Banner

Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt...

Szerző: Jáborcsik András | 2024-02-21 10:52:00

Csoda kapujában a DVTK HUN-Therm - Selejtezőből a Final Fourba


A tőlem szakavatottabb szurkolótársak bizonyára meg tudják mondani, hogy az Euroliga történetében előfordult-e már, hogy egy csapat a selejtezőből a Final Fourba jusson. A mi lányaink most éppen ennek a kapujában állnak. Ki gondolta volna ezt akkor, amikor kisorsolták selejtezőbeli ellenfelünknek a London Lionst? Aztán miután sikerrel vettük a selejtezőt, a diósgyőri lányok fittyet hánytak a FIBA szakírójának értékelésére, melyben csak a 14. helyre rangsorolta csapatunkat a 16-os mezőnyben. Hétről-hétre, hónapról hónapra lépkedtünk felfelé a rangsorban, végül harmadikként kvalifikáltuk magunkat a legjobb nyolc között a Fenerbahce és az USK Praha után. Igazi csodának lehettünk tanúi.

Az A-csoportban kivívott második hely azt jelentette, hogy a B-csoport harmadikjával, a francia Villeneuve d'Asq LM csapata ellen pályaelőnyből vívhatjuk meg a két győzelemig tartó negyeddöntő párharcot.

A lányok egy álom kapujában állnak, már a legjobb nyolc közé jutással történelmi tettet hajtottak végre és most a kezükben a lehetőség, hogy az álmukat tovább írják.


Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt,

adj erőt, hogy be tudjak lépni, van hitem a magas falak előtt


szól az Edda dala.

A diósgyőri lányok és a szurkolók "világa", amiről most álmodunk, az az Euroliga Final Four. A mi feladatunk az, hogy a hangunkkal, a szeretetünkkel segítsük őket abban, hogy ez a kapu megnyíljon nekik!


Ismerkedjünk meg ellenfelünkkel, a francia Villeneuve d'Asq LM csapatával.

A francia csapat sok tekintetben mutat hasonlóságot a mi csapatunkhoz. Egyrészt senki sem várta őket a legjobb nyolc közé, másrészt nekik is hatalmas segítséget nyújt a hazai szurkolótáboruk, otthoni meccseiket rendre zsúfolt lelátók előtt játsszák. Nem utolsósorban pedig, hozzánk hasonlóan, egyik legnagyobb értékük a vezetőedzőjük. de erről egy kicsit később.


A tavalyi szezonban a második számú európai sorozatban, az EuroCup-ban egészen az elődöntőig meneteltek. A csoportmérkőzéseket 5-1-es mérleggel zárták, egyetlen vereségüket a London Lins-tól szenvedték el. A play-offban előbb kettős győzelemmel, összesítésben 38 pontos különbséggel léptek túl a PEAC-on, majd a legjobb nyolc között a Zaragoza sem tudta megállítani őket. Az elődöntőben a későbbi győztes Lyon már túl nagy falatnak bizonyult számukra, két szoros csatában a Lyon jutott a döntőbe.

Egy olyan csapattal kell megvívnunk a párharcot, amely egészen egyedi stílusú, a fizikumra épülő, agresszív kosárlabdát játszik és amelynek soraiban több WNBA tapasztalattal rendelkező, rutinos amerikai játékos is található, de találunk köztük belga Európa bajnokot és francia válogatottakat is. Kulcskérdés lesz az előttünk álló mérkőzéseken az amerikai Kennedy Burke semlegesítése, mert a lentiekből látható lesz majd, hogy ő viszi a hátán a francia csapatot, nélküle a Villeneuve csupán félkarú óriás.


A francia együttes 8-6-os mérleggel zárta az alapszakaszt. és csak az utolsó fordulóban, a Polkowice legyőzésével biztosította helyét a legjobb nyolc között. Érdekesség, hogy ők is elsősorban hazai pályán gyűjtögették a győzelmeket, a 7 otthoni találkozójukon hozzánk hasonlóan a Villeneuve is mindössze egyszer szenvedett vereséget. Otthon szinte ellenállhatatlanok voltak, 13 ponttal verték a Polkowicét, 9-cel az USK Praha-t, 24 pontos különbséggel győzedelmeskedtek az Avenida ellen, 16 pont különbségű vereséget mértek a Bologna-ra. Mindenképpen figyelemre méltó azonban, hogy a két idegenbeli győzelmük egyikét a Mersin ellen aratták, Törökországban 16 ponttal múlták felül ellenfelüket. A másik idegenbeli győzelmüket Győrben aratták.


Még nem fordult elő, hogy egy ellenfél bemutatását a vezetőedzőjével kezdjük. Ezúttal erre is sor kerül, hiszen a francia együttes vezetőedzője az a 44 éves francia Rachid Meziane, aki a 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű Európa bajnokságon győzelemre vezette a belga válogatottat. A döntőben drámai csatában 64-58 arányban diadalmaskodtak a spanyol válogatott felett úgy, hogy 36,5 percen keresztül a spanyolok vezettek.


