Banner

Az MLSZ új sportigazgatója: A klubvezetőknek komolyabban kell venniük az utánpótlást!

Szerző: Jáborcsik András | 2020-07-10 18:22:00

Bernd Storck 2017 őszi távozása óta először lett hivatalosan sportigazgatója az MLSZ-nek Dr. Barczi Róbert személyében.

A csakfoci.hu összeállításából megtudhatjuk, hogy a labdarúgó, utánpótlás- és felnőtt edzői múlttal is rendelkező dr. Barczi Róbert több mint 10 éve tevékenykedik sportvezetőként, egy évig a Nyíregyháza Spartacus ügyvezető igazgatója volt, öt évig az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatójaként dolgozott, illetve öt és fél évig megyei szövetségi főtitkári posztot töltött be, majd 2015-től az MLSZ versenyigazgatója volt.

Az MLSZ új, szemléletváltást és tudatosabb munkát sürgető sportigazgatója egy háttérbeszélgetésen részletesebben is nyilatkozott saját, a szövetség, illetve a magyar futball programjáról, amely a korábbiaknál több területet fog magába foglalni. Barczi egy megtervezett, a klubokkal szoros együttműködésben épülő rendszer kialakítását, illetve annak a lépéseit vázolta fel.

Az új sportigazgató egy háttérbeszélgetésen fejtette ki, mi lesz a szövetség és a saját legfontosabb feladata a következő években. A klubvezetőkkel az utánpótlás kiemelt fontosságát akarják megértetni, de maguk a csapatok is akkor részesülhetnek majd komolyabb összegekben - sőt, akár a licencek is múlhatnak rajta -, hogy milyen mértékben foglalkoztatják a fiatalokat.


A csakfoci.hu kérdésére Barczi a fiatalok beépítése kapcsán elmondta, hogy ők is látják, hogy az elmúlt évek MLSZ-intézkedései, például a pénzügyi ellenszolgáltatások sem ösztönözték igazán a klubokat arra, hogy minél több fiatalnak adjanak lehetőséget az NB I-ben, illetve az NB II-ben.

Az a cél, hogy jobb minőségű fiatalok jussanak el a klubokhoz, ezáltal a csapatok többet is fogják őket használni.

De fontos, hogy a klubvezetőkkel megértessük, hogy óriási probléma, ha mondjuk egy évben egyetlen egy fiatalt sem tesznek be a csapatukba. Komolyabban kell venniük az utánpótlást! Szorosabb együttműködésben kellene dolgozniuk a felnőttcsapatoknak a fiatalokkal, mert ami most van, az egy-egy üdítő kivételt leszámítva nem egy ideális helyzet.


Annak, hogy az NB I-es csapatok manapság csak elvétve adnak lehetőséget a bizonyításra a fiatal játékosoknak, a kevés érintésszám is az oka, hiszen amíg néhány évtizeddel ezelőtt délelőtt és délután is edzettek a játékosok, manapság csak napi egy tréningen vesznek részt, ezáltal kevésbé érettek a fiatal futballisták, mint korábban. Természetesen nem lehet minden klub célja az, hogy a fiatalokat favorizálja, valahol elsőbbséget élvez a bajnoki cím és a sikeres nemzetközi szereplés, de most azt látjuk, hogy a mezőny nagy részénél nincs türelem ahhoz, hogy beépítsék a fiatalokat, pedig ez egy folyamat – épp arra akarjuk ösztökélni a klubokat, hogy építsék fel a saját futballistáikat is. Megfelelő helyzetben egy 17 éves korától a profi osztályok valamelyikében futballozó játékos gyorsan meg tudja szokni a felnőtt labdarúgást. Ausztriában, Svájcban vagy Szlovákiában is 12 csapat van az élvonalban, de mégis beteszik a fiatalokat, szerintem nem lehet a mellőzést a 12 csapatos NB I-el indokolni. Annak, hogy az említettek előrébb járnak, két oka van: az egyik az, hogy a fiatalok náluk jobban fel vannak készítve, másrészt van egy elhatározásuk erre.


