Banner

Ők repítették a DVTK-t Európa legjobb nyolc női kosárlabda csapata közé

Szerző: Jáborcsik András | 2024-02-21 10:51:00

A FIBA szakírója előzetesen csak a 14. helyre rangsorolta a diósgyőri kosárcsapatot.


Történelmi mérkőzés előtt áll a DVTK HUN-Thern női kosárlabda csapata. Szerdán hat órakor az Euroliga negyeddöntő első mérkőzésén a B-csoport harmadik helyén végzett francia Villeneuve együttesével csapnak össze lányaink. A mérkőzés felvezetéseként elemezzük egy kicsit, hogyan érte el ezt a nagyszerű eredményt csapatunk, hogyan kvalifikálta magát legjobb nyolc közé harmadikként a FIBA szakírója által előzetesen csak a 14. helyre rangsorolt diósgyőri kosárcsapat.

Merüljünk el egy kicsit a statisztikák tengerében!


A dupla-duplák tekintetében diósgyőri kosaras vezeti a teljes Euroliga mezőnyt. Egyedül a DVTK HUN-Therm amerikai légiósa, Kaila Charles ért el ugyanis az eddig lejátszott mérkőzéseken 5 db dupla-duplát.

Kaila a London Lions elleni idegenbeli selejtezőn 10 pontot és 13 lepattanót szerzett, amivel oroszlánrészt vállalt abból, hogy a csapat a csoportkörben szerepelhet és ott sikert sikerre halmozott. A 13 lepattanójából 11 volt védőlepattanó.

A Valencia elleni hazai összecsapáson 10 pont és 12 lepattanó fűződik a nevéhez, a Fenerbahce elleni találkozón 13 pontot és 11 lepattanót szedett össze. A Zaragoza elleni idegenbeli meccsen 19 pont és 10 lepattanó áll a neve mellett a statisztikákban, míg a Sepsi elleni hazai meccsen 15 pontot és 14 lepattanót szerzett.

Gratulálunk!

Kaila mögött a Lublin svéd játékosa, Elin Gustavsson, valamint az Avenida játékosa Sika Kone következik egyaránt 4 dupla duplával.

Érdekesség, hogy a teljes mezőnyben egyetlen játékos, a Fener belga kíválósága, Emma Meeseman ért el tripla-duplát. A Sepsi elleni, 110-63-ra megnyert találkozón 19 (!) alatt 20 pontot és 10 lepattanót szerzett, valamint kiosztott 10 db asszisztot is. Egészen elképesztő teljesítmény!A játékperceket tekintve három játékosunk, Kaila Charles, Aho Nina és Lelik Réka vitte a hátán a csapatot, ők hárman töltöttek harminc percen felüli játékidőt a pályán átlagosan.

Kaila a teljes mezőnyt tekintve a 7., Nina a 13., Réka pedig a 15. legfoglalkoztatottabb játékos. A legtöbb játékperc a SERCO Uni Győr játékosának, Bridget Carletonnak a neve mellett áll, ő 8 meccsen átlagosan 35,8 (!) percet töltött a pályán. Érdekesség, hogy az első 5-ben három Sepsi játékos is található. A szentgyörgyi csapat játékosai közül Morgen Green 35 percet, Borislava Hristova 34,1 percet, míg Ellen Nystrom 33,2 percet játszott meccsenként az alapszakaszban.A mi triónk után a következő a sorrend:

Milica Jovanovic - 26,5 perc/meccs; Darcee Garbin 25,1; Kányási Veronika 24,2; Monika Grigalauskyte 19,1; Ana Tadic 19,0; Tenyér Zsófi 11,4 és Toman Petra 8.0 perc/meccs.Ha a pont/meccs átlagokat vesszük górcső alá, azt lehet megállapítani, hogy pontszerzés tekintetében is igazi csapat vagyunk. Nem 1-2 játékos teljesítménye határozza meg a mérkőzések kimenetelét, mert nálunk mindenki testvériesen kiveszi a részét minden feladatból, így a kosarak szerzéséből is.

Négy kosarasunk átlaga van tíz pont fölött, a dobogósok után Darcee következik 10,4 pont/meccs mutatóval.


Érdekesség, hogy legjobb pontszerzőnk, Lelik Réka a 11,9-es mutatójával a szerzett pontok tekintetében a teljes Euroliga mezőnyben csak a 25. helyét foglalja el, Kaila Charles a 30., Mima pedig a 34. a rangsorban. Mégis mi vagyunk a legjobb nyolc között. Azért, mert mi CSAPAT vagyunk, nem játékosok gyülekezete, ahol attól függ a meccs kimenetele, hogy a sztárok éppen milyen napot fognak ki.

A további sorrend: Kányási Veronika 8.8; Aho Nina 7,9; Ana Tadic 7,6; Monika Grigalauskyte 5,1 pont/meccs.

