Banner

A kosárlabdázás női Paganinije

Szerző: Jáborcsik András | 2024-02-28 18:32:00

Egy csoda, ahogy átlebeg az ellenfélen, mint hajnali köd a Zempléni hegyek felett...


"Maga az egész játéka, a mozgása, annyira természetes, annyira olvassa az egész játékot, hogy arra nincsenek jelzők. A kosárlabdázás női Paganinije, egy csoda, ahogy átlebeg az ellenfélen, mint hajnali köd a Zempléni hegyek felett..."


Therealy fórumtársunk írta ezt költői hasonlatot Lelik Rékáról 2023. novenber 22.-én a Valencia elleni, 67-56-ra megnyert hazai Euroliga meccs után. Ez azóta megmaradt bennem és Rékának a Villeneuve d'Ascq elleni első negyeddöntő mérkőzésén nyújtott játéka kapcsán jutott újra az eszembe. Meglehet, hogy vannak, akik túlzónak tartják ezt a hasonlatot, de miért is ne rugaszkodhatnánk el egy kicsit a valóságtól egy olyan játékossal kapcsolatban, aki játékával, hozzáállásával annyi örömet szerez nekünk! Ráadásul Réka szinte minden nyilatkozatában kiemeli, mekkora erőt, támogatást kap ő és a csapat a közönségtől.



Habár a pontszámok, a lepattanók és hatékonysági mutatók alapján Kaila Charles lett a múlt héten lejátszott négy Euroliga negyeddöntő legjobb játékosa 18 ponttal és 10 lepattanóval, de volt egy másik játékosunk, akinek egészen kiemelkedő teljesítménye szintén szükségeltetett ehhez a nagyszerű sikerhez.

Ő pedig Lelik Réka volt, aki úgy ért el 16 pontot, hogy mezőnykísérleteit 75%-os hatékonysággal értékesítette. Egyaránt 4-szer kísérletezett kétpontos illetve hárompontos dobással, amiből 3-3 a gyűrűben landolt. Ezeken kívül volt még egy értékesített büntetője, amit egy ellene elkövetett szabálytalanság után dobhatott.


A múlt szerdai negyeddöntőkön mindössze hárman dobtak jobb hatékonysággal Rékánál.

Yvonne Anderson, a Fenerbahce amerikai légiósa 76,9%-os hatékonysággal értékesítette a mezőnykísérleteket. Az Avenida ellen 98-91-re megnyert találkozón 22 ponttal járult hozzá a törtök csapat sikeréhez. 13 mezőnykísérletből 10 volt sikeres 10/12 volt a kétpontos muttója.

A Zaragoza német válogatott légiósa, Leonie Fiebich 80%-os hatékonysági mutatóval büszkélkedhet. A Mersin elleni 79-62-es vereséggel zárult meccsen 11 pontot szerzett, 5 mezőnykísérletéből 4 volt sikeres. Mutatói: 3/4 hárompontos és 1/1 kétpontos.

A legmagasabb hatékonysági mutatót az USK Praha játékosa, Veronika Vorackova tudhatja magáénak, akinek a neve mellett 83,3%-os mutató áll. A cseh játékos 14 pontot dobott, 6 mezőnykísérletből 5 volt sikeres, ezek megoszlása 4/4 hárompontos, 1/2 kétpontos.

Utánuk következik a mi Lelik Rékánk 75%-os mezőnybeli hatékonysággal.


Nem véletlenül került be a meccs összefoglalójába 6 sikeres találata is. Az első pontjait a meccs legkritikusabb, egyben legfontosabb pillanataiban szerezte. Első hárompontosát akkor dobta, amikor a szurkolók egy része egészen biztosan már egy fabatkát sem adott volna a győzelmünkért. Ő és a csapat azonban nem így volt vele. A Villeneuve már 17 pontos előnyben volt, amikor a második negyed második percében Réka hárompontosával megkezdtük a felzárkózást. A pontgyártást a félidő utolsó percében folytatta, amikor előbb úgy tett, mintha hárompontos dobáshoz készülne, majd mint ahogy a hajnali köd átlebeg a Zempléni hegyek felett, úgy cikázott át a francia játékosok között és egy finom mozdulattal egyenlített.

A harmadik negyed ötödik percében az oldalvonal mellől tört be a palánk alá és ahogy a dobás előtt átvette a bal kezébe a labdát és így talált a gyűrűbe, az ritkaságszámba ment. De gyönyörködhetünk olyan hárompontosban is, amelynél dobás előtt megnézte a vonalat, majd kilépett a vonalon túlra, hogy eggyel több pont kerüljön a nevünk mellé.

A harmadik negyed kilencedik percében egészen a zsűriasztal szélének vonalából indulva tör be a franciák gyűrűje alá és a sikeres kétpontos után a FIBA kommnetátorának szájából is csak úgy záporoztak a dícsérő jelzők.

