Banner

Műtét nélkül is lehetséges a látásjavítás?

Szerző: amigeleken.hu | 2023-12-29 18:19:00

Rendszeresen ellenőriztessük szemünk egészségét, évente legalább egyszer érdemes meglátogatni egy szemorvosi rendelőt.


Az élet több szakaszában is bekövetkezhet átmeneti, vagy akár végleges látásromlás, de szerencsére van néhány alternatíva, amivel tehetünk szemeink egészségéért. A legfontosabb ezekben az esetekben az időzítés és a következetesség. Az alábbiakban összefoglaljuk, mitől alakulhat ki a látás romlása, de azt is érintjük majd, hogy milyen technikák és módszerek állhatnak rendelkezésre ahhoz, hogy látásunk javuljon, anélkül, hogy kés alá kelljen feküdnünk.


Mi okozhat látásromlást?

Az, hogy mitől alakul ki látásromlás, merőben sok mindentől függhet. Szemeink állapotát befolyásolják a genetikai tényezők, de az életmód és a környezeti hatások is olyan tényezők, amik jelentős befolyással vannak szemeink és látásunk változásaira.

A modern világban egyre többen dolgozunk képernyő előtt, és ha nem gondoskodunk időben a kékfény-védelemről, sajnos előbb utóbb károsodhatnak látószerveink. A túlzott UV-sugárzás – megfelelő napszemüveg nélkül – a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is árthat szemeink egészségének. És ha ez nem lenne még önmagában elég, akár a várandósság alatt is kialakulhatnak olyan helyzetek, ami a kismama látását veszélyeztetik.

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük szemünk egészségét, évente legalább egyszer érdemes meglátogatni egy szemorvosi rendelőt. Ha valamely veszélyeztetett csoportba tartozunk (időskor, várandósság, egyéb betegségek, melyek a szem egészségére is kihathatnak) hasznos lehet több személyes konzultációt is igénybe venni. Ha ugyanis időben derül ki valamilyen rendellenesség, sokkal könnyebbé válhat a gyógyulás.



Hogyan akadályozhatjuk meg életmóddal a látásromlást?

Sajnos igen kevés hangsúlyt fektetünk nagy általánosságban arra, hogy kiemelten figyeljünk szemünk egészségére. Hogy látószerveink is megbízhatóan el tudják látni feladataikat, üzemanyagra és törődésre van szükségük. Az antioxidánsokban gazdag helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás már elcsépeltnek tűnhet, de ez az egyik alappillére annak, hogy szemünk is megfelelően működhessen – az élénk anyagcserével, megfelelő vízfogyasztással, értékes élelmiszerek fogyasztásával például máris sokat tehetünk nem csak a szemeinkért, de egész testünkét, immunrendszerünkért.

A képernyő előtt végzett munka közben mindig tartsunk szünetet, amikor kicsit átmozgatjuk tagjainkat, óvatosan megmasszírozzuk szemeinket, keveset pihentetjük őket. Érdemes egy megfelelően megválasztott szemcseppet is alkalmazni, ezzel sokat segíthetünk látószerveinket. Igyekezzünk olyan munkakörülményeket kialakítani, hogy a fényviszonyok is megfelelőek legyen – például ne dolgozzunk sötét szobában a nagy fényerejű monitor előtt, valamint igyekezzünk a monitort nem ablak előtt előhelyezni.


Hogyan lehetséges a látás javítása műtét nélkül?

A látás javítása elsősorban szemüvegekkel, kontaktlencsékkel kezdődik. A terápiás módszerek is sokszor járnak remek eredménnyel: ilyenek például a speciális szemtornák és szemmasszázsok. Mivel azonban nincs két egyforma szem – még egyazon szervezetben sem! – mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos szerint bizonyos esetekben csakis a műtéti kezelés jelenthet megoldást.

Összegezvén, érdemes vigyázni a szemünk egészségére életmóddal, rendszeresen szemorvos-látogatásokkal, de ha már baj van, akkor sincs minden veszve – a mai modern kezelésekkel nagy esély van rá, hogy megtalálják a számunkra megfelelőt.



És ezt olvastad már?
Banner