Banner

Az FB ezúttal visszaélt a felelősségével

Szerző: Jáborcsik András | 2018-03-30 14:00:00

Az Erste Liga 2017/18-as döntőjének 4. mérkőzése csúnyán ért véget. A döntő eddigi legeredményesebb játékosát 13! másodperccel a lefújás előtt levadászták. Tette ezt egy olyan játékos, aki a Liga kimagaslóan legtöbbet büntetett játékosa 153 perccel. Az utána következőnek 92 perce van!

Az a FB, amely ebben a szezonban 10 esetben folytatott eljárást fejre, nyakra irányuló támadás miatt, a MAC Budapest játékosát, a Galanisz elleni támadás elkövetőjét, Jared Brownt felháborító módon nem tiltotta el. A 10 esetből 2 alkalommal 3, 2 esetben 2, 5 esetben 1 mérkőzésről tiltották el a vétkes játékost. Egyetlen olyan határozat van, ahol nincs eltiltás, ez a legutolsó, Galanisz elleni. Egyébként a 10 esetből 3 során nem történt sérülés, ennek ellenére 1 mérkőzésről eltiltották a vétkes játékosokat. Ezek az adatok az Erste Liga honlapján http://www.ersteliga.hu/doclib/index/43/ hozzáférhetők.


És akkor nézzük a tényeket:

A játékvezetők 2+10 perc büntetést adtak a pályán. Nem tudták megállapítani, hogy megsérült-e a vétlen játékos, mivel – hál’Istennek – a saját lábán ment le a jégről és a mérkőzés befejeződött. Ők nem látták, nem láthatták, hogy az öltözőben rosszul lett, amit kezelni kellett, emiatt is nem került be a jegyzőkönyvbe a sérülés. De, kb. 40 perccel a mérkőzés után a helyi versenybíróság felé jelezte a klub a sérülés tényét, amelyet annak vezetője ezt továbbította versenybíróság titkárának e-mail-ben. Másnap reggel a kórházban a vizsgálat kimutatta, hogy a sérülés súlyos. Öröm az ürömben, hogy – mivel az ütközés a nyakat érte – nem agyrázkódás, hanem nyaki zúzódás lett a vége.


A FB nem vizsgálta az ügyet, hivatkozva arra, hogy nem történt kirívó sportszerűtlenség! Ismerve az IIHF erre vonatkozó szabályait és véleményét, minden! fejre, nyakra irányuló támadás kirívó sportszerűtlenséget jelent. Ráadásul a szabálykönyv kimondja, hogy „A játékost, aki fejre, nyakra irányuló támadással sérülést okoz ellenfelének vagy ezáltal gondatlanul veszélyezteti annak testi épségét, Végleges Kiállítással kell sújtani.” Ez nem valósult meg a fentebb említettek miatt. Ugyanakkor nem igaz, hogy – a határozatában említettek ellenére – csak másnap jelezték a sérülést, mert még a mérkőzés után közölték azt a játékvezetőkkel.


Az ügyet vizsgálva nem lehet elmenni a döntő 2. mérkőzésen történt, Magosi Bálint esete mellett. A játékos, fejre irányuló támadás miatt – helyesen – 2 mérkőzésre szóló eltiltást kapott. Az ügy pikantériája, hogy a mérkőzés játékvezetői az ütközést szabályosnak ítélték. Az eset egy rosszul kivitelezett ütközés eredménye volt. Ezzel szemben a mostani ügy 13 másodperccel a mérkőzés vége előtt történt egy olyan pillanatban, amikor már nem volt a korong a vétlen játékosnál és nem tudott védekezni, mivel ő a palánk mellett volt, szemben a Magosi ütközéssel, amely a pálya középső részén történt. Az FB döntését megalapozta az is, hogy Magosi Bálint visszaesőnek számít. Ez kicsit mulatságosnak tűnik Brown 153 perces eddigi büntetését figyelembe véve, különösen akkor, ha még hozzátesszük, hogy a játékosnak volt 3 fegyelmi ügye, 2 szúrásért és 1 testre ütésért. Magosinak egyébként a szezonban eddig 38 perc büntetése volt.

A fentieknek egy – a többi mellett – nagyon fontos tanulsága van. Ez pedig az, hogy nem lehet különbséget tenni súlyos sérülések között, különösen akkor, ha azok ugyanazon sportszerűtlenség – fejre, nyakra irányuló támadás – következtében történtek. Amennyiben a Fegyelmi Bizottság nem egységes szempontok szerint hozza meg a döntéseit, akkor a játékosok fognak bíráskodni, amely nagyon rossz útra vezet és nem a magyar jégkorong érdekeit szolgálja. A szurkolókat és minden szereplőt feleslegesen hergeli, a közvélemény nem a játékkal foglalkozik, hanem az indulatok vezérlik.


Az FB felelőssége óriási, és tartunk tőle, hogy ebben az esetben ezzel a felelősséggel nem élt, hanem visszaélt.



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2018-03-30 17:05:23 Piros öves, Őstag
MLSZ 2 ......
2018-03-30 16:14:36 Piros öves, Őstag
Csak van jogi út. Ha nincs, akkor ez simán csalás.
2018-03-30 14:43:51 Lila öves, Fanatikus tag
Ide már nem írok semmit, mert már kidühöngtem magam. De azta a jó......
2018-03-30 14:05:59 Fekete öves, Veterán
Tökéletesen egyetértek ezzel az írással! Csak hát mi siránkozhatunk, attól még a karaván halad. Brown pedig megint jégre lép ellenünk. Rusknak oda kellene rá figyelnie egy kicsit, mint Ládaira. :)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...