Banner

Mit is köszönhet a DVTK Fórizs Sándornak?

Szerző: Jáborcsik András | 2021-06-27 19:19:00

Bém Gábornak gyakorlatilag új csapatot kell építenie.


Megható videóval búcsúzott el a DVTK Fórizs Sándortól, a női csapat éléről öt év után távozó vezetőedzőtől, akinek irányításával a légiósokkal teletömött DVTK a 2020-2021-es bajnokságban a 4. helyen végzett úgy, hogy a bronzmeccsen a csupa magyar játékosokkal felálló Astra tizenegyes párbajban kerekedett felül a DVTK-n.

A Napos oldal magazin videója egy olyan képet fest elénk, mintha a távozó edző diósgyőri ténykedése egyértelmű sikertörténet lenne. Jóllehet Leisztinger Tamás - aki köztudottan nagyon jó viszonyt ápolt Fórizzsal - 2015-ben még Bajnokok Ligája szereplést vízionált, ahová kispályás csapattársa vezeti majd el a DVTK-t. Az egyértelmű csalódást jelentő szezon zárását követően a hattagú amerikai különítmény már távozott is és az U17-es csapattól a női csapat élére átirányított Bém Gábornak gyakorlatilag új csapatot kell építenie.


Idézzük vissza Fórizs Sándor elmúlt öt éves tevékenységét.

A DVTK női labdarúgó csapata a 2016-2017-es bajnokságban debütált a másodosztályban és meg is nyerte a pontvadászatot. Az elmúlt négy évet az első osztályban töltötte a csapat.

2015-ben a DVTK akkori tulajdonosa, Leisztinger Tamás arról beszélt a klub honlapján, hogy reális esélyt lát arra, hogy női nagypályás labdarúgásban Bajnokok Ligájában induló együttese legyen a DVTK-nak.

Ez még áll, nem módosult? – kérdezte a boon.hu Fórizs Sándort 2016-ban.

"Amikor utoljára beszéltünk, akkor egy kérdése volt hozzám, az, hogy megnyerjük-e a bajnokságot. Én azt mondtam, hogy igen. Miután sikerül bekerülni az NB I-be, akkor az első évben az lesz a cél, hogy ott legyünk az első négyben, aztán ha megfelelően meg tudjuk erősíteni a keretet, akkor a második évben lehet az a reális cél, hogy a Ferencvárossal felvegyük a versenyt a bajnoki aranyéremért. Egy Bajnokok Ligája-indulás, úgy gondolom, a lányoknak, nekem és a városnak is óriási siker lenne. Ebben az esetben, szerintem, a stadiont is meg tudnánk tölteni."


Látható, hogy hangzatos szavakban nem volt hiány akkoriban sem. Mi is valósult meg ebből? Gyakorlatilag semmi. Az évek alatt a tavalyi csonka bajnokság kivételével megközelíteni sem sikerült a Ferencvárost.

A 2017-2018-as szezonban 8-1-5-ös mérleggel, 13 ponttal lemaradva az FTC mögött a harmadik helyen zárta az alapszakaszt a DVTK. A következő évben 20 pont előnnyel zárták az alapszakaszt a ferencvárosiak a mieink előtt, míg a tavalyi bajnokságban végül nem hirdettek győztest, de a bajnokság befejeződésekor 3 pont volt a lemaradás az éllovas kettőstől, az FTC-től és az MTK-tól.

Az idei bajnokság alapszakaszában 12-3-6-os mérleggel szintén a harmadik helyen zárt a DVTK, tizenöt pontos hátrányban a második MTK mögött, 16 ponttal lemaradva az alapszakasz győztes FTC mögött.

Mindezt úgy, hogy a csapat kerete hemzseg a külföldiektől, magyar játékos szinte már csak mutatóban van a kezdőcsapatban.

A 2020-2021-es bajnokságban 25 játékos lépett pályára a Simple Ligában piros-fehér mezben. Közülük heten télen elhagyták Miskolcot. A távozók között volt három miskolci játékos (Boros Kinga, Nagy Fanni és Gergely Viktória), vakamint egy erdélyi játékos, Balázs Csilla. Az MTK-tól igazolt Oláh Adrian Győrbe igazolt, továbbá megvált a csapat két görög légióstól, Nefrou-tól és Kongouli-tól. Nefrou még idény közben október végén távozott.

Fórizs télen újabb külföldiekkel "erősítette" meg a keretet. Érkezett egy erdélyi védő, Nagy Melinda, valamint szerződtetett hat amerikai labdarúgót Katherine Byrne, Samantha De Pinho, Siobhan Higgins, Clair Stackel, Sabrina Williamson és Heidi Giles személyében.


A tavaszi idényben tizennyolc játékos öltötte magára bajnoki meccsen a DVTK szerelését. 10 külföldi és 8 magyar, úgy, hogy a kolozsvári Nagy Melindát is a magyar játékosok közé soroljuk. Döbbenetes számok ezek. A magyar női bajnokságban! És ha hozzátesszük azt, hogy a magyar játékosok többsége csak epizód szerepet kapott a meccseken, még tovább nyílik az olló a külföldiek játékpercei felé.

A DVTK női labdarúgó csapatának keretében mindössze 4 miskolci és 1 borsodi játékos található. Közülük egyedül Wachter Fanni alapember, ő az alapszakasz 21 meccséből 19-en kezdőként lépett pályára. A kapus Ádám Anna hétszer kezdett és egyszer csereként állt be.

A többiek neve mellett azoknak a meccseknek a száma, amelyen kezdőkét illetve csereként vette őket számításba Fórizs Sándor. Horváth Lili 2-7, Branyiczki Maya 1-9, Kerékgyértó Janka 0-2. Azt meg lehet állapítani, hogy sajnos nem ők voltak, akik a hátukon vitték a csapatot.

A nem miskolci játékosok meccsszámai: Schildkraut Fruzsina 13-3, Vígh Klaudia 8-4 és Nagy Melinda 8-0.

A légiósok neve melletti számok (kezdő-csereként pályára lépett)

Barker: 19-1, Palama: 19-0, Bradic: 18-2, Sandu: 18-1, Voila: 15-3, Byrne: 8-1, Williamson: 8-0, Higgins: 5-3, Stackel: 5-0, Giles: 0-0, De Pinho 0-0

(A számok az Astra elleni bronzmeccs előtti időszakra vonatkoznak)


Ez valóban sikertörténet?

A DVTK mindenesetre mindent köszön a távozó edzőnek:




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2021-06-28 08:33:27 Piros öves, Őstag
Be kellene már fejezni ezt a női foci -baromságot. Leisztinger elment ,innentől ez már senkinek nem fontos. Kb: megye I serdülő szint az egész. A fennmaradó pénzt invesztáljuk inkább a kosárlabdába, abban még van ráció!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...