Banner

Nem leszek a szürkék hegedőse

Szerző: walaki | 2017-12-06 18:34:00

Ady Endre: Új Vizeken járok


Ne félj, hajóm, rajtad a Holnap hőse,
Röhögjenek a részeg evezősre.
Röpülj, hajóm,
Ne félj, hajóm: rajtad a Holnap hőse.

Szállani, szállani, szállani egyre,
Új, új Vizekre, nagy, szűzi Vizekre,
Röpülj, hajóm,
Szállani, szállani, szállani egyre.

Új horizonok libegnek elébed,
Minden percben új, félelmes az Élet,
Röpülj, hajóm,
Új horizonok libegnek elébed.

Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok.

Én nem leszek a szürkék hegedőse,
Hajtson szentlélek vagy a korcsma gőze:
Röpülj, hajóm,
Én nem leszek a szürkék hegedőse.


A vershelyzet:

A költő egy kikötői kocsmát jelenít meg előttünk. Itt találkoznak össze a messzi vizekről megtért hajók matrózai ("korcsma gőze"). Mint minden kocsmában, itt is akad egy részeg matróz, a kocsma megvetett mesélője, aki nagyokat mond, álmodozik, akit ezért a többiek "kiröhögnek". A részeg evezős mégis vállalja a sorsát, mégis új vizekre, új horizontokra, új életre vágyik. És tenni is akar érte. Az 1. versszakban egy alliteráló szókapcsolat emelkedik ki: a Holnap hőse. A nagybetűvel írt Holnap szimbólum. A boldogabb, a szebb élet szimbóluma. Mivel az evezős magát vallja a holnap hősének, nyilvánvalóvá válik, hogy ő az, aki az eljövendő boldog, új életért síkraszáll. Így a megvetett evezős felülemelkedik a kocsma népén, és nemesebbé válik a szemünkben.

A költői képek, stíluseszközök szerepe:

A vers legfeltűnőbb stíluseszköze a sok felszólító és felkiáltó mondat (ne félj, röpülj hajóm, nem kellenek stb.). Ezekkel mintegy önmagát bátorítja, biztatja.

A másik jellegzetessége a szóismétlés. Különösen két szó emelkedik ki: az új és a nem. A címmel együtt az új szó összesen hétszer fordul elő (új vizek, új horizonok). A nem négyszer, mindig a múlt tagadásával kapcsolatban (nem kellenek a megálmodott álmok, nem leszek a szürkék hegedőse).

A felkiáltások és a szóismétlések a költő kettős érzését fejezik ki. Egyrészt azt érzi, hogy a jelentől, a meglévőtől futni, menekülni kell (Röpülj, hajóm), másrészt bizonytalan abban, hogy hová is tart, ez viszont félelmet ébreszt benne (új, félelmes az Élet).

A 4. versszakban ismerjük meg azokat a gondolatokat, amelyeket megtagadott : "Nem kellenek a megálmodott álmok". A tőismétléssel bemutatott kép sajátos hangulatot áraszt. Az álmok általában a vágyakat, az elérendő célokat, a titkos kívánságokat jelentik. A megálmodott álmok kifejezésben a befejezett melléknévi igenév arra utal, hogy ez mégsem a költő saját álma, hanem a másoké. Azoké, akik Magyarországot örök változatlanságban szeretnék látni, akik elmenekülnek a való élettől, és elvárják, hogy mindenki az általuk elképzelt világot lássa kívánatosnak, tökéletesnek. A költő ezt utasítja el, nem hajlandó a mások által elképzelt, megálmodott álmokat a sajátjának tekinteni.

A vers, és egyúttal a kötet záró soraként tehát ez a kijelentés mintegy programot ad arról, hogy mi is lesz Költő igazi útja. Válasz mindarra, ami az egész kötetben, és ebben a versben is kulcskérdés volt: mindegy, hogy mit hoz a Holnap, a Költő feladata vállalni a bizonytalanságot, a félelmes új Életet is; egyet nem tehet, nem hajolhat meg mások visszahúzó akarata előtt.


Na, akkor lefordítom....

Az elmúlt évek szerencsétlenkedései után végre olyan Edzőt fogtunk ki, aki ért a focihoz.

Lehet, hogy a gazdálkodáshoz nem ért, de a focihoz igen...

Idecsábítjuk szép ígéretekkel....: "Minden lesz..."

Olyan jövőképet vázolunk fel neki, aminek nem lehet nemet mondani.... : jó játékosok, új stadion, edzőközpont, Brand, 10.000 néző, Európa Kupa.