A sort egyébként a Mersin légiósa, Marina Mabrey vezeti, aki 19,2 pontot termelt meccsenként. Az első ötben két Fener játékos található, a 7. helyen áll a rangsorban a tavaly Diósgyőrben kedvenccé vált Arella Guirantes 15,7 pont/meccses mutatóval, míg a negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve sztárja, Kennedy Burke a 8. Ő 15,6 pontot szerzett átlagban.


Csapatszinten a DVTK a 16 Euroliga meccsen összesen 1062 pontot szerzett, ami mérkőzésenként 66,4 pontnak felel meg. A meccsenként átlagban szerzett pontok tekintetében csapatunk a 14. helyen áll a rangsorban, csak a Lublin és a Sepsi gárdáját előzzük meg. A legtöbb pontot a Fenerbahce szerezte, szám szerint 1198-at, ami 85,6-es átlagot takar.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve ezen a listán az előkelő harmadik helyen áll a 14 meccsen szerzett 1043 szerzett pontjával, ami 74,5 mérkőzésenkénti átlagnak felel meg.A hatékonysági mutató pontosabb számot takar, mint a megszokott mezőnyszázalék, mert figyelembe veszi, hogy a hárompontos dobás másfélszer annyi pontot ér, mint a kettes.

A hatékonysági mutatót tekintve a teljes mezőnyben két Fener játékos áll az élen, Emma Meeseman 24,1 (!), míg Kayla McBride 20,2-es mutatóval büszkélkedhet. A Villeneuve legjobbja ebben a mutatóban is Kennedy Burke, az ő neve mellett 17,1-es mutató áll, amivel a 7. a rangsorban.

Ebben a mutatóban nincs nagy szórás a mi játékosaink között. A teljes Euroliga mezőnyt tekintetében Réka a 29., Kaila a 37., míg Darcee a 48. helyen áll. A "dobogaink" után következő kettős - Ana Tadic és Milica Jovanovic - is 10,5-es mutatóval rendelkezik.


A mezőnybeli hatékonyságot csapatszinten vizsgálva azt lehet megállapítani, hogy az Euroliga 16 csapata közül a Fenerbahce játékosai dobják legpontosabban a mezőnykísérleteket. 49,8%-os mutatójuk kiemelkedik a többi csapat közül. A mi mezőnymutatónk 40,2%, ami a 12. helyre elegendő. Szerdai ellenfelünk az ötödik a rangsorban 43,1%-os mutatóval.A gólpasszokat tekintve holtverseny van az élen, Nina és Réka egyaránt 3,4 asszisztot osztott ki mérkőzésenként. A két lány ezzel a mutatóval a teljes mezőnyben a 23. és a 24. helyet foglalja el. Három fölötti átlaggal rendelkezik még Kaila is, ami a 30. helyre volt elegendő a rangsorban.

A teljes mezőny legjobb gólpassz adója a Sepsi játékosa, Morgan Green, akinek a neve mellett 6,7 (!) assziszt áll meccsenként. Rajta kívül még a Polkowice játékosa, Veronika Gajda áll hat fölötti mutatóval, ő 6,3 asszisztot osztott ki találkozónként.Nézzük meg, kik szerezték a legtöbb lepattanót a csapatból. Ebben a mutatóban Kaila Charles egészen kimagasló átlagot produkált. A 8,1 lepattanó/meccs átlaga a teljes mezőnyben a 3. legmagasabb mutató!

Ezzel a mutatóval Kaila egy egészen illusztris társaság tagja lett! Amerikai légiósunk 16 meccsen 130 (!) lepattanót szerzett, ami egészen kimagasló teljesítmény.

Gratulálunk!Ana Tadic az 5,9-es mutatójával a 19., míg Mima az 5,3-as átlaggal a 31. a teljes mezőny tekintetében. Az élmezőnyban két győri légiós is található, Kristine Anigwe a 6., Bridget Carleton pedig a 7. a teljes listán.

Negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve játékosai közül Kennedy Burke emelkedik ki ebben a mutatóban, ő a 14. helyen áll 6,0-s átlaggal.Hogyan oszlanak meg a lepattanók a saját illetve a támadó palánk alatt?

Először nézzük meg, kik szedték össze a legtöbb támadólepattanót .

Ebben a mutatóban Ana Tadic neve mellett találjuk a legmagasabb mutatót, aki átlagosan 2,4 támadó lepattanót szedett össze mérkőzésenként. Ezzel a remek mutatóval a teljes Euroliga mezőnyben az igen előkelő 4. helyen áll. Anát csak a Fener két játékosa, Natasha Howard (2,9) és Nikola Milic (2,7), valamint a Basket Landes amerikai légiósa, Cassidie Burdick (2,8) előzik meg.

