Banner

Nevezhetjük valódi győzelemnek egy játék megnyerését?

Szerző: dfcwolf | 2023-03-08 11:36:00

Mi történik akkor, amikor valaki nyer egy játékban


Mi történik akkor, amikor valaki nyer egy játékban, vagy amikor veszít? Mondhatjuk-e azt, hogy „ez csak egy játék”, miközben magunk is érezhettük már azt az izgalmat és teljes odaadást, amit egy jó játék közben át lehet élni? Amióta világ a világ, ez a kérdés legalább két táborra osztja az embereket.


Nyerni öröm, veszíteni csalódás

Nem kell ahhoz kutatásokat végezni, hogy tudjuk, az igazán jó játékok kihatnak az ember érzelmeire. Erre a leglátványosabb példa a nem valami kellemes látványt nyújtó dühös kirohanás a képernyő előtt egy videojáték elvesztése következtében. Azért is kezdjük ezzel, mert ilyet élőben vagy az interneten elterjedt videofelvételeken is láthattunk már, attól függetlenül, hogy mi szoktunk-e játszani.

Ugyanígy a győzelem örömét is ismerhetjük, szerencsés esetben saját tapasztalatból. Akárhogy legyen, tudjuk, hogy a veszteség vagy a siker élménye mind erős érzelmek, amelyek rövid távon bosszankodás vagy ujjongás formájában mutatkozhatnak meg, ugyanakkor hosszútávú hozadékuk is van.

A játék izgalma végigkísér

Mielőtt azonban kialakulna az öröm vagy a csalódottság, a résztvevők a játék közben is nagyon sok mindenen mennek keresztül, legyen szó sportjátékról, logikai játékról, szerencsejátékról vagy ügyességi játékról.


Mit is jelent a győzelem?

„A győzelem csak küzdelmek és vereségek sorozata után jön el.”

– fogalmazott Og Mandino amerikai író, akinek néhány szóban sikerült meghatároznia, hogy mit jelent a győzelem. Nem szorítja szigorú korlátok, eredmények közé a győzelmet, viszont sejteti, hogy a győzelemhez sok munkára és legfőképp kitartásra van szükség, illetve arra, hogy újra és újra próbálkozzunk.

Az értelmezőszótárakon dolgozó, kevésbé álmodozó szerzők szerint a győzelem alapjában véve annyit jelent, hogy valaki első helyezést ér el valamilyen versenyen. Ha ennél mélyebbre ásunk a meghatározásokban, láthatjuk, hogy a nyerés, a győzelem és a siker szoros összefüggésben állnak, mindegyik lényege pedig a képességek próbatétele és a kitűzött cél elérése.

Mi kell a győzelemhez?

  • küzdelem
  • kitartás
  • munka
  • újra és újra próbálkozás
  • képességek fejlesztése

A siker érdekében meg kell mutatni, mire vagyunk képesek

Ha az az alapvetés, hogy nyerni vagy sikert, győzelmet elérni úgy lehet, hogy próbára tesszük a képességeinket és ezekkel pozitív eredményeket érünk el, akkor felmerül a kérdés, hogy miért ne tartozhatnának a megnyert játékok is az igazi sikerek, győzelmek sorába.

Nincs egyetértés: a játék valóban „csak” játék?

Az érvek és ellenérvek csak úgy röpködnek a fejünk felett, ha arról van szó, hogy lehet-e igazi győzelemről beszélni a játékok esetében. Azok, akik nem szeretik a játékokat, legyenek azok virtuális vagy valós játékok, kitartanak amellett, hogy ezek kizárólag a kikapcsolódást szolgálják, és semmi egyéb hasznuk vagy hatásuk nincs, így miért is mondhatnánk azt, ha valaki megnyer egy játékot, hogy valódi győzelmet ért el?

Tudtad, hogy...?

Olvass az alábbi sikertörténetekről, és döntsd el magad, hogy szerinted ezek valódi győzelmeknek számítanak-e vagy sem!

Hogyan lesz 50 dollárból 40 millió?

Archie Karas a világ legismertebb pókerjátékosa, aki annak idején mindössze 50 dollárral költözött Amerikába. Tehetségének és egy szerencsés sorozatnak köszönhetően 30 hónap alatt 40 millió dollárt nyert.

Don Johnson, a Blackjack királya

2010 decemberében Don Johnson 4,23 millió dollárt nyert a blackjack asztalnál. További győzelmek után végül hat hónap alatt 15,1 millió dollárt zsebelt be.

Ideje volna újragondolni a kérdést

Ha jobban belegondolunk, kissé régimódinak és röghöz kötöttnek tűnik az az elképzelés, miszerint a játékok kizárólag csak kikapcsolódást jelentenek, és semmi hasznuk nincs, illetve semmilyen hozzáértést nem igényelnek.

A kérdés nem véletlenül van már rég az „asztalon”, és nem is lenne baj, ha egy ideig még maradna, hiszen továbbra sincs egyetértés. Sőt, a vita az elmúlt években egyre csak izzik, hiszen egyre nagyobb teret nyernek a virtuális, online játékok, ezek szerelmesei pedig joggal várják el, hogy pont kerüljön a történet végére, és a játékok és játékosok végre méltó helyet kapjanak a köztudatban.



És ezt olvastad már?
Banner