Banner

Identitás, filozófia, stílus. Szerinted?

Szerző: dfcwolf | 2024-06-07 18:28:00

Segíts meghatározni!


Rendre visszatérő gondolat az, hogyan határozzuk meg magunkat és hol is van a mi szerepünk a magyar fociban. Szakemberek szerint a klub identitása és annak tökéletes ismerete határozza meg a klub filozófiáját és az ahhoz társuló stílust. Amikor ezt már meghatároztuk, akkor egy olyan csapatot kell építeni, amelyik meg tudja mutatni ezt a stílust a pályán is és nem mellesleg olyan edző kell, aki ezt le is tudja oktatni. A világ nagy csapatainak ez megvan és az egész utánpótlást e köré építik fel, emiatt könnyű beépíteni az utánpótlás játékosokat az első csapatba.

Erről a koncepcióról én Bódog Tamástól hallottam először és ő meg is próbálta ezt valósítani itt Miskolcon. Sajnos csak nagyon rövid időt kapott és nem láttuk ennek gyakorlati hasznát, mert azóta is keresi a klub az identitását és amíg nincs ezzel tisztában, addig nem látunk majd önazonos játékot a stadionban. Azt a játékot, amiért megőrül a közönségünk.

Az én fejemben van egy elképzelés az identitásunkról és arról, hogyan jelenhet ez meg a klubfilozófiában és hogyan ölthetne ez alakot a pályán mutatott játékban, viszont most titeket kérdezlek.


Ki tudná jobban ezt, mint a diósgyőri szurkolók? Kérlek, írjátok le ide kommentbe, honnan ered a DVTK identitása, ehhez milyen klubfilozófia kell, hogy társuljon és milyen stílust kell ennek eredményeznie. Rakjuk mi össze azt, hogy mit is szeretnénk látni a pályán és nem mellesleg, miért akarjuk.



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

2024-06-13 22:14:20 Fekete öves, Őstag
Nagy vonalakban tudtam, hogy van egy másik klub Berlinben a Hertha mellett, bár nekünk eléggé radar alatt volt a Hertha miatt, ahol Dárdai Pál és Király Gabi játszottak. Utánaolvasgattam, ez az olvasás beillett egy történelemórának. Magával ragadó az egész sztori. A szurkolók vért adnak, hogy a klub életben maradjon, társadalmi munkában építik a stadiont, fogják meg a talicskát vagy az ecsetet. Alkottak valamit a szabadidejükben. Nagyon szeretem az érzelmes, izgalmas háttérrel rendelkező csapatokat, itt mindent megkaptam.

