Banner

Ők repítették a DVTK-t Európa legjobb nyolc női kosárlabda csapata közé

Szerző: Jáborcsik András | 2024-02-21 10:51:00

A FIBA szakírója előzetesen csak a 14. helyre rangsorolta a diósgyőri kosárcsapatot.


Történelmi mérkőzés előtt áll a DVTK HUN-Thern női kosárlabda csapata. Szerdán hat órakor az Euroliga negyeddöntő első mérkőzésén a B-csoport harmadik helyén végzett francia Villeneuve együttesével csapnak össze lányaink. A mérkőzés felvezetéseként elemezzük egy kicsit, hogyan érte el ezt a nagyszerű eredményt csapatunk, hogyan kvalifikálta magát legjobb nyolc közé harmadikként a FIBA szakírója által előzetesen csak a 14. helyre rangsorolt diósgyőri kosárcsapat.

Merüljünk el egy kicsit a statisztikák tengerében!


A dupla-duplák tekintetében diósgyőri kosaras vezeti a teljes Euroliga mezőnyt. Egyedül a DVTK HUN-Therm amerikai légiósa, Kaila Charles ért el ugyanis az eddig lejátszott mérkőzéseken 5 db dupla-duplát.

Kaila a London Lions elleni idegenbeli selejtezőn 10 pontot és 13 lepattanót szerzett, amivel oroszlánrészt vállalt abból, hogy a csapat a csoportkörben szerepelhet és ott sikert sikerre halmozott. A 13 lepattanójából 11 volt védőlepattanó.

A Valencia elleni hazai összecsapáson 10 pont és 12 lepattanó fűződik a nevéhez, a Fenerbahce elleni találkozón 13 pontot és 11 lepattanót szedett össze. A Zaragoza elleni idegenbeli meccsen 19 pont és 10 lepattanó áll a neve mellett a statisztikákban, míg a Sepsi elleni hazai meccsen 15 pontot és 14 lepattanót szerzett.

Gratulálunk!

Kaila mögött a Lublin svéd játékosa, Elin Gustavsson, valamint az Avenida játékosa Sika Kone következik egyaránt 4 dupla duplával.

Érdekesség, hogy a teljes mezőnyben egyetlen játékos, a Fener belga kíválósága, Emma Meeseman ért el tripla-duplát. A Sepsi elleni, 110-63-ra megnyert találkozón 19 (!) alatt 20 pontot és 10 lepattanót szerzett, valamint kiosztott 10 db asszisztot is. Egészen elképesztő teljesítmény!



A játékperceket tekintve három játékosunk, Kaila Charles, Aho Nina és Lelik Réka vitte a hátán a csapatot, ők hárman töltöttek harminc percen felüli játékidőt a pályán átlagosan.

Kaila a teljes mezőnyt tekintve a 7., Nina a 13., Réka pedig a 15. legfoglalkoztatottabb játékos. A legtöbb játékperc a SERCO Uni Győr játékosának, Bridget Carletonnak a neve mellett áll, ő 8 meccsen átlagosan 35,8 (!) percet töltött a pályán. Érdekesség, hogy az első 5-ben három Sepsi játékos is található. A szentgyörgyi csapat játékosai közül Morgen Green 35 percet, Borislava Hristova 34,1 percet, míg Ellen Nystrom 33,2 percet játszott meccsenként az alapszakaszban.



A mi triónk után a következő a sorrend:

Milica Jovanovic - 26,5 perc/meccs; Darcee Garbin 25,1; Kányási Veronika 24,2; Monika Grigalauskyte 19,1; Ana Tadic 19,0; Tenyér Zsófi 11,4 és Toman Petra 8.0 perc/meccs.



Ha a pont/meccs átlagokat vesszük górcső alá, azt lehet megállapítani, hogy pontszerzés tekintetében is igazi csapat vagyunk. Nem 1-2 játékos teljesítménye határozza meg a mérkőzések kimenetelét, mert nálunk mindenki testvériesen kiveszi a részét minden feladatból, így a kosarak szerzéséből is.

Négy kosarasunk átlaga van tíz pont fölött, a dobogósok után Darcee következik 10,4 pont/meccs mutatóval.


Érdekesség, hogy legjobb pontszerzőnk, Lelik Réka a 11,9-es mutatójával a szerzett pontok tekintetében a teljes Euroliga mezőnyben csak a 25. helyét foglalja el, Kaila Charles a 30., Mima pedig a 34. a rangsorban. Mégis mi vagyunk a legjobb nyolc között. Azért, mert mi CSAPAT vagyunk, nem játékosok gyülekezete, ahol attól függ a meccs kimenetele, hogy a sztárok éppen milyen napot fognak ki.

A további sorrend: Kányási Veronika 8.8; Aho Nina 7,9; Ana Tadic 7,6; Monika Grigalauskyte 5,1 pont/meccs.

