Banner

Szlovénia ellen játszik U18-as válogatottunk a kosárlabda Európa bajnokság negyeddöntőjében

Szerző: Jáborcsik András | 2023-07-05 23:40:00

Sajtófigyelő - wbasket.hu


Szombaton kezdődött az U18-as női kosárlabda Európa-bajnokság a törökországi Konyában. A magyar válogatott szövetségi kapitánya Völgyi Péter, a DVTK HUN-Therm vezetőedzője, a csapatban pedig két diósgyőri kosaras, Aho Tyra és Fárbás Eliza is helyet kapott.

Az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a magyar válogatott 59-53-ra múlta felül Olaszországot. Ezzel a mieink bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol Szlovénia ellen mérkőznek csütörtökön 13 órakor.

A FIBA youtube csatornáján élőben izgulhatunk a három diósgyőrit is soraiban tudó válogatottnak!



A nyolcaddöntőben:

MAGYARORSZÁG - OLASZORSZÁG 59-53 (11-14, 13-22, 12-8, 23-9)

Magyarország: Gábor 2, Dobó 11/6, Aho 7/3, Fárbás 6, Strausz 11. Csere: Rátkai 10, Toman D. 2, Kastl 5. Bajzáth 4/4, Szücs 2, Toman R.

Olaszország: Lucantoni 5, Lussignoli 12/3, Bernardi 4, Tempia 6/6, Piatti 7. Csere: Giacchetti, Aghilarre 7/3, Cappellotto 5/3, Sammartino, Cedolini 6, Fantini 1.



Aho Tyra


Fárbás Eliza




Még az elutazás előtt Völgyi Péter, szövetségi kapitány nyilatkozott a wbasket.hu-nak a várakozásairól.


Szélesebb közönség utoljára 15 fős kerettel találkozhatott. Kezdjük névsorolvasással. Kérlek foglald össze, hogy miként alakult az utolsó keretszűkítés.

A spanyolországi tornánkra 14 játékossal utaztunk. Az akkor kimaradó Szakolczi Diána lehetőséget kapott, hogy az elmúlt hétvégén a szerbek elleni két találkozóra visszatérjen és bizonyíthasson. Végül Árvai Noémi, Albert Szidónia és Papp Lilla esett ki a 15 fős keretből.

Ennek megfelelően az utazó csapatot Aho Tyra, Bajzáth Lili, Dobó Heléna Lilla, Fárbás Eliza, Gábor Lili, Kastl Dóra, Rátkai Eszter, Strausz Edina, Szakolczi Diána, Szücs Gréta, Toman Dóra és Toman Réka alkotja.

A válogatott két héttel ezelőtt Spanyolországban szerepelt, ahol a házigazdák mellett Németországgal és Belgiummal csaptatok össze. Az elmúlt hétvégén pedig Szerbiával vívtatok két találkozót. Mik a legfontosabb tapasztalataid?

Minden ellenfelünk, akivel találkoztunk, agresszívan letámadott az elsőtől a 40. percig. Sokszor gondot okozott a labda áthozatala és a védekezésből a támadásba való átmenet.

Amivel elégedett vagyok, az az 5:5 elleni védekezésünk a hárompontos vonalon belül. Amiben pedig rengeteget kell változtatni, a labda áthozásának megszervezése, a terhek átvállalása a posztok között és ezáltal egy precízebb támadójáték. Ezen a hátralévő időben próbálunk még alakítani.

Egyre inkább a fizikum, a kreativitás irányába megy el a női kosárlabda is. Fizikumban nem fogjuk utolérni ellenfeleinket, de igyekszünk ezt a hátrányt kreativitással pótolni és ötletes támadójátékkal, precízen szervezett védekezéssel felvenni a versenyt Európa legjobb csapataival is.

A korábbi interjúink alkalmával elsősorban agresszivitás terén fogalmaztad meg a lemaradást a nemzetközi versenyképességet tekintve. Hogy látod, a közös munka során sikerült előrébb lépni?

Abszolút. Megmutatták ezek a mérkőzések azokat a hibákat, amiket mindenáron el kell kerülni. Egyénileg is tisztában vannak ezzel a játékosok. Posztok szerint lebontva sok egyéni videózást iktattunk a programba.

A csapatjátékon van a hangsúly, ahol a kosárlabda bármilyen szegmensét nézve a kulcs a közös teherviselés. Tisztában vannak ezzel a játékosok és helyenként, 4-5 perc erejéig ezt sikerült is megvalósítani.


Tovább a wbasket.hu-ra a teljes interjúra >>>>>>>


forrás: wbasket.hu

fotó_ FIBA Basketball



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

19. Karpfen |Válasz erre: 18. benji
2023-07-09 20:41:32 Barna öves, Veterán
A szerbeket kétszer megvertük nagyobb különbséggel a felkészülés során. Szerintem ők sokkal jobb helyen vannak, mint ami a játékerejükből adódna, szerencséjük volt az ággal.
18. benji
2023-07-09 19:33:38 Lila öves, Őstag
Egyetértek, a szlovének ellen nem volt esély a legjobb 4 közé bejutni, utána pedig a lehető legjobb helyezést érte el a csapat, akit lehetett, legyőztünk.
Elég furcsa volt, hogy a csoportmeccseken már legyőzött lengyelek és törökök ellen játszottunk ismét, nagyon ritka az ilyen, de a helyosztókon jobbak voltak mint a másik ágról érkezők. Kíváncsi vagyok, hogy a franciák és szlovének által nagyobb különbséggel legyőzött spanyolok illetve szerbek ellen mire lettünk volna képesek.
A csapatunkban nincs olyan pontgyáros, aki minden meccsen 15-20 pontot szerez, a legjobb átlagpontszáma Rátkai Eszternek lett 8,7 ponttal.
Dobott/kapott pontok átlaga: 62,4 / 51,7

A csapat 2/3-a elvileg még jövőre is U18-as EB-n játszhat, Dobó Lilla, Kastl Dóra, Strausz Edina és Bajzáth Lili (valamint Toman Petra) már nem. Rátkai Eszter, Szücs Gréta és a Toman ikrek még jövőre is csak 17 évesek lesznek.

