Banner

Amikor miskolci színekben sportolni életérzést jelentett

Szerző: amigeleken.hu | 2018-05-14 08:49:00

Aknamező címmel jelent meg a nemzetisport.hu-n S.Tóth János jegyzete, melynek talán legfontosabb gondolata az, hogy léteztek még olyan idők, amikor a miskolci színekért szurkolni, miskolci színekben sportolni életérzést jelentett.

Az előbbi talán még mindig így van, de az utóbbi?


Ha az ember öt esztendőt eltölt egy városban, s ráadásul e fél évtized egyetemista éveire esik, az eltéphetetlen kötelék. Nekem Miskolc ilyen. Pedig a nyolcvanas évek elején minden volt ott, csak nem Hollywood. A Lenin Kohászati Művekben javában gyártották az ágyúkat a Varsói Szerződésnek, a főutca, a Széchenyi út rémesen elszlömösödött, s az avasi lakótelep sem csupán a panelrengeteg okán vetett sötét árnyat a megyeszékhelyre.

Mégis: a Miskolci Nemzeti Színház fénykorát élte Major Tamással és Csiszár Imrével a rendezői székben, Igó Évával, Tímár Évával, Blaskó Péterrel, Mihályi Győzővel a színpadon. Az Edda Művek népszerűsége a sztratoszféráig emelkedett, s az acélváros a honi sport fellegvárának számított. A DVTK-ban még pályán volt az „aranycsapatból” Oláh Ferenc, Fükő Sándor, Tatár György, Görgei János, Borostyán Mihály, Fekete László. A városi sportcsarnokban telt ház előtt játszott a Winter Ilona, Áron Balázsné, Medgyesi Judit fémjelezte kosárlabdacsapat. A Kondiné Budai Ilona és Jeddi Mária vezette Borsodi Bányász a kézilabda-élvonal tagja lett. A népkerti műjégpályán első lépéseit tette meg a Kinizsi hokigárdája.

Hogy ebből mostanra mi maradt, látni. Sok akkoriban kedvelt klub eltűnt a süllyesztőben. A Borsodhoz ezer szállal kötődő ikonok helyébe gyökértelen zsoldosok léptek. A kispadokon nincs Szabó Géza, nincs Baumann Gáspár, nincs Pecsenye András. A női kosarasokat idén egy szlovák csodabogár vitte bukásba a bajnoki negyeddöntőben. A kiesőzónába szédült futballcsapattal pedig most épp egy tanuló edző kísérletezget. (Mérlege: három meccs, nulla pont. Miképp motiválhat az öltözőben? Spanyolul vagy andalúz akcentussal angolul?).

Frusztráló.

Miközben van egy műhely, ott helyben is, ahol játékosokból-szakvezetőkből szívós munkával létrejött egy öntudatos, a sikerért tenni képes mag – egyén és közösség erős szimbiózisának mintájaként. A Jegesmedvék hokicsapata évtizedekig a „szegény rokon” szerepére volt kárhoztatva. Mára felépített márka, Miskolc zászlóshajója. Nem kell elomlani a gyönyörtől, de akiknél aknamezőre siklottak a dolgok, bármiféle példázatból okulhatnának.

Amíg még nem késő.


Tovább a nemzetisport.hu-ra >>>>>>


forrás: nemzetisport.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

13. vebgy* |Válasz erre: 10. fules1
2018-05-15 19:33:24 Fekete öves, Veterán
Ott a pont.
12. vebgy*
2018-05-15 19:31:21 Fekete öves, Veterán
Egy kicsit off...http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/nb-i/videoton/500-szurkolojat-ingyen-beviszi-a-videoton-a-sorsdonto-meccsere
...nem a kiesési rangadójára, hanem a bajnokságért vívott meccsére...nem semmi.
2018-05-14 19:30:36 Citromsárga öves, Tag
A jégkorongcsapatnak külföldi edzője van és 6 külföldi játékosa van. STóth példája amihez a többi DVTK sportágnak állít követendőnek ellentmond a saját cikke témájának. Ezért szvsz butaság.
10. fules1 |Válasz erre: 7. KáGábor
2018-05-14 17:54:25 Piros öves, Őstag
"mert így részese lehettem egy olyan közösségnek, amely imád keményen dolgozni"

Ajánlom figyelmedbe ezt az idézetet, a bl győzelmek nem csak ölébe hullottak hanem keményen megdolgozott érte,az hogy emberileg ki hogy itéli meg az egy másik dolog. Ezt hiányolom én a mi "aranylábuinktól". Nem kell h grál lovagok legyenek de azt elvárom h szakadjanak meg az edzésen és a mérkőzésen is. Ha a győri lányok is siránkoztak volna a spanyol edző munka mániája miatt a Győr most nem lenne négyszeres Bl-győztes.
9. KáGábor* |Válasz erre: 8. johny
2018-05-14 15:21:13 Fekete öves, Veterán
Kifejtem:
- Sírva, könnyek közt visszavonulását bejelenti, majd mégis visszatér. Magyarán döntésképtelen. Most vagy visszavonulok, vagy nem. Lásd még például Lázár esete (lényegesen más színvonal, de nem ez a lényeg).
- Visszatérése után újabb BL cím, majd belerúg egyet abba (vagy azokba) a klubokba, ahol korábban BL címet ünnepelt ("a mostanit tartom a legnagyobb sikernek").
Tényleg róla kell példát venni? (A 3 BL cím ellenére)
8. johny* |Válasz erre: 7. KáGábor
2018-05-14 14:45:03 Fekete öves, Veterán
Persze, hiszen csak háromszoros BL győztes.
7. KáGábor* |Válasz erre: 6. fules1
2018-05-14 14:13:24 Fekete öves, Veterán
Kézilabdakurva... Én nem tudnám példaképnek tekinteni.
6. fules1
2018-05-14 12:38:17 Piros öves, Őstag
Anja Althaus egy évvel ezelőtt a Vardar Szkopjéval elveszített Bajnokok Ligája-döntő után könnyek között jelentette be a visszavonulását. Az élet aztán úgy hozta, hogy elfogadta a Győri ETO hívó szavát, és most egy aranyéremmel a nyakában, egészen más hangulatban kezdheti el valóban tervezni a jövőjét.

"De örülök neki, hogy nem így fejeztem be, a lehető legjobb történt velem a Győr hívásával, mert így részese lehettem egy olyan közösségnek, amely imád keményen dolgozni. Harmadszor nyertem meg a BL-t, de ezt a mostanit tartom a legnagyobb sikernek."
nemzetisport.hu

Futballkurvák lehet példát venni.
5. kerecsen |Válasz erre: 4. m-zs-l
2018-05-14 12:09:01 Piros öves, Őstag
De legalább vannak benne magyarok. Most még....
4. m-zs-l |Válasz erre: 3. kerecsen
2018-05-14 10:34:50 Fehér öves, Lelkes újonc
És ennek a diósgyőri zsoldos futballcsapatnak tudsz, amikor percekre beáll egy diósgyőri játékos?

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...