Itt a VIP-ben csavarok, szerszámok vannak a falon, mintha egy műhelyben lennél, így őrzik meg a munkástradíciót.
Schafer András
26. betyarok |Válasz erre: 25. piros79
2024-06-13 22:14:08 Fekete öves, Őstag
Eddig azt hittem, enyém a legalaposabb hozzászòlás...de nem, piros79-é az.
2024-06-10 19:34:56 Barna öves, Fanatikus tag
A címben feltett kérdés nagyon jó és fontos! És sajnos különösen aktuális most és itt.
Minden élsportoló, minden klub számára cél a győzelem. Lehet bármilyen más értelmes cél? Lehet az értelmes cél, hogy veszítsünk vagy hogy csak úgy legyünk el valahogy? Szerintem nem.
Ugyanakkor a mai magyar labdarúgásban a lapok le vannak osztva. Mindenki ismeri a lapjárást, tudjuk ki lesz a bajnok jövőre és két év múlva. És azt is tudjuk milyen szerepet szántak a DVTK-nak. És ez a szerep nem az a szerep, amit a szurkolók vagy akár egy élsportoló normálisan el tud fogadni. Ez a szerep a középszerűség, az edzőpartnerség, a politikai lojalitás. Ezek után csak vágyakról és álmokról beszélhetünk. Jó lenne egy olyan tulajdonos, aki nem játékoseladásokban és az abból származó bevételekben gondolkozik, aki nem fogadja el a felülről jövő kötelező szerepet. Aki nem az alapján tűri meg az edzőt, hogy az hajlandó-e végrehajtani a kötelező középszerűséget, hanem hogy mennyire akarja a győzelmet! És ha ez egyszer megadatik, akkor majd lehet bármiről beszélni. És ez lehet bármely osztályban. Ha őszinte, megalkuvás nélküli győzni akarás hajtja a klubot, a vezetőket és a játékosokat, akkor érdemes kimenni. Egyébként az egész csak egy bábszínház!
24. vebgy* |Válasz erre: 7. birodalmi-lepegeto
2024-06-09 12:21:09 Fekete öves, Veterán
Illetve megnéztem volna Zekicset tovább picit...
23. vebgy* |Válasz erre: 2. dudik-attila
2024-06-09 12:15:13 Fekete öves, Veterán
Nem érdekel mennyit kapunk, ha többet rúgunk...Ez nagy gond volt nemzetközi kupameccseken...de szerencsére csak tavalyig, amikor megszűnt hálistennek az idegenben lőtt gól szabály.
22. vebgy* |Válasz erre: 21. pe-pe
2024-06-09 12:11:55 Fekete öves, Veterán
Nagyjából egyetértek...annyit tennék hozzá, hogy a Fernando féle tiki-taka is működhetett volna...5-6 minőségi spanyol spílerrel ! De a Bódog féle elképzelés igazán illett ide, mert ahhoz csupaszív, hajtós játékosok kellettek volna, akik jónéhány poszton hiányoztak sajnos hozzá. Ha a sokat emlegetett MENTALITÁS megvan Diósgyőrben , nagy bajunk nem lehet...persze nem nb3-as szintű játékosokra gondolok. Amennyiben Bódog az ilyen játékosok mellett kap két-három minőségi spílert is, alighanem igen sikeres lett volna. Az a minimum amit itt elvárunk a mindenkori menedzsmenttől, hogy minden, de minden meccsen "vasláncot harapunk", nem érdekel ki az ellenfél...na ezt még nem fogták fel a mostaniak, legfeljebb az Újpest meccs óta pislákolni kezdett valami a lángelmékben...
2024-06-08 11:22:00 Lila öves, Tag
Jó pár edző megfordult Diósgyőrben, de nem sokra lehetett azt mondani, hogy ez most megfogta a diósgyőri klub filozófiáját. Voltak eredményesek és kevésbé azok. Például Sisa Tibor eredményes edző volt, de 1-0-ás meccseket játszott a csapattal, az Ő munkásága szerintem nem illett a DVTK-hoz. Habár munkáját elismerték, szerették szurkolók, játékosok.

Nekem a leginkább a Bódog Tamás által megkövetelt magas letámadással operáló, sok futással és intenzív sprintekkel felépített csapat tetszett az utóbbi években a legjobban. Leginkább azért mert Bódog már az elején meg mondta mit akar látni a pályán és az elején csak 60-65 percig bírta a csapat ezt tartani, de ahogy teltek múltak a meccsek, ez kitolódott 70-80-90 percig is. Bódog tamásnak egy dolgot tudnék a szemére vetni, hogy a meccs utáni nyilatkozataiban földbe tudta döngölni a játékosát ország világ előtt. Ennek az öltözőben lett volna a helye. Persze megfogalmazhat egy kritikát a riport során, de a keménykedést azt vigye be az öltözőbe. (Bódog a stadion építés miatt csapatával nem is játszott a Diósgyőri stadionban, ha jól emlékszem.)