A játékosok bemutatását a csapat nagyágyújával kezdjük. A 27 éves, 185 cm magas amerikai Kennedy BURKE a francia csapat legtöbbet játszó, legponterősebb, legtöbb lepattanót összeszedő és legtöbb labdát szerző játékosa egyben. Az eddig lejátszott 14 mérkőzésen egyedül neki van a csapatban 30 perc feletti játékideje, 30,7 percet töltött a pályán átlagosan. A statisztikákban 15,6 pont és 6,0 lepattanó és 3,2 labdaszerzés áll a neve mellett. Ezzel ranglistavezető a csapatban mind a négy mutató tekintetében. A labdaszerzéseket tekintve Burke vezeti a teljes Euroliga mezőnyt, 3,2 labdaszerzés/meccs átlaga egészen kiemelkedő, az ő neve mellett áll egyedül három feletti szám. Sőt, 2 feletti átlaggal is mindössze hárman állnak a mezőnyben. A pont/meccs átlagot tekintve a teljes mezőnyben az előkelő 8. helyet foglalja el.

Gazdag WNBA tapasztalattal rendelkezik, megfordult az Indiana Fever, a Seattle Storm és a Washington Mystics csapataiban is. A 2021-2022-es szezonban a spanyol SPAR Girona csapatának a tagja volt, a következő évben a Villeneuve játékosa lett. Az előző idényben az EuroCup sorozatban is jó számokat produkált, 15,9 pontot és 5,9 lepattanót szerzett átlagosan.

A tavalyi szezonban az Angers elleni francia bajnokin 31 pontot szerzett, amivel egyéni rekordot állított be.


A 28 éves, 193 cm magas francia Kariata DIABY 2020 óta a Villeneuve játékosa.

Az idei sorozatban mind a 14 találkozón játszott, átlagban 25,8 percet töltött a pályán és 11,4 pontot szerzett mérkőzésenként, amivel a második legtermékenyebb játékosa a csapatnak. A lepattanók szerzésében is kiemelkedik, 5,3 lepattanót szedett össze mérkőzésenként. Diaby igazi gyorstüzelő, 8,3 alkalommal kísérlezetezett kétpontossal mérkőzésenként és a kétpontos dobások sikerességét illetően egészen kiemelkedő mutatóval rendelkezik. 116 kísérletőből 70 volt eredményes, ami 60,3%-os hatékonyságnak felel. Ezzel a teljes Euroliga mezőnyben a 3. legjobb mutató az övé.


Az 1986-os születésű, 37 éves amerikai születésű, horvát állampolgárságú, 178 cm magas Shavonte ZELLOUS 2009-tól 2022-ig folyamatosan a WNBA-ben szerepelt. Megfordult az Indiana Fever, a Dallas Wings, a New York Liberty, a Seattle Storm és a Washington Mystics együtteseiben is. A legkiemelkedőbb mutatókat a 2013-2014-es szezonban produkálta az Indiana színeiben, 29 meccsen 30,9 percet játszott átlagban, és 14,7 pontot valamint 3,4 lepattanót gyűjtött. 2013 és 2019 között stabilan hozta a 10 pont körüli pontszámot.

2010-ben induló európai pályafutása során Franciaországot megelőzően többségében Törökországban játszott, a Besiktas, a Mersin, a Fenerbahce és a Galatasaray játékosa is volt.

Az idei sorozatban egyetlen meccset hagyott ki, átlagosan 29,5 percet játszott és 10,5 pont valamint 3,3 lepattanó és 2,4 assziszt áll a neve mellett a statisztikákban.


A 25 éves amerikai Kamiah SMALLS a 2021-2022-es szezont a Lublin együttesénél töltötte, a második idényét kezdte meg a Villeneuve-nél. A tavalyi szezonban nagyszerű mutatókat produkált az EuroCup sorozatban. 14 meccsen átlagosan 31,7 perc játékidőt kapott, 15,7 pontot, 5,6 lepattanót és 4,5 gólpasszt átlagolt.

Az idei Euroliga sorozatban ugyanezen mutatói: 28,1 perc, 10,1 pont, 3,9 lepattanó és 4,0 assziszt. Utóbbi mutatójával magasan a legtöbb gólpasszt kiosztó játékosa csapatának.


Janelle SALAUN negyedik szezonját tölti a Villeneuve együttesénél. A 22 éves francia válogatott a tavalyi szlovén-izraeli közös rendezésű Európa bajnokságon 6 mérkőzésen lépett pályára a bronzérmet szerző nemzeti csapatban és 6,3 pontot valamint 3,2 lepattanót átlagolt. Az elődöntőben a későbbi győztes belga válogatott indössze 4 ponttal verte őket, a bronzmeccsen pedig a magyar válogatott felett diadalmaskodtak 82-68 arányban. Tagja volt a Kínában az olimpiai selejtező csoportot veretlenül megnyerő francia csapatnak is.