Aztán jöttek a szürke hétköznapok... néha ünnepnapok.

Az új edző saját maga meglepetésére is bent tartotta a Diósgyőrt az NB1-ben. Igazi siker volt ezzel a kerettel, akiktől már több edző is elmenekült.

Jöhetett az új évad, az Edző várta az ígéretek beváltását, de a pénztárca nem nyílt ki...

Jó játékos nem érkezett, csak távozott...

Az új évad mégis jól kezdődött! A Csapat néhány forduló után is a dobogón volt! A Szurkolók elkezdtek hinni és ismét meccse járni.

MIndenki Happy.

Az idei teljesítmény azonban finoman szólva is hullámzó...

Van-e olyan Szurkoló, aki nem gondolt arra, hogy kellene a csapatba egy új kapus, hátvéd, védekező középpályás, csatár?

Mindenki.

Kellene igazolni 4-5 játékost a télen? 10.000 -ből 9.999 azt válaszoná, hogy igen.

Az a baj, hogy az az egy, aki nem így gondolja.... annál van a pénztárca.

Az Edző többször kijelentette, hogy nem érdekli a középszerűség.

Bármilyen szép is Észak-Magyarország, akkor se érdekli a 6-10 hely.

Megmondta előre. Most van, aki meg van lepődve?

Dobogóért , Magyar Kupa győzelemért játszó csapat, egy Európa Ligára esélyes csapat érdekli csak, a középszerűség az nem.

Ez baj? Nem, dehogy. Megmondta előre. Ezért jött. Mást ígérték neki.

Most kimondta....

Ha nem lesz változás, akkor inkább elmegy. Saját álmai fontosabbak mások fillérre kiszámolt álmainál.


Tisztelt Leisztinger Úr!

Pénzt kell tenni a csapatba.

Most mutassa meg, hogy mennyire elkötelezett a Diósgyőr felé.

És nem, nem érdekel a múlt. Nem érdekel, hogy eddig mit tett. Következő döntésével bebizonyíthatja, hogy van-e Önben érzelem vagy csak racionális döntésekre képes.

Két lehetősége van:

1. Teljesíti azt, amit Bódog Tamás kér.

Ez esetben jövőre lesz egy új Stadion Diósgyőrben. Lesz egy jó edzője. Lesz egy dobogóért harcoló csapata. Lesz 10.000 nézője a hazai meccseken.

ha nem...

2. Akkor lesz egy új edzővel, kiesés ellen harcoló csapata 1500 nézővel.

Számoljon és döntsön!

Most az egyszer vállaljon kockázatot és bízzon Bódog Tamásban.

Bódog Tamás nem fog asszisztálni szürke, megalkuvó emberek álmának megvalósításhoz.

Legnagyobb igazolás az lenne, ha Bódog Tamás maradna.

Az összes Diósgyőr szurkoló nevében várjuk konkrét válaszát.


forrás:http://users.atw.hu/henineni/index.php?oldal=vevizek





Mutasd a teljes cikket
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

85. bt 64
2017-12-11 06:56:29 Citromsárga öves, Tag
El kellen dönteni, hogy ki/mi a fontosabb. Ha LT kiszáll, akkor oda jutunk, ahov már sokszor voltunk. Ezt akarjuk? Azokkal a csapatokkal nem fogunk tudni versenyezni, akiket a mások pénzéből támogatnak. Ki még az, aki a sajátjából focira, diósgyőri focira ennyit áldoz?
Egyébként meg nézzünk már meg, hogy a helyezések és a csapat étéke hol milyen arányban van. Ebben a mutatóban legyünk elsők, ez minősíti az edzőt is. Érzésem szerint ez a mutató most nem rossz.
84. vebgy* |Válasz erre: 58. arpad-nepe
2017-12-08 23:07:11 Fekete öves, Veterán
Brkovics már megvan szerencsére...:)
83. betyarok |Válasz erre: 81. Csakegynap
2017-12-08 22:54:38 Fekete öves, Őstag
Ajánlom mindenkinek, olvassa el. Tényleg van hasonlóság, legalábbis eddig igy látszik: hosszú távú, tudatos munka, bizalom, önbizalom, tudás. Úristen, hol vannak ettől edzőkeringőnk évtizedes résztvevői?
82. betyarok
2017-12-08 22:14:12 Fekete öves, Őstag
Az elmúlt hónapok legszinvonalasabb véleménycseréje zajlott e poszt alatt. Nem hiszem, hogy más helyeken van ilyen. Köszönöm mindenkinek, sokat tanultam, ellentétes véleményekből is.
A szurkolásos poszt is kiváló volt, már alig esik róla szó. Igy van ez, nagyon jó az oldal!!!!
2017-12-08 10:10:43 Barna öves, Fanatikus tag
Itt egy friss riport Dárdaival, sok dologban hasonló a helyzetünk és Tamás helyzete mint Palié, csak kicsiben.