Gratulálunk!A védőlepattanót tekintve amerikai légiósunk, Kaila Charles egy igazi úrnő a saját palánkunk alatt, 6,1 védőlepattanó/meccs mutatója egészen kimagasló. Az összes lepattanók számához hasonlóan ebben a mutatóban is a 3. helyen áll a teljes mezőnyben. Kailától csak a Lublin svéd légiósa, Elin Gustavsson (6,9) és az USK Praha ausztrál kíválósága, Ezi Magbegor (6,3) neve mellett található magasabb szám.

Gratulálunk!A következő vizsgálatunk tárgya a kétpontos kísérletek száma és azok meccsenkénti átlaga. A számokból kitűnik, hogy a kétpontos dobásokat tekintve Kaila Charles a legaktívabb, aki pontosan kétszer annyiszor (158) kisérletezett, mint a második és harmadik legtöbb dobást vállaló Ana Tadic és Lelik Réka (79).

Ana meccsenkénti átlaga (5,6) azért magasabb a Rékáénál (4,9), mert ő két meccsel kevesebben szerepelt, mint válogatottunk kíválósága.

A teljes mezőnyben csak a Sepsi bolgár légiósa, Borislava Hristova és Fenerbahce belga sztárja, Emma Meeseman kísérletezett többször Kailánál. Előbb 170 alkalommal, míg utóbbi 167-szer vállalkozott kétpontosra. Az ő mérkőzésenkénti átlaguk 10,6 illetve 11,9 kétpontos kísérlet/meccs.


Charles 158 kísérletéből 57 volt eredményes, ami 36%-os hatékonyságnak felel meg. Ezzel a mutatóval csak a 8. helyet foglalja el a diósgyőri lányok rangsorában.

A mi lányaink között Ana Tadic vezeti a sort 56%-os dobáspontossággal, 79 dobásából 44 volt eredményes. A többiek esetében ezek a számok: Lelik Réka 53%, 79 dobásból 42 kosár, Monika Grigalauskyte 50%, 64 dobásból 32 kosár, Mima Jovanovic 50% 48 kísérletből 24 kosár, Kányási Vera 50%, 34 dobás 17 találat.

A teljes mezőnyben a Fenerbahce járékosa, Natasha Howard neve mellett áll a legmagasabb mutató. 79 dobásából 49 landolt a gyűrűben, ami 63,6%-os dobáspontosságot takar. A dobogó harmadik fokán negyeddöntőbeli ellenfelünk, a Villeneuve játékosa, Kariata Diaby áll 60,3%-os mutatóval. A francia csapat játékosának 116 kísérletőből 70 volt eredményes. Kailahoz hasonlóan ő is gyorstüzelő, 8,3 alkalommal kísérlezetezett kétpontossal mérkőzésenként.

A két legtöbbet próbálkozó játékos, Hristova és Meeseman hatékonysági mutatója viszont jóval magasabb a mi Charlesunkénál, Hristova 50%-os, Meeseman pedig 57,5%-os pontossággal dobta a kétpontosokat.
A hárompontos dobások számát és meccsenkénti átlagát tekintve az látható, hogy ebben a dobásfajtában Milica Jovanovic volt a legaktívabb a diósgyőri lányok közül. Mima 14 meccsen lépett pályára, ezeken 89 alkalommal vállalta el a hárompontost, ami 6,4 kísérletet jelent meccsenként.

Az egész mezőnyben csak ketten voltak tőle aktívabbak. A Fener sztárja Kayla McBride 99-szer próbálkozott (7,6 dobás/meccs) míg a Polkowice játékosa Zala Friskovec 105-ször (6,6 dobás/meccs).


A hárompontosok hatékonysága hasonló képet mutat nálunk, mint a kétpontosoké. Jelesül a magas dobásszám nem párosult magas hatékonysággal. Mima 89 kísérletéből 25 volt sikeres, ami 28%-os hatékonyságnak felel meg. Ezzel a 7. a játékosaink rangsorában.

Az élen álló Kányási Veronika sajnos sérülése miatt csak 8 meccsen tudott játszani, ezeken 23 kísérletéből (2,9 dobás/meccs) 10 landolt a gyűrűben. Ez 43%-os hatékonyságnak felel meg, amivel Vera az előkelő 5. helyen áll a teljes Euroliga mezőnyben.

Gratulálunk!

Érdekesség, hogy a teljes mezőnyt egy győri játékos, Török Ágnes vezeti, akinek 42 dobásából 20 volt sikeres, ez 47,6%-os hatékonyságot takar. Úgy tűnik, hogy többet kellett volna próbálkoznia Áginak. A dobogó harmadik fokán is egy győri kosaras található, Destiny Slocum 45,1%-os hatékonysággal szórta a hármasokat.