A sort egyébként a Mersin légiósa, Marina Mabrey vezeti, aki 19,2 pontot termelt meccsenként. Az első ötben két Fener játékos található, a 7. helyen áll a rangsorban a tavaly Diósgyőrben kedvenccé vált Arella Guirantes 15,7 pont/meccses mutatóval, míg a negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve sztárja, Kennedy Burke a 8. Ő 15,6 pontot szerzett átlagban.


Csapatszinten a DVTK a 16 Euroliga meccsen összesen 1062 pontot szerzett, ami mérkőzésenként 66,4 pontnak felel meg. A meccsenként átlagban szerzett pontok tekintetében csapatunk a 14. helyen áll a rangsorban, csak a Lublin és a Sepsi gárdáját előzzük meg. A legtöbb pontot a Fenerbahce szerezte, szám szerint 1198-at, ami 85,6-es átlagot takar.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve ezen a listán az előkelő harmadik helyen áll a 14 meccsen szerzett 1043 szerzett pontjával, ami 74,5 mérkőzésenkénti átlagnak felel meg.



A hatékonysági mutató pontosabb számot takar, mint a megszokott mezőnyszázalék, mert figyelembe veszi, hogy a hárompontos dobás másfélszer annyi pontot ér, mint a kettes.

A hatékonysági mutatót tekintve a teljes mezőnyben két Fener játékos áll az élen, Emma Meeseman 24,1 (!), míg Kayla McBride 20,2-es mutatóval büszkélkedhet. A Villeneuve legjobbja ebben a mutatóban is Kennedy Burke, az ő neve mellett 17,1-es mutató áll, amivel a 7. a rangsorban.

Ebben a mutatóban nincs nagy szórás a mi játékosaink között. A teljes Euroliga mezőnyt tekintetében Réka a 29., Kaila a 37., míg Darcee a 48. helyen áll. A "dobogaink" után következő kettős - Ana Tadic és Milica Jovanovic - is 10,5-es mutatóval rendelkezik.


A mezőnybeli hatékonyságot csapatszinten vizsgálva azt lehet megállapítani, hogy az Euroliga 16 csapata közül a Fenerbahce játékosai dobják legpontosabban a mezőnykísérleteket. 49,8%-os mutatójuk kiemelkedik a többi csapat közül. A mi mezőnymutatónk 40,2%, ami a 12. helyre elegendő. Szerdai ellenfelünk az ötödik a rangsorban 43,1%-os mutatóval.



A gólpasszokat tekintve holtverseny van az élen, Nina és Réka egyaránt 3,4 asszisztot osztott ki mérkőzésenként. A két lány ezzel a mutatóval a teljes mezőnyben a 23. és a 24. helyet foglalja el. Három fölötti átlaggal rendelkezik még Kaila is, ami a 30. helyre volt elegendő a rangsorban.

A teljes mezőny legjobb gólpassz adója a Sepsi játékosa, Morgan Green, akinek a neve mellett 6,7 (!) assziszt áll meccsenként. Rajta kívül még a Polkowice játékosa, Veronika Gajda áll hat fölötti mutatóval, ő 6,3 asszisztot osztott ki találkozónként.



Nézzük meg, kik szerezték a legtöbb lepattanót a csapatból. Ebben a mutatóban Kaila Charles egészen kimagasló átlagot produkált. A 8,1 lepattanó/meccs átlaga a teljes mezőnyben a 3. legmagasabb mutató!

Ezzel a mutatóval Kaila egy egészen illusztris társaság tagja lett! Amerikai légiósunk 16 meccsen 130 (!) lepattanót szerzett, ami egészen kimagasló teljesítmény.

Gratulálunk!



Ana Tadic az 5,9-es mutatójával a 19., míg Mima az 5,3-as átlaggal a 31. a teljes mezőny tekintetében. Az élmezőnyban két győri légiós is található, Kristine Anigwe a 6., Bridget Carleton pedig a 7. a teljes listán.

Negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve játékosai közül Kennedy Burke emelkedik ki ebben a mutatóban, ő a 14. helyen áll 6,0-s átlaggal.



Hogyan oszlanak meg a lepattanók a saját illetve a támadó palánk alatt?

Először nézzük meg, kik szedték össze a legtöbb támadólepattanót .

Ebben a mutatóban Ana Tadic neve mellett találjuk a legmagasabb mutatót, aki átlagosan 2,4 támadó lepattanót szedett össze mérkőzésenként. Ezzel a remek mutatóval a teljes Euroliga mezőnyben az igen előkelő 4. helyen áll. Anát csak a Fener két játékosa, Natasha Howard (2,9) és Nikola Milic (2,7), valamint a Basket Landes amerikai légiósa, Cassidie Burdick (2,8) előzik meg.