DVTK játékosok:
Fárbás Eliza pontátlaga 7,3 lett (a magyar válogatottban a 3. legtöbb), Aho Tyraé 5 (a válogatottban 7.).
Lepattanók/meccs: Eliza volt a válogatott legjobbja 5-ös átlaggal (Tyra: 2,6).
Assziszt/meccs: Tyra 3,1-gyel a válogatottban Bajzáth Lili mögött 2. (Eliza: 0,9).
Szerzett/eladott labdák: Tyra: 6 szerzett, 17 eladott. Eliza: 9 szerzett, 7 eladott.
Percek: Tyra: 22,5 (tőle többet csak Strausz Edina játszott, de ő is csak 22,6 percet), majd Eliza következik: 20,2.
VAL érték: Elizáé a legmagasabb a válogatottban, 12/meccs. Tyra: 6,7.
17. Karpfen
2023-07-09 15:15:07 Barna öves, Veterán
Szerintem rendben van az 5. hely és az egész EB-szereplés. 7 meccsből 5-öt megnyertünk, kétszer megvertük a házigazdát, és csak a két döntőstől kaptunk ki, akik egyértelműen jobbak.
16. Mkosar
2023-07-06 20:43:34 Barna öves, Fanatikus tag
Hát, most jutottam el oda, hogy meg tudjam nézni a mérkőzést.
Szomorúan konstatáltam, a szlovénok maximálisan kihasználták a szerkezeti fölényüket.
Van hiányérzetem, mind védekezésben ( ráközelítő lábmunka, besegítések késése) mind támadásban ( elzárás ritmusa, ill elzárásra vezető szöge, és gyűrű támadása a mezőny részéről) ez mind képzés hiányosságának tünik.
Ez van, ami a stábot illeti, hiányoltam esetleg egy feltolt 3/2 zóna próbálkozást stb.
De mindezek ellenére, hajrá Magyarok!!!!!
15. benji
2023-07-06 15:50:12 Lila öves, Őstag
Sajnos Szlovénia simán nyert, az 1. félidőhöz nem sok közünk volt, összesen 16 pontot dobtunk...
Ehhez képest csoda, hogy eljutottunk 60 pontig és végül csak 16 pontos vereséget szenvedtünk (a legnagyobb különbség 32 pont volt).
Folytatás az 5. helyért, ahol ismét a lengyelek ellen játszunk, akik a portugálok legyőzése után a szerbeket is megszorongatták (ehhez képest elég gyengének írták le őket a torna előtt, Völgyi ezt nyilatkozta róluk: "Sorrendben a következő a lengyelek elleni mérkőzés. A felkészülési találkozóikat látva, sikerült megszerezni róluk a felvételeket, kötelező lesz legyőzni őket.").
14. Karpfen
2023-07-05 22:27:34 Barna öves, Veterán
Micsoda meglepetés! A csoportutolsó lengyelek kinyomták a csoportelső portugálokat. Hogy tudtak így játszani, miután a csoportban háromszor kikaptak nagy különbséggel? Még velünk is szembe jöhetnek, oda kell rájuk figyelni. Érdekes, hogy a csoportunkból mind a 4 csapat továbbment.
13. Karpfen |Válasz erre: 12. ScottiePippen
2023-07-05 17:27:33 Barna öves, Veterán
Belenéztem a Szlovénia Izrael meccsbe. A szlovén csapat jól szervezett, a játékosok jó fizikumúak. Agresszívek, jól csapdáznak és jól dobják a hármast. Agresszíven mennek a támadólepattanóért, szabad labdának tekintik az ellenfél védőlepattanóját. Testhez álló ellenfél , nem lesz egyszerű, de nem is tűnik verhetetlennek Szlovénia. A 6-os izraeli játékos pont úgy néz ki, mint Tori. Biztos ő a példaképe.
2023-07-05 15:50:30 Citromsárga öves, Tag
Kicsit küzdelmesebb lett ez az olasz meccs, mint gondoltuk, de a lényeg, hogy a legjobb nyolc között a "gyerkőcök".
Szlovénia-Izrael páros ellen milyen esélyeink lehetnek holnap?
11. Mkosar |Válasz erre: 10. Karpfen
2023-07-04 08:06:40 Barna öves, Fanatikus tag
Gratula mindenkinek.
Kiegészíteném még a stáb méltatásával a történetet.
Nagyszerű scout, kiválló másodedzői közreműködés!
10. Karpfen
2023-07-04 06:34:35 Barna öves, Veterán
Gratula a győzelemhez, de hogy kicsit ünneprontó legyek, az első félidővel voltak problémáim. Már akkor is látszott, hogy jobbak vagyunk, de rengeteg támadólepattanót engedtünkaz ellennek, és a szabad labdáknál sem voltunk elég gyorsak, agresszívek. Ezutóbbiban Tyra volt feltűnő, két esetben is lassúnak tűnt a mozgása, persze, hogy a török vitte el a labdát. Nekem meglepetés Toman Dóra szürkesége és kevés játékideje. Nem gondolnám, hogy Péter részrehajló, és a mieinket játszatja, mert két diósgyőrit kiszelektált a keretből, és Tyra, Eliza tényleg kulcsemberek.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...