Vera olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint a prágai Ezi Magbegor, a valenciai Merrit Hempe, a zaragozai Leonie Fibich, vagy a mersini Marina Mebrey. Összesen 13 kosaras ért el 40% fölötti hatékonysági mutatót, a tavaly még diósgyőri színekben játszó Arella Guirantes 39,5%-os mutatójával a 14. a rangsorban.

Darcee Garbin a 36%-os mutatójával a 24., míg Aho Nina a 33%-os hatékonysággal a 32. helyen áll a teljes mezőnyben.

A további sorrend a mi lányainknál: Lelik Réka 32% 82 dobásból 26 sikeres, Kaila Charles 30% 43 dobsából 13 sikeres, Milica Jovanovic 28% 89 dobsából 25 sikeres.


Ha csapatszinten nézzük a hárompontos dobások hatékonyságát, azt tapasztaljuk, hogy a lista élén a SERCO Uni Győr együttese áll. Cziczás László tanítványai 38%-os pontossággal dobták a hárompontosokat a csopotmérkőzések során. A mi lányaink mutatója ebben a dobásfajtában 32,2%, ami a 7. a rangsorban, szerdai ellenfelünk egy hellyel tanyázik előttünk 32,4 %-os hatékonysági mutatóval.


Végezetül következzék a büntetődobások hatékonysága.

Három játékosunk dobott legalább 2 büntetőt meccsenként. A legtöbb szabálytalanságot Kaila Charles ellen követték el, ő 42 alkalommal dobhatott a büntetővonalról, 29-szer talált a gyűrűbe, ami 69%-os pontosságot takar.

Hatékonyságot tekintve Milica Jovanovic az első, neki 35 dobásból 29 volt sikeres, míg Lelik Réka 34-szer kísérletezhett büntetőből és 28-szor volt eredményes.


Érdekesség, hogy a hárompontosok hatékonyságához hasonlóan a büntetődobások hatékonysági listáját is a SERCO Uni Győr csapat vezeti. A győri lányok a csoportmérkőzések során 79,4%-os pontossággal értékesítették a büntetőket. A DVTK HUN-Therm a lista 6. helyén található 76,8%-os mutatóval, míg a Villeneuve együttese csak a 13. a rangsorban 73,2%-os mutatóval.


forrás: FIBA Basketball

fotó: jaboersÉs ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

2024-02-21 11:20:04 Fehér öves, Lelkes újonc
Már csak 249 :D
16. antiabs
2024-02-20 13:54:18 Piros öves, Őstag
Ultra szektor utolsó 5 sorát és a vendéget is megnyitották, de így is már csak 401 szabad hely van.
15. korxi
2024-02-20 12:16:08 Piros öves, Veterán
Ugyanakkor viszont becsülendő hogy ott nincs semmiféle halasztás meg időpontáthelyezés, most vasárnap játszották a bajnokijukat, pedig ugye ők szerdán idegenbe jönnek
14. Elemér |Válasz erre: 13. Karpfen
2024-02-20 11:35:32 Kék öves, Fanatikus tag
Pláne, hogy ők otthon játszottak, hazai pálya, mi pedig idegenben. Nekik most utazás, ismeretlen gyűrű, terem, diszkrét 3200 haza szurkoló :D
13. Karpfen |Válasz erre: 12. Elemér
2024-02-20 11:18:33 Barna öves, Veterán
A szakértőknél a hazai pálya áll szemben a pillanatnyi formával. Ők viszont csak az EL-ben lejátszott meccseket figyelik. És nem veszik figyelembe a sérültek visszatérését. Én az alapján vagyok bizakodó, ahogyan megnyertük a Pécs elleni meccset, valamint hogy nagyon jó volt a franciák dobóformája a hét végén. Nem valószínű, hogy ez megismétlődik.
12. Elemér
2024-02-20 11:08:48 Kék öves, Fanatikus tag
Nagyon 50-50-nek tűnik, még a szakértők szerint is. Bízom a hazai pályában nagyon!
11. Karpfen
2024-02-20 09:36:36 Barna öves, Veterán
Most került ki a mienk is.
10. antiabs |Válasz erre: 9. jaborcsik-andras
2024-02-19 15:34:55 Piros öves, Őstag
Gyanús, hogy ez történik, de azért mégiscsak érdekes, hogy a fiba is így áll a női vonalhoz.
9. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 8. antiabs
2024-02-19 15:29:16 Fekete öves, Veterán
Azt gondolom, hogy most készül a mi párharcunk beharangozója, mert tegnap tették ki a facebook oldalukra a két török érdekeltségű meccs előzetesét, ma délután a Prága-Schio meccsét és rövidesen jön a miénk is.
8. antiabs |Válasz erre: 7. jaborcsik-andras
2024-02-19 15:10:10 Piros öves, Őstag
Biztosan siettek és lemaradt a vége. Az "megnyugtató", hogy fiba-nál sincs kolbászból a kerítés :)

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...