Banner

Véradókat keresünk irányított véradásra

Szerző: objektív | 2022-01-15 18:16:00

A vért egészségügyi okok miatt oltatlanoktól várják


Kedves szurkolótársak!

Egy barátom keresett meg tegnap, hogy segítséget kérjen tőlünk. Az édesanyja hamarosan egy komoly műtéti beavatkozáson megy keresztül, mely során nagy valószínűséggel vérre is lesz szüksége. A helyzet nem olyan egyszerű, mert egészségügyi okok miatt kifejezetten oltatlan véradói támogatásra van szükségük.

A betegnek az Arh-, illetve a 0- vércsoport a megfelelő.



Tisztában vagyok azzal, hogy a "mi kis közösségünkben" alapból sokan jártok vért adni, így bízom benne, hogy ebben az esetben is össze tudunk fogni és segítségére lehetünk egy rászoruló embertársunknak.

Az irányított véradást január 20-ig lehet megejteni, tehát nincs már sok idő hátra. A nevet és a TAJ számot privát üzenetben küldjük el azoknak, akik jelentkeznek nálunk. Tudtok írni a Facebook oldalunkon is üzenetet, valamint az info@amigeleken.hu e-mail címre is.

Előre is köszönjük a segítségeteket!


fotó: voroskereszt.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. objektiv
2022-01-16 09:01:59 Fekete öves, Őstag
Köszi az infókat és a kiegészítést!
2. lokal
2022-01-15 19:11:49 Fekete öves, Őstag
https://www.ovsz.hu/hu/ver/iranyitott-veradas
1. lokal
2022-01-15 19:09:10 Fekete öves, Őstag
Létezik támogató és direkt irányított véradás, óriási a kettő közti különbség. Általában mindenki támogatói irányított véradásra megy (kevesebb papírmunka és OVSZ is ezt preferálja, mert gyakorlatilag szabadon gazdálkodhat a vérrel, a kedvezményezett meg majd kap valamennyit, valakitől - bárkitől...). Közben mindenki azt hiszi, hogy azt a vért a betegnek teszik félre (persze ha kompatibilis), de ez nem így van. Az a DIREKT irányított véradás, ez több papír, nyilakozat, macera (pl. kell a kedveményezett saját kezű aláírása is!!!), de csak abban az esetben teljesülhetnek a cikkben leírt feltételek. Az, hogy valaki egészségügyi olkból csak oltatlantól kaphat vörösvértest koncentrátumot, első blikkre furcsa, nagy eséllyel megalapozatlan (inkább személyes preferencia lehet), de ez most teljesen mellékes.
Szóval aki segíteni tud és szeretne, az előbb tájékozódjon az országos vérellátó honlapján, keressen rá a direkt irányított véradára, olvassa el alaposan, milyen nyilatkozat kell majd (nem lesz elég a név és a TAJ). Támogató irtányított véradás esetén ugyanis a vér bekerül majd az országos közösbe, és nagy eséllyel más kapja majd azt a konkrét vérkészítményt (a beteg meg egy random kompatibilist más véradóktól).
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...