Banner

A város, amelynek a DVTK és az EDDA jelentett mindent

Szerző: objektív | 2020-05-21 17:57:00

1980. május 21. volt a diósgyőri labdarúgás máig utolsó nagy napja, amikor a miskolci csapat Veszprémben 15 ezer néző előtt legyőzte a Vasast a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjében. A DVTK 1977-ben már megnyerte egyszer a kupát, 1979-ben bajnoki bronzérmes volt az NB I-ben. 1980-ban talán egyetlen miskolci drukker sem gondolta, hogy ezzel az MNK-arannyal véget érnek a boldog esztendők: a DVTK az elmúlt 40 évben egyszer sem tudott dobogóra állni az NB I-ben és egyszer sem tudta megnyerni a Magyar Kupát. Pedig azóta kétszer is bejutott a döntőbe ebben a sorozatban.


forrás: MTI/Németh Ferenc

A Vasas a Fradit verő Gyöngyöst verte 5-0-ra (ezen a meccsen 8 ezer néző volt a hevesi városban, ez minden idők legtöbb nézője gyöngyösi futballmeccsen), a DVTK-Üllő meccs vége 2-0 lett, a Sabaria hosszabbítás után győzte le a Nyíregyházát, a Komló meg 2-0-ra a Salgótarjánt. Az elődöntőben a DVTK Komlón nyert 2-1-re, a Vasas pedig Szombathelyen, 12 ezer néző előtt 1-0-ra verte a Sabaria SE-t. Ott Komjáti András a 87. percben szerzett góllal lőtte a fináléba az angyalföldi csapatot.

Így érkeztünk el tehát a döntőhöz, amelynek a tétje a KEK-ben való indulás lehetősége is volt. Az MLSZ a kor szokásainak megfelelően semleges pályára, Veszprémbe rendelte az összecsapást.

Miskolcról óriási szurkolói karaván indult meg a bakonyi városba, a MÁV-nak több különvonatot kellett beállítania.

A DVTK-t nagyon motiválni sem kellett, hiszen az egyetlen kupagyőzelmüket épp a Vasas ellen szerezték meg 1977-ben, abban az évben, amikor a Vasas a mai napig utoljára bajnok lett az NB I-ben.

...

Már az előmérkőzést is 10 ezer néző tekintette meg, de a döntőre még többen érkeztek, mire Palotai Károly jelt adott a kezdésre, 15 ezer szurkoló szorongott a nem túl tágas veszprémi stadionban.

Labdarúgó Magyar Népköztársasági Kupa, döntő.
DVTK-Vasas 3-1 (1-0)
Veszprém, 15 ezer néző. Vezette: Palotai.

DVTK: Veréb – Szántó, Salamon, Kutasi – Oláh, Kerekes, Görgei, Kádár – Borostyán (Tehodoru II.), Fükő, Fekete (Szalay).
Vasas: Mészáros – Török, Híres, Komjáti, Rácz – Birinyi, Hegedűs, Müller (Somogyi), Zombori – Kiss L., Várady (Szebegyinszky).
Gól: Kutasi, Fekete, Szalay, illetve Kiss L.

Csak a nevek alapján ennek a kupadöntőnek az esélyese a Vasas volt. Nem véletlenül nyilatkozta Mészöly Kálmán a mérkőzés után, hogy teljesen értetlenül áll a csapat teljesítménye előtt.

...

A DVTK amúgy a hetvenes évek végének és a nyolcvanas évek elejének meghatározó vidéki csapata volt. Az együttesből sokan ott voltak abban az olimpiai válogatottban, amely az 1980-as moszkvai részvételért csatázott. Az MLSZ a hazai olimpiai selejtezőket a DVTK stadionjában rendezte meg, mert

Dr. Lakat Károly szövetségi kapitány a diósgyőri focistákra építette az olimpiai csapatot.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás: origo.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2. vebgy* |Válasz erre: 1. dudik-attila
2020-05-23 12:09:53 Fekete öves, Veterán
De egy fényesebb éremmel még inkább...
2020-05-22 13:44:08 Piros öves, Őstag
Egy negyedik hellyel is történelmet irhatnank.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...