleg egy sportigazgatót keres, mert látják, mennyire fontos ez a poszt. Jelenleg egy jelölt van, de szeretné, ha legalább három közül tudna majd választani. Azt látni kell, hogy az angol mintájú klubmodell itt nem működik. Itt csak mellékesen megjegyezném, hogy Angliában sem csak a manager visz egy klubot, hanem a keze alatt dolgozik legalább négy bizalmas, akik segítik a munkáját.


Paks ellen bízik a győzelemben és a bentmaradásban is. Nyitott arra, hogy ezt a megbeszélést akár évente megismételjük.

Jó hangulatú találkozó volt és volt értelme ezt megszervezni. Számomra egy dolog lett egyértelmű. A klub jelenlegi helyzetéért egyetlen szereplő nem okolható, és az a szurkoló. Mindenki hibás abban, hogy ide jutottunk, csak a nagy többség nem akarja elismerni.




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

277. Bobák Kornél* |Válasz erre: 275. tarhinho
2018-05-25 07:54:16 Fekete öves, Veterán
Várható volt, hogy Fekete Zsuzsa meggondolatlan írása vihart kavar.
276. toki* |Válasz erre: 274. alfonz
2018-05-25 07:23:15 Fekete öves, Veterán
Úgy van!
275. tarhinho |Válasz erre: 273. fater
2018-05-24 16:25:12 Barna öves, Tag
van még kérdés? de most komolyan?

a cikk május 23-án jelent meg. dfcwolf pedig az összefoglalójában (Zsuzsáéval ellentétben) megemlíti, ahogy az itt fen ebben a cikkben olvasható is:
"Azt, hogy ezt a hírt telefonon közölték vele, elfogadhatatlannak tartja és természetesen ezt szóvá is tette utólag az ügyvezetőnek. "

egyértleműen nem erről az írásról beszél Bódog. olvashatta, de nem erre reflektált..
274. alfonz
2018-05-24 15:53:58 Lila öves, Tag
Ha már ilyen szépen összejöttünk,a dokikat is meg lehetne kérdezni az erőállapotot illetően.Mert hogy a Catapult rendszer megőrzi az adatokat.Ha az eredmények megfelelőek,az megint felvet néhány kérdést az igazmondást illetően...
273. fater |Válasz erre: 271. KáGábor
2018-05-24 14:40:25 Barna öves, Tag
Igen, elnézést kell kérnem, tegnap reggel jelent meg, valamit félrenéztem de a lényegen nem változtat mert így is olvashatta Tamás és ez a lényeg mert nem mondta Tamás az info forrását.
272. gazember*
2018-05-24 14:23:33 Fekete öves, Veterán
Na most nem védeni akarom a szerkesztőket, de vegyünk egy konkrétumot. Leisztinger a beszélgetésen úgy állítja be a dolgokat, hogy Bódog akarta a sportigazgatói státuszt, és mintegy angol modell szerint teljhatalmú úr akart lenni. Bódog ennek quasi az ellenkezőjét mondja azzal, hogy többször szólt, hogy ez nem lesz így jó és nem fogja bírni, de ezt mindenkit hidegen hagyott. Ez egy ellentmondás. DE...a szerkesztők a találkozó alkalmával egyedül Leiszinger álláspontját hallották, és hellyel közzel le is írták. Bódog nem tudhatja pontosan, hogy mi hangzott ott el, a szerkesztők meg nem ismerhették a Bódog féle reakciót, (így szerintem az igazságot sem). (..remélem) Tehát elvileg előfordulhat, hogy azzal, hogy a jelen lévők leírják, hogy mit mondott Leisztinger, nem csúsztatnak a tulaj javára, és Bódog ellenében. Akármelyik írásra is utalt ill. reagált is Bódog, kizárólag áttételesen Leisztinger szavaira reagálhatott...ami meg olyan, mint amilyen...
271. KáGábor* |Válasz erre: 269. fater
2018-05-24 14:01:30 Fekete öves, Veterán
Ezt pontosítsuk kicsit. Zoli cikke tegnap, 23-án jelent meg.
270. fater |Válasz erre: 268. dfcwolf
2018-05-24 13:56:35 Barna öves, Tag
Megértelek. Az én memóriám is nagyon rossz (dehát én már 75 éves vagyok).
269. fater |Válasz erre: 265. tarhinho
2018-05-24 13:53:43 Barna öves, Tag
Semmilyen félreértés nincs! Az NSO riport ma reggel 10 óra előtt jelent meg. Honnan tudod, hogy a riporter mikor beszélt Tamással? Ugyanis Dfcwolf összefoglaló cikke pedig 4 nappal korábban 20.-án jelent meg. Miért nem olvashatta?
268. dfcwolf |Válasz erre: 267. fater
2018-05-24 13:39:48 Fekete öves, Őstag
Nem csinált senki. Azt csak riportnál szoktunk.

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...