A 2021-2022-es U20-as kontinensbajnokságon egészen kiemelkedően szerepelt, 17 pontot és 10,2 lepattanót szerzett átlagban.

Megbízható játékos, az elmúlt 3 évben a nemzetközi kupaporondon stabilan 10 pont és 6 lepattanó körüli átlagot hozott.


A 27 éves, 165 cm magas irányító Caroline HERIAUD három éve áll a francia csapat szolgálatában. Az idei sorozatban mind a 14 meccsen szerepelt a csapatban, átlagosan 22,1 perc játékidő áll a neve mellett és 4,5 pont valamint 3,3 assziszt fűződik a nevéhez.

2023-ban négy Európa bajnoki selejtező mérkőzésen pályára lépett a francia válogatottban, de a kontinensbajnokság döntőjében már nem volt a válogatott tagja.


A 22 éves, 178 cm magas belga Maxuella LISOWA MBAKA a tavalyi szezont Izraelben töltötte, előtte 5 szezonon keresztül a francia Castor Braine játékosa volt. Aho Tyrahoz hasonlóan már 16 évesen bemutatkozott az Euroligában.

Tagja volt a tavalyi szlovén-izraeli közös rendezésű kontinensviadalon aranyérmet szerző belga válogatottnak. A sorozat mind a 6 találkozóján pályára lépett, átlagosan 11,1 percet töltött a pályán és 3,3 pontot valamint 1,2 lepattanót szerzett.

Számára nem ismeretlen a DVTK Aréna, hiszen 2022 októberében az Elitzur Ramla játékosaként már pályára lépett nálunk az Euroliga selejtezőjében, ahol a DVTK 80-54-re verte izraeli ellenfelét.

Az idei Euroliga sorozatban mind a 14 találkozón szerepelt, átlagban 16,1 perc, 4,7 pont 2,1 lepattanó szerepel a neve mellett a statisztikákban.


Azt javaslom valamennyi szurkolótársamnak, hogy élvezzük ki minden pillanatát a még előttünk álló Euroliga meccs(ek)nek. Én személy szerint semmiféle elvárásokat nem támasztok a lányok felé, azt szeretném, ha ők is élveznék a játékot, arassák le a gyümölcsét az eddigi remek teljesítményüknek.

Legyen a szerdai meccs a miskolci kosárlabda ünnepe!


forrás: FIBA.Basketball, proballers.com, eredmenyek.com

fotó: FIBA Basketball



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2024-02-21 14:45:30 Lila öves, Fanatikus tag
HAJRÁ CSAJOK!!! HAJRÁ DIÓSGYŐR!!!
6. krajci77 |Válasz erre: 4. Fähmel
2024-02-21 12:31:26 Kék öves, Tag
igy van! minden évben van. most mi van akkor ha idén mi nyerjük?
:)
kibírják nem?
2024-02-21 11:21:21 Fehér öves, Lelkes újonc
MINDENKI AZ ARÉNÁBA!
4. Fähmel |Válasz erre: 3. krajci77
2024-02-21 10:31:19 Kék öves, Tag
És persze azokat is megnyerjük. Ha már ott vagyunk.. :)
2024-02-21 09:27:53 Kék öves, Tag
pont az olimpiai selejtező jutott eszembe erről a felvezetőről....
inkább a terhet kell levenni a vállukról. Nem olyan nagy szám ez a négyes döntő. bejutunk ott vagyunk játszunk még két meccset ennyi.
2024-02-21 08:32:29 Piros öves, Őstag
Nagyon nem lesz egyszerű, de bízom a lányokban. Egyébként érdekes ez: itt állunk a 4 közé jutás előtt,ami a csoda kategória, de attól félek, ha esetleg bejutunk a Final Four-ba, arra akár a bajnoki címünk is rámehet, amire szintén nagyon vágyik mindenki. Biztos, hogy a lányok nem gondolkodnak, mindkettőt szeretnék elérni. A bajnokságban az elődöntőben jó lenne elkerülni a Sopront, kínlódjanak csak velük a győriek.
2024-02-20 22:47:20 Barna öves, Őstag
Remélem, az idegenbeli mérlegüket nem nálunk fogják javítani.
Pár napja jelentették be, hogy Burke 2024-ben a WNBA-ben fog játszani, így elhagyja a csapatot, a francia bajnoki rájátszásban már nem erősíti őket, de a bajnoki alapszakasz végéig és a hátralévő Euroliga meccseken még náluk játszik.

Érdekesség: 2012-ben igazoltak egy 19 éves belga játékost, aki 2 szezonon keresztül játszott a csapatban - Emma Meesseman.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...