http://index.hu/sport/futball/2017/12/08/dardai_pal_rekord_2017_interju/
80. zorba* |Válasz erre: 75. kakukk1
2017-12-08 09:26:03 Fekete öves, Veterán
Jogos.
79. toki* |Válasz erre: 77. Radu74
2017-12-08 09:01:54 Fekete öves, Veterán
Biztos meg vannak neki az emberei akiket kinézett (abban sem vagyok teljesen biztos, hogy nem-e kint játszó fiatal magyar gyerekek), és erről már el-el kottyintott 1-1 fél mondatot. Én személy szerint továbbra is arra leszek kíváncsi, hogy hány fiatal fog készülni velük, és nem mellékesen kik lesznek elhajtva, hogy keressenek maguknak új csapatot. Nem értem, hogy pl. a téli szünetben, mondjuk záró akkordként, miért nem csinálnak olyat, hogy mondjuk az egyik edzés helyett, hogy U17, U19, tarcsi, nagycsapat körmérkőzések. Így legalább Bódognak is lenne rálátása bizonyos játékosokra.
78. duke |Válasz erre: 77. Radu74
2017-12-08 08:45:51 Barna öves, Tag
Ha nem lenne ez a mostani légiós-szabály, valószínűleg már megtörtént volna a dolog. De a klub költségvetése úgy van kiszámolva, hogy kellenek az MLSZ pénzek. Nem véletlenül szokta mondani Hemingway, hogy a szövetség tulajdonképpen meglopja a klubokat. A terméket, amit a TV-nek és a Szerencsejáték zrt-nek eladnak, a csapatok állítják elő azzal, hogy lejátszák a mérkőzéseket. Aztán a pénzt mégis az MLSZ osztja szét, kvázi mint hatóság eldöntve, hogy kinek mennyi jár. És utána még meg is bünteti őket a "másokat megbotránkoztató magatartás miatt." Normális helyeken a csapatok képviselőiből álló liga rendelkezik az ilyen bevételek fölött.

Az persze igaz, hogy az állam futballtámogató szándéka miatt mindkét szerződés felül van árazva. De már a régi Sport tv-s szerződés is elég tisztességes pénzekkel operált, és az még piaci alapon született. A fogadási pénzekből pedig gyakorlatilag mindenütt részesülnek a csapatok (ahogy írtam, nélkülük nincs termék, amire fogadni lehet), itt inkább az volt meglepő, hogy Magyarországon ez ilyen sokáig elmaradt.
77. Radu74
2017-12-08 01:24:30 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Most is azt mondom amit nyár elején írtam, remélem nem fogtok megharagudni miatt.
Én ha Tamás helyében lennék, szétnéznék az RB Leipzig II. kerete körül, és onnan hoznék kölcsönbe! játékosokat. 3-4 játékosra gondolok, védelem-középpálya és Ugrai mellé befejező csatárt.
Azért ebből a csapatból, mert Tamás itt volt ismeri őket. Aztán ha jól teljesítenek, akkor opciós joggal leigazolhatnánk, akik itt voltak kölcsönbe.
Ez az én gondolatom.
Majd kiderül, hogy télen kikkel erősítünk...
Hajrá Diósgyőr!
76. betyarok |Válasz erre: 43. Bobák Kornél
2017-12-07 22:05:17 Fekete öves, Őstag
Tiszteletem Kornél bátyó, de ez a véleményed igen gyenge. "Játszottunk ezzel a kerettel igen látványosan". Hát ez semmi: bármilyen kerettel bárhogy lehet játszani néhány meccset...
"Kiismerték játékunkat...edzői probléma": nagyon komoly elemzések születtek játékunkról, úgy látszik, nem érted. Ez a letámadásos játékrendszer a mi keretünkkel lutri, viszont következetes, folyamatos munkával jár. Nálunk sokkal jobb csapatok sem birnak állandóan csúcson lenni ezzel. Itt az a lényeg, hogy van világos edzői elképzelés és van világos edzői reakció az eredményekről. Edzői probléma Szentes, Bekő, Horváth idején volt.

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...