Gratulálunk!



A védőlepattanót tekintve amerikai légiósunk, Kaila Charles egy igazi úrnő a saját palánkunk alatt, 6,1 védőlepattanó/meccs mutatója egészen kimagasló. Az összes lepattanók számához hasonlóan ebben a mutatóban is a 3. helyen áll a teljes mezőnyben. Kailától csak a Lublin svéd légiósa, Elin Gustavsson (6,9) és az USK Praha ausztrál kíválósága, Ezi Magbegor (6,3) neve mellett található magasabb szám.

Gratulálunk!



A következő vizsgálatunk tárgya a kétpontos kísérletek száma és azok meccsenkénti átlaga. A számokból kitűnik, hogy a kétpontos dobásokat tekintve Kaila Charles a legaktívabb, aki pontosan kétszer annyiszor (158) kisérletezett, mint a második és harmadik legtöbb dobást vállaló Ana Tadic és Lelik Réka (79).

Ana meccsenkénti átlaga (5,6) azért magasabb a Rékáénál (4,9), mert ő két meccsel kevesebben szerepelt, mint válogatottunk kíválósága.

A teljes mezőnyben csak a Sepsi bolgár légiósa, Borislava Hristova és Fenerbahce belga sztárja, Emma Meeseman kísérletezett többször Kailánál. Előbb 170 alkalommal, míg utóbbi 167-szer vállalkozott kétpontosra. Az ő mérkőzésenkénti átlaguk 10,6 illetve 11,9 kétpontos kísérlet/meccs.


Charles 158 kísérletéből 57 volt eredményes, ami 36%-os hatékonyságnak felel meg. Ezzel a mutatóval csak a 8. helyet foglalja el a diósgyőri lányok rangsorában.

A mi lányaink között Ana Tadic vezeti a sort 56%-os dobáspontossággal, 79 dobásából 44 volt eredményes. A többiek esetében ezek a számok: Lelik Réka 53%, 79 dobásból 42 kosár, Monika Grigalauskyte 50%, 64 dobásból 32 kosár, Mima Jovanovic 50% 48 kísérletből 24 kosár, Kányási Vera 50%, 34 dobás 17 találat.

A teljes mezőnyben a Fenerbahce járékosa, Natasha Howard neve mellett áll a legmagasabb mutató. 79 dobásából 49 landolt a gyűrűben, ami 63,6%-os dobáspontosságot takar. A dobogó harmadik fokán negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve játékosa, Kariata Diaby áll 60,3%-os mutatóval. A francia csapat játékosának 116 kísérletőből 70 volt eredményes. Kailahoz hasonlóan ő is gyorstüzelő, 8,3 alkalommal kísérlezetezett kétpontossal mérkőzésenként.

A két legtöbbet próbálkozó játékos, Hristova és Meeseman hatékonysági mutatója viszont jóval magasabb a mi Charlesunkénál, Hristova 50%-os, Meeseman pedig 57,5%-os pontossággal dobta a kétpontosokat.




A hárompontos dobások számát és meccsenkénti átlagát tekintve az látható, hogy ebben a dobásfajtában Milica Jovanovic volt a legaktívabb a diósgyőri lányok közül. Mima 14 meccsen lépett pályára, ezeken 89 alkalommal vállalta el a hárompontost, ami 6,4 kísérletet jelent meccsenként.

Az egész mezőnyben csak ketten voltak tőle aktívabbak. A Fener sztárja Kayla McBride 99-szer próbálkozott (7,6 dobás/meccs) míg a Polkowice játékosa Zala Friskovec 105-ször (6,6 dobás/meccs).


A hárompontosok hatékonysága hasonló képet mutat nálunk, mint a kétpontosoké. Jelesül a magas dobásszám nem párosult magas hatékonysággal. Mima 89 kísérletéből 25 volt sikeres, ami 28%-os hatékonyságnak felel meg. Ezzel a 7. a játékosaink rangsorában.

Az élen álló Kányási Veronika sajnos sérülése miatt csak 8 meccsen tudott játszani, ezeken 23 kísérletéből (2,9 dobás/meccs) 10 landolt a gyűrűben. Ez 43%-os hatékonyságnak felel meg, amivel Vera az előkelő 5. helyen áll a teljes Euroliga mezőnyben.

Gratulálunk!

Érdekesség, hogy a teljes mezőnyt egy győri játékos, Török Ágnes vezeti, akinek 42 dobásából 20 volt sikeres, ez 47,6%-os hatékonyságot takar. Úgy tűnik, hogy többet kellett volna próbálkoznia Áginak. A dobogó harmadik fokán is egy győri kosaras található, Destiny Slocum 45,1%-os hatékonysággal szórta a hármasokat.