A FIBA összefoglalójának köszönhetően újra átélhetjük ezeket a pillanatokat, és persze a többi nagyszerű diósgyőri kosarat is.



Ifjú Padavanunk, jaboers fotóinak köszönhetően megcsodálhatjuk egyik legszebb kosarának a mozdulatsorát.




Kiegészítésként jegyzem meg, hogy Lelik Réka 75%-os mezőny hatékonysági mutatójánál magasabb mutatót három játékosunk, Aho Nina, Darcee Garbin és Ana Tadic tudott produkálni az idei Euroliga sorozatban. Érdemes felelveníteni, melyek voltak ezek a meccsek:

Két játékosunk neve mellett van 100%-os (!!) mezőnyhatékonysági mutató, ráadásul mindketten ugyanazon a meccsen érték el!

A Sepsi elleni 80-68-as idegenbeli sikerrel zárult összecsapáson - amelyet volt szerencsém a helyszínen megcsodálni - Aho Nina és Darcee Garbin is hibátlanul dobta a mezőnykísérleteit. Nina mutatói 2/2 kétpontos és 4/4 hárompontos, míg Darcee-é 2/2 kétpontos és 2/2 hárompontos. Nina a forduló legjobb játékosa címet is kiérdemelte elképesztő teljesítményével.



Ana Tadic a Lublin elleni hazai találkozón, amely a DVTK HUN-Therm 74-44 arányú sikerével zárult, 85,7%-os pontossággal értékesítette a mezőnykísérleteit. Ana 7 kétpontos dobásából 6 volt sikeres.


Darcee Garbin a London Lions elleni itthoni selejtezőn 83,3%-os mezőnymutatót produkált, 6 mezőnykísérletéből 5 volt sikeres, mutatói: 1/1 kétpontos, 4/5 hárompontos.


Ana Tadic a Lyon elleni hazai találkozón - melyen a lányok 70-64-re diadlmaskodtak - 80%-os pontossággal dobta a mezőnyből a kosarakat. 5 kétpontos kísérletből 4 volt sikeres.


Rékához hasonlóan 75%-os hatékonysággal dobta a mezőnykísérleteket Kányási Veronika a Valencia elleni idegenbeli találkozón. Csapatkapitányunk 16 pontot szerzett a 84-59-re elveszített találkozón. 8 mezőnykísérletéből 6 volt pontos, 3/4 kétpontos és 3/4 hárompontos mutatók mellett.


Mi mással zárhatnám az összeállítást, mint azzal a kívánsággal, hogy muzsikálj még sokáig Diósgyőrben Paganini, varázsold el a zeneszerető diósgyőri szurkolótábort!

Bízom benne, hogy már szárad a tinta az új szerződéseden!


fotók: jaboers és FIBA Basketball



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. Geotic |Válasz erre: 5. Csaka
2024-02-28 13:09:05 Piros öves, Őstag
Útlevél meglett, ma már Mima is edzett :)
2024-02-28 11:51:48 Fehér öves, Újonc
Mindeközben Franciaországban:

https://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/2024/02/tortenelmi-siker-kapujaban-a-dvtk

Lehet, hogy így próbálnak kizökkenteti a csigaevők?
2024-02-28 09:11:01 Fekete öves, Őstag
Annyira jó érzés, hogy igy megszerettünk egy csapatot! Legutóbb a Szivics-féle futballcsapat körül volt hasonló hangulat, emlékezzünk például az ultrák szinházi "fellépésére" - és ott is voltak kosaras lányok.
Most nyilatkozta Szoboszlai Dominik, hogy be sem megy Liverpoolba, a városba, mert "megennék" a szurkolók. Ha van egy jó Csapat, ami egyben és együtt van, megszeretjük, megismerjük őket emberileg is. Csak ismételni tudom magam, becsüljük meg ezeket az időket!
2024-02-28 00:03:09 Fehér öves, Lelkes újonc
Mikor a meccsek előtt nyomatják az éttermi reklámokat, alig várom azt a pár másodpercet, mikor megjelenik napszemüvegével együtt. Ilyenkor eszembe jut a fiatalságom, és hálát adok, hogy még izgalomba tudnak hozni az ilyen istennők, mégha csak virtuálisan is.
2024-02-27 23:12:36 Kék öves, Tag
Ösztönös zseni. Véleményem szerint a jelenlegi legjobb női játékos hazánkban. Nagyon remélem, hogy még évekig minket fog erősíteni!
2024-02-27 22:20:31 Narancs öves, Tag
Fenntartom a hasonlatot, azóta is minden mérkőzésen ámulattal nézem a lényét, a mozgását, erre születni kell.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...