Banner

Nyugdíjbiztosítás kötés: az 5 legfontosabb szempont

Szerző: dfcwolf | 2023-10-27 09:20:00

Nyugdíjbiztosítás kötés


Annak érdekében, hogy időskori anyagi biztonságunkat semmi se veszélyeztesse, mindenképpen szükség lesz egy célzott megtakarítási formára, mint amilyen például a nyugdíjbiztosítás. Noha a 20. század második felében a hazánkban működő felosztó-kirovó rendszer alapvetően jól ellátta feladatát, napjainkban már komoly problémákkal küzd ez a struktúra. Ez legfőképp a korfa elöregedéséből adódik, tudniillik folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az aktív dolgozók aránya és száma. Ez elsősorban azért hatalmas gond, mert ennek a csoportnak a járulékaiból fedezik többek közt a nyugellátást és finanszírozzák az egészségügyet is.

Mivel az olló egyre inkább nyílik, a most középkorúak már biztosan arra kell készüljenek, hogy az időskori juttatásaik reálértéke jóval alacsonyabb lesz a vártnál. Ezt pedig csak egy kötött célú megtakarítási eszközzel lehet megelőzni, ám egyáltalán nem mindegy, pontosan melyik megoldás mellett tesszük le a voksunkat, ugyanis az eltérő feltételek nagyban befolyásolják az eredményeket. Erre mindig érdemes figyelni nyugdíjbiztosítás kötésnél. Kellő tudatossággal azonban megtalálhatjuk azt a konstrukciót, ami tökéletesen megfelel számunkra.


Mik a legfontosabb szempontok nyugdíjbiztosítás kötésénél?

Az egyik legnépszerűbb megoldás jó okkal vált ennyire elterjedté, ám a ma elérhető hatalmas kínálatból bizony embert próbáló feladat kiválasztani azt az egyet, amire rábízzuk anyagi biztonságunk megteremtését. A számtalan lehetőség közül több tekintetben is kiemelkedik a nyugdíjbiztosítás, hiszen 5 olyan előnnyel is rendelkezik, ami hosszú távon komoly segítséget jelenthet. Egyike az adójóváírással támogatott megtakarítási formáknak - ennek köszönhetően pedig akár évi 130 ezer forintot is visszakaphatunk -, emellett pedig ez az egyetlen olyan eszköz, aminél a kifizetést a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatárhoz kötik. 10 év elteltével a hozamra adómentesség vonatkozik, ráadásul a kockázatviselési szolgáltatásnak hála akkor is térít a biztosító, ha legalább 40 százalékos rokkantságot állapítanak nálad, vagy elhunysz. Ezzel a kiegészítéssel szeretteidet is megóvhatod egy pénzügyi krízistől. Végül pedig azt is szem előtt kell tartanod, hogy a nyugdíjbiztosításhoz igénybe vehetsz kiegészítő szolgáltatásokat, amelyekre szinte biztosan jelentős díjkedvezményt érvényesíthetsz. Összességében tehát egy olyan, komplex megoldás lesz a kezedben, amivel egyszerre érheted el céljaidat.


Elengedhetetlen egy megbízható bankszámla megléte is

Pénzügyeid kezelése jó eséllyel mára már rutinszerűvé vált, ám ez hordoz magában veszélyeket. Tudniillik mivel nap mint nap digitális formában intézzük az utalásokat, vásárlásokat és megtakarításokat, hajlamosak vagyunk a szükségesnél jóval kisebb figyelmet fordítani a kevésbé jelentős kérdésekre. Ilyen például a bankszámlánk, aminek a kondícióit csak nagyon ritkán vizsgáljuk át tüzetesebben. Pedig egyáltalán nem mindegy, az adott bankszámla milyen költségekkel jár, ahogy az is döntő befolyással bír, elérhetők-e olyan plusz szolgáltatások, amiknek a mindennapok során nagy hasznát vennénk. Rengeteg szempontot kell tehát vizsgálnunk, épp úgy, mint amikor egy hosszú távú befektetési döntést hozunk meg, például nyugdíjbiztosítás kötése mellett határozunk. Azonban ezeknek a tényezőknek egy jelentős részére laikusként talán nem is gondolnál, így aztán sokat segítenek a specifikus információk. Erről a biztosdontes.hu weboldalon olvashatsz bővebben. Legyen szó tehát akár bankszámla nyitásáról, lecseréléséről, vagy nyugdíjbiztosítás, netán más megtakarítási forma kiválasztásáról, mindig járj el nagyon körültekintően és ha kétségeid támadnak, kérd ki egy független pénzügyi tanácsadó segítségét.



És ezt olvastad már?
Banner