Vera olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint a prágai Ezi Magbegor, a valenciai Merrit Hempe, a zaragozai Leonie Fibich, vagy a mersini Marina Mebrey. Összesen 13 kosaras ért el 40% fölötti hatékonysági mutatót, a tavaly még diósgyőri színekben játszó Arella Guirantes 39,5%-os mutatójával a 14. a rangsorban.

Darcee Garbin a 36%-os mutatójával a 24., míg Aho Nina a 33%-os hatékonysággal a 32. helyen áll a teljes mezőnyben.

A további sorrend a mi lányainknál: Lelik Réka 32% 82 dobásból 26 sikeres, Kaila Charles 30% 43 dobsából 13 sikeres, Milica Jovanovic 28% 89 dobsából 25 sikeres.


Ha csapatszinten nézzük a hárompontos dobások hatékonyságát, azt tapasztaljuk, hogy a lista élén a SERCO Uni Győr együttese áll. Cziczás László tanítványai 38%-os pontossággal dobták a hárompontosokat a csopotmérkőzések során. A mi lányaink mutatója ebben a dobásfajtában 32,2%, ami a 7. a rangsorban, szerdai ellenfelünk egy hellyel tanyázik előttünk 32,4 %-os hatékonysági mutatóval.


Végezetül következzék a büntetődobások hatékonysága.

Három játékosunk dobott legalább 2 büntetőt meccsenként. A legtöbb szabálytalanságot Kaila Charles ellen követték el, ő 42 alkalommal dobhatott a büntetővonalról, 29-szer talált a gyűrűbe, ami 69%-os pontosságot takar.

Hatékonyságot tekintve Milica Jovanovic az első, neki 35 dobásból 29 volt sikeres, míg Lelik Réka 34-szer kísérletezhett büntetőből és 28-szor volt eredményes.


Érdekesség, hogy a hárompontosok hatékonyságához hasonlóan a büntetődobások hatékonysági listáját is a SERCO Uni Győr csapat vezeti. A győri lányok a csoportmérkőzések során 79,4%-os pontossággal értékesítették a büntetőket. A DVTK HUN-Therm a lista 6. helyén található 76,8%-os mutatóval, míg a Villeneuve együttese csak a 13. a rangsorban 73,2%-os mutatóval.


forrás: FIBA Basketball

fotó: jaboers



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

2024-02-21 11:20:04 Fehér öves, Lelkes újonc
Már csak 249 :D
2024-02-20 13:54:18 Piros öves, Őstag
Ultra szektor utolsó 5 sorát és a vendéget is megnyitották, de így is már csak 401 szabad hely van.
2024-02-20 12:16:08 Piros öves, Veterán
Ugyanakkor viszont becsülendő hogy ott nincs semmiféle halasztás meg időpontáthelyezés, most vasárnap játszották a bajnokijukat, pedig ugye ők szerdán idegenbe jönnek
14. Elemér |Válasz erre: 13. Karpfen
2024-02-20 11:35:32 Lila öves, Őstag
Pláne, hogy ők otthon játszottak, hazai pálya, mi pedig idegenben. Nekik most utazás, ismeretlen gyűrű, terem, diszkrét 3200 haza szurkoló :D
13. Karpfen |Válasz erre: 12. Elemér
2024-02-20 11:18:33 Barna öves, Veterán
A szakértőknél a hazai pálya áll szemben a pillanatnyi formával. Ők viszont csak az EL-ben lejátszott meccseket figyelik. És nem veszik figyelembe a sérültek visszatérését. Én az alapján vagyok bizakodó, ahogyan megnyertük a Pécs elleni meccset, valamint hogy nagyon jó volt a franciák dobóformája a hét végén. Nem valószínű, hogy ez megismétlődik.
2024-02-20 11:08:48 Lila öves, Őstag
Nagyon 50-50-nek tűnik, még a szakértők szerint is. Bízom a hazai pályában nagyon!
2024-02-20 09:36:36 Barna öves, Veterán
Most került ki a mienk is.
10. antiabs |Válasz erre: 9. jaborcsik-andras
2024-02-19 15:34:55 Piros öves, Őstag
Gyanús, hogy ez történik, de azért mégiscsak érdekes, hogy a fiba is így áll a női vonalhoz.
9. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 8. antiabs
2024-02-19 15:29:16 Fekete öves, Veterán
Azt gondolom, hogy most készül a mi párharcunk beharangozója, mert tegnap tették ki a facebook oldalukra a két török érdekeltségű meccs előzetesét, ma délután a Prága-Schio meccsét és rövidesen jön a miénk is.
8. antiabs |Válasz erre: 7. jaborcsik-andras
2024-02-19 15:10:10 Piros öves, Őstag
Biztosan siettek és lemaradt a vége. Az "megnyugtató", hogy fiba-nál sincs kolbászból a kerítés :)

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...