Banner

Veréb Gyuri 72!

Szerző: amigeleken.hu | 2021-12-10 12:35:00

Boldog születésnapot kívánunk!


A mai napon ünnepli 72. születésnapját csapatunk legendás kapuvédője, Veréb György.


7. osztályos tanulóként Szerencsen vett részt egy toborzón, ahol felfigyelt rá Tóth József, aki az MVSC és a Borsod megyei ifiválogatott edzője is volt egyben, aki később az ő középiskolai testnevelő tanára és edzője is lett egyben a Vasútnál. Már középiskolásként rendszeresen védett az MVSC felnőtt csapatában és nagy megtiszteltetés volt számára, mikor leigazolta a DVTK. Tamás Gyula volt a példaképe, a kapusok kapusa, nagyon sokat tanult tőle, állandóan figyelte a technikáját. Óriási dicsőség volt a számára, hogy a válogatott Tamás Gyula mellett 11 meccsen tudott védeni az 1968-as bajnokságban.

NB1-es bemutatkozására éppen Tamás Gyula sérülése miatt kerülhetett sor 1968.03.31.-én került sor az Újpest ellen korábbi otthonában, az MVSC pályán. A meccsen ott voltak a szülei, a tanári kar, és sokan utaztak Miskolcra Méráról is. Az ifjú Veréb ekkor még a középiskola negyedik osztályát taposta és be sem töltötte még a 18. életévét. A bemutatkozás jól sikerült, a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult.

A Varga Lajos által összeállított „A Futball-labda diósgyőri útja” című könyv így emlékezik vissza erre a mérkőzésre:

„A hónap utolsó mérkőzésén az Újpest ellen Veréb állt a háló elé. Az újoncnál elsőként Dunai Antal tette le a névjegyét, amikor a 61. percben gólt szerzett a kifutó kapus mellett. Gyuri mégsem vesztes, hanem döntetlent hozó mérkőzésen mutatkozott be, mert a játékidő vége előtti percben nagy kavarodás után Szucsányi a mellel maga elé tett labdát továbbította a vendégek hálójába.”



Az első idényben 11 találkozón védett, majd az 1970-71-es bajnokságtól kezdődően, Tamás Gyula Vasashoz történő átigazolását követően vált stabil csapattaggá.

Az 1970-71-es szezon csapatképén Veréb az álló sor jobb szélén


Harminc éves pályafutása során bajnoki bronzérmet szerzett és kétszer hódította el csapatával a Magyar Népköztársasági Kupát.

Az 1977-es MNK győztes csapatban Veréb az álló sor közepén


Az olaszországi edzőtáborban készült fotón az álló sor bal oldalán Veréb György, mellette Borostyán Mihály és Fekete László, előttük guggol Görgei Csucsu


Olyan felejthetetlen kupamérkőzéseken védte kapunkat, mint a Besiktas és a Hajduk Split elleni Kupagyőztesek Európa Kupája meccseken, valamint a Rapid Wien, a Dundee United és a Kaiserslautern elleni UEFA Kupa mérkőzéseken.

A Hajduk elleni rendkívül izgalmas találkozón Veréb volt a meccs hőse, a hazaiak seregnyi lövését hatástalanította, a büntető párbajban pedig két tizenegyest is kivédett, de sajnos, a román játékvezető részrehajló bíráskodásának köszönhetően ez sem volt elegendő a továbbjutáshoz.


Két alkalommal védte az olimpiai válogatott hálóját. A lengyel és a csehszlovák válogatott elleni mérkőzésen is sikerült megőriznie hálóját a góltól. Sokak szerint a válogatott azért nem jutott ki az olimpiára, mert az utolsó mérkőzésen, a csehszlovákok elleni idegenbeli találkozón Lakat Károly a jó formában levő Veréb helyett Mészöly Kálmán nyomására Katzirz Bélát állította a kapuba.


A fotón az olimpiai válogatott kispadja, középen Veréb Gyurival, Mészöly jobbról a második, Lakat Károly a kép jobb szélén

Gyuri így emlékezett vissza erre a napra:

„Volt egy óriási hátrányom, a 176 cm-es magasságom. A prágai visszavágóra engem jelöltek. Előtte sokak szerint jól védtem, jó formában voltam. Prágában szinte glória vett körül, de a rádióban az esti hírekben Salamon Józsival együtt hallottuk, hogy nem én fogok védeni. Még akkor sem mondták meg Mészölyék. Az utolsó pillanatig vártak vele. Gondolom, én nem kaptam volna gólt. Nem estünk volna ki. A csehek jutottak ki a moszkvai olimpiára és bajnokok is lettek.”


Veréb Gyuri pályafutásának méltatásakor két mérkőzést feltétlenül ki kell emelni!

1981. október 7. Újpesti Dózsa – DVTK 1 – 1

Részlet „A Futball-labda diósgyőri útja” című könyvből: A közel négy hónapos mellőzés után visszatérő kapus, Veréb György nagyszerű teljesítményt produkált Újpesten. A DVTK a 18. percben Kolár öngóljával vezetéshez jutott, ami a 82. percig tartott. A sosem volt, de a játékvezető által megítélt 11-est Veréb sem tudta hárítani. A mérkőzés tudósítója, Lakat T. Károly a korábban alig-alig előfordult 10-es osztályzattal honorálta a Népsportban a kapus egész mérkőzésen nyújtott pazar teljesítményét.”


