Banner

Isten éltessen, Fükő Sanyi!

Szerző: amigeleken.hu | 2022-09-06 21:20:00

Szeptember 3-án ünnepelte 66. születésnapját Fükő Sándor.


1956. szeptember 3-án született Fükő Sándor, a Diósgyőri VTK és a Tatabánya egykori olimpiai válogatott középpályása.

A valogatott.blog.hu Osztály napló sorozatának köszönhetően idézzük fel most a 66. születésnapját ünneplő legendás középpályásunk pályafutását.A valaha volt legjobb diósgyőri „aranycsapat” alapembere volt, több legendás játékostársával együtt. 1979-ben ő is, csakúgy mint akkori csapattársai, sorozatban cserélhette a DVTK mezét az olimpiai válogatott címeres mezére.


Fükő Sándor az olimpiai válogatott mezében 1979-ben, az alsó sorban balról a második Kiss László és Fekete László között (a kép érdekessége, hogy csak hárman nem diósgyőriek rajta)


Legnagyobb sikerei közt tarthatjuk számon, hogy 1978/79-ben tagja lehetett annak a bronzérmes Diósgyőrnek, melyet csak az Újpesti Dózsa és a Ferencváros tudott megelőzni a bajnokságban.


Az edzésen készült fotón Fükő Szabó Géza vezetőedző mögött


Jó teljesítménye alapján gyakran szerepelt a forduló válogatottjában:


Továbbá kétszeres kupagyőztesnek is mondhatja magát a DVTK-val: 1977-ben egy négyes döntő (DVTK, FTC, Ú. Dózsa, Vasas) körmérkőzéseiből kerültek ki a legjobbként, míg 1980-ban direktben a döntőn múlták felül a Vasast 3:1-re, ahol Fükő szögletéből született a DVTK vezető gólja. A 16-os vonal mögé beívelt labdát Kutasi kapásból védhetetlenül lőtte a kapuba.


Az 1975/76-os csapatképen Fükő a guggoló sorban balról a harmadik


Amikor egy interjúban megkérdezték Borostyán Mihályt, az Aranycsapat ördöngősen cselező támadóját, hogy ki a legjobb barátja a csapatban, így válaszolt:

Elsősorban Fükő Sanyi és Szántó Gabi. Fükővel tulajdonképpen 1972 óta együtt játszunk, szinte előre ismerjük a másik gondolatait. Sanyi egyébként óriási tehetség. Úgy senki sem tud labdát adni, mint ő. Nyesi, pörgeti, káprázatos dolgokra képes.


A hazai sikerek révén csapatával a nemzetközi kupákban is vitézkedhetett. 1977-ben, a KEK-ben a hazai gólparádé után 5:2-s összesítéssel jutottak túl a török Besiktason, a hazai 5:0-án is ünnepeltünk jegyezhetett egy találatot. A következő körben a Hajduk Split csak büntetőkkel tudta búcsúztatni a vasgyáriakat. 1979-ben, az UEFA Kupában kisebb csodát visznek véghez Fükőék.A bécsi győztes meccs után levonuló csapat. Jobbról Szántó, Borostyán, Fükő, Görgei, Váradi, Magyar B., Fekete


Kettős győzelem az osztrák Rapid Wien és a skót Dundee United ellen, a harmadik körben azonban a Kaiserslautern már túl nagy falatnak bizonyul.

Az 1980-as KEK kiírásban pedig már az első körben búcsúzni kényszerülnek a Celtic Glasgow ellenében.

Fükő 1982-ben Tatabányára igazol, ahol két szezon után befejezi aktív pályafutását.


Fükő Sándor a Tatabányában 1983-ban, az ülő sorban balról a második


Tovább a valogatott.blog.hu-ra >>>>>>>


forrás: valogatott.blog.hu
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2022-09-08 10:06:20 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Szomorúan tapasztalom, hogy Fükő Sanyika születésnapjára nem érkezett hozzászólás, én most ezt megteszem, azzal a megjegyzéssel, hogy az idő többé- kevésbé eltorzíthat bizonyos múltban történt dolgokat, egyeseket túlértékel, másokat feledésbe merít. Hajlamosak vagyunk elhinni azt egyedüli valóságnak, amit nagyon sokszor hallunk - tehát életkorunknál fogva nem tapasztalhattuk - következésképpen azt gondoljuk az egyedüli valóságnak ! Ilyen az élet, hogy igazságos - e vagy nem, örök vita és széles körű ismeret kérdése lehet ! A sokat emlegetett diósgyőri "aranycsapat" igen meghatározó személyisége volt Sanyika nemcsak játéktudásban, de szellemiségében is, továbbá méltó társai voltak az igen csak keveset emlegetett játékostársai is, nevezetesen - Váradi Ottó, Borostyán Misi, Görgei János és a többi csapattársak a Veréb-Salamon-Tatár, a sűrűn emlegetetteken kívül, akik mellesleg értékes egyéniségei voltak a diósgyőri labdarúgásnak, de koránt sem egyedüliek ! Én, mint részbeni csapattárs, különösen nagyra értékelem a Váradi - Fükő - Borostyán - Görgei négyes teljesítményét és szerepét a korabeli "aranycsapatban"!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...