Kattints ide és olvasd el a teljes cikket a csakdoci.hu-n >>>>>>


forrás: csakfoci.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

37. zaphod |Válasz erre: 36. BekőTóni
2020-07-16 14:45:06 Fekete öves, Őstag
egyik sem. ennek az ideje lejárt.
36. BekőTóni |Válasz erre: 35. zaphod
2020-07-16 13:23:04 Zöld öves, Tag
Ez a játékoskeringő az utóbbi évek terméke, elég ha megnézed névértéken a top átigazolásokat az európai labdarúgásban. A klubok sztárokat igazolnak, az egész pályafutásukat egy klubban eltöltő Scholes-ok ideje lejárt. Neymar marketingfogásnak kitűnő volt, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, francia szinten a PSG vele erôsebb lett, a nemzetközi színtéren ugyanez nem jött ki. Utoljára a Chelsea tudott ezzel az igazoláspolitikával Bl-t nyerni, akkor jött össze, amikor Abramovics is lemondott róla és akkorra már évekre elmaradtak a látványos szerződtetések, és egy Mou-hoz vagy Scolari-hoz kèpest nevenincs Conte lett az edző. Kíváncsian várom melyik klub fog tudni legközelebb ezzel a szemlélettel valamit elérni.
35. zaphod |Válasz erre: 34. tamaskpt
2020-07-16 11:47:07 Fekete öves, Őstag
ez konkrétan nem igaz a City-re. A Barcelona korábbi sportigazgatója intézi az igazolásokat. A PSG-nél korábban koncepció volt a sztárok igazolása, de már ott sem az Tuchel alatt. És ott is van sportigazgató, most talán Leonardo?
Szóval, tényleg hasznos lenne, ha nem tennél ex cathedra kijelentéseket a tények ismerete nélkül. Mert nem lehet ezeket komolyan venni.
34. tamaskpt |Válasz erre: 33. zaphod
2020-07-14 22:34:15 Piros öves, Őstag
Örülök, hogy személyesen a Valóság mondhatja el nekem az objektív igazságot, melyhez kötelező tartanom magam.
A PSG és a City komoly problémája, hogy álmokat erősítenek posztok helyett. Neymar Párizsba csábítása például az évtized talán legfeleslegesebb transzfere volt, amivel sikerült is az addig a csapatot a vállán cipelő Cavanit demoralizálni, és idén nyárra el is üldözni.
33. zaphod |Válasz erre: 31. tamaskpt
2020-07-14 21:34:54 Fekete öves, Őstag
ezek megint ex cathedra kijelentések, csak a valóság más. A PSG-nél bevallottan az az egyik probléma, hogy a francia ligát annyira dominálják, hogy nem tudnak rendesen felpörögni a BL kieséses szakaszában, mert akkorra már gyakorlatilag megnyerik a bajnokságot.
A City-re sok rosszat lehet mondani, de hogy ott szakmaiatlanság lenne, azt speciel semmiképp.
32. tamaskpt |Válasz erre: 26. KáGábor
2020-07-14 19:10:46 Piros öves, Őstag
Egyébként a felhígulás sem feltétlenül állja meg a helyét. Nem volt az olyan régen, hogy egy olyan csapattal lettünk hetedikek, amelyet egy időben mindenki az Európa Ligába várt, és ha nem lett volna botrányos az idegenbeli mérlegünk talán el is érjük. Ehhez képest most a hetedik helyen egy olyan Zete végzett, amely a bajnokság kétharmadában nem volt más, mint szimpatikus vesztes.
31. tamaskpt |Válasz erre: 29. zaphod
2020-07-14 19:09:19 Piros öves, Őstag
A PSG teljesen másra példa, mégpedig a milliárdos arab klubok szakmaiatlanságára. Lásd még Manchester City nemzetközi sikertelensége.
Az UP képzésből pedig pont az hiányzik teljességgel, amit írsz: a nevelés. Az egyenképzésben egyenszemléletűre formált egyenedzőknek az utánpótlásban mind megvan a maguk módszere az erőnléti edzésekre, a labdaügyességre, de a mentális felkészítésben egyszerűen nullák.
30. KáGábor* |Válasz erre: 29. zaphod
2020-07-14 16:37:07 Fekete öves, Veterán
A gyerekek nevelhetők, ahogy írod is. Nagyon ritka az, ha egy gyerekkel semmit sem lehet kezdeni. Itt persze bejön a szülők, a család, a környezet felelőssége is.
29. zaphod |Válasz erre: 27. tamaskpt
2020-07-14 15:45:10 Fekete öves, Őstag
az egy dolog, hogy te nem érted az összefüggést a bajnokság erőssége és a nemzetközi szereplés között, az pedig egy másik, hogy van. Lásd pl. a PSG szereplését.

Az szintén nem így van, hogy csak az NB3 szintű játékosok maradnak meg. Ezekben a srácokban megvan a potenciál arra, hogy NB1-es játékosok legyenek, egyesekben több is, de az akadémiai képzés nem képes megfelelően felkészíteni őket, ez ténykérdés. Ennek rengeteg oka van.

Továbbá nincs olyan, hogy valaki gyerekként NB3 szint. Gyerekeknél semmiképp nem a pillanatnyi állapotból kell kiindulni, hanem a potenciálból, ennek felmérésére gyakorlatilag egyik akadémia sem képes. Ezért van az, hogy 20+ évesen NB1-es játékos lesz olyanokból, akiket gyerekként eltanácsoltak.

Olyan, hogy "igazán tehetséges, de jellemzően öntörvényű" gyerek sincs. A gyerekek nevelhetőek, az UP képzés jelentős részben nevelési feladat is, és itt megbukik az edzők jelentős része. Egyébként aki nem képes profi módon hozzáállni, az nem tehetséges, mert mentális téren nincsenek meg a képességei ahhoz, hogy profi legyen. A tehetség meg a pillanatnyi állapotot jelenti, nem feltétlenül az lesz profi, aki mondjuk 14 évesen kiemelkedik. Aki meg mondjuk 14 évesen valamennyire kiemelkedik, de a hozzáállása, mentalitása nem megfelelő, abból semmi nem lesz, kár is vele foglalkozni, ha a hozzáállását nem lehet megváltoztatni.
28. toki* |Válasz erre: 27. tamaskpt
2020-07-14 15:42:01 Fekete öves, Veterán
Statisztika: 12 x 25 vagy a 16 x 25?

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...