Banner

Rudi Požeg Vancaš: Kulcsember a csapatában, a legjobbak közt a ligában

Szerző: amigeleken.hu | 2024-05-02 14:41:00

Sajtófigyelő - nb1.hu


Az nb1.hu a DVTK középpályását, az amigeleken.hu szurkolói szavazásán már öt alkalommal a meccs legjobbjának megszavazott Rudi Požeg Vancaš teljesítményét vette nagyító alá. Gaál Tamás összeállításából idézünk.


Tavaly nyáron az NB II-ből feljutó Diósgyőr egy kezdőcsapatnyinál is több, tizennégy légióst igazolt az élvonalbeli szezonra készülve. Korábban sok újonc alkalmazta ezt a stratégiát az NB I-ben: az ezzel kiesők jutalma néhány „megmondtuk, hogy ez lesz” lett, és a kiesést sikerrel elkerülők transzferpolitikáját sem kísérte önfeledt tapsvihar.

A DVTK sportigazgatója, Bajúsz Endre a Football Forum Hungary 2024-es konferenciáján beszélt ennek hátteréről. „Amikor megkerestem a magyar csapatokat, a magyar játékos kivásárlási ára és bérigénye is magasabb volt. Könnyebb volt szabadon igazolható játékost külföldről megszerezni, akinek alacsonyabb a bérigénye is. Feljutáskor jobb, ha olcsóbb külföldiekkel kezdjük az idényt, mert nem tudjuk kivásárolni a magyar labdarúgót” – mondta.


Tényleg aranyáron mérik a magyar focistákat?


Kétségtelen, hogy tízből kilenc szurkoló szívesebben látna „magyarosabb” csapatokat, ám – függetlenül attól, hogy a fentebbi érvelést elfogadjuk-e – egy fontos dolgot mégiscsak üzen a Diósgyőr idei szezonja a mindenkori feljutóknak. Hogy mit, azt a végére hagyjuk. Helyette folytatjuk azzal, hogy a DVTK további rizikót is vállalt az igazolások során.

Több labdarúgó érkezett közvetve vagy közvetlenül komolyabb kihagyás után, többnyire háború sújtotta országok bajnokságaiból. Köztük van Bitok Stephen és Rudi Pozeg Vancas is, akik vitán felül a bevált szerzemények közé tartoznak. Minden igazolásról persze nem mondható el ez, vannak, akik már a csapatnál sincsenek, míg néhányan jobbára a padot koptatják. Az azonban elvehetetlen, hogy a klub kulcsposztokra eszközölt több kifejezetten jó transzfert, köztük a fentebb említett szlovén támadó középpályást.


Az NB I egyik legjobb előkészítője

Pozeg Vancas ugyanis számai a liga legveszélyesebb támadójátékainak egyikét produkálja. Az xG- és az xA-modell alapján egybevetve 17,5 várható gólt és gólpasszt termelt, aminél csak Varga Barnabás (17,61) jelentett nagyobb veszélyt az ellenfelek kapujára. Mindezek kihasználásával már neki és általa kiszolgált társainak is akad gondja, így „csak” 14 kanadai pontnál jár.

Mivel Pozeg Vancas a csatár mögötti sorban futballozik, kezdjük az előkészítő mutatóival, amely posztja lévén elsődleges értékmérője. A szlovén játékos 8,11 xG-nyi gólhelyzetet teremtett társainak, amit csak a ferencvárosi Abu Fani (8,41) tudott felülmúlni. Igaz, az izraeli az NB I eddigi asszisztkirálya idén 10 gólpasszával, míg Vancasnak csak 7 van. Ez ugyanakkor inkább az általuk kreált helyzeteket befejező játékosok közötti különbséget jelenti. Bár a pontrúgók esetében – amilyen Vancas is – ez a szám a szögletek és oldalszabadrúgások miatt felfelé kozmetikázza önmagát, a liga második legjobb teljesítményét nemigen kell magyarázni.


A helyzetkihasználása ekkora kalaplengetést már nem érdemel, 9,4-es xG-re (6. legtöbb a ligában) hét gólt szerzett. Tovább rontja ennek megítélését, ha számba vesszük, hogy ebben a négyből négy értékesített tizenegyese is benne van. A hibátlan büntetőzés persze dicséretes, ugyanakkor mivel az xG-modellek jellemzően 0,75 körüli értéket rendelnek egy tizihez, így ez a négy eset nagyjából 1 gólnyi felülteljesítést jelent. Következésképpen, ha csak az akcióból leadott lövéseit nézzük, így már nem kettőnél, hanem háromnál is több találat maradt a lábában.


Pozeg Vancas játszatása ezzel együtt masszívan pluszos biznisz a Diósgyőr számára. Ezt bizonyítja az a két szikár tény, hogy a csapat feljutóként – bőven teljesítve célkitűzését – a 7, helyen áll, valamint hogy a szlovén az eddigi 30 bajnokiból csak egyet mulasztott. A többin egyébként 2450 játékperce van, ami a 27. legtöbb a bajnokságban.

Ennek oka a középpályás sokoldalúsága, a bal szél mellett ugyanis a pálya hosszanti tengelyében is jó játékra képes. Mivel otthonosan érzi magát mindkét pozícióban, így kulcseleme volt korábban Kuznyecov sok helycserével járó pozíciós játékában, és ugyanúgy boldogul Vladimir Radenkovics rendszerében is.


Pozeg Vancas xT(várható veszély)-hőtérképe pontrúgások nélkül a Kuznyecov Szergej keze alatti 16 bajnokin


Ugyanez Vladimir Radenkovics 10 NB I-es mérkőzésén


Tovább az nb1.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>


forrás: nb1.hu

fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...