1998. június 6. DVTK - Videoton 4 – 1

A bajnokság zárómérkőzésen Tornyi Barnabás a sérült Rácz Róbert helyére a kapusedzőként dolgozó, 49 éves Veréb Györgyöt állította a kapuba. Gyuri korát meghazudtoló frissességgel őrizte hálóját. 4-1-es vezetésnél a 68.percben a közönség hatalmas ünneplése közepette cserélte le Tornyi Barnabás.

Érdekesség, hogy a helyére beálló 17 éves Dávidot néhány perc múlva kiállította a játékvezető és tizenegyest ítélt a vendégek javára. Kiser Laci állt a gólvonalra és szenzációs vetődéssel kivédte a büntetőt.

A mérkőzés összefoglalója:


1988 áprilisában Csáki József, a DVTK vezérszurkolója ezekkel a szavakkal méltatta Gyuri 20 éves pályafutását a DVTK műsorfüzetében:

Kedves Gyuri!

Valamennyi DVTK szurkoló nevében gratulálok ahhoz a ritka jubileumhoz, amivel nem sok magyar labdarúgó dicsekedhet.

1 csapatban 1 poszton 20 év.

Szép! Visszapillantva, 20 év röpke idő, mégis mennyi közös szép emléket jelent. Feljutás, bentmaradás, kupasikerek, dobogós helyezés, olimpiai válogatottság, majd néhány, napjainkig tartó gyengébb esztendő, de Veréb mindenkor csapata rendelkezésére állt és a szurkolók kevésbé aggódtak, ha az ellenfél támadott.

Köszönjük Gyuri!

Ritka jubileumod alkalmából szívből kívánom Neked és mindnyájunknak, hogy ősztől újra NB1-es játékosként köszönthessünk 21. DVTK idényed alkalmából

Szurkolótársaim nevében is szeretettel: Csáki József”


Kövesfalvi Istvánnal együtt több, mint egy évtizede indította útjára az abaújszántói Veréb-Kövesfalvi kapustábort, ahová szerte az országból érkeznek a tanulni vágyó fiatalok.


Gyuri Bácsi a csapathoz és a városhoz való hűségének elismeréséért négy évvel ezelőtt a város napján tartott ünnepi közgyűlésen "Miskolc város sportjáért" díjban részesült, három évvel ezelőtt pedig díszpolgári címet vehetett át:


Pályafutása elismeréseként számos kitüntető cím birtokosa:

1992-ben a belügyminiszter dísztőrt adományozott számára sport- és munkateljesítményéért;

2003-ban Miskolc város közgyűlése Nívó-díjjal jutalmazta;

2006-ban az abaújszántói Szent Ivó Borlovagrend tiszteletbeli tagja;

2007-ben szülőfaluja, Méra díszpolgári címet adományozott neki.


Gyuri Bácsi!

A DVTK szurkolók nagy családja nevében mi is nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk!


Ha szeretnél még többet megtudni Veréb Gyuri csodálatos pályafutásáról, tekintsd meg a Nyitva van a pálya – Történetek a DVTK legendás évtizedeiből című beszélgetéssorozat ötödik beszélgetéséről készült összefoglalónkat. 2018 januárjában elfogadta invitálásunkat a DVTK három kapuslegendája, Tamás Gyula, Veréb György és Szabó László. A három egykori kedvenc mesélt pályafutásáról a termet zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek.


Kattints ide és a cikk végén megnézheted a beszélgetésről készült videókat is >>>>>>


fotók: magánarchívum és minap.hu

címlapfotó: Kozma István / Észak-Magyarország




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
7. oreg70
2021-12-19 11:05:05 Kék öves, Tag
Isten éltessen sokáig erőben egészségben Gyuri barátom. !!! / Tanár úr !! /
6. Zozilla
2021-12-15 21:40:02 Narancs öves, Lelkes újonc
Isten éltessen Gyuribá!!!
2021-12-13 17:29:53 Fekete öves, Veterán
Isten éltessen Gyuri bácsi!
Egy élmény volt melletted szurkolni a Csapatnak vasárnap!
4. alpesi krokodil |Válasz erre: 1. halbert
2021-12-10 17:22:37 Barna öves, Fanatikus tag
Az mekkora meccs volt :-DD
2021-12-10 17:21:54 Barna öves, Fanatikus tag
Isten éltesse Gyuri bácsit!
2. miskolci
2021-12-10 15:58:03 Barna öves, Fanatikus tag
Nem kérdés ő egy igazi ikon. Isten éltessen Gyuri bácsi! Az említett drapi egy barátom szüleménye. Sokáig mögötte felvonulva szurkoltunk.
1. halbert
2021-12-10 13:34:43 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Életkoromnál fogva csak a Kisertizenegyesölőlacis meccsen láthattam a kapunkban,a rengeteg történet arról a generációról az öregektől a kocsmákban,és éveken át a Verébgyuris drapi a kerítésen...
Gyönyörű idők...
Isten éltessen Gyuribácsi!
Jó egészséget kívánok!
Akidiósgyőri...
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...