Fernando Fernández például egy sokpasszos csapatot valósított meg, de rengeteg átadás volt, ami csak a saját térfelünkön zajlott le. Amolyan csiki-csuki, tili-toli játék, ami abszolút testidegen volt a DVTK-tól. (Mondjuk kihozta a játékoskeret adta lehetőséget és bent tartotta a csapatot az NB1-ben)


Szóval ami szerintem egy diósgyőri csapatnak meg kell valósítani a meccsek során:
Magas letámadás
Sok futás (hogy az üresterületek bejátszhatók legyenek.)
A támadások felépítése a gyors rövid passzos kombinatív játékra épül és nem az ívelgetésre. (Persze nincs tiltva a beívelés)
Kell 1-2 a kreatív játékosok, hogy megfűszerezzék a meccset egy-két csellel.
Mind a két félidőben lennie 2-3 kell kapura lövésnek. (Hülyén hangzik, de lehangoló, ha eltelik 50-60 perc értékelhető kaput támadó helyzet nélkül.)
20. wexeye |Válasz erre: 19. dudik-attila
2024-06-07 19:26:09 Fekete öves, Őstag
Nekem semmilyen elvárásom nincs efelé a klubvezetés felé. A cikk azt kérdezi,milyen klubot szeretnénk? Én leírtam. Ha az lett volna a kérdés,mit tennék a nyáron és következő szezonban,akkor mást írok. Azt gondolom,kiismertük már őket. A következő szezonnal szemben sincs elvárásom. Amire számítok,azt lényegében csak felül tudják múlni és amennyiben így lesz,akkor annak fogok örülni és szurkolni függetlenül attól,hogy mondjuk nem látom majd a tartós előrelépés lehetőségét. Ehhez nekem ilyen tavaszi fradi elleni győzelemhez és fehérvári xhez hasonló "apró sikerek" nagyon kevesek. Ha mondjuk a kupában verték volna meg a fradit vagy idegenben vagy újpesten nem az történik,ami vagy fehérváron győzelemre játszanak,akkor ezeknek tudtam volna örülni. Hiába láttam őszhöz képest nagyon sok elemében gyengébbnek a játékot. Hidd el,hogy én már nem tudok csalódni,legfeljebb bosszankodni, hogy újra megtörténik az,amire számítottam. Csalódjak pozitívan!
19. dudik-attila |Válasz erre: 10. wexeye
2024-06-07 13:15:09 Piros öves, Őstag
Az elvárások a te elvárásaid. Nem az egyesületé. Ha ez az ok céljuk lenne, akkor bingó, szuper, hajrá. Ne mivel egész biztosan a töredéke az, ami ott is megvan, ebből csalódás lesz.
Csak arra akartam kilyukadni, hogy legyünk reálisabbak. Én szeretek örülni az apró eredményeknek is. És akár tetszik, akár nem, többnyire ilyenek lesznek a következő idényben. De ne legyen igazam, legyen nagy örömünk is :)
Szóval, én ezért állok két lábbal a földön, amikor a vezetőség felé megfogalmazom az elvárásaimat.
2024-06-07 09:46:30 Fehér öves, Lelkes újonc
Nehéz kérdés ez... szerintem a pályán olyan játékosok kellenek, akik átérzik azt, hogy milyen fantasztikus Diósgyőr játékosnak lenni.
Olyan egységes, harcos Csapatot kell felépíteni, amely küzd az utolsó percig, olyan edző, aki ezt megköveteli.
Egy hellyel közzel állandó kerettel, ahol két-három fiatal be lehet építeni, többet nem bír el az a Csapat, melynek komoly tervei vannak.
Kétélű dolog a vállalásban, hogy alul, vagy felül van a célkitűzés. Inkább felül legyen, mert akkor van miért küzdeni...amúgy egy profi játékosnak ne legyen már teher, hogy teljesítenie kell.
Idézem Árki Gábort:
"Sportemberekről beszélünk, nehogy már nekem motiválnom kelljen bárkit is, akkor amikor kimegy, és azt csinálja az a hobbija, amiből megélhet...
de hát azért az nagyon vicces dolog lenne, az akit motiválni kell, az ne játsszon Diósgyőrben..."
Sajnos a Diósgyőr nem a sikert sikerre halmozó Klub, sokkal inkább a kitartó, lelkes Drukkereiről ismert.
Az öltöző hangulat sem mindegy. Meg kell teremteni a kapcsolatot a szurkolóknak a klubbal, és a játékosokkal is, ezért is szorgalmazom a régi hagyományt, az Ankétot, mely szinte minden klubnál szezon előtt megvalósul.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...